2024-03-05 648 views
買少見少既傳統糕點.同區另一間糕點老店結業 今次黎試下生隆既糕點🙌🏻見到門外好多人 要排隊 但都流轉得好快🙌🏻 大多都係買糕點 蒸蛋糕同皮蛋酥.|迷你砵仔糕 $18一盒有8個 細細個可以share 又唔貴 抵食❤️ 可以揀有豆無豆 雙色 白色/啡色口感軟滑得黎有彈性 紅豆都幾多🤭 市面上有太多砵仔糕一係好粉/好實/好冧🥹 呢個砵仔糕口感好好 好食!.|芝麻糕 $6大大塊都係$6 厚度大概7-8cm 口感軟糯 但我會比較鐘意厚身啲 咬落會有口感啲
買少見少既傳統糕點
同區另一間糕點老店結業 今次黎試下生隆既糕點🙌🏻
|迷你砵仔糕 $18
|芝麻糕 $6
大大塊都係$6 厚度大概7-8cm
口感軟糯 但我會比較鐘意厚身啲 咬落會有口感啲
2023-11-26 1402 views
途經深水埗生隆餅家,見舖外熱鬧選購,一於買包光蘇餅回家當下午茶餅食。生隆的光蘇餅頗受歡迎,一包內有四件,質保十天,但不用一天,我們已享用完,餅質甜度適中,一啖啖金童年餅食回憶湧現。
生隆餅家~光蘇餅
生隆餅家~光蘇餅
2023-10-25 1299 views
係深水埗菜市場和排檔裡,是香港傳統懷舊餅家,好多懷舊糕點,試左💰糯米糍 花生/豆沙 $25盒皮薄爆餡,一咬落去花生椰絲餡爆出黎,甜度適中,25蚊有6粒抵食,如果有更多味道選擇就好。

糯米糍 花生
2023-10-11
糯米糍 花生
2023-10-12 1185 views
🇭🇰Hong Kong - Sham Shui Po 📍生隆餅家芝麻糕花生糯米糍_____________________________細細個每次係深水埗都去坤記買砵仔糕同白糖糕食,好可惜坤記已經無繼續做。之後發現好多人都介紹生隆餅家,今日去開就去買嚟下!下午五點幾去到,人頭湧湧插針都插唔入,係周圍徘徊咗一陣之後就衝去姐姐前面「唔該!一盒花生糯米糍、一舊芝麻糕、一袋光酥餅」速戰速決。好可惜我最愛嘅白糖糕賣晒。芝麻糕淡淡嘅芝麻香,但如果再濃啲芝麻味會更好食。最出名嘅花生糯米糍,呢個真係絕對會再去買!外皮厚度啱啱好,唔會太厚又唔會太薄,因為個人偏外食糯米皮所以唔中意太薄嘅皮。外皮好香糯亦都有淡淡嘅甜味。而內餡有花生或者豆沙,花生唔會碎到好似粉咁會有啲粗粒,增加咗個口感,而入邊唔會撈咗大量砂糖,配合埋甜甜嘅外皮,甜度啱啱好。📍 深水埗北河街66號地舖
🇭🇰Hong Kong - Sham Shui Po
📍生隆餅家

_____________________________

📍 深水埗北河街66號地舖
2023-10-09
Type of Meal
Dinner
2023-09-17 1043 views
生隆餅店係一間傳統中式糕點餅店,到了中秋節就有月餅賣,又係食月餅嘅時候,餅店月餅每日新鮮出爐,選擇都幾多,最欣賞可以單個買,試多的味,喜歡食邊款再嚟買過,揀埋四個可以入禮盒,唔要盒仲可以減10蚊。蛋黄綠豆蓉月餅嘅皮好薄,餡好似綠豆餅嘅綠豆蓉,蛋黃有油水,咸咸甜甜,味道麻麻,試一次都還好。陳皮紅豆沙月月餅嘅皮好薄,餡中有粒粒陳皮碎,豆沙蓉夠香滑,陳皮嘅甘味會慢慢咁出嚟,同豆沙蓉互相融合,口感軟滑香甜。

