The Farmhouse 咖啡廳

一連四日嘅假期當然要搵啲有儀式感嘅活動做吓啦!期中一樣優雅又有品味嘅活動就係嘆𝘏𝘪𝘨𝘩 𝘛𝘦𝘢喇🫖 有咩享受得過一路對住維港景色,一路係舒服嘅酒店餐廳度食下午茶😎 今次識嘆嘅小編就黎到北角𝘏𝘺𝘢𝘵𝘵 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘪𝘤 入面嘅𝘵𝘩𝘦 𝘍𝘢𝘳𝘮𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦嘆𝘏𝘪𝘨𝘩 𝘛𝘦𝘢 𝘚𝘦𝘵😋 今次佢地連同抹茶界代表𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢𝘭𝘪推出全新下午茶🍵 除左精美嘅鹹甜點之外,最驚喜嘅位係有任點任食嘅甜品環節🤩🤩🤩 小編忍唔住都食咗兩個「抹茶心太軟」🤤 真係世界級好食!所以整體黎講係𝘊𝘱值勁高嘅𝘛𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵🥴「 𝘛𝘩𝘦 𝘍𝘢𝘳𝘮𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘹 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢𝘭𝘪 𝘈𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘛𝘦𝘢 」 $688 / 2𝘗𝘱𝘭鹹點:《 黑松露玉子三文治 》 一眼已經比呢一件鬆軟嘅四方磚吸引🥪松露好香份量多,蛋煎得滑嫩仲有蛋汁🤤日式芥末醬同蛋黃醬令到味道更香濃《 鵝肝慕絲草莓櫻花最中餅 》 🌸櫻花造型賣相好可愛嘅鵝肝餅🌸咬落脆卜卜餡料鵝肝嘅油脂香瞬間充斥口腔🤤鹹香之中又有甜草莓中和返,味道有層次感《鱈場蟹牛油果沙律稻荷壽司》🍣腐皮壽司入面有滿滿嘅蟹肉同飛魚子,加埋沙律醬同青瓜絲,相當經典嘅口味😝《煙三文魚忌廉芝士抹茶千層

鹹點:
《 黑松露玉子三文治 》

《 鵝肝慕絲草莓櫻花最中餅 》 🌸

《鱈場蟹牛油果沙律稻荷壽司》🍣

《煙三文魚忌廉芝士抹茶千層》
餡料一層層鋪住相當美觀🤩加入開胃嘅法式酸奶油同三文魚子鮮味十足

甜點:
《 提子鬆餅、焙茶白朱古力鬆餅 》
鬆餅係成個𝘚𝘦𝘵最期待嘅環節!細細件迷你𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦質感鬆化,茶味亦沖淡左牛油嘅油膩感👍🏻 配搭三款唔同嘅果醬,各有特色😋個人最喜歡味道清新嘅檸檬醬🍋酸酸甜甜好開胃👍🏻

