好耐無同班兄弟打邊爐,都好耐無食過重慶邊爐,果鋪辣癮起,所以今次嚟到「渝味曉宇」醫一醫五臟廟。大骨滋補鴛鴦鍋+重慶辣個滋補湯底幾好飲,值得一提嘅喺舊豬骨其實仲有好多肉喺上面,🤤🤤啱晒我呢d啜骨一族。同行幾位兄弟一致認為呢道嘅麻辣鍋好好食,d辣慢慢滲出嚟好過癮。美國安格斯優質肥牛睇落牛肉雪花脂肪分佈都幾靚,食落都好重牛味。值得一提嘅喺牛肉唔會散開一塊塊,證明唔喺雪藏好耐嘅疆屍牛👍👍。美國桶肥蠔呢道嘅桶蠔好出色,夠肥美又鮮,仲要無異味。口感方面無霉口,證明唔喺倉底貨嚟。牛骨髓第一次食牛骨髓,感覺幾有趣,好似食豬腦咁。本身牛骨髓無咩味,所以同麻辣湯底超夾。美國優質肥牛粒肥牛粒好食到😂😂個個喺道搶。咬落去肥牛粒爆晒油脂,成個口腔都充滿牛油香味🤤🤤🤤,一口一粒真喺啱啱好。迷你燕餃個燕肉餃比想像中出色👍皮薄,肉甜。配辣辣湯底食非常夾。不過同樣一口一粒,個人覺得肥牛粒吸引好多😂😂。黑豚腩肉雖然黑豚腩肉平時打邊爐都有,但想講下呢道嘅腩肉比較肥d。果種肥感覺似喺煙肉咁,油狀嘅,唔喺一舊舊肥脂。個人覺得配麻辣火爐好夾,因為好重油脂味,但同港式清湯邊爐可能唔太夾。其實仲叫咗一d香港人打邊爐必叫嘅食品,例如:

