2019-06-26 3170 views
尖沙咀嘅食店多得數唔到,但有質素嘅就不多。位於赫德道嘅人氣石鍋烏冬萬豚屋,早已bookmark係我本搵食日記內,今日就去咗😊餐廳裝修簡約,牆上手繪多隻小豬🐽圖案及菜式名稱,令我覺得自己好似置身於日本當地食店裡面🤗🔸黑魔女美肌担担手打烏冬🍲$78「美顏 、美髮、美味」,被呢幾個字吸引住😅今期推介呢款,選用大阪老字號和田萬嘅胡麻。擔擔麵🍜就食過,但擔擔麵湯底嘅烏冬就第一次食。石鍋上枱、喺到滾緊🔥,d胡麻香散發出嚟👍🏻成個湯底好濃郁,先飲番啖,嘩🤩!好似食緊咸味芝麻糊咁👅豚肉就好厚切,仲有麵豉豚肉碎,手打烏冬有咬口,正👍🏻🔸山葵醬油鮮蝦毛茄$28呢個前菜不錯,一般秋葵都用麻醬配撘,原來用醬油有另一番風味😋加上切粒嘅鮮蝦、蟹籽,好有鮮味🎈🔸照燒雞扒$42燒得脆脆嘅皮,將多餘嘅油脂🔥走咗👏🏻👏🏻雞肉嫩滑絶不過火,i like it😍🔸燒活鰻串1串$46外層燒得金黃、皮香脆,肉質飽滿、非常彈牙,焦香惹味,好好食🥰🔸木魚豚肉玉子燒$52平時食到嘅玉子燒都係厚厚的🥚,呢到就有d似奄列,薄薄一層嘅玉子包住好多豚肉、椰菜、蟹柳同埋粟米🌽, 上面鋪滿木魚同沙律醬, 用料十足,份量大,正😚食飽出來,大約7:3
尖沙咀嘅食店多得數唔到,但有質素嘅就不多。

🔸黑魔女美肌担担手打烏冬🍲$78

成個湯底好濃郁,先飲番啖,嘩🤩!好似食緊咸味芝麻糊咁👅
豚肉就好厚切,仲有麵豉豚肉碎,手打烏冬有咬口,正👍🏻

🔸山葵醬油鮮蝦毛茄$28

🔸照燒雞扒$42