2020-04-12 1878 views
如心集團旗下有好多酒店,因為工作關係,今日嚟到黃竹坑,呢度附近有一間如心海灣酒店,就決定試一試佢嘅自助餐先。因為係肺炎嘅關係,所以餐廳有自助取餐嘅形式改咗做自助點單,即係自己好似食放題咁,劃紙侍應遞菜。其實呢一個安排都好,感覺比較衛生又安全啲。食自助餐一定唔少得叫佢嘅冷盤,通常冷盤呢個位就睇吓自助餐夠唔夠值回票價啦,呢度嘅冷盤選擇都算係咁。有長腳蟹,凍蝦、藍青口同埋峴,呢一個海鮮拼盤擺得整齊精緻,望到都覺得新鮮。長腳蟹係令人最深刻,啲肉夠晒鮮甜嫩滑,而且食落去夠晒凍,好新鮮。而藍青口同埋蜆都好甜!!除咗海鮮類呢度都有刺身有三文魚、吞拿魚。而我今次就只係點左三文魚,三文魚刺身比想像中出色,厚度適中而且食落新鮮肥美,比一般放題自助餐高質,幾驚喜。呢度凍盤仲有各款沙律、火腿煙肉冷盤、各款芝士配餅、蕎麥麵。我點左一份芝士,有齊三款芝士,味道都可以,不過一份份量都好多呢~另外仲有風乾巴馬火腿配哈蜜瓜,賣相精緻,巴馬火腿有鹹香配甜甜嘅哈密瓜好開胃~熟食方面都有好多選擇。單係蠔都三款;有芝士焗蠔、炸蠔、同埋薑蔥炒蠔!!最正係薑蔥炒號,即叫即炒,上碟嘅時候係食到有鑊氣,而且蠔都幾大隻,一啲都唔重腥味。

除咗海鮮類呢度都有刺身

熟食方面都有好多選擇。單係蠔都三款;有芝士焗蠔、炸蠔、同埋薑蔥炒蠔!!最正係薑蔥炒號,即叫即炒,上碟嘅時候係食到有鑊氣,而且蠔都幾大隻,一啲都唔重腥味。芝士焗蠔都唔錯!除咗號,仲有蒜香炒大蝦,外皮炸得脆脆!

肉類方面,有炸蜜糖雞翼、牛扒、豬扒、羊扒、龍脷柳... 真係應有盡有。而且雖然係自助點單,但係酒店比嘅份量一啲都唔吝嗇!

最後一個幾吸引嘅就係潮式蠔餅,我想講呢個蠔餅真係好出色!因為基本上你係食到好大隻蠔,仲要係每一啖都有!

最後呢度都有唔少少嘅甜品糕點選擇,雪糕方面就係Häagen-Dazs任食!

雖然受到肺炎影響,餐廳人流唔多,但係食物嘅質素比想像中好!