大骨滋補鴛鴦鍋+重慶辣

美國桶肥蠔

牛骨髓

美國優質肥牛粒

迷你燕餃

黑豚腩肉

其實仲叫咗一d香港人打邊爐必叫嘅食品,例如:桂花珊瑚蚌雙拼、鮮鵝腸、午餐肉、手打蝦滑、手打墨魚滑、蟹柳、韭菜豬肉水餃、稻庭鳥冬、黃金菇

最後仲有碗糖水食,中和下口腔嘅麻,正正正👍👍。

因為今日真喺太旺場😭😭想食嘅黃喉賣晒,唯有下次再嚟食過。
2019-09-20
  • 美國優質肥牛粒
2019-09-24 377 views
秋意越來越濃 是時候去吃火鍋渝味曉宇被選為重慶火鍋的代表(舌尖上的中國)當然要試一下 重點是不用回大陸吃不過當晚尚未看見有人叫九宮格麻辣大紅鍋.鴛鴦鍋🔴⚪️任選湯底$38第一次來不敢吃太辣 怕接受不了重慶的程度🍄山珍菌湯鍋種類&份量很多 連猴頭菇都有!可以當成一款素菜了 湯底好鮮甜🌶普通辣湯其實一點都不普通😹好多辣椒花椒吃起來很麻很香 時間久了就愈來愈辣喜歡辣的可以直接挑戰重慶辣湯.美國安格斯優質肥牛🥩由於得兩個人 只叫了半份5-10秒就可以吃 挺滑 油脂分佈不錯.桂花珊瑚蚌雙拼👍🏻個人十分推薦這個 一次過可以品嚐兩種口感白色的就滑嘟嘟的 紅色的則爽口彈牙.稻田毛肚🐄每一塊都很大的 煮兩分鐘後就變小了吃起來很爽口 香港很少地方有這個質素.鮮鵝腸🦆洗得好乾淨 沒有甚麼異味大概一分鐘就可以吃 滑滑的跟之前在大陸吃的差不多水準.手打蝦滑👍🏻每次吃火鍋都會叫蝦滑這家的蝦滑真的很吃得出是手打十分彈牙 還有很多蟹籽 口感豐富.渝味手打三寶丸👍🏻三寶是指墨魚丸 牛丸 和蝦丸當中蝦丸比較出色 味道跟蝦滑不同偏向蝦肉雲吞的調味 值得叫的一款配料.最後還送了甜品 是雪耳紅棗湯清辣下火 又能解辣🙈吃光光p.s
秋意越來越濃 是時候去吃火鍋
渝味曉宇被選為重慶火鍋的代表(舌尖上的中國)
當然要試一下 重點是不用回大陸吃
不過當晚尚未看見有人叫九宮格麻辣大紅鍋
鴛鴦鍋🔴⚪️任選湯底$38
第一次來不敢吃太辣 怕接受不了重慶的程度
🍄山珍菌湯鍋
種類&份量很多 連猴頭菇都有!
可以當成一款素菜了 湯底好鮮甜
  • 極品鵝腸
  • 桂花珊瑚蚌雙拼
  • 手打蝦滑
  • 手打三寶丸
有番梘店推出回收月餅盒換洗面皂,加上廣東道有大品牌開倉,所以順道在這區午餐。 看到這家熟悉的名字,是那有名的重慶火鍋。在清邁食了數天火辣辣的泰北美食,現在又想食辣了!幸好小米記得這家紅色火鍋店!來到火鍋店,才知道推出午市火鍋優惠:每位免38鍋底,抵左! 下單後,小米竟然自動穿上圍裙。看來小米記憶力很強呢! 看到這個維港景觀,小米就問IFC & 天星碼頭在何方。不就是在那個摩天輪附近。 紅白的銅盤鍋底先到,再慢慢等其他食材呈上。自己先調校醬料:醋+芝麻油+蒜+蔥花!  麻辣牛肉 早已經提醒小米,麻辣=好辣。小米卻堅持點這款牛肉!灼熟後,小米覺得好辣,要馬上飲雪耳糖水來解辣。 既然是小米點的,就交由小米一人負責 : 食曬佢。牛心椗  本身是没有味道,表面平滑難以掛汁,所以放在紅湯裡。 重慶炸酥肉 外脆內軟炸酥肉,可即食,也可用作火鍋。肉條伴有粒粒花椒,但花椒味道不大明顯! 大刀牛肝  本身很喜歡肝臟的食物,無奈近期生豬供應有限,豬膶也受影響。而看到餐牌的牛肝,馬上雙眼發光了! 牛肝,我來也。 切成一大片。難怪叫做<大刀牛肝>。 把大大塊牛肝跟蛋黃拌勻,然後調至細火,以慢煮來浸熟牛肝。 浸熟
看到這家熟悉的名字,是那有名的重慶火鍋
在清邁食了數天火辣辣的泰北美食,現在又想食辣了!
幸好小米記得這家紅色火鍋店!
來到火鍋店,才知道推出午市火鍋優惠:每位免38鍋底,抵左!
下單後,小米竟然自動穿上圍裙。
看來小米記憶力很強呢!
看到這個維港景觀,小米就問IFC & 天星碼頭在何方。
不就是在那個摩天輪附近。
紅白的銅盤鍋底先到,再慢慢等其他食材呈上。
自己先調校醬料:醋+芝麻油+蒜+蔥花!
麻辣牛肉
早已經提醒小米,麻辣=好辣。
小米卻堅持點這款牛肉!
灼熟後,小米覺得好辣,
要馬上飲雪耳糖水來解辣。
既然是小米點的,就交由小米一人負責 : 食曬佢。
牛心椗
本身是没有味道,表面平滑難以掛汁,所以放在紅湯裡。
重慶炸酥肉
外脆內軟炸酥肉,可即食,也可用作火鍋
肉條伴有粒粒花椒,但花椒味道不大明顯!
大刀牛肝
本身很喜歡肝臟的食物,
無奈近期生豬供應有限,豬膶也受影響。
而看到餐牌的牛肝,馬上雙眼發光了!
牛肝,我來也。
切成一大片。難怪叫做<大刀牛肝>。
把大大塊牛肝跟蛋黃拌勻,然後調至細火,以慢煮來浸熟牛肝。
浸熟的牛肝,真是又軟又滑!
除了這几款肉類之外,其他都是植物類火鍋料。
在泰北之行,大都以蔬菜為主,少食肉。
而麻辣湯底的味道十足,肉類多少已不重要,配蔬菜類亦可。
白蘿蔔
薄身蘿蔔,在紅鍋裡煮至軟綿綿,吸盡精華,
再放在醋&麻油調料之中,真是好好味!
皇帝菜
芫茜
皇帝菜&芫茜
健康的青菜,See You tomorrow!
現炸豆皮
現炸的豆皮,即是炸腐竹/枝竹。
炸豆皮很強韌,久煮而不爛,豆味很濃。
拌黑醋麻油蒜蓉一流。
黃豆芽
黃豆芽
炸了黃豆製成的豆皮/腐竹, 再煮黃豆芽。
不禁想起<煮豆燃豆箕 豆在釜中泣> !
都是清淡系列非肉類的健康食品。
紅糖糍粑
甜能解辣。糍粑很硬身,要用多點牙力。
可是自己不大喜歡硬崛崛的食物!
唯有把糍粑放在紅鍋裡加熱變軟後再回到碟子裡,沾上紅糖。
鹹中有辣又帶甜的軟綿綿糍粑,
個人覺得:真美味!
加多寶
自己常常將加多寶和王老吉當作同一類飲品:
廣東涼茶版本的可口可樂,
有草本,有甜味,但没有那咖啡因!

