2020-04-05 54 views
今日來到大坑一間優雅法式餐廳,真係好似返番當日波爾多的日子,呢派尋找回憶都只可以留喺香港吖。間餐廳Menu分為3個形式,分别係1. A La Carte menu2. Set menu3. Special menu而我選擇了Menu 1,因今日唔想成set太rich,因此亦更加唔會揀special嘅6 course或7 course,呢D搵日先至來慢慢嘆。『日本刺身帶子配黑魚子及紅加侖子啫喱』,帶子真係超大粒,新鲜,甜味十足,配埋黑魚子更添矜貴,啫喱亦好有特色,仲有伴碟之沙律菜及生果,正。『蟹肉芒果沙律』,今日的第二個前菜就係蟹肉吸引了我哋,廚師精心拆出絲絲蟹肉蟹味十足,為味蕾添上海洋之味,而且蟹肉同埋芒果係放喺一個中式雀巢上邊,好有特色。『龍蝦Risotto』,主菜之一仍然係我鍾意的海鮮~龍蝦,龍蝦腳已去殼,方便食用,而龍蝦身用刀叉亦好容易去到殼。『美國頂級西冷伴焗芝士忌廉Potato』,是今晚唯一非海鮮菜式,同樣哋吸引,首先係約五成熟的西冷够juice,牛味又濃郁,而伴碟也精緻,仲有烤焗酥脆的薯餅配菜令人眼前一亮。好满足的一餐。

間餐廳Menu分為3個形式,分别係
1. A La Carte menu