2007-06-28
10-6-2007 2147的炸腐皮卷,2年後再次幫襯亦是這個原因。同朋友打完友誼波後,搭車落黎食晚飯,星期日仍然是墟。兩個人共叫了三碟小菜、兩碗白飯及一支Jolly Shandy。他們的小菜幾乎是即叫即煮,都等左一會先有得食。首先上場是錦繡豆腐,除了主角豆腐外,還有切左粒粒的魚肉、冬菇、紅蘿蔔、魷魚、荀、菜頭等等配料,相當豐富,食食下面還有叉燒粒煎蛋塊,有點似食緊芺蓉蛋,咁既材料陣容唔駛50蚊已物有所值,埋左少少獻,味道都唔算太濃,有人會覺得只係大什燴,我就認為好食就得;朋友喜歡食鱔,就叫了豉汁蒸白鱔,白鱔非常鮮肥,豉汁味道比較輕些少,朋友就覺得淡味,跟住我話唔好食咁鹹。差唔多食左20分鐘到,腐皮卷還未到,於是去追單,他們是立即在另一邊包,然後番去廚房炸,共有3條,每條切開3份,炸得非常香口之餘係冇油,腐皮裡除了有冬菇粒、豬肉粒、筍絲外,今次仲要有蝦仁,套用某食友慣用術語:「超必」,當年寫呢碟菜的食評都係讚不絕口(碌食評碌到最底就係),所以我有機會第3次黎,仲有呢味野,毫無疑問一定叫硬。
的炸腐皮卷,2年後再次幫襯亦是這個原因。
他們的小菜幾乎是即叫即煮,都等左一會先有得食。