2024-02-14 287 views
由佢開舖冇耐都已經一直有幫襯,因為啲雞湯真係好好味,我習慣食佢嘅雲吞淮山麵,不過就會將個雞湯轉做椰子雞湯, 一直以來都冇講過話有需要額外收錢. 今日如常去點餐嘅時候都同侍應哥哥講咗話想將個湯轉做椰子雞湯,不過上菜嘅時候原來廚房冇轉到,所以侍應哥哥就話佢會叫廚房再比一碗椰子雞湯我. 到埋單嘅時候發覺有個$10嘅另外收費, 問詳情之下先發覺因為侍應哥哥喺落單嘅時候唔記得同廚房講話要轉椰子雞湯,所以要另外再開單. 但係我唔係好明,其實個顧客喺落單嘅時候已經講咗話要轉椰子雞湯,咁係侍應同廚房冇溝通點解要將呢個價錢轉嫁比消費者呢?

2024-01-28 198 views
今日假期同老公從觀塘過嚟食麵,點了兩碗花膠蟲草花雞湯麵,厚厚花膠好有口感,淮山麵好爽口,雞肉嫩滑,雞湯味濃,飲咗回家冇口渴,應該冇加味精,埋單$176,價錢合理,正
2024-01-28
  • 蟲草花花膠雞湯米線
2023-12-08 293 views
同朋友係紅磡呢頭收工行入啲見到呢間鋪有雞湯麵就入咗嚟幫襯,點知比想像中出色。啲雞食落好嫩口一啲都唔柴 好好食。同朋友分別叫咗蟲草花花膠雞湯麵同椰子雞湯麵。蟲草花花膠雞湯麵 💛花膠嗰碗真係有幾塊大塊花膠係到同埋唔會係嗰啲好彈好假嘅花膠,雞湯味好出。貪靚女仔食呢碗一流椰子雞湯麵🤍個湯底勁清甜仲要好香椰子味。本時無辣不觀嘅我都破例鍾意呢碗嘢。加上叫左淮山麵底口感好得意,我覺得比米粉更索湯汁。食落好夠味啊👍🏻。最後我食哂啲湯都唔口渴。真心推薦呢碗麵燒茄子個茄子燒到啱啱好,擺上面嘅蒜頭燒到勁香。食落好野味香口。 鍾意食蒜嘅話要試

蟲草花花膠雞湯麵 💛

椰子雞湯麵🤍

燒茄子

2023-12-06
2023-11-05 200 views
本來想去泰亞萊,原來執了上個月去soda mall ,仲見有營業重遊舊地一圈,20年前的食店都執了90%呢間的前身食過一次,唔覺得好味今日食了椰子雞湯米粉,湯底無椰子味,雞件夠多,栗米好甜,飽肚之選早知叫平價的雞湯,雲吞好好味可能廚師是老細,侍應問他在邊度拎室溫可樂,他反問侍應睇唔到他好忙? 叫侍應自己搵
本來想去泰亞萊,原來執了

上個月去soda mall ,仲見有營業

重遊舊地一圈,20年前的食店都執了90%

呢間的前身食過一次,唔覺得好味

早知叫平價的雞湯,雲吞好好味

2023-11-05
崇潔街細細 但餐廳唔少啵😳呢間雞湯麵既小店值得推介俾大家😝兩款雞湯🐣個人比較喜歡椰子雞第一啖試個湯頭係 超 級 甜❤️椰子啖啖既香味非常好飲!椰子🥥一條條切好 好爽口搭左淮山麵 又滑又彈牙🤡口感好好雞件至少有5-6件!仲有小小菜🥬🥬感覺健康另外貪心加左黃金雞翼蛋黃碎夠足料👍🏻好夠味雞翼又炸得岩岩好 肉質保持滑滑仲要大大隻🤤🤤好滿足!鐘意食椰子雞湯🥣又唔好太濃味既話~呢間小店應該唔會失望🤭
崇潔街細細 但餐廳唔少啵😳
呢間雞湯麵既小店值得推介俾大家😝

兩款雞湯🐣個人比較喜歡椰子雞
第一啖試個湯頭係 超 級 甜❤️
椰子啖啖既香味非常好飲!
椰子🥥一條條切好 好爽口

搭左淮山麵 又滑又彈牙🤡口感好好
雞件至少有5-6件!
仲有小小菜🥬🥬感覺健康

另外貪心加左黃金雞翼
蛋黃碎夠足料👍🏻好夠味
雞翼又炸得岩岩好 肉質保持滑滑
仲要大大隻🤤🤤好滿足!