回顧這個午餐,真是多菜少肉,感覺較健康。
而且可以訓練小米食辣,真期待帶小米到泰國食咖哩!
用膳期間,小米發現半島酒店頂樓有直昇機升降!
$226 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
皇帝菜
芫茜
2019-09-15 468 views
聽過「曉宇」好多次了,都是聽到他們的辣鍋好正,於是趁星期六去挑戰一下。午餐湯底是免費的!我選了,鴛鴦鍋- 番茄湯鍋+普通辣湯。.值得一提,這裡的環境非常地好,很舒服,高檔優雅,而且還看到海景呢。.先上一碗送的甜品,不錯。.我是能食辣的,但這個「普通」辣也真狠辣,在香港很少有真正令我有感覺的辣,「曉宇」是第一家了。.自製羅漢果(一渣$58)清新,有濃濃的羅漢果味,很適合食了辣來解辣。美國安格斯優質肥牛(一份$216,8片)很新鮮,香濃牛肉味,不是薄薄的而是有厚度的。曉宇手打三寶丸(一份,$96,共6粒)串鮮蝦(半份,$52,共4條)串著吃,很方便,肉是很紮實的,很新鮮。鮮蝦雲吞(半份,$32,共4粒)足料,每粒都有隻蝦。特色迷你燕餃 (半份,$38)細細粒,很特別,一口一粒剛剛好。食了那麼多肉,當然少不了菜:田園菜籃(半份,$42)有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜鮮腐竹(一份,$36)藕片(一份,$32,12片).很relax 又好吃,期待下次再來!

