2021-11-25 549 views
呢間小店真係唔留心都唔會見到好彩老闆娘有走出嚟叫我哋試下如果唔係就錯過咗一間隱世嘅花膠雞麵—————————————————————由於小店人手有限所以出菜會比較慢請大家耐心等候喔😊睇到menu話湯底用8小時熬製無味精超級鍾意飲老火湯嘅中島已經鎖定目標超級推介「蟲草花膠雞湯淮山麵」果然係正確選擇😌真係超值呀首先有兩大塊花膠然後係超級嫩滑嘅雞件最後係超級清澈嘅雞湯呢個3合1配搭真係無敵呀連平時有骨就嫌嘅👨🏽食左件雞都激讚仲想搶埋我碗啲雞因為佢係燒汁牛肉淮山麵無雞食😂不過呢碗牛麵都唔差燒汁肥牛令碗湯充滿香甜燒汁同牛油味而且份量超大絕對夠飽另外小店都有做串燒見好多檯都有叫所以都忍唔住叫左幾串過口癮🙈中島推介大家要試下個燒茄子一上枱聞到好大陣香蒜味茄子肉輕輕一撕就離皮夠腍夠入味又熱辣辣加上小小蒜泥一齊食更加刺激而其他好似牛舌 豬頸肉 雞脾菇都唔差架不過就無茄子咁驚艷總之鍾意食串燒嘅朋友仔可以放心叫啦小食類嘅炸餃子都好正架餡料豐富仲食到鮮蝦嘅甜同馬蹄嘅爽 正👍🏻—————————————————————⋢ 蟲草花膠雞湯淮山麵 $78⋢ 燒汁牛肉淮山麵 $48⋢ 蟲草花杞子浸翡翠苗 $38⋢ 炸餃
呢間小店真係唔留心都唔會見到
好彩老闆娘有走出嚟叫我哋試下
如果唔係就錯過咗一間隱世嘅花膠雞麵
—————————————————————
由於小店人手有限所以出菜會比較慢
請大家耐心等候喔😊
睇到menu話湯底用8小時熬製無味精
超級鍾意飲老火湯嘅中島已經鎖定目標
超級推介「蟲草花膠雞湯淮山麵」
果然係正確選擇😌真係超值呀

燒茄子

⋢ 豆漿 汽水 +$4
2021-11-24
燒茄子
位於紅磡崇志街的小憩片刻,雖然寫是地舖,但實情要走下三兩級梯級,加上舖頭的名稱,簡直是置身於台灣的小巷子一樣。小店主打自家熬製雞湯麵食及串燒。各款麵食的雞湯底都是店家用足心機熬製8小時的精心傑作,雞湯濃郁滋潤,一碗簡單的麵食也能作秋冬進補。養生蟲草花膠雞湯米線$68~必食(午市豆漿+$4)花膠分量驚人,比雞肉還要多,我這碗有四大片,而且雞件嫩滑,雞湯濃郁。吃完麵後我把整碗湯都喝完,到最後還咬到一些金華火腿粒及杞子粒,證明真的真材實料。非常適合喜歡湯麵又注重養生的朋友。椰子雞湯$58 ~超推必食(午市汽水+$4)清甜!滋潤!喝下一口後真的不敢說下了這兩個詞語,而且馬上叫友人趕快試,友人也絕對認同我的說法。完全無破綻無挑剔,一碗好完美的椰子雞湯。配料有椰子肉、雞件、粟米、冬菇及生菜,同樣是熬足8小時。絕對會因為這碗椰子雞湯回頭。蟲草花杞子浸翡翠苗 $38 ~必食除蟲草花及杞子外,浸泡湯底有同樣是用精華雞湯令蔬菜入味,翡翠苗分量十足,爽口清新。串燒 秋葵$13、牛舌$20、羊肉$22雞軟骨$13、原條燒粟米 $18 各款串燒的調味都相當恰當,是微辣又不會過鹹。至於燒粟米與其他串燒有別,只是用

養生蟲草花膠雞湯米線

養生蟲草花膠雞湯米線$68~必食
(午市豆漿+$4)
椰子雞湯

椰子雞湯$58 ~超推必食
(午市汽水+$4)

蟲草花杞子浸翡翠苗 $38 ~必食

串燒
秋葵$13、牛舌$20、羊肉$22
雞軟骨$13、原條燒粟米 $18
各款串燒的調味都相當恰當,是微辣又不會過鹹。至於燒粟米與其他串燒有別,只是用了簡單的牛油調味,已非常滋味又能保持粟米的原味道。
黃金雞

