2017-12-07 2537 views
此乃久仰大名的麻辣火鍋,一直都好想去試,因為一直都只係獨愛老鍋,但呢間聽好多人講好好食,咪試下囉~麻辣都係我最愛!先來前菜紅棗冰糖雪耳糖水,好清甜好好味,但我真係唔知點解要食正餐之前就係甜品哈哈~仲有就係糍粑,好似日式年糕咁,甜甜地好好味呀!(不過好似食完呢個會飽左哈哈)呢個鍋同台式真係好唔同,我地叫左鴛鴦鍋,係麻辣的大銅上面有個大骨湯,等你辣到快飛起的時候可姒過下冷河~成件事個辣真係好重慶好內地既食法,因為好多內臟食,首先係招牌菜牛骨髓、王牌牛肝、我最愛的豬紅,就連唔係好多地方有得食既豬天梯都有得食,同行朋友真係好中意食豬天梯,成碟食晒~好中意個苕粉,感覺就係薯粉,放落麻辣湯入面,好吸湯好入味呀,我食到停唔到口~不過食完真係有點油。我地仲有叫耗兒魚、炸豆皮、墨魚滑、秋葵、鮮菇等,全部都話咁快清晒,證明個湯底有幾惹味!肥牛好靚~好柔軟而且加埋店家秘製麻油,真係好好味!店員好熱心咁推介個甜品南瓜餅,中間有一點點豆沙,食落好似豆沙鍋餅,炸到好香口,成完咁重口味既野有啲甜野中和下個口都係好事。
紅棗雪耳冰糖水

秋葵

手打墨魚滑

美國安格斯優質肥牛

麻油

肥牛好靚~好柔軟而且加埋店家秘製麻油,真係好好味!
南瓜餅

Type of Meal