《 焙茶朱古力蛋糕 》🍫
圓轆轆嘅朱古力球頂層仲有金箔點綴,底層係朱古力脆米,甜度較濃嘅一款甜品😋

《 抹茶栗子金磚蛋糕 》
蛋糕仔頂層有抹茶花塔做裝飾🧁中間栗子餡嘅香甜味道較出👍🏻

《 日本士多啤梨撻 》
滴滴色色嘅水果撻,用士多啤梨果肉砌成一團火咁嘅形狀🔥食落鬆脆香甜👍🏻

《 北海道牛奶布丁 》🐄
牛乳味道濃郁,面層有雜莓果肉,酸酸甜甜而且充滿乳香🤤

飲品點咗自家沖泡嘅《抹茶拿鐵》同《焙茶拿鐵》,茶香濃郁,而且味道甘澀,仲有拉花添😎

即叫即整(無限供應)
佢哋呢期嘅即叫即整系列有《 紅豆鯛魚燒 》,賣相吸引口感煙靭,餡料係甜絲絲嘅日本紅豆蓉,另外仲有多款口味嘅Mövenpick雪糕任食🍦

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
Type of Meal
Tea
三月係淘小姐生日月特意揀左香港維港凱悅尚萃酒店 @hyattcentrichongkong 嘅 buffet 同屋企人預早慶祝生日 🎂🎂🎂位於二樓嘅 The Farmhouse 咖啡廳 就係食自助餐嘅地方而最近佢地仲轉左新主題 提供多款特色日菜🥢春祭り日本主題自助餐🎌🦞冰鎮海鮮及即切刺身🍣即叫即製火炙壽司🦪令和怪物🍜日式串燒及拉麵🍡甜品:抹茶提拉米蘇、日本糰子、鯛魚燒冰鎮海鮮有長腳蟹蟹腳、翡翠螺、蜆、青口、凍蝦質素都幾唔錯唯獨refill得唔太快所以見到就一定要快手即切刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚同北寄貝都幾新鮮啖啖肉唔似其他酒店buffet會限量提取呢方面都幾唔錯職員係入座時派發卡片可以自行到熟食區換領是日精選美食而今日就係蒸焗生蠔「令和怪物」來自日本岩手縣嘅令和の怪物 隻隻都有手掌咁大蠔肉肉質飽滿肥美、嫩滑鮮甜餘韻令人回味如果唔夠喉仲可以另加$58多買一隻除咗可以自取是日精選美食仲可以換領 Sapporo 啤酒或瀧澤清酒一杯Sapporo 啤酒就飲得多自助餐有清酒飲真係第一次瀧澤清酒由信州銘釀係長野縣上田市釀造以黑耀石地層湧出、世界第一超軟水黑耀水釀製味道帶有梨子、蘋果、白花香氣口
三月係淘小姐生日月

而最近佢地仲轉左新主題
提供多款特色日菜

🥢春祭り日本主題自助餐🎌
🦞冰鎮海鮮及即切刺身
🍣即叫即製火炙壽司
🦪令和怪物
🍜日式串燒及拉麵
🍡甜品:抹茶提拉米蘇、日本糰子、鯛魚燒

冰鎮海鮮有長腳蟹蟹腳、翡翠螺、蜆、青口、凍蝦
質素都幾唔錯
唯獨refill得唔太快
所以見到就一定要快手

即切刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚同北寄貝
都幾新鮮啖啖肉
唔似其他酒店buffet會限量提取
呢方面都幾唔錯

職員係入座時派發卡片
可以自行到熟食區換領是日精選美食
而今日就係蒸焗生蠔「令和怪物」

來自日本岩手縣嘅令和の怪物
隻隻都有手掌咁大
蠔肉肉質飽滿肥美、嫩滑鮮甜
餘韻令人回味
如果唔夠喉仲可以另加$58多買一隻

除咗可以自取是日精選美食
仲可以換領 Sapporo 啤酒或瀧澤清酒一杯
Sapporo 啤酒就飲得多
自助餐有清酒飲真係第一次

瀧澤清酒由信州銘釀係長野縣上田市釀造
以黑耀石地層湧出、世界第一超軟水黑耀水釀製
味道帶有梨子、蘋果、白花香氣
口感圓潤清爽細膩
都幾容易入口

甜品方面
士多啤梨蛋糕都幾出色

最開心嘅係有可愛嘅鯛魚燒
仲有多款雪糕可以任食

除左 The Farmhouse 咖啡廳嘅buffet
隔離嘅 Farmhouse Deli 餅店有兩款招牌酥餅都值得一試 🥠 星加坡風味龍蝦咖喱酥 🦞
🥠 馬沙文牛肉咖哩酥!🥩
兩款酥餅嘅餡料非常飽滿
調味香濃好有特色
外賣返屋企用氣炸鍋炸炸超級好味
現場食應該仲正

🍽️ The Farmhouse 咖啡廳
📍 北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
2024-02-22 2727 views
/𝑯𝒚𝒂𝒕𝒕 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒊𝒄 𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈 🇭🇰/#sa北角篇 #sa_teaset ➖➖➖<抓緊農曆新年尾巴🍊🪭|一嚐精緻小甜點> ➖➖➖話咁快今日就初九 每逢節日都會想食啲野應節 食過幾次佢地嘅tea set 都幾鍾意🫶🏻今期嘅tea set嘅主題係東方之味下午茶食材大部分都有中式元素🪭除咗三層架set 仲可以任食雪糕、雞蛋仔同朱古力噴泉 ⛲️跟番自己鍾意嘅配料係佢地嘅網站book 有八折個set 就做到下個星期☺️另外坐outdoor 空間感十足 感覺更加寫意 好似去左度假😆亦係pet-friendly 可以同毛孩一齊去 ➖➖➖🔹 東方之味下午茶🔹$688/2位 ▫️甜點▫️賀年蜜柑🍊造型精緻!用白朱古力包住橙皮蜜餞 底部係果仁脆底 蜜餞酸酸甜甜 中和左白朱古力嘅甜度 ➖➖➖桂花雜莓朱古力蛋糕🌟甜品當中嘅mvp 😆🫶🏻有粒元寶做裝飾 好可愛有莓果嘅甜品我都幾鍾意 唔會太漏 幾清新 仲有新鮮無花果!桂花味相對無咁突出 稍為俾berries 蓋過朱古力就係底部嘅曲奇底 ➖➖➖威廉梨撻賣相同樣有心思主要有杏仁忌廉、香梨啫喱略嫌tart 皮唔夠脆 有少少腍左 香梨啫喱幾清新
/𝑯𝒚𝒂𝒕𝒕 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒊𝒄 𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈 🇭🇰/
#sa北角篇 #sa_teaset
<抓緊農曆新年尾巴🍊🪭|一嚐精緻小甜點>
話咁快今日就初九
每逢節日都會想食啲野應節
食過幾次佢地嘅tea set 都幾鍾意🫶🏻
今期嘅tea set嘅主題係東方之味下午茶
食材大部分都有中式元素🪭
除咗三層架set 仲可以任食雪糕、
雞蛋仔同朱古力噴泉 ⛲️跟番自己鍾意嘅配料