黃金雞翼五隻 $32
每隻雞翼都大大隻,雞肉醃得入味,外層是滿滿的鹹蛋黃包裹着。又滋味又邪惡,而且只是$32就有五隻價錢十分超值。
養生蟲草花膠雞湯米線
椰子雞湯
  • 燒粟米
  • 黃金雞翼
2021-11-09 101 views
土瓜灣呢個地方對我呢個新界人嚟講真係好陌生 可以話係十年都唔會去一次既地方 今次都係有住附近既朋友帶路先識去呢間餐廳食野朋友推薦一定要試佢個兩款招牌湯麵 一個係椰子雞湯 另一個係蟲草花膠雞湯 碗麵一上到嚟其實真係嚇左跳 因為佢真係足料到痺我諗佢隻雞都差不多有半隻 明明己經食左四五舊但原來個碗入面仲有 睇唔到係因為俾碗湯蓋過左湯嚟講佢都十分夠味 重要係食得出一d味精都冇落 飲哂成碗都完全唔會口乾椰子雞湯比較清甜 雞味同椰子味個平衡做得好好而蟲草花膠雞就相對濃味 同埋花膠係真係平時屋企煲湯個隻size而且仲有五大舊咁多 真係唔知佢點回本串燒方面都叫左幾款試試佢 有娃娃菜,雞脾菇,金菇肥牛同埋茄子 每款都係水準之上燒既時間啱啱好唔會有好燶既情況 調味粉都落得啱啱好唔會太重手 食得出食材本身既味道最後一定要提既就係佢既麻辣豆腐 真係整得好過唔少川菜館 豆腐豆味足 撈埋面頭個層麻辣醬真係食到停唔到口 因為佢隻麻辣醬食落有少少特別既藥材味 真係啱哂我口味 最後成碟野我個fd淨係有機會食到一舊 因為其餘個五舊己經俾我食左如果佢獨立為呢款醬出一樽樽俾人客買走更加好啦

椰子雞湯比較清甜 雞味同椰子味個平衡做得好好

如果佢獨立為呢款醬出一樽樽俾人客買走更加好啦
小店有兩款招牌雞湯麵,無添加味精,湯底精心熬足8小時🤤降燥║椰子雞湯淮山麵 🍜 ($68)先試椰子雞湯,慢火熬煮,十分鮮甜。加上椰子嘅清甜香滑,飲落清心降火 🥥 🌴 雞肉份量好多,數落有成10塊,係滑溜肥美嘅鮮雞。養生║蟲草花膠雞湯淮山麵 🍜 ($78)另一款湯底加埋蟲草花同花膠,感覺滋陰養生,湯底更濃稠。厚身花膠,入口滑溜,配埋雞肉同爽身嘅淮山麵,一大碗真係好飽。即叫即燒║串燒 🍢串燒選擇多,有韭菜、豬頸肉、牛舌、雞肉、豬肉、台灣腸、茄子等。調味係我喜歡嘅台式烤肉style,稍稍加鹽同味粉🤏 即叫即燒,油香迫曬出黎,火喉掌握唔錯,肉質都算鬆軟。呢度仲有串燒盛盒,套餐不12串包埋虎蝦,啱曬同朋友傾計慢慢食。

小店有兩款招牌雞湯麵,無添加味精,湯底精心熬足8小時🤤

降燥║椰子雞湯淮山麵 🍜 ($68)

養生║蟲草花膠雞湯淮山麵 🍜 ($78)

即叫即燒║串燒 🍢

2021-10-07 79 views
平時經過紅磡呢邊,總係見好多細舖頭想試吓,今晚就嚟左 呢度試吓啦!兩個人為左可以食多啲唔同嘅嘢,我地決定叫一碗 ~蟲草花膠雞湯米湯~ share 啦!嘩…原來都好大碗架,餸又多! 兩件大大舊嘅花膠,好厚皮,食落口啖啖肉,正牙! 另外仲叫左兩款小食就係尖椒皮蛋同秘制豬軟骨! 豬軟骨好淋好入味牙,好似有種入口即溶嘅感覺🤣🤣尖椒皮蛋混上秘制醬汁加生蒜,食落好〈野〉味👍🏻👍🏻👍🏻串燒 ~ 羊肉,雞腎,雞全翼,粟米,原條茄子,台灣腸串燒都好可以揀辣定唔辣,咁我地就揀咗唔辣,調味合度好處又唔會燒到乾曬🔥推介👍🏻 店員見我地啲串燒叫〈唔辣〉,特登提我地 原條燒茄子係辣的… 服務態度真係好好👍

