2016-08-07 5088 views
今天同hubby 再續米芝蓮之旅,是次要試的是米芝蓮二星的名人坊。餐廳位於上環一酒店內,裝修清雅,座位唔多,眼見只有六張枱。點心價格由38到48不等,而午市套餐則由198一位起,包四餸一湯一甜品。我們點了午市套餐一試其炒菜功架。粟米鮮准山紅蘿蔔湯:味道清甜,有住家湯的味道,好適合夏天飲用。椒鹽九肚魚:炸皮很薄,質地香鬆脆滑,完全唔覺得油膩,很有水準。鹽燒牛腩煲: 牛腩超水準表現,有煲仔的香,肉質軟稔帶嚼勁,仲好有肉味,個汁是很簡單的腩汁,無其他的花椒八角,咬落去真的以為自己食緊和牛!這絕對是我食過最好的牛腩!!強烈推介!燒乳鴿:乳鴿細細隻,皮脆肉嫩,加上椒鹽更香口,肉汁豐富又唔乾,不錯!木耳炒絲瓜:清清地,唔係咁特別;但配上xo 醬,味道豐富一點,瑤柱味十足。木瓜雪耳糖水:輕甜,感覺滋潤清甜,有雪梨粒木瓜粒等。總結:環境舒適恬靜,味道不錯,服務一流,是名符其實的二星餐廳,推介!
我們點了午市套餐一試其炒菜功架。
木瓜雪耳糖水:輕甜,感覺滋潤清甜,有雪梨粒木瓜粒等。
2016-08-07
$250 (Lunch)