中和左白朱古力嘅甜度

桂花雜莓朱古力蛋糕🌟
甜品當中嘅mvp 😆🫶🏻有粒元寶做裝飾 好可愛
有莓果嘅甜品我都幾鍾意 唔會太漏 幾清新
仲有新鮮無花果!
桂花味相對無咁突出 稍為俾berries 蓋過
朱古力就係底部嘅曲奇底

威廉梨撻
賣相同樣有心思
主要有杏仁忌廉、香梨啫喱
略嫌tart 皮唔夠脆 有少少腍左
香梨啫喱幾清新🍐
但自己麻麻杏仁忌廉嘅味🤣

豆腐芒果奶酪杯🌟
主要用左芒果薑果泥、豆腐鮮奶酪
豆腐味夠濃 而且幾滑
底部嘅芒果酸酸甜甜 解膩一流✨
▫️咸點▫️
煙三文魚卷
加配料萵筍、青蔥、芝麻醬
普通 略嫌太濕 ~ 無咩記憶點🤣

會食到蝦肉粒 用左鹹蛋黃沙律醬調味幾滋味
咸蛋黃味就唔算好濃😆三文治係夠鬆軟嘅
麻辣涼拌青瓜餡餅
用左新鮮青瓜 🥒 幾爽脆
餡料就係豆腐、芝麻、芹菜、芫荽 整成碎
麻辣黎講都幾夠辣✨過癮
➖➖➖
▫️ 即點即製(無限供應)
朱古力噴泉、雞蛋仔、雪糕
基本上食完個set 都飽左大半
但都可以試下🤣
雞蛋仔真係原底咁俾你
可以自己再加雪糕同配料
即叫即製 正常發揮 幾脆
雪糕都多左啲限定口味之前未食過
例如: 紅豆黑芝麻、茉莉花荔枝、洛神花雪梨等
當中最推介tiramisu 味☺️有啲似食梗咖啡味~
唯柑橘味雪芭真係溶得好快

▫️桂花提子鬆餅
Tea set 唔可以缺少嘅食物同飲品🫶🏻
Scone 有四粒 大大粒 亦都好多提子乾
鍾意佢唔會太乾 而且無奶羶味☺️
配埋個raspberry jam 就岩岩好~
▫️咖啡/茶
Flat white
Jasmine green tea
正常水準都可以🫶🏻

➖➖➖
📍The Farmhouse @hyattcentrichongkong
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
2024-02-18
$350 (Tea)
東方之味下午茶
2024-02-06 3071 views
十月連埋去澳門果轉一共食左三間自助餐諗起都痴線第二間就係維港凱悅尚萃既the farmhouse呢間係香港四間凱悅集團入面級數最低既一間staycation就真係無乜點諗過主要係套房數目太少所以今次就真係唯一既新體驗自助晚餐由六點到十點最正常既四小時晚餐維港凱悅就好方便北角黨鐵站一出就會見到不過我成七點先黎到而且大廈地下係商場而唔係酒店入口要搵lift或者電梯上去先得二樓再穿過埋reception先到the farmhouse我都有聽過佢唔少負評同時都見到好多人黎呢度staycation順便連埋自助餐一齊食唔知係被邀請定點啦總之我就係官網見到個四周年第二位四蚊既優惠每人唔洗四舊水就當試下過黎食個飯眼見十月星期二呢度都幾full餐廳仲好大坐到好多人證明呢個餐廳評價雖然劣但好受歡迎仲整左個小朋友區出黎我地就坐窗口前面位但窗口有度門自我ban臭左個海景檯面就正常唔算細咁都係無位擺袋既自助區就有兩個一頭一尾兩個相隔都幾遠好少見到咁樣既設計明明仲叫做比較新既酒店近門口果個係前菜同甜品區最近有個汽水櫃免費享用真係放題feel仲有可以自製檸茶亦都可以加錢飲啤酒或者紅白氣泡酒格離係凍海鮮有蟹腳同麵包蟹
十月連埋去澳門果轉一共食左三間自助餐

