2018-10-29 116 views
WHITE WINE IN TUBE好靚,WAITRESS話個SIZE仲岩岩好可以拎返去插花哈哈飲落兩杯都好易入口,尤其COCKTAIL岩哂想飲酒又唔想飲到好強烈酒精味既朋友。枝WHITE WINE IN TUBE帶酸味多D,岩哂我呢D唔鐘意咁甜既人。好欣賞佢地特登同呢間有WINE IN TUBE既酒廠比通常揀HOUSE WINE既客人,一黎好睇,二黎雖然唔係最TOP既酒但係都係好飲既,有誠意根據飲白酒定律(要配返海鮮類食物),我地叫左幾樣有海鮮既食物,帶黎左完全有驚喜既一餐。兩樣前菜分別係櫻花蝦茄子同埋鵪鶉海膽汁海哲,兩樣都好有水準。先講茄子,佢同平日係街食到既茄子好唔同,食落去好似食緊豆腐咁滑,但望落去又係真係茄子見到一條條絲!WAITRESS介紹佢地既做法係直法用粉包住茄子拎去煎炸(我估佢地有去埋皮),所以同平日我地街食到既口感好唔一樣!加埋櫻花蝦同埋避風塘粉令到成件事個鮮味好出好香口好脆好特別( 9/10)再黎就係手撕法國鵪鶉伴海膽汁海哲,呢道前菜應該係我食過最出色既前茶。點解比佢咁高評價?因為佢既配搭完全就係超高級版既手撕雞伴海哲,但食落去係超級鮮甜不特已仲要好有埋好嫩好爽既

( 9/10)
櫻花蝦避風塘茄子
再黎就係手撕法國鵪鶉伴海膽汁海哲,呢道前菜應該係我食過最出色既前茶。點解比佢咁高評價?因為佢既配搭完全就係超高級版既手撕雞伴海哲,但食落去係超級鮮甜不特已仲要好有埋好嫩好爽既雙重口感,完全衝擊緊我既味蕾
 鵪鶉肉比起我上次食既某餐廳既原隻鵪鶉更嫩更滑(重點係唔使起骨LOL);海哲唔使問真係超爽口仲有D海水鮮味;超鮮味海膽汁濃濃地滲入左每一吋既肉同海哲裡面,連帶佢伴碟既脆脆點埋D汁黎食都好食唔會痴牙同肥膩,色香味俱全,無懈可擊。(10/10)
手撕法國鵪鶉伴海膽汁海哲
之後果個湯誇張少少都要講,又係我飲過最最最好味既餐湯。佢同平日係西餐廳食到既南瓜湯唔一樣,並唔係整碎D南瓜變成南瓜蓉再加水煲,而係用左中式整羹既方法去做(加太白粉?)。最AMAZING除左係佢面頭有既阿拉斯加超級甜同彈牙既蟹肉,仲有盲係佢舖左係底加左蟹肉既一層蛋白!!
金箔阿拉斯加蟹肉南瓜湯
EVEN佢冇南瓜蓉,但因為佢加左蛋白同蟹肉令到成個口感更加豐富同鮮甜,就因為呢一點令到我好驚喜,不得不比滿分佢
(10/10)
接住落黎又係一道有誠意既佳品。
呢間餐廳最特別既係佢唔係中式FUSION而係粵式FUSION,而講到粵式當然唔少我我地既點心。先上場既係三文魚籽鳳眼餃。雖然佢層冇用色素既三色皮(水晶,竹炭,綠色)厚左少少,但完全無阻佢既內涵湧現。三文魚籽平日我好少食,因為我會頂唔順佢爆D腥既野出黎,好嘔心。但呢一款我試左一粒之後完全冇嘔心既感覺,佢爆出黎既唔係果種腥味而係咸鮮味。咸鮮再加上入面既超彈牙蝦膠係好正既一件事,如果佢層皮薄返D我一定比滿分佢。(9/10)
三文魚籽鳳眼餃
重點未必係放係最後既,呢一道廣東日本既FUSION點心完全令我大開眼界
蟹肉米網卷配秘製蟹黃醬
左面一望就係日式STYLE,裡面有好RICH蛋香味既鵪鶉蛋加清酒加蟹膏既蟹黃醬,下面仲有個火慶住佢。右面就係中式既蟹肉米網卷。
首先講下個醬先。講真,佢真係超越左我既預期,淡淡既清酒香味撈埋好濃既蛋黃蟹膏簡直就係我呢D蟹FANS既人間天堂。個醬係好味到可以就咁食
好鮮甜完全地征服左我既味蕾
米網卷個外皮都做得非常出色,因為我食過十舊米網皮有八舊都係硬脆再厚到痴哂牙,呢一舊做到好薄,師傅非常有功夫!填滿左蟹肉既點心十居其九都唔會差,呢舊再加埋佢地既蟹黃醬簡直AMAZING,天作之合就係呢種。我想話呢道點心先係真正米芝蓮級點心!(10/10)
盆哂生抽乾炒安格斯牛河
呢碟又係另一高級版既廣東名菜,乾炒牛河。平日既乾炒牛河都係用普通老抽生抽去炒,而CUBUS28就用左盆曬生抽去抄,食落冇咁肥膩之餘仲令D安格斯牛增加左鮮甜肉味。安格斯牛唔使問一定好過乾炒牛河既牛啦,肉質好稔好滑,唔會有筋
(9/10)
最後一個主食又係好出色好有驚喜
黑松露海皇鮑汁燴米形粉
今次既驚喜係米形粉,可能我孤陋寡聞啦,講真真係第一次食呢一種粉。佢食落係通粉既質感,但係佢係好似飯既一粒粒,加上每一粒都滲透左鮑汁,再加上海鮮既鮮甜同黑松露既菌香味,又係無懈可擊之作。WAITRESS仲教埋我地用頭先係蟹黃醬撈落去,好味到飛起...
(10/10)

最後就叫侍應幫我地拎個蛋糕出黎食,等左一陣仲諗點解拎個蛋糕要咁耐
餐廳突然響起生日歌仲係我地枱後面大放煙花LOL!!!!WAITRESS就慢慢拎住點左蠟燭既蛋糕行出黎,嚇死全場人
走果時BAR TENDER仲幫我地禁LIFT送我地走哈哈!
佢地無論食物定SERVICE定環境都係好有誠意,滿分!!!真心推介比各位!
passionate dance
Type of Meal