2023-10-12 1185 views
🇭🇰Hong Kong - Sham Shui Po 📍生隆餅家芝麻糕花生糯米糍_____________________________細細個每次係深水埗都去坤記買砵仔糕同白糖糕食,好可惜坤記已經無繼續做。之後發現好多人都介紹生隆餅家,今日去開就去買嚟下!下午五點幾去到,人頭湧湧插針都插唔入,係周圍徘徊咗一陣之後就衝去姐姐前面「唔該!一盒花生糯米糍、一舊芝麻糕、一袋光酥餅」速戰速決。好可惜我最愛嘅白糖糕賣晒。芝麻糕淡淡嘅芝麻香,但如果再濃啲芝麻味會更好食。最出名嘅花生糯米糍,呢個真係絕對會再去買!外皮厚度啱啱好,唔會太厚又唔會太薄,因為個人偏外食糯米皮所以唔中意太薄嘅皮。外皮好香糯亦都有淡淡嘅甜味。而內餡有花生或者豆沙,花生唔會碎到好似粉咁會有啲粗粒,增加咗個口感,而入邊唔會撈咗大量砂糖,配合埋甜甜嘅外皮,甜度啱啱好。📍 深水埗北河街66號地舖
🇭🇰Hong Kong - Sham Shui Po
📍生隆餅家