亦都可以加錢飲啤酒或者紅白氣泡酒

格離係凍海鮮
有蟹腳同麵包蟹
呢幾樣都普通正常
但係龍蝦睇番官網先知竟然係要星期五六日先有#wind#dragon
明明大家都係dinner buffet
只係平日平得果少少
即係而家黎正傻的嗎

格隔係極少量壽司同冷麵
仲有四款刺身
師傅又要執海鮮又盛
都幾忙又唔得閒理你
三文魚, 油甘魚, 八爪魚, 鯛魚
都係橡筋feel

羊架長期都有人排隊
反而雞翼同豬頸肉因為有人排隊都拎唔到
羊架因為岩岩烤起
好食過因為排隊變凍既西冷好多
烤阿根廷草飼西冷, 羊架
左面排位開始係燒味
芝士通心粉
再格離係印度區
有幾種唔同既咖哩
但望落去都係差唔多
芝士通心粉, 香料烤雞咖哩, 羊肉咖哩, 烤鴨, 叉燒
拎左幾樣野

都叫做特色食物入到口既
呢度唯一係個自家製千層麵算唔錯
最後又番到起點既甜品
全部都係方形細件蛋糕仔
肉桂蘋果磅蛋糕, 熱情果慕絲蛋糕, 綠茶紅豆糕, 開心紅桑子法式小蛋糕, 歌劇院蛋糕, 意大利芝士蛋糕, 朱古力蛋糕, 朱古力貝殼蛋糕, 紅莓無花果法式小蛋糕
連賣相都好一般
仲有d蛋糕仔同麵包布甸餅擺係出面
最初仲有隻西班牙油炸鬼幾好食
但拎晒之後又係無補充過
麵包布丁, 西班牙油條
呢度都有部圓形雪糕櫃

整體真係一間五星數地板餐廳
咁就真係稱唔上話係抵食
不過都算係幾符合酒店係凱悅入面既定位既
2023-10-17
$394.95 (Dinner)
Coupon
海陸漢堡
抹茶, 堤拉米蘇, 士多啤梨, 椰子
  • 抹茶
  • 堤拉米蘇
  • 士多啤梨
  • 椰子
這次去了北角景觀非常出名的酒店,對著美麗的維港品嚐甜品會尖叫的下午茶☺🔹賀年蜜柑第一眼就被這個可愛的蜜柑吸引住,外層是甜甜的巧克力,裡面則是充滿果香而且甜度高的橙皮蜜餞,水潤度滿高的~~🔹桂花雜莓朱古力蛋糕 賣相可愛又紅紅的蛋糕切開有酸酸甜甜的雜莓荔枝蜜餞,裡面的蛋糕很鬆軟,搭配朱古力曲奇餅底味道更濃郁,隱約吃得到桂花味,不錯。🔹威廉梨撻甜點中我比較喜歡它,清甜不太膩的香梨啫喱帶足夠的甜度給果撻,小小一件入口很滿足,杏仁忌廉頗柔和,味道剛剛好。🔹豆腐芒果奶酪杯豆腐的味道相對鮮明突出,帶微酸的芒果盞果泥和豆腐配合的很好,也是頗清新的選擇。🔹桂花提子鬆餅| 桂花莓果醬、鮮忌廉甜點這裡很加分的部份是鬆餅是即點即焗,雖然製作需時,但上桌的時候牛油香非常濃郁,加上很大一件,吃的時候也是滿足。除了架上的甜品,場內還有朱古力噴泉、雞蛋仔和超霸氣的旋轉雪糕盤讓你滿滿品嚐多款特色口味的雪糕,這些都可以任吃😍😍師傅花了不少功夫在鹹點的中式感上,放在一起的時候顏色很豐富:🔹鮮蝦手指三文治🔹煙三文魚卷🔹香酥填鴨刈包🔹麻辣涼拌青瓜餡餅鮮蝦手指三文治裡面的蝦肉很彈牙,而且鹹蛋黃沙律醬味道很突出,而餐飲我選擇了咖啡