串燒 ~ 羊肉,雞腎,雞全翼,粟米,原條茄子,台灣腸

燒🍆
  • 蟲草花膠雞湯米線
2021-10-05 56 views
「小憩片刻」📍紅磡崇志街29號地舖好耐無過紅磡,今日約咗朋友過去行下,夜晚順便一齊食個飯,於是周圍覓食,經過見到呢間鋪頭裝修幾吸引,係地舖位置,再加個雨棚,好似一個門前花園,好有家的感覺,所以同朋友決定入去試試,今日好餓,所以兩個人叫的份量都幾多😆🐔養生蟲草花膠雞湯米線($78)一上檯就見到碗上面有兩大塊花膠,仲有幾塊細嘅係下面,哇….超級驚喜😍,估唔到份量咁多,首先我試咗個湯先,濃郁的花膠雞湯,無感覺到有味精,蟲草花好爽滑,雞同米線吸曬湯的精華,好味😋🥥椰子雲吞雞-半隻(雲吞3粒)($138)原本以為同花膠雞一樣大細,點知當個靚仔放上檯嘅時間,馬上哇一生,係超級大嘅一兜,真系一大兜嘅椰子雞湯。椰子雞湯十分香甜,椰子同雞的搭配簡直絕配,湯好好飲,入面嘅雲吞好好味,而且超級多雞,基本三分之二兜湯都係我呢個湯精飲曬🤣🥒手拍青瓜(跟餐➕$6)青瓜好爽,好入味,蒜味好濃🐑烤羊肉串($22)要咗小辣,羊肉好嫩,帶點油脂味,好香🍆烤茄子($25)整條茄子鋪滿的蒜,配上小小辣椒粉,好野味今次又飽又滿足,同朋友飽到捧住肚走,下次再試其他😋

「小憩片刻」
📍紅磡崇志街29號地舖

🐔養生蟲草花膠雞湯米線($78)

🥥椰子雲吞雞-半隻(雲吞3粒)($138)

🥒手拍青瓜(跟餐➕$6)
青瓜好爽,好入味,蒜味好濃

🐑烤羊肉串($22)
要咗小辣,羊肉好嫩,帶點油脂味,好香

🍆烤茄子($25)
整條茄子鋪滿的蒜,配上小小辣椒粉,好野味

今次又飽又滿足,同朋友飽到捧住肚走,下次再試其他😋
今次黎食一間係紅磡只係街坊先知既隱蔽養生雞湯麵。小店係內街既巷仔地庫,行過差少少Miss 左。細細既舖仔只能坐幾枱客,不過坐位都算闊落,環境幾乾淨。🔹蟲草花膠雞湯米線🔹店入面既皇牌!湯底係熬足起碼8個鐘既清雞湯,無味精,飲緊住家湯既感覺。雞肉好嫩,花膠好大塊又厚身十分足料米線非常爽滑,成碗麵份量好足而且好健康!🔹燒汁牛肉淮山麵🔹肥牛肥瘦均勻,份量多,清雞湯湯底淋上燒汁後,味道更香濃,我特別轉左淮山麵,幼幼的麵質亦爽口彈牙。🔹黃金雞翼🔹煎炸過既雞翼外皮裹上鹹蛋黃令表面更加鬆脆。同時令肉汁鎖住係雞肉入面,非常惹味又邪惡。🔹上湯雲吞🔹皮薄餡靚既雲吞,咬落去爆汁,餡料用上原隻大蝦,好爽彈。🔹串燒🔹點了牛舌、雞腎、雞軟骨同韭菜,味道有驚喜,重口味既人一定鐘意,好重孜然味,揀左中辣仲惹味,燒得恰好,有肉汁不會乾爭爭,拍得住串燒專門店。唯一要挑剔係款式比較少。

