2024-04-07 80 views
自助材料吧,牛肉種類繁多,唔同嘅部位有唔同嘅口味,牛肉新鮮其他牛丸非常之有肉汁,好味,坐得舒服店有特色。下次再約朋友一定過嚟,其實而家都唔會有人喺餐廳坐得好耐,所以都唔使一定話俾客人聽食限時。
2024-03-07 99 views
We walked in and got a table for two at 8pm on a weeknight! We ordered: -Short rib-Chuck eye roll-Angus hanging tender -Japanese Wagyu at a special price if $48! -Taiwanese vege I have been here a few times and I still think their beef is good quality, our favourite is the short ribs, it’s very tender and melts in the mouth! Others like the Angus has a strong beef taste but more chewy. As for the soup, we ordered a mixed beef soup, the soup was a bit bland, there is definitely a lot of beef guts

We ordered:
-Short rib
-Chuck eye roll
-Angus hanging tender
-Taiwanese vege

As for the soup, we ordered a mixed beef soup, the soup was a bit bland, there is definitely a lot of beef guts inside but it didn’t taste very fresh.

We paid $440 for two!

We ordered
Short rib
Chuck eye roll
2023-11-15 909 views
第二次食616, 保持到三種我同朋友最鍾意的特色:牛新鮮而濃郁、少油、湯底無味精⋯⋯以呢個價錢嚟講,正!除了一般打邊爐常見的牛前胸肋、牛舌等,我哋點了較罕見見的吊龍伴、黃喉(食落爽脆)等,亦試跟餐墊紙本身有推介的牛部位叫,例如胸口膀、匙柄,果然如推廌所說,一脆一軟夾住食,再點自製的牛肉汁+柑桔醬汁,入口清爽得嚟牛味又夠濃郁。橫隔肌同牛側胸我哋就無跟住餐廳推介的食法,而係用生菜加醬料包住食,有啲新鮮感。不過616最大賣點都係夠新鮮,啖啖肉都無咩血水又無雪味。成班女仔打邊爐,當然都係怕太肥,於是我哋叫哂唐生菜、油麥菜、娃娃菜、水蓮菜(口感似幼身的露筍)、竹笙、某絲、萵筍和豆腐。菜都唔似連鎖超級市場嗰啲大陸菜,似係比較新鮮。重點係,啲肉連菜滾咗成個鐘,煲湯都無咩油脂浮上面,睇返湯底,原來有半隻手臂大的牛骨,所以越煲越濃味,我哋最後每人都飲咗兩碗湯先走。其實,有位朋友原本想試另一間新開張的店,但因為隔咗成年無食616,於是投票決定,一行三人都選了重訪616,好彩仲保持到水準。必食菜式:胸口膀、匙柄、黃喉人均消費:約$250回頭機率:100% *當日切埋生日蛋糕,餐廳冇收我哋切餅費。Foodie

必食菜式:胸口膀、匙柄、黃喉
人均消費:約$250
回頭機率:100%
*當日切埋生日蛋糕,餐廳冇收我哋切餅費。
Foodie#CausewayBay#HotPot#
==============
2023-08-28
2023-08-24 997 views
今日OT完又想打個邊爐就嚟咗616火鍋專門店試吓佢哋嘅限定部位牛肉火鍋。616專門店位於灣仔及銅鑼灣交界在鵝頸橋附近。銅鑼灣好少人主打牛肉火鍋的打邊爐。呢度環境10分舒適位置亦唔會10分迫夾。我哋叫咗佢哋嘅冬瓜冬蟲草花配青花椒湯底,我哋叫咗佢哋嘅冬瓜冬蟲草花配青花招湯底,湯底辣得來唔會10分油。湯底辣得來唔會10分有呢度有唔同部位嘅牛肉可以選擇,推薦大家試吓佢哋嘅安格斯牛頸脊,入口即溶肉味香濃。另外呀黃喉亦唔係好多地方有得食,入口10分爽脆牛油味香濃。我哋之後亦叫咗佢哋嘅牛丸牛丸唔係交黎,手打牛丸10分Juicy。我哋四個朋友一齊嚟,估唔到價錢10分相宜一人都係200多元。呢個價位香港識到唔同部位嘅牛肉火鍋亦唔多。推薦大家來試吓香港限定嘅牛肉火鍋。

2023-08-05 715 views
今日臨放工又夠鍾諗食晚餐,打開openrice 搵到呢間打邊爐 諗起朋友介紹過唔錯,咁岩open rice 訂位優惠預約仲有折😍😍😍於是即刻約咗另一半去到食啦 😋 發現牛肉嘅款式超多,唔同部位都有,連稀少部位都有,簡直係牛魔王之選🌟另外醬料方面十分推介用青檸配牛肉汁,係隱藏食法呀!