🔹賀年蜜柑

🔹桂花雜莓朱古力蛋糕

🔹威廉梨撻

🔹豆腐芒果奶酪杯

🔹桂花提子鬆餅| 桂花莓果醬、鮮忌廉甜點

🔹鮮蝦手指三文治
🔹煙三文魚卷
🔹香酥填鴨刈包
🔹麻辣涼拌青瓜餡餅

鮮蝦手指三文治裡面的蝦肉很彈牙,而且鹹蛋黃沙律醬味道很突出,而餐飲我選擇了咖啡,沒想到拉花如此精緻,咖啡豆也是有精心挑選過的,搭配下午茶的甜點都很合適~
[ The Farmhouse咖啡廳 ]北角維港凱悅尚萃酒店The Farmhouse推出全新「春祭り」日式🇯🇵主題自助午餐及自助晚餐,午餐任飲任食2.5小時,晚餐更可任飲任食4小時!✿ 「春祭り」日本主題自助晚餐日期:即日起至2024年5月4日時間:晚上6時至晚上10時價錢:星期一至四 成人$748、長者$488、小童$374 /星期五至日、公眾假期及其前夕 成人$798、長者$538、小童$399自助晚餐超豐富,包括有機日式沙律吧、海鮮區(冰鎮海鮮、即切刺身、火炙壽司等)、熟食區(日式串燒、天婦羅、日式炸物、日式煮物、叉燒豚骨拉麵、中式及印度美食等),以及有日式甜品區。海鮮區:食自助餐點少得冰鎮海鮮😍!有波士頓龍蝦🦞、鱈埸蟹腳🦀、磯煮鮑魚、翡翠螺🐚、海蝦🦐等,全部都補充得好快。刺身款式都幾多,有黃鰭吞拿魚、油甘魚、三文魚、北海道帆立貝、甜蝦等,即點即切保證新鮮;壽司🍣有火炙左口魚邊、火炙三文魚腩、海膽魷魚軍艦等,另外有幾款熟食卷物。熟食區:日式串燒🇯🇵🍢有日式雞肉串、汁燒魷魚鬚串等;日式炸物🇯🇵🔥有唐揚炸雞、吉列黑豚肉、和牛可樂餅等;天婦羅現場即製,有車海老、秋葵、日本南瓜等;日式
[ The Farmhouse咖啡廳 ]

✿ 「春祭り」日本主題自助晚餐
日期:即日起至2024年5月4日
時間:晚上6時至晚上10時
價錢:
星期一至四
成人$748、長者$488、小童$374 /
星期五至日、公眾假期及其前夕
成人$798、長者$538、小童$399

海鮮區:

熟食區:
日式串燒🇯🇵🍢有日式雞肉串、汁燒魷魚鬚串等;日式炸物🇯🇵🔥有唐揚炸雞、吉列黑豚肉、和牛可樂餅等;天婦羅現場即製,有車海老、秋葵、日本南瓜等;日式煮物有西京燒比目魚,更有現場即製章魚燒🐙!

此外有日式麵檔🇯🇵🍜,醬油叉燒拉麵逐碗煮!拉麵麵條幼身爽口,湯底自選黑蒜油豚骨湯或櫻花海老味噌湯,配料有日式醬油叉燒更有溏心蛋、味付竹筍等。

除咗日式熟食,有即點即手切大蒜燒肉汁烤草飼有骨肋眼牛排🔪🐮🥩、明爐燒味、清蒸沙巴龍躉、上湯焗琵琶蝦等中式菜式及印度烤羊架等熟食。

平日(星期1-4)晚餐每位會有一客蒸焗日本令和怪物牡蠣🇯🇵🦪配柚子酸汁和辣椒蘿蔔蓉;而週末(星期5至日)晚餐每位會有一客法式奶油焗龍蝦尾🇫🇷🦞。

飲品區:
每人會有一杯50ml日本清酒或一杯150ml日本Sapporo生啤。任飲飲品有凍檸檬紅茶及OOHA汽水等。

甜品區:
有多款日式甜品🇯🇵😍,包括抹茶提拉米蘇、草莓大福、日式芝士撻、麻糬雪糕卷、日本糰子、現場即焗紅豆鯛魚燒等。另外有限定雪糕及雪葩,口味有櫻花紅豆、抹茶、哈密瓜等。

