2018-11-25 1113 views
今日同咗幾位朋友一齊嚟西貢泰道呢一間餐廳食泰菜,去到環境非常優美,我哋坐咗喺戶外用餐地方,望住個大海食飯,真係身心舒暢。小食拼盤  $148呢一個小食拼盤有香茅雞中翼,魚餅,蝦餅,素春捲各四件。 我每樣都試咗一件,食落味道不錯。雞翼好香香茅嘅味道,肉質嫩滑,魚餅同蝦餅爽口彈牙,食得出魚同蝦嘅鮮味。素春捲入面亦都好多蔬菜,點泰式辣醬食,非常惹味。烤薄餅  $32同行嘅朋友要叫,因為佢想點咖哩食。我攞一塊嚟食,覺得呢度嘅烤薄餅唔錯,烤得香脆而且牛油味道好香。椰汁雞湯  $148呢個椰汁雞湯帶少少酸,不過酸得呢亦都好香椰奶嘅香味。佢入邊嘅配料除咗雞之外仲有少少香茅葉同其他香料,好香香料嘅味道。雞肉肉質嫩滑,雞嘅份量都好多,所以佢唔似一個湯反而是一個餸。咖哩海鮮  $158食泰菜有點可以唔要咖哩呢?我哋叫咗咖哩海鮮,入面有青口,鮮蝦 ,鮮魷等等,非常豐富。咖哩味好香椰汁味,一啲都唔辣,好適合香港人嘅口味。我哋另外仲叫咗一碗白飯嚟撈咖哩汁食,正。泰式香燒雞  $168另外呢度嘅燒雞做得不錯,燒雞嘅外皮燒到非常香脆,而雞肉就非常之嫩滑,食落去啲雞油嘅油脂係爆出嚟,值得一試。飛天通菜  $98飛天通

小食拼盤  $148

烤薄餅  $32

椰汁雞湯  $148

咖哩海鮮  $158

泰式香燒雞  $168

飛天通菜  $98
飛天通菜係必叫嘅菜式,因為佢嘅通菜炒得非常之入味,而且新鮮無渣,好好食。

泰式蝦肉炒金邊粉  $128
我哋另外仲叫咗呢一個炒金邊粉。呢一度嘅炒金邊粉係偏甜同埋酸,因為蕃茄膏落得幾多,正。佢嘅金邊粉炒得非常爽口彈牙,配料又有鮮蝦,食落去好鮮同爽口。

泰式奶茶

紅豆冰
椰青
2018-11-08
$300 (Dinner)