2013-09-24 142 views
記得第一次去帝國中心Starbucks係幾年前食晏,當時店子不算大,但都有個戶外位,可是對出的街道比較多車,我又只有呢個位揀,真係食塵咯。而新搬遷嘅店位就正得多咯,係帝國中心中間大堂設置咗寬敞的開放式餐區,地方更大食物選擇更多,真是煥然一新!這個下午來到,客人不太多,可是呢個開放式餐區係正大堂,上面又有2間酒樓,就算係Starbucks的客人唔嘈,只聽到上面有把女知客嗌咪講No.幾多位就已經嘈爆!我星期日來都咁嘈,可想而知平日Lunch Time會有多嘈咯......不過只要過了2點,就會回復寧靜環境,呢到又多野食D,真係唔錯嘅。呢日心情不錯,來來回回幾次,終於揀咗以下食物:黑芝麻紅豆慕斯蛋糕 Black Sesame & Red Bean Mousse Cake ($32)呢個係今個秋季新野,頂層的黑芝麻慕斯味道幾濃都幾香又唔甜,紅豆粒粒都幾多,可是白色部份的慕斯味道較淡,一定要夾住紅豆食味道才好。烤焗素菜芝士批 Roasted Vegetable & Cheese Pie ($17)因為係芝士批,所以就覺得批的大細剛好,夾雜著茄子、燈籠椒、洋蔥及用好多西蘭花放底層,芝士份量其實唔太
呢日心情不錯,來來回回幾次,終於揀咗以下食物:
黑芝麻紅豆慕斯蛋糕, 烤焗素菜芝士批, 青蘋果嫩雞沙律

黑芝麻紅豆慕斯蛋糕

因為係芝士批,所以就覺得批的大細剛好,夾雜著茄子、燈籠椒、洋蔥及用好多西蘭花放底層,芝士份量其實唔太多,食哂都唔會覺得膩,都幾好食。
烤焗素菜芝士批
青蘋果嫩雞沙律 Granny Smith Apple and Chicken Salad ($42)

來到呢間Bistro,梗係要揀D普通Starbucks冇嘅野食喇,呢次就揀咗呢個青蘋果嫩雞沙,切片的青蘋果份量都算多,嫩雞真係幾嫩滑,只可惜所供的沙律都撈哂沙律醬,如果可以分開,自由添加就更好啦。
青蘋果嫩雞沙律
2013-09-22
$137 (Lunch)
黑芝麻紅豆慕斯蛋糕, 烤焗素菜芝士批, 青蘋果嫩雞沙律
黑芝麻紅豆慕斯蛋糕