2004-09-15
本來係諗住入去南灣「聚下舊」去小食亭食炆米,基於種種因素及飽餐「蓮香」就鼠左入去赤柱行下街、踱踱步...踱得黎望望錶都差不多六點,king ludwingo既「高茶點」無望喇,唯有食番個「大排檔式」攝下牙縫先。西多、咖啡奶茶聽聞係哩豎嚮噹噹之寶物,坐得有點焗又有乜所謂丫(適逢天公造美,無雨陰天,有點涼風)!除左叫了咖啡、西多,仲叫了杯熱咸檸(凍o既飲得多哩?!),咸咸地,少少酸,同屋企阿媽o的寶物「咸柑桔」有得揮!邊飲邊等西多之時,已聞到陣陣「蛋」香,友人「食指大動」隨即想叫番碟蛋治,但遭拒絕,因晚餐時間都差不多喇...西多形狀非一般方型,雖然都係油滴滴,大大舊切開六件,四條友分都唔係好油膩o者,再者入邊o既餡唔係食開o既花生醬,而好似係「咖o也」呀,總體唔係甜唔係漏喎,真係幾好味o架~老闆娘係一個健談o既人,見佢飲緊罐啤酒「消暑」,講笑吹水叫佢請我地飲埋一份,老闆娘落落大方,但僅只一罐,唯有下次啦~