蛋黄綠豆蓉

陳皮紅豆沙月
  • 陳皮豆沙月
2023-09-06 1107 views
今日去開深水埗,路過見月餅已經上市,很多人幫襯買月餅,以一盒4個既價錢,要2百幾一盒,比坊間連鎖店平咗少少而已。想買糯米糍,唔見有。唯有買其他糕點試試,紅豆糕多紅豆,但完全無甜味,口感一般。白糖糕唔酸,食到有少少甜味,算正常。個人好怕食親糕點/甜品,完全無甜味,口感似食舊蒸熟咗既粉而已。

唯有買其他糕點試試,紅豆糕多紅豆,但完全無甜味,口感一般。

白糖糕唔酸,食到有少少甜味,算正常。

2023-08-01 1339 views
店面不大但有勁多款傳統糕點賣除咗討論度勁高嘅糯米糍同芝麻味產品仲有摩羅酥、紅薑皮蛋酥、雞屎藤呢啲少有糕點p.s. 趁住就中秋,係時候幫襯佢地買月餅啦!𓂅 花生糯米糍 ( ᴴᴷᴰ 25 )有花生/豆沙味,一盒有六粒,粒粒都包得脹脹的✨咬開去是滿口的花生碎、椰絲同糖味道偏甜且口感有種巨巨份量的厚重我自己就比較喜歡滑嘟嘟那種花生炒香到驚艷的味道𓂅 芝麻卷 ( ᴴᴷᴰ 15 ) 🖤絕對、絕對、絕對要推薦的一定是他們的芝麻產品吃下去的瞬間口腔已被濃郁的芝麻香覆蓋芝麻卷保持到彈牙不黏口也不易爛平時好少食街外的芝麻卷但這實在令我一試愛上
店面不大但有勁多款傳統糕點賣
除咗討論度勁高嘅糯米糍同芝麻味產品
仲有摩羅酥、紅薑皮蛋酥、雞屎藤呢啲少有糕點
p.s. 趁住就中秋,係時候幫襯佢地買月餅啦!

𓂅 花生糯米糍 ( ᴴᴷᴰ 25 )
有花生/豆沙味,一盒有六粒,粒粒都包得脹脹的✨
咬開去是滿口的花生碎、椰絲同糖
味道偏甜且口感有種巨巨份量的厚重
我自己就比較喜歡滑嘟嘟那種花生炒香到驚艷的味道

𓂅 芝麻卷 ( ᴴᴷᴰ 15 ) 🖤
絕對、絕對、絕對要推薦的一定是他們的芝麻產品
吃下去的瞬間口腔已被濃郁的芝麻香覆蓋
芝麻卷保持到彈牙不黏口也不易爛
平時好少食街外的芝麻卷但這實在令我一試愛上
2023-07-13 1096 views
一直都好鍾意食傳統糯米糍,整得好食都唔容易,我鍾意買嘅鋪頭其中一間就係深水埗嘅生隆餅家我買左1️⃣花生糯米糍💰25一盒有六粒,每一粒都皮薄餡靚,糯米皮好柔軟好薄,花生🥜碎+椰絲+糖好好食😋,每一次我都會買多一盒送比人2️⃣芝麻糕💰6另外買左芝麻糕,大大塊都係6蚊,食落好香黑芝麻味同埋好清甜😍😍另外,之前買過蛋捲同鳳凰卷都好食,不過唔記得影相🫣消費價錢:💰56結論:(5個⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳名稱:生隆餅家餐廳地址:深水埗北河街68號地舖

我買左
1️⃣花生糯米糍💰25
一盒有六粒,每一粒都皮薄

2️⃣芝麻糕💰6

另外,之前買過蛋捲同鳳凰卷都好食,不過唔記得影相🫣

消費價錢:💰56

結論:
(5個⭐️為滿分)