總結🫦
果然係日式主題自助晚餐,由刺身壽司到熟食甜品都有好多款日式料理。由即日起至2024年4月尾透過酒店網站訂座更有限量5折折扣優惠😳!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
The Farmhouse咖啡廳
地址:北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
電話:3896 9896
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 波士頓龍蝦
  • 甜品
因為屋企人生日,所以一早就book咗呢間北角酒店嘅buffet試吓。因為太早book嘅緣故,所以價錢仲貴咗,而且book嘅時候仲未知道原來係日式主題自助餐……去食之前,已經覺得應該伏伏地,因為用日式做主題,咪即係同放題冇咩分別,但價錢貴一倍喎……結果今日食完之後,真係覺得大伏……仲差過出名嗰幾間連鎖日式放題😤首先,海鮮選擇少,剩係得長腳蟹比較吸引;刺身方面,三文魚、吞拿魚等呢啲全部都好唔新鮮,食落去係腥嘅……其他壽司選擇唔多,又唔好食(感覺上好似出唔起錢用啲好少少嘅材料整壽司俾客食);沙律嘅選擇都好少同好cheap,我見到都唔想食;熱食方面,啲串燒、天婦羅基本上同食放題嘅一樣,但質素唔覺得比放題好,至於唔係日式嘅菜式,例如:燒味、熱湯,都好一般,個湯好普通,只係苦瓜湯😅我expect六百幾蚊都應該有啲燉湯…..至於甜品方面,真係更加差😅😅未試過一間酒店嘅buffet啲甜品係咁嘅質素……啲蛋糕好多都係海綿做底,同出去連鎖蛋糕舖買嘅冇分別,甚至更加差!得個甜字🙃(好似放題嘅格局)雪糕係有好多味道,但又係得個甜,係非常甜……而話明係日式做主題,啲生果全部都係港式嘅🤣另外,每人都可以換一杯啤酒

首先,海鮮選擇少,剩係得長腳蟹比較吸引;

(好似放題嘅格局)
雪糕係有好多味道,但又係得個甜,係非常甜……
而話明係日式做主題,啲生果全部都係港式嘅🤣

另外,每人都可以換一杯啤酒、清酒,同蒸日本蠔,但啲酒嘅size係迷你版……蠔🦪都係每人一隻,而出面嘅海鮮係冇生蠔,真係好cheap……

順帶一提,呢度嘅服務態度比起其他酒店都幾差下,個個都好似唔想做咁,尤其是整雪糕嗰個,黑口黑面……其他侍應係又收唔係又收啲盤,但根本都未食晒……仲要食食吓,無端端冇咗燈😅其他酒店嘅buffet,就算人哋係炒散,但態度都冇咁差……

呢幾年我都食過好多唔同酒店嘅buffet ,呢間真係最差🙄有好多折咗五百幾蚊嘅五星級酒店buffet,比呢間好好多😒
最近新推出的下午茶們都超吸睛 ~ 所以在悠長的復活節假期裡又去 ᴄʜɪʟʟ 了再訪位於北角 ʜʏᴀᴛᴛ ᴄᴇɴᴛʀɪᴄ 的 ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ聽說他們跟本地抹茶品牌 ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ 合作推出全新的豐富 ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 日式下午茶以新鮮香醇抹茶和焙茶入饌 製作多款鹹甜美點 別具特色當然也不能錯過他們的 ᴍᴀᴅᴇ-ᴛᴏ-ᴏʀᴅᴇʀ 環節| ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ x ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ | ✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ 煙三文魚忌廉芝士抹茶千層๑ 鱈場蟹牛油果沙律稻荷壽司๑ 鵝肝慕斯草莓櫻花最中餅๑ 黑松露玉子三文治鹹點處處充滿著小巧思把日式 抹茶 與創意完美揉合精繳櫻花外型的最中餅釀著高質鵝肝慕斯私心最愛清新口感的蟹肉牛油果沙律壽司✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺๑ 焙茶朱古力蛋糕๑ 抹茶栗子金磚蛋糕๑ 日本士多啤梨撻๑ 北海道牛奶布丁๑ 抹茶心太軟๑ 提子鬆餅 焙茶白朱古力鬆餅以蜜餞栗子配甘香抹茶蛋糕 甜而不膩幼滑的牛奶布丁底層有酸甜柚子醬和藍莓醬還有百吃不厭的草莓撻和抹茶口味心太軟焙茶白朱古力鬆餅配上桂花莓果醬也很創新✺ ᴍᴀᴅᴇ-ᴛᴏ-ᴏʀᴅᴇʀ ✺๑ 鮮
最近新推出的下午茶們都超吸睛 ~
所以在悠長的復活節假期裡又去 ᴄʜɪʟʟ 了

๑ ʜᴏᴊɪᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
ᴍᴀᴛᴄʜᴀʟɪ 聯乘的下午茶 當然也有他們的拿鐵可以品嚐
以人手拂打而成的抹茶拿鐵或焙茶拿鐵
微甜帶甘香 大大一杯還有拉花

