The Farmhouse 咖啡廳

2020-11-15 8798 views
最近大家都少了外出食飯, 前排趁疫情無甘嚴重的時候, 我和家人就到酒店食lunch buffet, 這間酒店環境很好, 可以望到海景, 而且地方寬敞, 人與人之間座位間距疏落, 坐得舒服, 唔會很迫。因為疫情關係, 大家都比較注重衛生, 有職員會提醒大家帶口罩才拎食物, 並提供搓手液, 食物亦蓋好。其次是食物種類, 食物分了冷熱區, 冷盤區分別有青口,凍蝦,沙律有Caesar salad 和泰式沙律, 亦有壽司, 冷麵, 刺身,芝士,火腿,水果如提子, 哈蜜瓜,西瓜等。沙律和凍蝦, 味道一般,壽司尚可,唔算很突出,但都算新鮮。至於熱盤區,分別有炒蜆, 粉金邊粉, 燒安格斯牛肉, 烤紐倫堡腸, 烤腩肉, 雞翼, 炒飯, 京都骨, 燒味,粉麵類,各款咖哩,仲有黑松露忌廉長通粉等, 我比較欣賞反而是一碗雲吞麵,想不到一碗平凡的雲吞麵, 蛋麵麵條爽滑彈牙,簡單得來美味可口。另外, 黑松露忌廉長通粉亦路錯, 反而燒味和咖哩則一般,湯品椰子湯和粟米忌廉湯味道普通,椰子湯偏清淡。而這裏另一特色是有傳統樽裝汽水, 因為食物種類繁多,小妹我大部分都淺嘗輒止,留胃口食甜品。甜品方面, 我極力推介XTC G
甜品方面, 我極力推介XTC Gelato雪糕, 絕對不能錯過, 因為雪糕低脂,而且味道清新,唔會太甜,比其他自助餐movenpick或haggen dazz雪糕, 更健康美味,我試左十款味道,比較喜歡咖啡味,奶茶味, 焦糖味。 至於其他甜品,比較特別的是Donut, 百香果班蘭蛋糕和橘子咖啡奶凍。歌劇院則略嫌太甜,其他如燉蛋,芒果布甸,檸檬撻則普通。
總括而言, 以酒店環境, 食物種類, 味道等,性價比算高,如果喜歡食甜品的話,更是值回票價。
壽司類
燒味類
雲吞麵
韓式燒烤
XTC Gelato 雪糕
甜品
Other Info. : 建議星期一至五食中午自助餐有折,星期六日,公眾假期人流較多,而且折扣無甘多
2020-11-07
$272 (Lunch)
壽司類
雲吞麵