2019-04-30 4035 views
家人慶生,今次嘗約呢間位於中環嘅餐館,係食飯前當然要逛一逛。呢間要係會員才能訂,找數是簽名月結,今次可以有機會食到,太有食運啦。我地7個人book咗房,房內有琴呢件事好型,可能供聚餐彈下琴唱下歌。有房嘅私隱好高,關埋完全隔哂聲。房內無電視,絕對係專心享用美食。先叫8「小碟」,呢幾碟唔係一般前菜小食,每碟都有番咁上下多,而且味道非常好。燻蛋,一隻$18,入口好「燻」,有啲似食咗煙燻味,蛋味未幾就飄出,蛋黃可以更流心一點會更好。馬蘭頭,$98,我自己好怕菜味太濃嘅菜,不過咁煮法又唔會,而且有啲開胃。烤麩,$98,呢味係江浙小菜裡面家人一般都會點嘅小菜,份量亦算多,好香口,都幾好味。油爆蝦,$120,喜歡食蝦嘅食客表示滿意,連殻食好滋味。紅燒牛塊,$126,我自己最喜歡呢款,以前佢好硬,點知好腍,入口即溶,家人牙唔靈活,都食得到。味道有小小甜,好味。醉雞,$116,花彫唔算好濃,幾香口。無錫脆膳,$138,脆而不油,席間媽媽表示歡喜仲狂食。燻魚,$116,入口係香,食落都好味。跟住就黎個火瞳雞燉大排翅再額外加二両翅,$3000,絕對係考功夫嘅一道菜,要燉夠時間,但翅唔會腍,少啲功夫都唔得。仲

油爆蝦,$120,喜歡食蝦嘅食客表示滿意,連殻食好滋味。

醉雞,$116,花彫唔算好濃,幾香口。

無錫脆膳,$138,脆而不油,席間媽媽表示歡喜仲狂食。

燻魚,$116,入口係香,食落都好味。

跟住就黎個火瞳雞燉大排翅再額外加二両翅,$3000,絕對係考功夫嘅一道菜,要燉夠時間,但翅唔會腍,少啲功夫都唔得。仲要啲餸嘅味道迫咗出黎,係好勁。(呢道要預早點)

我地食湯渣,第一次係真正食到啲火腿味已經去哂煲湯度,啲料我地有拎回家再煮下,仍然有味。

另外一道要介紹係蜜汁火舫,$300,呢度係半份。火腿痴咗小小肥肉,個汁略稀咗小小。(呢道都要預先訂)

食法係用皮包住脆口嘅竹笙夾住黎食,中和到火腿嘅咸,食落口順啲,又有啲脆口,有啲似片皮鴨嘅食法咁。

紅燒八寶鴨,$480,睇佢外面好似無乜嘢咁,一打開:

打開啲料十足,而且好入味,每啖都好豐富(多料難錄)。
(呢道要預早訂)

跟住係煎湯丸,$11一粒,呢味大家都like,外面煎香易入口,內裡係濃濃嘅芝麻。

家人點左「八寶飯」,$130,我地初初覺得咁飽,又食飯。原來係甜品之一,好似簿叉咁,以為好痴牙,又唔會喎,都幾好食。

有人生日,當然要食壽桃啦。一個$13,正常味道,都唔細個,都有拳頭咁大。

我地近乎係最後一枱走,個陣已經係10點幾,俾能大家睇下個環境。

服務唔錯,坐都舒適,大家都好享受呢晚嘅食物同氣氛😊