細細既舖仔只能坐幾枱客,不過坐位都算闊落,環境幾乾淨。

🔹蟲草花膠雞湯米線🔹

🔹燒汁牛肉淮山麵🔹

🔹黃金雞翼🔹

🔹上湯雲吞🔹
皮薄餡靚既雲吞,咬落去爆汁,餡料用上原隻大蝦,好爽彈。

🔹串燒🔹

2021-09-24 53 views
「喂,聽日就考啦喎,你溫成點呀?」數學一竅不通既我,對於聽日要面對DSE數學科,真係又慌又亂。好後悔高中3年冇好好溫書,眼見得返12個鐘就要應考,緊張到手都震埋。「唉……仲問!希望合格啦!」我垂頭喪氣咁答佢。「使唔使教下你呀?」佢見我不知所措,又擔心我真係會fail,所以提議幫我惡補下。同我正好相反,佢係數學天才,啲數睇一次就識。雖然識左佢3年,幾乎日日都一齊上堂,但我啲數學成績永遠同佢差一大截。「得返12個鐘咋喎,咁短時間冇可以識晒……」「我盡力教你啦。」就係咁,佢好用心咁將我唔識計既都講解一次。佢果然係學霸,聽佢解釋完之後,原本唔識既topic都大概知道講緊咩。時間過得好快,轉眼間就已經夜晚11點。「不如落樓下食啲野?」佢提議。「好夜啦喎,仲有餐廳開緊咩?」「樓下有間小憩片刻,開到12點架。岩晒我地啦,讀左咁耐真係要小憩片刻!」買左外賣上去,我地就開餐啦。溫左咁耐書,大家都好肚餓。「哇,好香喎個湯。」我一打開個蓋,就聞到好香既雞湯味。我叫既係椰子雞湯配飯,雞湯好濃而且重椰香。雞肉份量好多,肉質嫩滑,啖啖肉好正!雞湯因為加左椰子,甜甜地,而且完全冇味精,可以成碗飲晒!「我叫左蟲草花膠

「喂,聽日就考啦喎,你溫成點呀?」

「唉……仲問!希望合格啦!」我垂頭喪氣咁答佢。

「得返12個鐘咋喎,咁短時間冇可以識晒……」

「我盡力教你啦。」

「不如落樓下食啲野?」佢提議。

「好夜啦喎,仲有餐廳開緊咩?」

買左外賣上去,我地就開餐啦。溫左咁耐書,大家都好肚餓。

「我叫左蟲草花膠雞湯配飯。」佢飲左一啖湯,之後露出好滿足既表情。「好好飲呀!有啖啖既蟲草味,濃度岩岩好唔會蓋住雞湯既鮮味。試埋啲串燒?」

「金菇肥牛卷好正!啲金菇吸左啲汁好入味。」

「豬頸肉燒得好脆!而且加左調味料,燒得好入味!」

就係咁,餓左成晚既我地好快就食晒枱上既食物。聽日9點開考,希望一take pass!
2021-09-22 35 views
中秋節放工後,在屋企附近買外賣加料,聽講呢間啲花膠雞湯唔錯。買左兩份雞湯返屋企。屋企人都覺得幾物有所值。我自己特別喜歡湯裡啲雞肉,又軟又味道十足。雖然買外賣,留意到,環境都唔錯,有心思。希望往後能保持水準。等我地街坊有多個選擇。
2021-09-21
2021-08-08 93 views
椰子雲吞雞 - 半隻雞 (3粒雲吞) 好足料,上枱個下碗椰子雞湯就快滿瀉🤩 椰香撲鼻,熬製8小時嘅香濃雞湯加上清甜椰子味,超鮮甜!飲到停唔到好😋 湯底無加味精,有住家湯嘅味道🥰 雲吞飽滿,肉質彈牙鮮甜~蟲草花膠雞湯淮山麵濃郁雞湯配上花膠,入口啖啖濃香滋味😆 呢個價錢真係估佢唔到有兩塊厚身大花膠,好抵食!另外,雞湯浸住嘅生菜索左啲精華,好好味!水餃三粒&油菜 水餃飽滿足料,好味😋蟲草花杞子浸翡翠苗翡翠苗新鮮幼嫩,啖啖清爽~手拍青瓜爽口清新,醋酸啲,好開胃😚
椰子雲吞雞 - 半隻雞 (3粒雲吞)