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳名稱:生隆餅家
餐廳地址:深水埗北河街68號地舖
2023-05-07 1664 views
每次行完鴨仔都總會過生隆買傳統糕點,我最喜歡生隆係紅豆糕,白糖糕同芝麻糕。生隆除左賣中式糕點外,仲會賣一些老餅,好似炒米餅,雞仔餅,杏仁餅,老婆餅,南乳酥.... 今次就買左紅豆糕,雞屎藤同紅薑皮蛋酥:紅豆糕一如以往保持水準,紅豆數量就好似深水埗鴨仔人流一樣咁多,所以紅豆味好出,非常好食!雞屎藤細細個,味道雖然未致於非常出,但已經做得不錯,再加上唔會太粘影響口感 最驚喜係第一次買嘅紅薑皮蛋酥,好少皮蛋酥會落紅薑,皮蛋味濃再有紅薑酸辣中和, 成個事都做得太好了。
今次就買左紅豆糕,雞屎藤同紅薑皮蛋酥:
2023-03-15
  • 白糖糕
  • 紅薑皮蛋酥
  • 紅豆糕
《深水埗傳統餅店懷舊糕店》位於深水埗傳統餅店最近由細店搬去了大店,食物味道依然不變!多款懷舊小食例如白糖糕、光酥餅、燒餅、魚皮花生一應俱全。每一道小食都是師傅傳承的手藝之作,吃出多年功藝的功夫!____花生糖 HKD $20不要小看這包花生糖,它會令你不知不覺中吃完一整包。花生糖非常脆口,咬落有口感而不會過份硬身,花生與麥芽糖比例勻均,甜中吃出花生香,非常可口,絕對值得一試。馬仔 HKD $25相信馬仔是不少人小時候的家中小吃,但好吃的馬仔也不是隨時隨地都能買到。生隆的馬仔咬著煙韌黏牙,質感黏軟,有著陣陣的蛋香,拉開更能見到一絲絲的麥芽糖,甜而不膩,是兒時的味道。下次介紹其他產品評價:🖼 懷舊糕店🎎 文化傳承👍🏻 質素保証😍 CP值高推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)___地址:深水埗北河街66號地鋪
《深水埗傳統餅店懷舊糕店》

🎎 文化傳承
👍🏻 質素保証
😍 CP值高

推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
___

地址:深水埗北河街66號地鋪
2022-12-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 花生糖
  • 馬仔
2023-02-06 1287 views
新年前特意去生隆行一轉,一心去買豆沙角。因為以往好多賀年食品,未到新年就售罄😅買咗一盒半磅豆沙角 ,入面有6隻。另外再買咗一件白糖糕。白糖糕唔帶酸味,甜甜地,口感清爽🫶。而豆沙角,始終炸物會比較油膩,但係豆沙餡唔會太甜,所以可以食完一件又一件😋

買咗一盒半磅豆沙角 ,入面有6隻。另外再買咗一件白糖糕。

2022-12-14 1655 views
今日突然想食砵仔糕,在朋友推介下,回家前先來試試生隆的出品。下午3時多到達店舖,人流不多,店面有一個透明玻璃櫃,放有約10多款糕品,例如芝麻糕、白糖糕、紅豆糕、黃糖糕等等。另外還有不少傳統餅食和零食,如雞仔餅、蛋卷、花生糖和燒餅等等,款式多得令人花多眼亂。本來只想買一件糕點,但最後買了紅豆糕、白糖糕和椰汁糕,好貪心喔!紅豆糕出於好奇而買,因為這件紅豆糕跟我認知的有點不同。跟店員確認過,他們的紅豆糕跟砵仔味道差不多,只是紅豆糕比較多紅豆和外型不同而已。因為喜歡紅豆,所以捨棄了較少紅豆的砵仔糕,選擇了它。糕面佈滿一層紅豆粒,果然足料!紅豆糕質感帶點微Q彈,不會太實或太軟太黏口,不錯!紅豆很腍且富豆香,配上甜度適中的糕體,吃完不會覺得很甜膩,整體不俗。椰汁糕有別於紅豆糕的Q彈口感,椰汁糕吃起來比較爽口。它微甜且帶有淡淡的椰汁味,吃起來清爽無負擔,整體味道不錯!如果紅豆數量多點就更好。白糖糕三款中以白糖糕甜度最高。白糖糕味道清甜,甜度適中,爽口且零酸味,確實不錯!今次試食了3件糕點,水準都不錯呢!價格方面亦很合理,每件$6,重點是坊間的價格與之相若,但味道和口感卻沒這間的水準。下次會再試試其他

白糖糕

今次試食了3件糕點,水準都不錯呢!