鐘意食椰子雞湯🥣
又唔好太濃味既話~
呢間小店應該唔會失望🤭

2023-07-15
$100 (Tea)
2023-07-13 298 views
#chowweisik鹹#chowweisik紅磡發覺自己都好鍾意麵食🍜依間舖頭係意外地發掘~估唔到咁高質(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)鋪頭主打冇味精!!食完之後都真係唔會口渴但係舖頭都唔算特別大夜晚都要等一陣🤫一🐾 椰子雞淮山麵|$68雞湯味道帶清甜!!椰子片都有椰子甜味 可以食埋✨仲有蔬菜,包括粟米生菜 🥬雞肉份量唔夠多同埋嫩!!配埋淮山麵嘅爽 👍🏻一🐾 秘製豬軟骨湯麵|$48個豬軟骨嘅軟淋程度係絕對驚艷!!完全冇諗咁入口溶化✨所以超級欣賞而且肉質都唔會嚡口😳一 🚏 小憩片刻·雞湯·麵·串燒 (紅磡)紅磡崇志街29號地舖
#chowweisik鹹
#chowweisik紅磡

發覺自己都好鍾意麵食🍜
依間舖頭係意外地發掘~
估唔到咁高質(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
鋪頭主打冇味精!!
食完之後都真係唔會口渴
但係舖頭都唔算特別大
夜晚都要等一陣🤫

🐾 椰子雞淮山麵|$68
雞湯味道帶清甜!!
椰子片都有椰子甜味 可以食埋✨
仲有蔬菜,包括粟米生菜 🥬
雞肉份量唔夠多同埋嫩!!
配埋淮山麵嘅爽 👍🏻

🐾 秘製豬軟骨湯麵|$48
個豬軟骨嘅軟淋程度係絕對驚艷!!
完全冇諗咁入口溶化✨
所以超級欣賞
而且肉質都唔會嚡口😳

🚏

小憩片刻·雞湯·麵·串燒 (紅磡)
紅磡崇志街29號地舖
2023-07-10 219 views
呢間小店已經無限次Encore每次同朋友相聚,都慣性諗起佢佢嘅串燒同埋椰子雲吞雞湯,唔同朋友群組食過都大讚,唔使擔心會令朋友失望😂🙌🏻大推‼️堂食嘅話,地方就比較淺窄,同埋多油煙味串燒種類雖然唔多,但係款款都好食特別推薦雞全翼,好惹味鍾意食辣嘅朋友,記得要辣,佢有時仲會另外提供辣粉,超正(我試過靜雞雞留起啲辣粉,自己用嚟焗燒賣同焗雞翼🤭)椰子雲吞雞湯,必定要試‼️超級清甜好味,坊間試唔到嘅味道感覺上冇味精,你會想一而再再而三咁樣飲唔停
呢間小店已經無限次Encore
每次同朋友相聚,都慣性諗起佢

堂食嘅話,地方就比較淺窄,同埋多油煙味

串燒種類雖然唔多,但係款款都好食
特別推薦雞全翼,好惹味
鍾意食辣嘅朋友,記得要辣,佢有時仲會另外提供辣粉,超正
(我試過靜雞雞留起啲辣粉,自己用嚟焗燒賣同焗雞翼🤭)

椰子雲吞雞湯,必定要試‼️
超級清甜好味,坊間試唔到嘅味道
感覺上冇味精,你會想一而再再而三咁樣飲唔停
2023-07-04 965 views
📌 小憩片刻·雞湯·麵·串燒 - 紅磡崇志街29號地舖🗓(3/7) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:因為呢間餐廳同我屋企好近,所以每次返屋企前諗唔到想食咩就會食佢,有時會外賣返屋企食,但試過幾次,始終都係堂食比較好食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主打兩款湯底,蟲華花花膠雞湯同椰子雞湯,仲有外面比較少有得揀嘅淮山麵,另外仲有小食/串燒等等,而家等我同大家講下🐥味道先。蟲草花花膠雞淮山麵 $78 - 先講湯底,完全無落味精,純天然熬製,直頭就係家的味道,飲到好濃郁雞味同滿滿花膠嘅骨膠原,飲完都唔會口乾。材料方面亦都好足料,有好多件雞,而且口感嫩滑有雞味,另外仲有幾件花膠片,蟲草花同幾條菜。麵底我就每次都會揀淮山麵,佢望落就似米粉,但口感比米粉硬身少少,有輕微淮山味,食落感覺好似比較健康。椰子雞淮山麵 $68 - 佢另一個主打就係椰子雞湯底,呢個湯底會比花膠雞湯清,飲落帶清甜,如果我個排熱氣或者喉嚨痛,就會選擇呢個湯底。材料就會轉左做椰肉片,冬菇同粟米,椰肉片就比較特別,食落口感係爽口偏硬身,咬落仲會有椰香味。黃金雞翼(三隻) $25 - 呢個小食我都成日食,即叫
📌 小憩片刻·雞湯·麵·串燒 - 紅磡崇志街29號地舖
🗓(3/7) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