• 滑尾龍
2023-07-20 846 views
香港人幾時都鐘意打邊爐, 一年四季, 一日三餐…  是日約左飯腳係銅鑼灣午餐, 佢叫我搵下有冇唔係放題既打邊爐。諗起 616, 之前 一直好想試, 原來佢地仲有抵食定食打邊爐。一人一鍋自己揀湯底再有一碟牛肉及指定配料, 分量十足。+5 蚊有玫瑰洛神花茶。火煱醬料都是自助任拎,不另收費, 午市亦無加一。 湯底好正, 愈辣愈上癮, 後加兩碟牛會有8折。 超級大滿足。下次會再試其他湯底,而家香港地食碗米線都$60, 加多十幾廿就有大滿足。
香港人幾時都鐘意打邊爐, 一年四季, 一日三餐…

呢間打邊爐店我真係由尖沙咀、紅磡店開始幫襯食到連港島區都有分店喇!近期比我發現咗有供應信州和牛即刻叫返碟信州和牛肩胛食下先有咩咁特別?呢種牛係以蘋果飼養的牛而聞名吸收咗蘋果中嘅維生素同礦物質營養價值極高食落肉質肥美鮮甜又柔軟其實食食下我都分唔清邊樣打邊樣呢度勝在叫好多款埋單都唔會好貴仲要免收加一英國安格斯牛前胸肋澳洲五花趾匙柄安格斯-橫隔肌加拿大艾伯塔嫩池板吊龍伴水連菜唔係度度有得食~見到menu有真心開心淥一陣唔洗好耐就記得要食喇唔會就會老咗牛骨清湯湯底本身已經有兩大件牛骨~係連肉連軟骨仲有好多件牛腩❤️超抵食每間店都有一個好特別嘅menu打卡一流!
呢間打邊爐店我真係由尖沙咀、紅磡店開始幫襯
食到連港島區都有分店喇!

近期比我發現咗有供應信州和牛

匙柄
安格斯-橫隔肌
加拿大艾伯塔嫩池板
吊龍伴

水連菜唔係度度有得食~
見到menu有真心開心
淥一陣唔洗好耐就記得要食喇
唔會就會老咗

牛骨清湯
湯底本身已經有兩大件牛骨~係連肉連軟骨
仲有好多件牛腩❤️超抵食

每間店都有一個好特別嘅menu
打卡一流!
今次分享成日聽朋友話好好食嘅616牛肉火鍋專門店😋究竟係咪真係咁正呢⁉️其實肚腩都係銅鑼灣工作一段時間鳥,但係竟然一直都唔知開左間616🫢而晏晝去仲有一人一鍋或者碟頭飯套餐🍛入邊港式茶餐廳裝修☕都不失為一個平時放lunch 或者同同朋友放工gathering 嘅好落腳處特選和牛盛 HK$234令肚腩同同事讚不絕口嘅一定係呢個信州和牛拼盤🥩有瘦啲嘅牛肩胛、相對雪花感濃厚啲嘅牛腹肉同赤身❄️信州和牛同其他地方嘅和牛口味唔同嘅點在於佢真係好鮮甜、赤身入口即融,唔係好有冰鮮後解凍嘅味道🤤原來當地牛係運用蘋果飼養🍎所以信州牛特別係吸收左蘋果所含的維他命同糖分,可以話係大推😚而和牛盛每一種牛部位都有5-6塊,所以兩三個人都夠食😝滑尾龍 HK$48滑尾龍算係616嘅招牌,部位係牛後腿外側,其他火鍋店成日都會打隻蛋去好肥嘅和牛度🥚但係咁嘅處理方法只會令牛食落口更肥膩,616嘅處理手法係幾適合驚肥嘅香港~因為牛後腿外側比較瘦,為左令到肉質更鬆軟,同埋味道帶蛋香🍳加隻雞蛋落去就very good💖牛坑爪 HK$68牛坑爪原來係牛肋條🐉係肋骨間的牛柳,可想而知一黎比較瘦,二黎就好難起肉🔪所以都唔係度度有😋肚腩就

特選和牛盛 HK$234

滑尾龍 HK$48

牛坑爪 HK$68
牛坑爪原來係牛肋條🐉係肋骨間的牛柳,可想而知一黎比較瘦,二黎就好難起肉🔪所以都唔係度度有😋肚腩就覺得瘦左啲,不過牛味都幾濃,男朋友帶女朋友仔去可以叫呢款呀😉

