2021-09-08
其實我係鍾意食海鮮嘅,不過就係唔鍾意食傳統落晒油落晒調味又炒又炸嗰啲海鮮,乜野鮮味都冇晒🔵 某日剪完頭髮見到旁邊有間新嘅蒸海鮮店,見佢全日都有海鮮餐供應,就叫個尊貴海鮮套餐 ($439一位另加$30粥及醬汁費) 試吓呢碟有台灣九孔鮑魚、越南大虎蝦、大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌、韓國慶南珍珠蠔、日本大元貝🔴 台灣九孔鮑魚,乜野都唔洗落,就咁蒸。仲有店員幫我哋解決晒所有功夫,就咁坐喺度等食就OK🔵 全部都好新鮮彈牙唔韌,乾淨又冇沙。聽到旁邊啲客人都對大西洋野生青口讚不絕口,me too真係超級好味🔴 澳洲青年龍蝦及菲律賓蟹🔵 煙霧迷漫嘅青年龍蝦,個名咁搞笑嘅?🔴 菲律賓蟹,蟹膏有啲鹹香,食落似鹹蛋黃;肉質一絲絲🔵 最後將食完嘅龍蝦殼放返落去煲粥!下次唔落菜脯,冇咁鹹🔴 最開心係食海鮮有凍檸茶飲~ 見到menu有$88一JAR,下次我要一個人飲晒成JAR佢!🔵 好奇走過嚟睇吓呢個水質控制得超級乾淨嘅魚缸,店員埋嚟介紹,話原來啲海鮮喺落飛機後就會直接嚟餐廳。呢個係俾琵琶蝦、鮑魚、青口及刀貝住嘅,樓上廚房嘅另一個魚缸就係俾蟹呀龍蝦住嘅🔴 噚日先落機嘅大西洋野生青口,蒸嗰陣
🔴 澳洲青年龍蝦及菲律賓蟹
🔵 煙霧迷漫嘅青年龍蝦,個名咁搞笑嘅?
🔴 菲律賓蟹,蟹膏有啲鹹香,食落似鹹蛋黃;肉質一絲絲
🔵 最後將食完嘅龍蝦殼放返落去煲粥!下次唔落菜脯,冇咁鹹
🔴 噚日先落機嘅大西洋野生青口,蒸嗰陣都唔會拔去啲海藻,因為就係要佢保持新鮮唔好死呀
非常滋味嘅一餐,雖然有提供無限炸蒜生蒜蔥及豉油,但真係完全唔需要點喎,就咁食已經鮮味十足。唯一缺點就係個蒸爐有timer,熄咗之後只會響幾下仲要好細聲,店員都未必聽得到。所以好多時候都要請店員過嚟處理,如果有個傳統timer會大聲叫嗰啲就好嘞。不過海鮮質素高,又好多野生海鮮,地方乾淨而且服務態度好,又冇限時,的確一分錢一分貨,一定會再嚟