黃金雞翼(三隻) $25 - 呢個小食我都成日食,即叫即做,所以上枱熱辣辣,雞翼面有好多咸蛋黃碎,食落好重咸香味,不過美中不足係有點過油。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳就有提供罐裝汽水及王老吉/杯裝豆漿同支裝津路烏龍茶,但我通常都唔會叫飲品,因為淨飲個湯底都夠,況且我住咁近,返屋企飲會慳好多。

🍽環境:餐廳環境就普普通通,唔算好乾淨企理,尤其d餐牌都幾殘舊下,但牆身佈置都有心思的,坐位就係兩邊長梳化卡位,都算舒適,不過有時餐廳冷氣就唔係好夠凍。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度唔錯,得一個姐姐會樓面,會負責落單/上菜/收碟等,另外餐廳上食物時會上多隻骨碟比你,呢層都幾貼心。

💰💸價錢:我地叫左兩個麵加一個小食,埋單就$171無需加一,價錢都算ok。

🐲💬總結:如果鐘意食雞湯麵,又唔想食味精湯,呢度係一個好選擇,如果未試過淮山麵底,我亦推介大家試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
蟲草花花膠雞淮山麵
椰子雞淮山麵
黃金雞翼(三隻)
2023-07-03
蟲草花花膠雞淮山麵
椰子雞淮山麵
2023-07-03 187 views
平時好鍾意留意吓啲小店呢間小店 雞湯出名🐔有椰子雞湯,同埋蟲草雞湯可以自選淮山麵,米線等等…之前都幫襯過幾次平時少食淮山麵 所以嚟到當然係揀淮山麵😅個雞湯的確幾濃 幾好味😋所以每次都飲咗好多今次叫左蟲草雞湯淮山麵$78 花膠大大塊👍🏻手撕雞淮山麵$48仲加咗個小食 豬軟骨+$15 炆得幾淋幾入味👍🏻價錢又唔算話係好平 好抵食 中規中矩但係個雞湯係真係幾好飲嘅我覺得都係一個速食嘅好選擇😋 就好似食碗拉麵咁😅🍜
平時好鍾意留意吓啲小店
呢間小店 雞湯出名🐔
有椰子雞湯,同埋蟲草雞湯
可以自選淮山麵,米線等等…

之前都幫襯過幾次

我覺得都係一個速食嘅好選擇😋 就好似食碗拉麵咁😅🍜

Type of Meal
Lunch
2023-03-23 496 views
為咗想開心下🤣🤣🤣今日返工食飯又黎食椰子雞米線!!真係好正😍食得出佢無味精同好清甜😋雞好滑有雞味 有差唔多4,5舊以上配料又有粟米🌽 椰子 🥥冬菇 生菜🥬生菜🥬既份量都唔止一條!平時出去食飯好少有菜見到佢有菜即刻加分!!!餐廳仲好貼心 有碟俾你放雞骨🥳你一入到去就會有杯水入面有餐具🫶🏻所以我都成日黎食😍而且唔止椰子雞 仲有好幾款!🥳🥳麵都有得簡😍😍😍😍有米粉 米線 淮山麵等等
為咗想開心下🤣🤣🤣
今日返工食飯又黎食椰子雞米線!!
真係好正😍
食得出佢無味精同好清甜😋
雞好滑有雞味 有差唔多4,5舊以上
配料又有粟米🌽 椰子 🥥冬菇 生菜🥬
生菜🥬既份量都唔止一條!
平時出去食飯好少有菜
見到佢有菜即刻加分!!!
餐廳仲好貼心 有碟俾你放雞骨🥳
你一入到去就會有杯水入面有餐具🫶🏻
所以我都成日黎食😍
而且唔止椰子雞 仲有好幾款!🥳🥳
麵都有得簡😍😍😍😍
有米粉 米線 淮山麵等等
一直都知紅磡有間隱世雞湯麵店,主打100%無添加味精、用上8小時熬製嘅雞湯😳。前幾日終於約咗朋友去食,估唔到食物質素幾高,每碗麵都份量十足,食完覺得勁飽🤤。小店座位唔多,平日中午打算去食lunch嘅朋友要留意一下,可能要等位🧐。-💛椰子雞湯淮山麵 $68依碗椰子雞湯第一口飲落我已經好鍾意😍,確實好香醇清甜,每口都有椰子嘅清香同粟米嘅鮮甜,一啲都唔口乾!😆食到主角雞件更讓我驚喜,肉質嫩滑份量又多👍🏻,仲要側邊加上好多椰子片,一口雞,再一口椰子,超滿足🤩。淮山麵亦都好出色,麵條幼身但唔會黐埋一舊,更有些微爽口😎。唯一不足係冬菇未夠入味,但其他出色嘅地方已經足以令我決定下次要再訪🥰。-💛蟲草花花膠雞湯米線 $78唔鍾意食椰子嘅朋友就叫咗依款雞湯米線,依款湯底係完完全全另一個口味🤭,飲落好濃郁養生,見到有黃薑同金華火腿片,朋友話覺得超值🤤。雞件一樣肉質嫩滑份量多,旁邊有兩塊大大舊花膠,仲有幾多嘅蟲草花👍🏻。米線就相對淮山麵普通,但整體都好唔錯😍。-回頭推介度:5/5 食物質素:5/5餐廳環境:3/5
💛椰子雞湯淮山麵 $68
💛蟲草花花膠雞湯米線 $78
回頭推介度:5/5
食物質素:5/5
餐廳環境:3/5
2023-03-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2023-01-31 567 views
🇭🇰小憩片刻·雞湯·麵·串燒·蟲草花花膠雞湯米線$78 l 椰子雞湯淮山麵$68呢兩碗麵一上到嚟個色澤見到已經覺得好好食😍😍佢兩個湯底都做得相當之出色 椰子雞湯係超級清甜 個椰子味出得嚟係清甜椰子水嗰種 我自己好鍾意🥥之後個花膠雞湯就係一個好濃郁嘅雞湯 飲落好足料 而且唔會油膩 不過呢個飲得多就會濃味啲 感覺上冇椰子雞湯個個咁清爽 但係兩個其實都好正🤤🤤而且佢呢個超有誠意 入面真係好多雞 尤其係我哋椰子雞嗰碗入面係有成隻雞髀 超級抵食🤑佢啲雞肉仲要煮到啱啱好 超嫩🐤😈·原條茄子$25 l 娃娃菜$13 l 原條粟米$18之後因為入到去聞到好香嘅串燒味 所以我哋都嗌左幾串試吓😎不過我自己就覺得佢啲麵出色過啲串燒 因為串燒雖然調味唔錯 但係食落油膩啲 而且粟米唔算好甜🫢😂·#rbyeat#rby港式#rby土瓜灣·📍紅磡崇志街29號地舖
🇭🇰小憩片刻·雞湯·麵·串燒