午餐湯底是免費的!
我選了,鴛鴦鍋- 番茄湯鍋+普通辣湯。
鴛鴦鍋

先上一碗送的甜品,不錯。
甜品

自製羅漢果(一渣$58)
清新,有濃濃的羅漢果味,很適合食了辣來解辣。
羅漢果茶

美國安格斯優質肥牛(一份$216,8片)
很新鮮,香濃牛肉味,不是薄薄的而是有厚度的。
美國安格斯優質肥牛

曉宇手打三寶丸(一份,$96,共6粒)
曉宇手打三寶丸

串鮮蝦(半份,$52,共4條)
串著吃,很方便,肉是很紮實的,很新鮮。
串鮮蝦

鮮蝦雲吞(半份,$32,共4粒)
足料,每粒都有隻蝦。
鮮蝦雲吞

特色迷你燕餃 (半份,$38)
細細粒,很特別,一口一粒剛剛好。
特色迷你燕餃

食了那麼多肉,當然少不了菜:
蔬菜

田園菜籃(半份,$42)
有油麥菜、娃娃菜、皇帝菜、唐生菜
鮮腐竹(一份,$36)
藕片(一份,$32,12片)
藕片

很relax 又好吃,期待下次再來!
鴛鴦鍋
蔬菜
  • 美國安格斯肥牛
  • 糖水
2019-08-26 687 views
今日同朋友去尖沙咀購物之後就去咗附近嘅渝味曉宇啦。佢系尖沙咀地鐵站或者尖東站出咗去行兩分鐘左右就到,非常之就腳。一入到去發覺佢嘅座位非常舒服同埋光鮮。再睇下有乜嘢叫先,佢主打正宗重慶火鍋為主,一於樣樣都叫啲啦!免費甜品首先一入去店員就贈送了每人一客甜品,又抵又窩心!大骨滋補湯配普通辣湯湯底十分之足料同埋入味,豬骨味非常之濃厚再加上適量嘅胡椒,配搭得非常之好,正。而正宗重慶辣湯非常之香口醒胃,配料仲比得好足添。湯底價錢又合理,午市仲免費贈送,十分讚好!麻辣牛肉/曉宇嫩牛肉/黑豚腩肉雖然要咗細份,但其實上到枱都有大大碟厚切。嫩牛肉入口即溶同彈牙,香口有牛味,牛魔王首選。麻辣牛肉就夠晒刺激醒胃,香辣控之選。而黑豚腩肉非常之新鮮有肉味,應該是貴價豚肉的,亦是滿足食肉獸既之選。鮮龍躉片鮮龍躉片只有鮮魚味而沒有養魚成日有的淡草味同埋魚鯹味,仲要十分之爽口彈牙,推介!手打蝦滑/香鹵豬大腸/皇帝菜另外幾種出色嘅配料,豬大腸同皇帝菜不錯,蝦滑十分爽滑彈牙,𥚃面也十分足料的。是另外的推介之選。加埋冰凍飲品,成就了愉快的一餐!

免費甜品
首先一入去店員就贈送了每人一客甜品,又抵又窩心!

大骨滋補湯配普通辣湯

麻辣牛肉/曉宇嫩牛肉/黑豚腩肉

鮮龍躉片

手打蝦滑/香鹵豬大腸/皇帝菜

加埋冰凍飲品,成就了愉快的一餐!

2019-08-18
Lunch
2019-10-02 40 views
好難得今日放假。約左個舊公司同事。方便他返工時間。係他公司附近找間餐廳落腳。見到一幢大廈有仲好多食堂。於是找間高一些餐廳食。諗住好環境適合傾計。上到呢間麻辣火鍋店。個人未入到內部已感覺好舒坦。因爲一眼睇通晒成個餐廳之餘。亦不失窗外的環境及私聊到隔間。朋友點了兩個湯底。一個一定是麻辣湯底。麻辣俱全。有些人喜歡麻感7分。有一部份就喜愛辣感8分。本人就是後者。但餐廳個湯底好配合我口感。麻感是我接受到的程度。但辣鍋的成份更勝一籌。另外一邊是皮旦鍋。他們落的皮旦亦落不少。足足有兩隻半多。黃喉。呢款是我的喜愛菜式。爽口美味。脆滑入喉。那種食慾是源源不停鮮牛肉。餐廳特別的鮮牛肉。入口嫩滑。順喉暢胃。毛肚。正宗毛肚是黑色。亦証明新鮮不經加工。有心餐廳脆鯇魚片。新鮮美味。脆肉肉質。只有香港毛懂這種食法

鮮牛肉。餐廳特別的鮮牛肉。入口嫩滑。順喉暢胃。

毛肚。正宗毛肚是黑色。亦証明新鮮不經加工。有心餐廳

脆鯇魚片。新鮮美味。脆肉肉質。只有香港毛懂這種食法

2019-09-26
$150 (Lunch)
  • 鮮黃喉
2019-10-02 33 views
香港的夏天雖然很熱,但火鍋店依然經常高朋滿座,可想而知香港人愛食火鍋的瘋狂程度,而我也不例外。今天朋友帶我來到北京道的太子集團中心19樓「渝味曉宇重慶老火鍋」食lunch,因為lunch 免湯底費,較抵食。坐低不久,服務員先送上兩碗雪耳紅棗糖水,讓客人解解渴。我和朋友都不太食辣,所以叫了兩款不辣的湯底,分別是大骨滋補鍋(豬骨)和山珍菌湯鍋。重慶人喜歡吃辣,也喜歡吃濃味的食物,可能是這緣故,湯底比較鹹,味道超濃。 打邊爐除了湯底,食材要夠新鮮,因沒有加其他調味一齊煮,所以如果食材不新鮮,一食就知道。「渝味」的葷菜款式頗多,十大必點的名單內,我們點了三款,有肥牛、耗兒魚、苕粉,其他分別有手打蝦滑、三寶丸、迷你燕餃、菜肉雲吞、手工粗面線。雖然叫全份的價錢較抵,但是我們想試多些款式,所以全部是半份份量。《自製羅漢果茶》一渣 $58打邊爐都是偏熱,羅漢果茶就能清熱解暑,但個人認為偏甜,如果不落糖會更佳。