另外位於 ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ 旁的 ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ ᴅᴇʟɪ 餅店
也有招牌的牛肉咖哩酥和龍蝦咖哩酥
惹味非常 要是下午茶的鹹點份量滿足不了胃口
可以在 ᴛʜᴇ ғᴀʀᴍʜᴏᴜsᴇ ᴅᴇʟɪ 加點喔!
2024-04-01
$300 (Tea)
2024-04-17 17 views
半價很划算,有龍蝦,甜點不錯,冰淇淋種類多,熟食種類也很多,用餐環境很不錯,服務員收盤子速度很快,補菜的時間也很迅速,可以看到美麗的海景和亮麗的夜景,下次有半價我還會去。
2024-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Coupon
2024-04-15 29 views
今日係星期一平日自助晚餐,呢度地方闊落衛生ok嘅,但係食物超唔掂所有麵包蟹龍蝦生蠔都冇生蠔每人一隻平時食的自助餐蒸魚燉湯都冇,有嘅係一般日式放題嘅食物,價錢openrice優惠530元.同一間茶餐廳嘅晚餐沒有分別.但係要五百幾咁嘅食物質素仲要係一間酒店裏面,希望各位都要小心
2024-04-15
Celebration
Birthday
Tasting Event
𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭癮真的是每隔一兩個月就會起🤣看到𝐇𝐲𝐚𝐭𝐭 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐢𝐜酒店𝐓𝐡𝐞 𝐅𝐚𝐫𝐦𝐡𝐨𝐮𝐬𝐞咖啡廳推出的🥢春祭り日本主題自助餐🪭即刻要試試~——— ✤ 冷盤區 呢度嘅海鮮好多元化!最推薦一定是冰鎮海鮮、即切刺身以及即叫即製火炙壽司🍣。海量的龍蝦膏甘香無比鮮甜;冰鎮海鮮的熟蝦都好彈牙🦐,另外還有長腳蟹蟹腳、青口、蜆肉、螺等等!刺身都有蝦、三文魚、油甘魚等🐟 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢種類也超多~✤ 拉麵區 為配合日本主題更加有拉麵麵檔😆彈牙拉麵搭配木耳、流心得溏心蛋以及筍簡直是𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡!最意想不到的是無論是豬骨黑蒜油湯底還是櫻花蝦蝦湯湯底均是無比濃郁,安全是被𝐛𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭耽誤的拉麵店🍜他們家的叉燒也好讚必須試試✤ 甜品區 甜品選擇繁多🍦最為矚目一定是旋轉雪糕冰櫃,全部都是𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨,質地超級綿滑👍🏻大推提子冧酒味🍇 還有檸檬𝐭𝐚𝐫𝐭🍋、抹茶提拉米蘇、麻糬雪糕卷、日本糰子、鯛魚燒、草莓大福。
———
✤ 冷盤區

✤ 拉麵區

他們家的叉燒也好讚必須試試

甜品
  • 海鮮區
  • 雪糕
召集各位日本美食愛好者🙋🏻‍♀️北角維港凱悅尚萃酒店The Farmhouse咖啡廳由即日起期間推出春祭り日本主題自助餐🎌為大家帶來一場以日本為主題的盛宴☺️_🦞冰鎮海鮮有龍蝦、長腳蟹蟹腳、翡翠螺、蜆、青囗、凍蝦等,味道都幾鮮甜🍣 即切刺身及壽司刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、北寄貝等,推介帶子大大粒幾鮮甜😀亦有多款即叫即製火炙壽司🇯🇵日式美食小食唔少得日式串燒,特別推介免治雞肉棒與鰻魚串,醬汁調味剛剛好,味道亦有驚喜仲有熱辣辣既天婦羅,炸粉不會太厚🍜亦有日式叉燒拉麵🦪蒸焗 「令和怪物」生蠔/奶油龍蝦尾職員係入座時會派張卡仔,大家憑卡仔可到熟食區換領是日精選美食小編去果日係奶油龍蝦尾,龍蝦肉質爽彈,同個奶油醬汁好夾😍🍮甜品除左有人氣旋轉雪糕吧,仲有多款日式甜品,包括抹茶提拉米蘇、鯛魚燒、日本糰子,必食日式草莓海綿蛋糕,賣相吸睛,香甜軟熟🍓▫️飲品自助吧有提供咖啡、茶、汽水等飲品,另外入座仲有張卡仔可以換領 Sapporo 啤酒或瀧澤清酒一杯*午餐及晚餐食品如有任何變動,將不會提前通知
_
🦞冰鎮海鮮
有龍蝦、長腳蟹蟹腳、翡翠螺、蜆、青囗、凍蝦等,味道都幾鮮甜

