好耐無同阿嫲食野~臨近新春🎊都想小聚下😚呢間淮揚菜館位置幾方便,我地落左車行1個街口就到😉除左有招牌北京填鴨之外,仲有其他包點同小菜:小籠包、🐟松子魚、黑醋骨等~我地3個人叫左半隻填鴨同4道特色菜😋提早食個團年飯🔥🦆烤北京填鴨(半隻) ($185)-🌟必食一口酥:食填鴨前會先呈上嘅~係成隻鴨最酥脆嘅部分🥰一入口即溶🤤仲有好香嘅鴨油味🤤所以我地都好快清哂🤣-記住要趁熱食主角-片皮鴨🤓配料同醬有6款:🥒青瓜、🍈哈密瓜、🌱京蔥、🥄甜麵醬、黃梅醬同砂糖-每塊鴨片都切到好平均,係皮連肉嘅切法😀我就用頭4款(第一次見配哈密瓜😝好似西班牙火腿咁🤣係夾架😀)用薄餅夾幾塊鴨片咁食🤤加左兩種瓜會fresh啲~減一減油膩感,可以食多幾件😏🍲藥膳花雕醉雞鍋(例牌) ($168)-第一啖已經飲到好濃郁嘅當歸同花雕味!-開頭酒味較重🍾之後就有當歸嘅回甘😛仲有好多舊雞肉😳唔錯~🐑農家醬爆羊肉 ($125)-都可以揀牛肉😝羊肉份量都幾多,肉味重😍食極都有~-鹹鹹地嘅醬,加埋辣椒🌶️同蒜芯咁炒~我同阿嫲幾鐘意個調味唔會太鹹/辣,適合廣東人口味😀🥢南翔小籠包 ($62)-好正宗嘅小籠包啊😋平時飲茶叫果啲,會好厚皮~但呢度嘅
烤北京填鴨

🔥🦆烤北京填鴨(半隻) ($185)
一口酥

🍲藥膳花雕醉雞鍋(例牌) ($168)
-第一啖已經飲到好濃郁嘅當歸同花雕味!
-開頭酒味較重🍾之後就有當歸嘅回甘😛仲有好多舊雞肉😳唔錯~
藥膳花雕醉雞鍋

🐑農家醬爆羊肉 ($125)
-都可以揀牛肉😝羊肉份量都幾多,肉味重😍食極都有~
農家醬爆羊肉

🥢南翔小籠包 ($62)
-好正宗嘅小籠包啊😋平時飲茶叫果啲,會好厚皮~但呢度嘅皮整得夠薄😀豬肉餡鮮嫰夠淋之餘,仲裝滿湯😙
南翔小籠包

🥚高力豆沙香蕉🍌 ($58)
-有甜品先係原滿嘅一餐☺️每粒都炸到漲卜卜,第一次見豆沙+香蕉嘅配搭🍌甜甜地咁為呢一餐作完滿嘅句號😆
高力豆沙香蕉

🌹玫麗堂煌 (茶芥 $13/位)
-要飲🤩係用荔枝同玫瑰🌹泡嘅茶,每啖都有玫瑰花嘅清香~感覺清新宜人😌

總結
-環境唔錯~交通都幾方便同屋企人黎食😝
-🌟店員有禮貌同對老人家都好細心👍🏻仲介紹唔同填鴨配菜同醬、教我地點食好😆
一口酥
藥膳花雕醉雞鍋