2021-07-22
9 0 後 的 味 蕾作為一個新界東人,真係好少入去屯門,咁啱嗰日朝早去做完野,喺附近泊好車,見到有間好乾淨、新裝修既日式店,我呢啲日本愛好者梗係二話不說衝左入去。.午飯時間佢哋都有10幾個餐選擇,包括刺身、壽司、炸物、咖喱丼、烏冬,好多元化.📸️ 特上壽司定食 $128 包左八款壽司,三件小卷,一碗烏冬,一碗麵豉湯同埋一小碟沙律菜,好豐富,好夠飽。壽司新鮮,零雪藏味,師傅應該專登喺食之前放室溫,令到我哋入口嘅時候可以食返每一種魚嘅原始味道,而且魚生刺身厚切,飯團搓得細細嚿,唔會咬落去成口飯,正!.師傅喺壽司入邊已經加咗Wasabi,面頭搽咗醬油,我專登close up影咗好多張壽司大頭照,俾大家睇吓師傅嘅整齊刀工,同埋處理刺身嘅一絲不苟。.老實講而家好少出邊嘅舖頭會咁細心去處理一件壽司,所以值得欣賞。同行有人就叫左咖哩炸雞定食,雞件好大塊,而且佢哋唔係用好厚粉去炸,一咬落口啲雞油標晒出嚟,真係做到外脆內軟,加埋夠熱,提升咗炸物嘅層次😋,鍾意食炸雞好推薦呢一個!!!.日式咖喱甜甜地,扒飯一流🤤.另外好想提吓嘅係佢哋面試湯都真材實料,放左一隻隻蜆落去煲,所以有海鮮味,同埋咸度適中。幾驚喜喺
📸️ 特上壽司定食 $128
日式咖喱甜甜地,扒飯一流🤤
幾驚喜喺屯門搵到一間日式小店,用心去經營,加埋屯門地大,餐廳好闊落,有別於市區嘅日式餐廳,啲枱好闊好大張,上幾多道菜都唔怕冇位放👍🏻
見到餐牌佢哋有好多特色嘅魚,全部豐州直送,有時食厭咗三文魚、拖羅,都可以有啲新鮮嘅嘗試。