🍣 即切刺身壽司

🇯🇵日式美食
仲有熱辣辣既天婦羅,炸粉不會太厚🍜亦有日式叉燒拉麵

🦪蒸焗 「令和怪物」生蠔/奶油龍蝦尾
小編去果日係奶油龍蝦尾,龍蝦肉質爽彈,同個奶油醬汁好夾😍

🍮甜品

▫️飲品

*午餐及晚餐食品如有任何變動,將不會提前通知
2024-04-09 0 views
睇过網路紅人介紹及有買一送一優惠,今晚專程一試,点知遇上騙案。之前介绍既凍龍蝦,切身既红蝦及帶子係無既。我係最先入場果幾枱,最重要所有熱葷,串燒及湯都唔熱,好似全無準備,但罐装汽水就唔凍。枝竹蚊双腩啲斑腩好似得一舊麵粉,切身都尚算新鮮好味,甜品只有雪糕好食,生果如西瓜及蜜瓜淡而無味,啤酒每人只送一小杯(50ml),一啖就飲完😮‍💨。总括而言,無下次。其实位置环境十分好又方便,可以做高質一些,就算貴一点也不愁無客。
。之前介绍既凍龍蝦,切身既红蝦及帶子係無既
2024-04-08
❀ The Farmhouse 咖啡廳 #北角 ❀❗再訪北角出色自助餐 日式主題吸引甜品❗——————————————————再嚟到北角凱悅尚萃酒店The farmhouse食自助餐❣️今期春天以日本食品,中正香港人嘅口味,推出唔少日本特色食品,例如大大隻令和怪物🦪各種天婦羅、壽司🍣刺身、拉麵🍜而最吸引我莫過於日式甜品,包括抹茶提拉米蘇、麻糬雪糕卷、日本糰子🍡,款款有驚喜🤩特別推薦提拉米蘇,抹茶味甘苦香濃,手指濕潤!另外糰子都好煙靭😆當然要試埋招牌旋轉雪糕,有十多款雪糕味道選擇🍦今次仲有日式焙茶、抹茶等口味,非常吸引🥰.環境方面,位置寬躺,有落地大玻璃可望維港海景😍最特別係設置兒童玩樂區,適合一家大細去慶祝。.【The Farmhouse咖啡廳】 春祭リ日本主題自助餐18:00-22:00星期一至四:成人$708/長者$488/小童$354星期五至日、公眾假期及前夕:成人$788/長者$538/小童$394.另外旁邊嘅 Farmhouse Deli餅店亦推出咗招牌星加坡風味龍蝦咖喱酥及參馬沙文牛肉咖哩酥,一場嚟到不妨試埋!做——————————————————✨整體味道: 3.9/5 ✨
❀ The Farmhouse 咖啡廳 #北角 ❀
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
食物選擇豐富,尤其甜品特別出色!自助餐嚟講真係幾好食🤤
自助餐以日式為主題,當中有唔少日本菜式✨星期一至四送令和怪物生蠔🦪✨五/六/日:公眾假期送牛油龍蝦尾🦞肉質飽滿,味道鮮甜,絕對係必食回本位❗️.❥凍海鮮、刺身:都唔錯,特別係龍蝦同長腳蟹🦀❥壽司:有海膽、三文魚籽軍艦同火炙三文魚🍣.❥日式熱葷:有即叫即製章魚小丸子、串燒、天婦羅🍤、西京燒、唐揚炸雞、味噌茄子🍆等等✅西京燒:肥美油潤✅麵食:拉麵同刀削麵2款選擇,黑蒜豬骨湯可以任加黑蒜醬,超濃郁🍜❌天婦羅:炸蝦炸皮太厚,炸蔬菜味道會好啲❌章魚小丸子:外皮太厚,好粉 .❥其他熱葷:正常水準發揮✅西冷:顏色粉嫩,加上外層有個蒜香外殼,推介‼️✅羊架:肉香又夠腍,加上印式香料,唔錯🤩!.❥甜品:款式比以往少,但整體質素進步咗今次仲有草莓大福🍓、草莓千層🍰、黑芝麻慕絲、檸檬撻全部都好食😋✅雪糕: 12款口味任食❌鯛魚燒: 個皮太厚唔OK.❥飲品:每人一杯生啤/🍺清酒🍶

自助餐以日式為主題,當中有唔少日本菜式
✨星期一至四送令和怪物生蠔🦪
✨五/六/日:公眾假期送牛油龍蝦尾🦞
肉質飽滿,味道鮮甜,絕對係必食回本位❗️

❥凍海鮮、刺身:都唔錯,特別係龍蝦同長腳蟹🦀
壽司:有海膽、三文魚籽軍艦同火炙三文魚🍣

✅西京燒:肥美油潤
❌天婦羅:炸蝦炸皮太厚,炸蔬菜味道會好啲
❌章魚小丸子:外皮太厚,好粉

❥其他熱葷:正常水準發揮
✅西冷:顏色粉嫩,加上外層有個蒜香外殼,推介‼️
✅羊架:肉香又夠腍,加上印式香料,唔錯🤩!

甜品:款式比以往少,但整體質素進步咗
✅雪糕: 12款口味任食
❌鯛魚燒: 個皮太厚唔OK