坐低不久,服務員先送上兩碗雪耳紅棗糖水,讓客人解解渴。

《自製羅漢果茶》一渣 $58

超級打邊爐粉絲又去打邊爐啦!今日去左尖沙咀食重慶火鍋!成日聽到渝味曉宇,今日終於試到!入到去坐低就梗係叫左個鍋先!我地叫左一個鴛鴦鍋,係番茄湯鍋拼重慶辣湯(介紹番佢既辣湯只有普通辣湯🌶🌶 /重慶辣湯🌶🌶🌶)最最最吸引既係佢既湯底係每一位計(38蚊/位)非常抵!醬料仲有教學,教你點整傳統蘸醬去打邊爐!火鍋配料叫左萵筍條、炸芋頭、蓮藕片、淮山條、鮮竹笙、曉宇嫩牛肉、美國安格斯優質肥牛、鮮龍躉片、新鮮鵝腸同埋桂花珊瑚蚌雙拼!超級豐富!佢地既火鍋配料可以半份,好岩兩個人去食,可以食到更多想食既野而又唔怕會食唔晒!佢張點餐紙每一樣食物既右下角都會有建議放落鍋需要煮幾耐既時間,真係非常窩心🧡蕃茄湯好清甜!重慶辣湯就不得了,夠晒辣,但辣得來又忍唔住要繼續食佢既辣!好正😋😋😋佢既蔬果全部都好新鮮!牛肉又夠滑!佢嘅新鮮鵝腸好爽,好有咬口!桂花珊瑚蚌同埋鮮龍躉片真係好鮮甜!飲品叫左自製洛神花茶(1渣),都建議如果食辣嘅話又唔想飲汽水,叫1渣野飲係最化算!打完邊爐就叫左一半份甜品,紅糖糍粑!熱辣辣,皮脆,入面就煙煙銀銀!好味👍🏽👍🏽我一定會再來食過!🤭🤭
Dinner
2019-10-01 22 views
而家火鍋店真係太多,而且好多都主打麻辣湯底。呢間火鍋店下午都有得打邊爐,而且午市中免湯底,所以非常之抵。我哋叫咗好多嘢食,佢最好嘅係可以揀半分,試多啲唔同嘅嘢,埋單都係五百幾蚊,超值同好食!一去到店員就比雪耳糖水我哋潤一潤。我哋叫咗鴛鴦鍋底:一個係豬骨湯,一個麻辣湯。豬骨湯真材實料,入邊真係大大舊豬骨同埋有其他配料,麻辣湯底味道偏辣,可能我唔食得太辣,但係辣好香又過癮。海鮮叫咗廣島蠔,大大隻,而且creamy厚肉。肥牛味道有牛香,而且唔會太肥。黑豚豬肉夠薄夠好食。叫咗豬紅,放落麻辣湯唔錯。三寶丸有牛肉丸、墨魚丸及蝦丸,丸全部都好彈牙好新鮮。羊肉唔騷幾好味。蔬菜叫咗萵筍、淮山及貢菜,全部都好食。墨魚滑都新鮮彈牙,墨魚味好香。韭菜餃亦都餡靚,幾好食。呢間火鍋食物質素高,而且唔貴,推介!

