見到網上評價咁高,作為一個漢堡迷,專程試食。晚間六七點去到,初時冇人,後來滿座,生意幾好。間嘢酒吧設計,好細,而且唔會坐得舒服,只係迫同要坐高腳登。點咗一個Signature Double Cheese Burger,配普通薯條同Chocolate Milkshake。埋單198。Burger嚟到,好細,完全冇兩件牛肉嘅感覺,只係厚過M記(巨無霸)果塊少少,差過M記嘅signature burger,好明顯為咗慳成本。食漢堡最緊要件牛有一定厚度,咬落去有口感有肉汁,呢個完全冇,只係好過M記少少。味道嚟講,亦係M記之流,不過價錢差咗六七倍。然後講下個飽。呢度講到話米芝蓮飽咁勁,其實不外如是。首先,個漢堡上枱嘅包裝方法,令到飽身嚴重吸水,而個飽本身極易散開,唔夠韌力,唔知呢個算唔算受得起米芝蓮嘅特色之處。然後,飽面完全冇外脆內軟嘅感覺,同正常貴價漢堡相差甚遠。最後,薯條並非厚切,切法亦同M記一樣。Milkshake亦無出眾之處。結論:M記質素,得個貴字。外國人開店,香港人嘅崇洋心理作祟,自然俾高幾分,但係都要有少少最基本嘅賞味能力ga大佬。相比起美國非常平凡嘅連鎖漢堡店,例如Shake S

結論:M記質素,得個貴字。外國人開店,香港人嘅崇洋心理作祟,自然俾高幾分,但係都要有少少最基本嘅賞味能力ga大佬。相比起美國非常平凡嘅連鎖漢堡店,例如Shake Shack, Wendy's等,呢間直頭同人比較都冇資格,價錢就貴人哋成倍。總之,大家千祈咪中伏。去到灣仔附近,要食漢堡,就去食Beef & Liberty。呢間完全唔係人哋嗰皮。
2017-08-06
$200 (Dinner)