2017-10-05
Openrice 尋找有乜食,見有蕃茄湯通粉,炒蛋賣相吸引,就去試試冰室裝飾走懷舊路線,牆上亦有好多懷舊海報不過店內冷氣不足,本來係坐旁邊嘅卡位,但又焗又熱,剛點完餐已經熱到出汗好彩旁邊較中間卡位嘅食客剛走,轉左位先比較好。不過都聽到後面食客話覺得無冷氣蕃茄湯螺絲粉、瑞士雞脾、綠椰冰蕃茄湯非常濃郁嘅蕃茄味,可以加辣湯中有一舊舊煮到半溶嘅蕃茄肉,不過個人口味覺得蕃茄味比較酸,甜一點點會更吸引炒蛋跟蕃茄湯一齊上,蛋味被蕃茄味蓋過了瑞士雞脾非常入味,花椒味好香,不過有點過咸綠椰冰我都係第一次飲,以前從未聽過呢款飲品一半椰汁,一半綠豆蓉,拌勻飲落,又幾夾喎,仲有一粒粒嘅綠豆西多士、炸薯角西多切成一磚磚嚟炸,炸得好香。中間夾著有啲餡,不過⋯⋯其實食唔出係乜⋯⋯我估係花生啩⋯⋯炸薯角er....... 無乜特別,無加味(亦唔咸),係幾香口嘅整體嚟講,味道一般,正正常常啦不過勝在大件夾抵食,份量真係好足叫左2個蕃茄湯粉餐(一個跟雞脾,一個跟雞扒),一個西多,一個薯角,都係$160
冰室裝飾走懷舊路線,牆上亦有好多懷舊海報
蕃茄湯螺絲粉、瑞士雞脾、綠椰冰
蕃茄湯非常濃郁嘅蕃茄味,可以加辣
炒蛋跟蕃茄湯一齊上,蛋味被蕃茄味蓋過了
瑞士雞脾非常入味,花椒味好香,不過有點過咸
綠椰冰我都係第一次飲,以前從未聽過呢款飲品
一半椰汁,一半綠豆蓉,拌勻飲落,又幾夾喎,仲有一粒粒嘅綠豆
西多士、炸薯角
炸薯角
er....... 無乜特別,無加味(亦唔咸),係幾香口嘅
整體嚟講,味道一般,正正常常啦
不過勝在大件夾抵食,份量真係好足