水蓮菜 HK$28
同識食嘅同事食飯😆佢話一定要叫水蓮菜🥒肚腩當然請教下google sensei 啦,搵到「低卡高纖助減肥消水腫」,ok唔洗諗🤣即叫,又出奇地好好食,咬落去超爽口,而且冇西芹嘅草青味🌿榮升到肚腩打邊爐必點嘅菜💓✨

都想讚下湯底,我地叫左鴛鴦沙牛湯底,沙嗲味真係超濃,一匙滿滿沙嗲醬料,加埋和牛好正🤩清湯都係牛骨湯,好有住家風味。其他小菜叫左油趣魚皮、芋絲、扇貝就相對普通啲。不過千祈唔好錯過616支裝飲品,菊花桂圓露🌼同洛神玫瑰花🌹真係幾唔錯
呢間火鍋店專攻牛肉各個刁鑽部位,多達20 款,有d仲係每限量供應🐂每款都係幾十蚊碟,分量細細碟,可以試多d唔同部位😍仲有自家釀製嘅「616 原漿啤酒」🍺💗鴛鴦沙牛湯底 ($82)溶岩沙嗲湯底非常濃稠,將食材變得更濃郁惹味🥘;牛骨清湯以白蘿蔔、芹菜、牛腩熬成,有助突顯食材鮮味🍲💗特選和牛盛 ($274)信州和牛以「蘋果飼養的牛🍎」而聞名,肉質特別肥美鮮甜同柔軟1️⃣赤身:即使係瘦肉部位,肉質依然細緻軟嫩,肉香濃郁2️⃣羽下肉:又稱翼板肉,油脂分佈較多,入口即化,但食得多比較膩3️⃣牛胸肉:又稱牛五花,肉質結實帶油筋且油脂甚多4️⃣澳洲五花趾 (送):則金錢𦟌,牛肉最富有彈性,筋肉感十足💗花雕醉牛 ($48)精選尾龍部份,則係牛後腿外側,用袐製花雕汁醃製,食落係超級超級嫩滑,有牛味之餘,再慢慢滲出花雕酒香🥃💗牛上肋 ($68)屬牛前胸第三支肋骨,係牛胸腩排最靚嘅位置。肉味濃郁且夠油香,中間帶筋位,同時食到肉嫩同爽口嘅口感😋💗澳洲和牛牛頸脊 ($68)牛頸脊係牛運動量較多嘅部位,肉質較有咬口,肉味最為濃郁👍🏼💗牛胸膀 ($48)屬牛前胸部嘅脂肪肉,雖然好似好肥膩,但入口煙韌爽脆,越咀嚼越感到牛油脂香🤤💗手打

💗鴛鴦沙牛湯底 ($82)
鴛鴦沙牛湯底

💗特選和牛盛 ($274)
信州和牛以「蘋果飼養的牛🍎」而聞名,肉質特別肥美鮮甜同柔軟
1️⃣赤身:即使係瘦肉部位,肉質依然細緻軟嫩,肉香濃郁
3️⃣牛胸肉:又稱牛五花,肉質結實帶油筋且油脂甚多
特選和牛盛