下次會再試試其他款式的!
Type of Meal
Tea
2022-10-14 1468 views
生隆餅家搬舖後第一次買糕點,由$15/3件加價到$6/件,今次買椰汁糕,紅豆糕和白糖糕。食椰汁糕沒有椰子味,食紅豆糕太多紅豆,紅豆似未熟。食白糖糕比較好味,甜而不酸味。
#wetdodo_深水埗 仲有幾日就中秋啦🌕要支持下傳統小店✨生隆餅家呢啲老字號都應該已經好多人識~平時嘅話見大家比較推薦:迷你砵仔糕同埋花生糯米糍呢兩款我都仲未試過🫡下次要trytry但今年終於試到佢嘅傳統月餅😛想知當日有咩現貨 選擇都幾多!好似可以喺fb group見到店鋪自己嘅fb/ig亦都有間中share我閒日夜晚6點幾去到就齊貨😎最欣賞可以單個買 試多啲味🙋🏼‍♀️買4個唔要盒嘅話可以-$10———————————————————————🥮純正紅豆蓉 $40😋:7.5/10月餅嘅皮做得好薄紅豆蓉好香滑 食落都唔算話好甜因為本人麻麻地食黃😂有得揀冇黃嘅真喺啱晒🥮純正綠豆蓉 $40😋:5/10呢個喺同我想像中唔同😂我以為喺好似綠豆餅嘅綠豆蓉但竟然喺咸月餅嚟!食落嘅味同糯米雞果層糯米有8分相似🫡同埋呢個有少少油嘅feel試一次都還好 我就唔會話想翻兜但果陣都見到有人買咸綠豆月餅都應該坊間少見鐘唔鐘意就見仁見智🥴🥮單黃白蓮蓉 $50😋:7.5/10蓮蓉買番一個有黃嘅試下蛋黃喺有漏油 靚黃嚟~蓮蓉唔會太甜 亦幾香滑 咁樣但個買好過出去買一盒🤪冇黃嘅好似$45咋😛🥮金華火腿五仁月 $70(

#wetdodo_深水埗
仲有幾日就中秋啦🌕
要支持下傳統小店✨
生隆餅家呢啲老字號都應該已經好多人識~
平時嘅話見大家比較推薦:
迷你砵仔糕同埋花生糯米糍
呢兩款我都仲未試過🫡下次要trytry
但今年終於試到佢嘅傳統月餅😛
想知當日有咩現貨 選擇都幾多!
好似可以喺fb group見到
🥮純正綠豆蓉 $40
😋:5/10
呢個喺同我想像中唔同😂
我以為喺好似綠豆餅嘅綠豆蓉
但竟然喺咸月餅嚟!
食落嘅味同糯米雞果層糯米有8分相似🫡
鐘唔鐘意就見仁見智🥴
🥮單黃白蓮蓉 $50
😋:7.5/10
蓮蓉買番一個有黃嘅試下
蛋黃喺有漏油 靚黃嚟~
蓮蓉唔會太甜 亦幾香滑
咁樣但個買好過出去買一盒🤪
冇黃嘅好似$45咋😛
🥮金華火腿五仁月 $70(好似喺)
😋:n/a
呢個價錢唔喺好記得了 大約咁上下
呢個主要買比屋企人食😎
切落好似好硬但食落唔會
味道方面唔知點先算好🤣
但入面啲餡喺幾豐富!
有陣陣金華火腿香
屋企人覺得唔錯的
———————————————————————
🌕🥮🌕🥮🌕
💛生隆餅家😀

📍:深水埗北河街66號地舖

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗黃店#唐餅 #月餅 #中秋 #中秋節 #生隆餅家
  • 單黃白蓮蓉
  • 純正紅豆蓉
2022-09-13 1053 views
🍴雙黃白蓮蓉月餅🥮 $45傳統餅舖💛想試幾年一直都未試到,今年終於特登去買!平日晏就去買都要排隊,條隊長到封住隔離豬肉檔添lols白蓮蓉甜而不膩,咸蛋黃嘅油份好夠之餘,咸香味充滿住成個月餅( ´▽`)唔貴之餘仲有得單買一個黎試,咁出名真係有原因😌
🍴雙黃白蓮蓉月餅🥮 $45