海鮮叫咗廣島蠔,大大隻,而且creamy厚肉。

肥牛味道有牛香,而且唔會太肥。

黑豚豬肉夠薄夠好食。

叫咗豬紅,放落麻辣湯唔錯。
三寶丸有牛肉丸、墨魚丸及蝦丸,丸全部都好彈牙好新鮮。

羊肉唔騷幾好味。

蔬菜叫咗萵筍、淮山及貢菜,全部都好食。

墨魚滑都新鮮彈牙,墨魚味好香。

韭菜餃亦都餡靚,幾好食。

呢間火鍋食物質素高,而且唔貴,推介!
2019-09-29 21 views
同事介紹「渝味」火鍋。趁今日食晏有兩粒鐘。同珍珍去烚烚下午市有免費鍋底仲可以揀鴛鴦鍋。珍珍鍾意食辣。揀咗鴛鴦鍋。皮蛋香草鍋 X 重慶辣鍋我倆偏愛食辣鍋。越食越辣。越辣越愛美國桶肥蠔(全份)蠔肥大肥美。美國安格斯優質肥牛真係一分錢 一分貨。肉嫩味濃。最得我歡心脆鯇魚腩(左)白鱔(右)珍珍係🐟控。佢大讚白鱔。鮮甜爽口。平平無奇嘅烏冬。索哂d辣湯。就變得不平凡了。有個漂亮維港陪住我地烚烚下。味道提升不少幾乎全部食物都有分全份/半份。兩個人可以開心share。食得開心暢快。窩心
同事介紹「渝味」火鍋。趁今日食晏有兩粒鐘。同珍珍去烚烚下
午市有免費鍋底

仲可以揀鴛鴦鍋。
珍珍鍾意食辣。揀咗鴛鴦鍋。
皮蛋香草鍋 X 重慶辣鍋
我倆偏愛食辣鍋。越食越辣。越辣越愛
美國桶肥蠔(全份)
蠔肥大肥美。
美國安格斯優質肥牛
真係一分錢 一分貨。肉嫩味濃。最得我歡心
脆鯇魚腩(左)白鱔(右)
珍珍係🐟控。佢大讚白鱔。鮮甜爽口。
平平無奇嘅烏冬。索哂d辣湯。就變得不平凡了。
有個漂亮維港陪住我地烚烚下。味道提升不少
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 白鱔
2019-09-29 16 views
今日行過尖沙咀有朋友介紹話呢一間火鍋店有鍋底promote緊嘅午市火鍋,咁我知道一個鍋底其實出去食都唔少錢,咁我就抱住阿Q精神咁就嚟試下,咁我就叫左個鴛鴦鍋大骨滋補鍋同埋普通嘅辣湯。紐西蘭精品羊肉捲: 呢個羊肉其實我覺得都幾好食因為啲羊有少少騷味同埋佢冇乜肥,同埋最緊要讓係嫩口嘅!鮮鵝腸: 本尊食到幾爽口彈牙同埋佢有suggest度唔使煮太耐,咁我就照佢方法煮,又真係幾好食同埋點埋啲豉油同麻油 ,咁我覺得就very good。現炸豆皮: 我覺得麻辣鍋煮先至係最好嘅因為本身我都食得辣,同埋呢個豆皮都幾有豆味,最緊要可以索到嗰啲麻辣味嚟食, 咁你就會食到豆味同埋品嘗到辣湯嘅辣椒味。特色迷你燕餃: 🥟細細粒, 唔好以為佢真係細細粒 唔好睇小佢,用料十足, 應該係佢地自己包的。👍 同埋用啲豬肉都算幾新鮮同埋雖然我煮得耐少少但啲皮都冇散到。其實我哋都order咗其他嘢例如豆腐、墨魚滑、生蠔等大家可以睇下我啲相,咁我覺得佢D嘢食都新鲜,如果大家行過不妨可以試下。 同埋佢環境我覺得真係幾靚,因為佢個view可以望到對面海景。

• 現炸豆皮
2019-09-28 128 views
The environment is quite spacious with limited harbour view, not so packed even during the lunchtime. You should ask them for lunch set menu causes they won’t provide for you if you don’t ask them. Here’s not enough waiters, there’re only people serving during lunch hour, it takes long time (more than 5mins)to just ordering food. And I even saw one customer standing up and find the waiter for ordering food lolAppetizer dessert soup is too sweet la but quite nourishingI ordered Pork bone broth an

Appetizer dessert soup
I ordered Pork bone broth and Tomato soup broth, both  not spicy one haaa, found out that pork broth is a bit tasteless and too light
, it adding no taste on my dishes