今日已經係同佢分手既第三十三日。放左工我依然係街到盲目遊走。不知不覺又走到天后,不知不覺又走到蜆穀街,不知不覺又走到佢公司樓下。其實我都唔知我算唔算係不知不覺。然而我繼續不知不覺咁去返之前同佢食晚飯果間拉麵店—「金鶴拉麵」。最後被呢間拉麵店門面所吸引,坐左落黎。我望左兩望餐牌。決定對自己好啲,叫左個蒲燒鰻魚飯套餐,跟一份餃子同可樂。忽然又記起「佢」話呢間個炸雞好好食,所以就叫多咗份炸雞。好似叫得太多,於是叫老闆幫我轉外賣。老闆幾好人,二話不說就幫我轉,仲提我下次可以試下佢個瀨戶內海蠔拉麵,話期間限定必試。返到屋企,本來無咩胃口,但打開餐蓋。全部賣相都好靚。蒲燒鰻魚飯鰻魚好有油香,食落鮮甜。外層帶點焦香,肉質都結實彈牙。調味既醬油好襯日本珍珠米,好快俾我食清光。煎日本餃子餃子同日本食到既好相似,內餡有大量豬肉同蔬菜,食起黎好有蒜香,呢個都係日本餃子既傳統。而且薄外皮食落都幾酥脆,值得一試。唐揚炸雞唐揚炸雞好Juicy ,我好鍾意佢帶少少甜,外脆得黎又唔會覺得硬,難怪佢咁鍾意。不過外賣都咁好食,堂食一定更上一層樓。雖然再冇機會同「佢」一齊去食,但我相信我都會再光襯呢間拉麵店,咩原因都好,至
今日已經係同佢分手既第三十三日。
放左工我依然係街到盲目遊走。

其實我都唔知我算唔算係不知不覺。

最後被呢間拉麵店門面所吸引,坐左落黎。

我望左兩望餐牌。

決定對自己好啲,叫左個蒲燒鰻魚飯套餐,跟一份餃子同可樂。
忽然又記起「佢」話呢間個炸雞好好食,所以就叫多咗份炸雞

好似叫得太多,於是叫老闆幫我轉外賣。

返到屋企,本來無咩胃口,但打開餐蓋。全部賣相都好靚。
蒲燒鰻魚飯

煎日本餃子

唐揚炸雞

雖然再冇機會同「佢」一齊去食,但我相信我都會再光襯呢間拉麵店,咩原因都好,至少都俾我試埋佢期間限定個個蠔拉麵。
TakeAway