2024-01-23 669 views
尋晚係Twins嘅演唱會,不經不覺佢地已經出道左22年,香港人見證佢地既成長。22年感覺好長,有好多事情喺中間發生,產生左好多唔同既回憶。佢哋中間經歷好多嘅挫折,但係到今日仲咁多人支持,因為佢地一直有專注於自己喜歡同埋應該要做嘅事。係香港一直唔喺主流嘅跳舞組合,可以堅持到今時今日,實在令人佩服。唔知要繼續做好呢件事再多些40年,佢地又做唔做到呢? 66年開始經營的星座冰室,同Twins一樣,一直咁做好自己嘅本業,就咁樣已經做到第四代,時間係Twins既3倍。最近香檳大廈要重建,佢哋都因此就嚟要結業,有好多報導訪問林老闆。我覺得佢真係一個踏實又默默耕耘既人。佢既說話樸素,一啲吹噓都冇。淡淡咁道出左咁多年喺香檳大廈嘅所見所聞同各種變遷。佢冇羨慕唔同過客嘅風光,佢冇挑剔喺呢間大廈嘅各個行業。睇得出佢就係只要專注於自己所做嘅工作,融合於食客。禮記之中,敬業樂群,說來容易,我相信星座冰室喺呢66年入面,真正咁做出左個典範。 🍖我自己幫襯過星座冰室好多次,呢日又黎到午餐,岩岩聽到隔離枱好大聲咁問:呢d咩黎架?我地明明叫左蕃茄牛肉通粉,點解會有塊雞皮?林老闆不慌不忙解釋係好正常既事,要熬個雞湯出黎,

🍖我自己幫襯過星座冰室好多次,呢日又黎到午餐,岩岩聽到隔離枱好大聲咁問:呢d咩黎架?我地明明叫左蕃茄牛肉通粉,點解會有塊雞皮?林老闆不慌不忙解釋係好正常既事,要熬個雞湯出黎,裡面就會有雞皮啦。呢一刻我由心咁敬佩佢。佢清楚自己嘅食材,清楚自己既處理,簡單咁介紹俾客人,淡淡咁處理好事情。作為一個旁觀者嘅客人,佢咁講反而令我覺得佢更加君子,對佢更有信心。最重要係我知道原來個湯咁真材實料。

🍖我點左茄牛芝士公仔麵,我鍾意佢地堅持用新鮮嘅蕃茄同埋牛肉,蕃茄得好碎,本地牛肉有咬感但係唔韌,牛味好足。而芝士就係蕃茄嘅絕配。作為生果,蕃茄總係會有一啲酸,芝士就平衡左哩個味道。而且巧妙咁用左片裝芝士,咁樣芝士就好容易溶係熱辣辣既湯。但係佢又唔喺完全散哂,咁我又可以小小小小咁夾黎食。彷彿係多左一道小食。

🍖西多士就度度都有架啦,但係哩個做得相當出色。外層既蛋醬做得輕薄,而且起絲,佢炸到啱啱好金黃色,唔會炸得過火之餘又夠香脆。有時候其他嘅西多士明明都見到入邊嘅花生醬,但係偏偏又食唔到個味,主要原因就係嗰皮太厚。呢度相對薄一啲,但係花生醬足料而且感覺香濃。

🍺叫左鴛鴦奶茶嘅味同咖啡味特別分明,又互相融合。唔知係咪呼應緊呢度嘅經營之道呢?

✨️去星座冰室,首先要經過一條走廊,然後落樓梯,轉左手邊就見到。然後你覺得好有特色,牆壁上面都係一啲好多年前加可樂廣告,用詞都係言簡意賅嘅四字成語,'經典邂逅','心曠神怡',喺一啲幾乎冇見過嘅廣告手法,招牌嘅中文寫法,留心一睇,喺由右至左寫,呢種寫法你以為新穎,其實喺代表年代久遠。店入邊,又有好多當年雜誌對佢地既報導,佢哋冇將佢放大,當年雜誌假面係咁大size,佢就貼咁大張出黎。仲有佢用到生銹都冇換既收錢奶粉罐同埋經典款式既地磚,彷彿每一個事物都停留係以前嘅年代。而我最鍾意就係佢雖然係地底,但係竟然有戶外(店外)位置,而且好多人揀左坐喺出邊。

咁有特色嘅地方,如果唔係因為清拆,相信會一直堅持傳承落去。轉變令到好多人得到新機遇。但又令到好多值得保存嘅店舖,食物甚至文化都不能保留。衷心多謝星座冰室以及香檳大廈其他商戶,一直以來係尖沙咀嘅貢獻,我仍然相信後會有期,但係就算完結,相信仲有好多人會係心中懷念!