水餃三粒&油菜
水餃飽滿足料,好味😋

蟲草花杞子浸翡翠苗
翡翠苗新鮮幼嫩,啖啖清爽~

手拍青瓜
爽口清新,醋酸啲,好開胃😚

2021-08-08 72 views
崇志街位於紅磡與馬頭圍之間,庇鄰食肆林立的崇潔美食街,很有台灣巷里風味。小店【小憩片刻】主打雞湯粉麵與串燒,以100%無添加味精,熬製8小時超牌雞湯作賣點。椰子雞湯准山麵 ($68)可選配飯、米粉、米線、淮山麵或烏冬。雞湯香甜富椰子香,湯頭清新不油膩,帶淡淡蟲草花菇菌香氣,喝下整碗也不會口渴。雞件份量不少,嫩滑不帶冰鮮味。配料有冬菇、粟米、蟲草花、生菜,顏色配搭豐富營養也更均衡。准山麵掛湯力高,盡吸湯底精華,份外惹味。蟲草花杞子浸翡翠苗 ($38)翡翠苗是豌豆芽,滿滿一大兜新鮮嫩綠,伴以高湯不油不膩爽口無渣。蟲草花口感煙韌、杞子清香微甜,具保健療效之餘,亦令賣相更美觀。 厚切牛舌串燒 ($20)串燒即叫即製,需時15-20分鐘。"厚切牛舌"燒至深紅微脆,吃下柔軟中帶彈牙口感,調味不多可吃出食材之原味。雞軟骨串燒 ($13)"雞軟骨"口感軟韌帶嚼勁,可惜鹽下得太多,有點過鹹。

椰子雞湯准山麵

椰子雞湯准山麵 ($68)

蟲草花杞子浸翡翠苗

蟲草花杞子浸翡翠苗 ($38)

厚切牛舌串燒 ($20)
厚切牛舌串燒/雞軟骨串燒

雞軟骨串燒 ($13)
"雞軟骨"口感軟韌帶嚼勁,可惜鹽下得太多,有點過鹹。
手拍青瓜

2021-07-31
Type of Meal
Dinner
2021-08-02 118 views
聽講開左間雞湯米線,是日同朋友黎開土瓜灣,順便黎搵下先。小店係一條唔太起眼嘅小巷入面,店名有可愛小雞坐鎮,門口餐牌上的字體都好得意。小店大概有廿十多坐位左右,枱上有各種調味品,摸上手很乾淨。坐低後店員亦送上滾水浸泡餐具,感覺衛生。小店裝修簡約燈光柔和,冷氣十足坐得舒服。跟餐可以優惠價4蚊加飲品,叫左豆漿同可樂。最近少食菜,見到餐牌有呢個蟲草花杞子浸翡翠苗即刻叫左。菜苗好多啊~成碗滿晒,個湯好清甜,浸住啲菜苗都搞到好好味,呢個湯底勁重菜味。主食方面就點左手撕雞淮山麵,賣相不錯嘛。手撕雞鹹香入味,有點似沙薑雞嘅味道,再多點芝麻香,雞絲軟嫩好好味。淮山麵爽口,吸了湯汁好正。呢碗係椰子雞湯,清甜香口,飲到陣陣椰香同雞味,真材實料呢。朋友叫左蟲草花膠雞湯淮山麵,滿滿一大碗的。好足料!有成隻雞脾,仲有好多花膠同蟲草花,湯底極濃郁,勁重雞味好好飲!跟餐可以加個上湯時菜雲吞,雲吞鮮味,三粒大大粒㗎。小店仲有串燒食,叫左兩串牛肉串同羊肉串,燒得香口,孜然粉調味好味,只係略微乾了一點。仲有原條燒茄子,睇到出晒煙嘛?!即刻燒出黎熱辣辣呀~蒜味超香,辣辣地夠惹味。總括黎講個雞湯無得輸,椰子同花膠兩款都好好味,
聽講開左間雞湯米線,是日同朋友黎開土瓜灣,順便黎搵下先。
小店裝修簡約燈光柔和,冷氣十足坐得舒服。
跟餐可以優惠價4蚊加飲品,叫左豆漿同可樂。
最近少食菜,見到餐牌有呢個蟲草花杞子浸翡翠苗即刻叫左。
主食方面就點左手撕雞淮山麵,賣相不錯嘛。
朋友叫左蟲草花膠雞湯淮山麵,滿滿一大碗的。
跟餐可以加個上湯時菜雲吞,雲吞鮮味,三粒大大粒㗎。

