2017-11-04 4230 views
一直都想試下呢間法日fusion菜,今日一試先知中伏,中午12點半來到,餐廳細細有個open kitchen,睇咗menu得2個,一個係全日menu有成9道菜,另一個menu就有4course $780 or 6 course $980選擇,我哋揀咗個6course嚟試,第一道菜係有3個廚師精選嘅小食,有半隻quail egg,枝豆tart,同一個espuma,賣相一般味道普通。第二道菜我食ivory shell,朋友揀咗個ravioli。 ivory shell賣相精美配上green pea puree但shallot vinaigrette sauce味道唔太夾,主角同配菜各自各精彩。朋友個raviolis配咗個牛肉湯,睇落唔錯,但食落個皮好硬,好似雪咗好耐咁,失敗。第三道鐵板燒生蠔,賣相幾好,日本生蠔配用龍蝦汁打成嘅泡沫,加上coriander puree同番茄條,味道太複雜,完全蓋過蠔本身嘅味道,唔太夾。 跟住第四道菜係食sakura ebi risotto,呢道risotto係用薏米加蓮藕煮成嘅,味道同口感都好好,抵讚! 跟住食主菜,我食嘅係炭燒澳洲和牛配上shallot mustard puree,呢個要on top加$200,味道同口感一般,勝在有炭香味。個龍蝦(加$100)配white miso sauce,龍蝦本身煮得唔錯,非常彈牙同新鮮,但個miso sauce就好失敗,淡而無味。甜品係 pineapple薄片配北海道牛乳雪糕,呢個配搭唔錯,酸甜balance。總括嚟講呢餐係唔值嘅,本身個餐已經唔係平,前菜平平無奇,食牛同龍蝦都仲要加錢,非常搵笨!大廚好似黑臉神上身,沒精打彩,一副毫無自信嘅樣子,除咗一入坐同我哋微笑咗一下外就完全無同過我哋交流,open kitchen仿佛毫無意義,咁嘅經驗真係無下次。