2018-07-15 583 views
自從渡船角兩間即拉腸粉執咗之後,一直都搵唔到一間似樣嘅腸粉店!今晚誤打誤撞終於俾我搵到喇...因為大雨,收工後去附近嘅土瓜灣覓食,見到街邊有個「布拉腸粉」嘅二拉架,但店面較細較市井。太肚餓又想輕食,所以決定一試。見到餐牌真係好有期待,除咗入面有晒以前好鍾意食嘅豬潤腸、梅茶豬肉腸,仲有翠瓜雜菌呢樣比較少食,而且價錢唔貴,一碟都係$20左右!淨係食腸粉當然唔夠啦,自從北角旺記執笠之後,好耐都冇食過有水準嘅菜乾粥,難得呢度都有,梗係要嗌碗試下啦;仲叫埋好多人都讚嘅蒸蘿蔔糕,唔理啦,由原本打算輕食變咗都叫咗唔少...粥同蘿蔔糕都好快到,一入口,搵返久別重逢嘅味道!菜乾粥好入味,好夠火喉,粥地好綿,好香好食!至於蒸蘿蔔糕亦好有水準,我比較鍾意食實淨少少,所以好啱口味!主角腸粉等咗10分鐘登場,似乎真係即刻拉。個粉皮望落冇以前渡船角咁薄,但食落口都好滑,豬潤夠味又熱辣辣,我都俾好高分!梅菜腩肉腸亦唔遜色,豬肉唔算好肥,料亦足,我覺得整體水準有85分!

• 菜乾鴨腎豬骨粥、梅菜腩肉腸、豬潤腸、蒸蘿蔔糕