總括黎講個雞湯無得輸,椰子同花膠兩款都好好味,另外翡翠苗同雲吞個兩碗就係清湯,但我地都無放過,咁多碗湯都飲晒,哈哈,太好飲了唔好浪費。
2021-07-31
$150 (Tea)
2021-07-30 61 views
在何文田的一隅,有家小店在樓梯級下方,名字還很長,最主要的部分叫小憩片刻。悠閒的設計,小小的角落,意外地坐得很舒服。環境:還不錯,算好坐亦不會髒,像家家庭式小店服務:店主很友善熱情,笑面迎人,還給我介紹店內有名的雞湯麵食物:椰子雞湯麵$68跟花膠雞不同的是,他有椰子!有椰子的湯比較甜美,在清雞湯中帶點椰香的甜,令人很想一舉把它全喝完!雞件的份量多,而且嫰滑,味道不錯,但如果能切少件一點會更易吃呢淮山麵的質感比想像中爽彈,也很掛湯,值得一讚豬軟骨+18爽脆之餘味道夠甜,亦相當入味,咸甜度適中,肉質也絲毫不鞋,高質雲吞+18只有三顆,但絕對高質,豬跟蝦的比例各半,大地魚香夠濃,這質素可比媲美坊間有名的雲吞麵店!黃金雞翼$25咸蛋黃醬+雞翼,雖然雞翼比較細小,但咸蛋黃加在上面還真的超好吃,無敵組合!

環境:
還不錯,算好坐亦不會髒,像家家庭式小店

服務:
店主很友善熱情,笑面迎人,還給我介紹店內有名的雞湯麵

食物:

椰子雞湯麵$68
淮山麵的質感比想像中爽彈,也很掛湯,值得一讚

豬軟骨+18

雲吞+18

黃金雞翼$25
Type of Meal
Lunch
2021-07-25 62 views
今次嚟到一間隱世嘅米線店 🥰 好啱我口味~除咗有足料雞湯米線外仲有做串燒 🤤椰子雞湯米粉($68)- 賣相好吸引,除咗有椰子外仲有粟米同雲耳同勁多雞,啲湯都忍唔住飲晒。蟲草花膠雞湯米線($78)- 花膠多到不得了,又厚身又滑。雞嘅份量都唔少,好嫩滑同鮮甜。個湯底真係好正,一飲就知無味精,絕對係真材實料。然後叫咗四碟即叫即燒嘅串燒,仲可以揀辣度甚至唔辣:粟米串($18)- 好甜好甜好甜,真心好好食金菇肥牛卷($28)- 一客四件好掋食,做塞咗勁多金菇牛脷串($20)- 夠爽口彈牙,仲一啲都唔腥烤原條茄子($25)- 鐘意食蒜蓉嘅就一定要嗌,做茄子索曬啲辣粉,上面重鋪上滿滿嘅蒜蓉,勁好食!

然後叫咗四碟即叫即燒嘅串燒,仲可以揀辣度甚至唔辣:
粟米串($18)- 好甜好甜好甜,真心好好食
金菇肥牛卷($28)- 一客四件好掋食,做塞咗勁多金菇
牛脷串($20)- 夠爽口彈牙,仲一啲都唔腥
土瓜灣地鐵通車真的很興奮!!!知道土瓜灣,紅磡美食多,但有礙於交通不便,本人好少會專登搭車黎呢頭覓食,而家就方便啦,會多d發掘一齊和大家分享!土瓜灣通車第一彈就係呢間隱藏於紅磡小巷既小店~小憩片刻。小憩片刻主打靚湯,串燒,涼拌小食,一定有一樣岩你胃口,我自己本身好中意飲湯,所以非常期待!首先介紹既係一些餐前小食:拍青瓜~可解麻解辣,口感清新墨魚餅~軟糯鮮味麻辣豆腐~真係幾辣下,但越食越想食,所以叫埋手拍青瓜去中和下黃金雞奕~好濃郁既咸蛋味,應該用左起碼3至4隻咸蛋王黎做,邪惡但難以抗拒食完前菜到主角出場:呢個超足料既蟲草花膠雞湯,你唔好睇佢好似好細碗咁,我兩個人都差d食唔哂,裡面有3粒雲吞,2大片花膠,半隻雞,蟲草花,仲有d金華火腿添,滋陰養顏,飲完唔會覺得口乾,睇黎佢係無落味精,好正,好足料可能係中午時分,見到好多人都食緊面,佢既午餐又唔貴,但原來都係無味精用雞湯底,咁性價比都幾高,下次要去試下佢地既面食,睇下係咪都係咁好食先

土瓜灣通車第一彈就係呢間隱藏於紅磡小巷既小店~小憩片刻。
小憩片刻主打靚湯,串燒,涼拌小食,一定有一樣
岩你胃口,我自己本身好中意飲湯,所以非常期待!

首先介紹既係一些餐前小食:

拍青瓜~可解麻解辣,口感清新

墨魚餅~軟糯鮮味

食完前菜到主角出場:
蟲草花膠雞湯

2021-07-24
$100 (Lunch)
蟲草花膠雞湯