💗花雕醉牛 ($48)
花雕醉牛

💗牛上肋 ($68)
牛上肋

💗澳洲和牛牛頸脊 ($68)
牛頸脊係牛運動量較多嘅部位,肉質較有咬口,肉味最為濃郁👍🏼
澳洲和牛牛頸脊

💗牛胸膀 ($48)
牛胸膀

💗手打蝦滑 ($50)
蝦滑爽口彈牙,仲有一粒粒蝦仁🦐
手打蝦滑

💗稻庭烏冬 ($30)
日本稻庭烏冬煙韌順滑,伴入牛肉汁、炸蒜、蔥花同辣椒撈埋一齊食更惹味🍜
稻庭烏冬

💗菊花桂圓露 ($16)
菊花桂圓露清熱味甜,透心涼之選🌼
菊花桂圓露
牛胸膀
手打蝦滑
稻庭烏冬
2023-05-04 523 views
成日約朋友食飯,諗唔到食乜就去打邊邊😆呢晚去左試616邊爐,冇食一排估唔到有得食和牛,份量都幾多,價錢合理,而且平日客人唔太多,坐得幾舒服~❀特選和牛盛❀有信州和牛赤身、羽下肉及胸肉。信州牛係用蘋果飼養,肉質特別肥美鮮甜又柔軟,當中以牛胸肉最香口,而赤身嘅油脂分布就岩岩好。❀滑尾龍❀用蛋汁撈埋牛肉食,牛肉特別嫩滑,覺得係最高CP值既一款。❀澳洲五花趾❀跟和牛餐附送既,切得幾薄,肉質富有彈性,口感爽脆。❀花雕醉雞卷❀雞肉卷好嫩滑,煮到好入味,入口有陣陣酒香,重點係用瘦雞,食多幾舊都唔怕肥!❀黑豚濃湯餃❀皮薄肉餡多,好多湯汁,黑豚肉份量厚實,味道甘甜。❀野菌雙拼❀因為想食多d纖維就點,菇菇洗得幾乾淨,又大粒,打邊爐食令湯底都多左陣菇菌香氣。❀皇帝菜❀打邊爐必點嘅皇帝菜,食落口感爽脆,有清腸胃功效。
成日約朋友食飯,
諗唔到食乜就去打邊邊😆
呢晚去左試616邊爐,
冇食一排估唔到有得食和牛,
份量都幾多,價錢合理,
而且平日客人唔太多,
坐得幾舒服~

❀特選和牛盛❀
有信州和牛赤身、羽下肉及胸肉。
信州牛係用蘋果飼養,
肉質特別肥美鮮甜又柔軟,
當中以牛胸肉最香口,
而赤身嘅油脂分布就岩岩好。

❀滑尾龍❀
用蛋汁撈埋牛肉食,
牛肉特別嫩滑,
覺得係最高CP值既一款。

❀澳洲五花趾❀
跟和牛餐附送既,切得幾薄,
肉質富有彈性,口感爽脆。

❀花雕醉雞卷❀
雞肉卷好嫩滑,煮到好入味,
入口有陣陣酒香,重點係用瘦雞,
食多幾舊都唔怕肥!

❀黑豚濃湯餃❀
皮薄肉餡多,好多湯汁,
黑豚肉份量厚實,味道甘甜。

❀野菌雙拼❀
因為想食多d纖維就點,
菇菇洗得幾乾淨,又大粒,
打邊爐食令湯底都多左陣菇菌香氣。

❀皇帝菜❀
打邊爐必點嘅皇帝菜,
食落口感爽脆,有清腸胃功效。
朋友生日,我地預早係OpenRice book左位呢到地方唔大,我地一行5人,坐左卡位,不過有啲逼呢個醬係自己調,好食到頂瓜瓜👍🏻我加左大量芫茜,蒜蓉,乾蒜,少少蔥,辣椒,少少牛肉汁同豉油,真係一絕!佢個鼓油唔會死咸,所以我俾滿分😎湯底方面都有幾款揀,我地揀咗清湯沙嗲鴛鴦鍋 牛肉方面都有唔同部位俾你揀,每一碟都唔會好貴,分量都算多,加上佢係新鮮牛肉真係好好味😋叫多幾碟都唔會肉痛另外佢有買3送1既優惠記得唔好錯過喇!蔬菜方面我哋揀咗蘿蔔、竹笙、娃娃菜竹笙encore 左一次,好大條,好滑!蘿蔔放係沙嗲湯底好好味!好入味同好甜!豆腐非常滑!仲有叫左牛柏葉,魚皮,鴨血,蝦滑都算唔錯只有餃子一般般,入面既肉好硬🌟總括嚟講:我好欣賞呢間餐廳,雖然價錢唔貴,但佢食物絕對唔會Hea 你,真心值得讚!佢收每人$10醬料費,但居然唔收加一服務費!咁好既餐廳邊度搵!我認為佢飲品方面可以加多幾款俾人揀,多啲選擇就好喇,如果地方大啲就perfect 喇🥳🥳我會帶多啲朋友黎架喇!
朋友生日,我地預早係OpenRice book左位
呢到地方唔大,我地一行5人,坐左卡位,不過有啲逼

呢個醬係自己調,好食到頂瓜瓜👍🏻

湯底方面都有幾款揀,
我地揀咗清湯沙嗲鴛鴦鍋

牛肉方面都有唔同部位俾你揀,
每一碟都唔會好貴,
分量都算多,
加上佢係新鮮牛肉
真係好好味😋
叫多幾碟都唔會肉痛
另外佢有買3送1既優惠
記得唔好錯過喇!