#rby港式
#rby土瓜灣
📍紅磡崇志街29號地舖
椰子雞湯淮山麵
《小憩片刻·雞湯·麵·串燒》🍜▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次要介紹嘅係崇志街嘅一間人氣湯麵小店 - 小憩片刻·雞湯·麵·串燒,鋪頭雖然位唔多但系座位唔會太迫。另外一到午飯時間就會有好多人外賣同埋堂食,所以所以要早啲過去!!!!🥳麵底選擇都幾多,可以揀淮山麵/米線/烏冬🥢▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸椰子雞湯米線 $68雞湯非常清甜,椰子味亦都比較突出,另外亦都有少少粟米味🌽面嘅份量亦都畀得好多,以呢個價錢嚟講絕對係非常實惠嘅選擇!! 湯底質素非常高質,食完之後亦都唔會話好口乾!🍲🔸蟲草花花膠雞米線 $78湯底嘅雞味會比椰子雞湯更加突出,花膠極都畀得非常實在,呢個價錢有三至四件花膠算係幾實在,同埋雞肉都幾幾嫩滑🐓整體嚟講幾出色! 附近返工或者街坊絕對可以試下!▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️不設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍紅磡崇志街29號地舖#波比出沒紅磡 #HungHom # HungHomfood #紅磡美食#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfood
《小憩片刻·雞湯·麵·串燒》🍜
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

麵底選擇都幾多,可以揀淮山麵/米線/烏冬🥢
🔸椰子雞湯米線 $68

🔸蟲草花花膠雞米線 $78

不設加一收費

今次幫襯📍紅磡崇志街29號地舖

#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
2023-01-24 247 views
一間開在啟岸後巷的不起眼小店,主打花膠雞湯和椰子雞湯米線。同時也有串燒等其他食物。叫了:椰子雞湯淮山麵: 68椰子雞湯雖然有味,但是賣相的確略顯hea態,椰子片幾乎沒有味道。燒茄子: 25最後技術的燒茄子,能夠一絲絲地拉出來,醬汁適中,有蒜蓉和孜然味道。燒韮菜: 13穩陣之選,有味得來韭菜還保持青綠。燒豬頸肉: 22豬頸肉不會乾柴,有適當調味,體積比一般的大。燒牛肉: 18燒牛肉的價錢竟然比豬頸肉便宜,牛肉也不會燒得過乾,份量也比外面的串燒大。整體串燒性價比相對高,主打的蟲草花花膠和椰子雞湯麵比較失色。
叫了:
燒韮菜: 13穩陣之選,有味得來韭菜還保持青綠。

2023-01-15
Type of Meal