2023-07-04 970 views
📌 小憩片刻·雞湯·麵·串燒 - 紅磡崇志街29號地舖🗓(3/7) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:因為呢間餐廳同我屋企好近,所以每次返屋企前諗唔到想食咩就會食佢,有時會外賣返屋企食,但試過幾次,始終都係堂食比較好食。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主打兩款湯底,蟲華花花膠雞湯同椰子雞湯,仲有外面比較少有得揀嘅淮山麵,另外仲有小食/串燒等等,而家等我同大家講下🐥味道先。蟲草花花膠雞淮山麵 $78 - 先講湯底,完全無落味精,純天然熬製,直頭就係家的味道,飲到好濃郁雞味同滿滿花膠嘅骨膠原,飲完都唔會口乾。材料方面亦都好足料,有好多件雞,而且口感嫩滑有雞味,另外仲有幾件花膠片,蟲草花同幾條菜。麵底我就每次都會揀淮山麵,佢望落就似米粉,但口感比米粉硬身少少,有輕微淮山味,食落感覺好似比較健康。椰子雞淮山麵 $68 - 佢另一個主打就係椰子雞湯底,呢個湯底會比花膠雞湯清,飲落帶清甜,如果我個排熱氣或者喉嚨痛,就會選擇呢個湯底。材料就會轉左做椰肉片,冬菇同粟米,椰肉片就比較特別,食落口感係爽口偏硬身,咬落仲會有椰香味。黃金雞翼(三隻) $25 - 呢個小食我都成日食,即叫
📌 小憩片刻·雞湯·麵·串燒 - 紅磡崇志街29號地舖
🗓(3/7) 星期一 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

黃金雞翼(三隻) $25 - 呢個小食我都成日食,即叫即做,所以上枱熱辣辣,雞翼面有好多咸蛋黃碎,食落好重咸香味,不過美中不足係有點過油。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳就有提供罐裝汽水及王老吉/杯裝豆漿同支裝津路烏龍茶,但我通常都唔會叫飲品,因為淨飲個湯底都夠,況且我住咁近,返屋企飲會慳好多。

🍽環境:餐廳環境就普普通通,唔算好乾淨企理,尤其d餐牌都幾殘舊下,但牆身佈置都有心思的,坐位就係兩邊長梳化卡位,都算舒適,不過有時餐廳冷氣就唔係好夠凍。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度唔錯,得一個姐姐會樓面,會負責落單/上菜/收碟等,另外餐廳上食物時會上多隻骨碟比你,呢層都幾貼心。

💰💸價錢:我地叫左兩個麵加一個小食,埋單就$171無需加一,價錢都算ok。

🐲💬總結:如果鐘意食雞湯麵,又唔想食味精湯,呢度係一個好選擇,如果未試過淮山麵底,我亦推介大家試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
蟲草花花膠雞淮山麵
椰子雞淮山麵
黃金雞翼(三隻)
2023-07-03
蟲草花花膠雞淮山麵