蔬菜方面我哋揀咗蘿蔔、竹笙、娃娃菜
竹笙encore 左一次,好大條,好滑!
蘿蔔放係沙嗲湯底好好味!好入味同好甜!
豆腐非常滑!
仲有叫左牛柏葉,魚皮,鴨血,蝦滑都算唔錯
只有餃子一般般,入面既肉好硬

2023-04-21
Celebration
Birthday
2023-04-21 242 views
616出名可以食哂牛既唔同部位,牛既質素又一向新鮮好味。今次見佢有日本長野縣既信州和牛盛,所以決定去試一試,止下和牛癮😛今次揀左鴛鴦沙嗲牛骨湯底,佢既沙爹湯底真係好讚👍🏼👍🏼👍🏼好濃郁同超香沙爹味🤤醬料選擇都好多,特別推介秘制牛肉汁,甜甜地,同啲牛好夾!呢個特選和牛盛有三款:和牛肩胛、和牛腹肉同和牛赤身。個人最鍾意和牛腹肉,有好香既油花味;其次就係和牛赤身,肉味香濃;和牛肩胛就冇咁肥,健康之選。和牛盛只限堂食,仲送左一碟澳洲五花趾添!另外亦叫左幾款牛:牛上肋、牛坑爪、滑尾龍、牛朴肉同牛駝峰😋牛上肋好好好食,油花香牛味濃;牛坑爪都好味,會爽口啲;滑尾龍加左雞蛋,食落好滑口,肉味較甜;牛朴肉都唔錯,肉味夠;牛駝峰就比較一般616既火鍋真係無得輸!

616既火鍋真係無得輸!
2023-04-11 301 views
今晚一行四人去咗食火鍋,因為大家都係牛魔王,所以特別揀咗呢間牛肉火鍋專門店。依家616喺日本長野縣直採到港嘅信州特選和牛盛,𥚃面有1️⃣信州和牛肩胛2️⃣信州和牛腹肉3️⃣信州和牛赤身,呢一個拼盤可以試齊信州和牛三大部位($234),油花分佈平均,肉好腍又和牛油香味充斥整個口腔,仲送一碟五花趾,真的值得推薦!😋😋另外罕有部位也是另外一款我喜歡的菜式,宜家仲買3送1組合($204),呢啲罕有部位牛肉味較濃同埋有「𡁻」口!其中滑尾龍,會配合一隻生蛋,然後在「淥」牛肉之前要將蛋攪勻,這樣牛肉會變得更軟滑!我哋也點了水蓮、唐生菜和油麥菜,其中油麥菜好像家裡的盆栽!非常攪笑!😂😂除咗最常見的啤酒和汔水,仲有烏梅汁、玫瑰洛神花茶等供應!
除咗最常見的啤酒和汔水,仲有烏梅汁、玫瑰洛神花茶等供應!
2023-04-06
  • 信州特選和牛盛
2023-04-10 238 views
真係多得朋友介紹,616火鍋抵食又好食,尤其是最近推廣的信州特選和牛盛,有牛肩胛、牛腹肉及赤身三款,每款數片;更贈送澳洲五花趾,只售$234。當中牛肩胛超正,雪花豐富,入口最軟熟。食完軟熟的和牛,不妨同時欣賞有咬口的各大罕有部位牛,有安格斯橫隔肌、澳洲五花趾、澳洲牛肩脊及牛上肋,才$204。款款都好食,各有千秋。亦可以考慮試埋滑尾龍,以生蛋醃著,令肉質更加柔滑,我覺得口感似中式滑牛肉片。牛骨清湯是最好的選擇,原汁原味品嚐牛肉,湯鍋裏面仲有好多肥美的牛腩,味道唔錯。除此以外我們亦點了大量蔬菜、油豆腐串、蜂巢豆腐、水蓮菜、唐生菜、油麥菜,墨魚滑等等。飲品唔錯。616的特色是醬料每人$10,自己取,水及用具都是自助,沒有加一,環境氣氛唔錯,我覺得物有所值。
真係多得朋友介紹,616火鍋抵食又好食,

飲品唔錯。

今天要介紹的是一家專門販售牛肉火鍋的餐廳,這家店的名字叫做「616牛肉火鍋專門店」,位於銅鑼灣的新時代中心。這家店的火鍋湯底非常特別,它叫做牛骨清湯。湯底的味道非常鮮美,清爽而不失濃郁,讓人吃了之後嘴裡留下淡淡的清香🤩👍🏻除了湯底,這家店還有很多其他好吃的菜品,其中最受歡迎的是和牛拼盤🤩和牛的肉質非常優質,口感鮮嫩細膩,每一口都讓人感到極度的滿足。另外,封門牛柳也是這家店的招牌菜之一,它的肉質非常鮮嫩多汁,入口即化,真的是一道不容錯過的美食😆除了主菜之外,這家店的配菜也非常豐富多樣,其中最受歡迎的是手打烏冬。烏冬的口感非常獨特,有著嚼勁十足的口感,吃起來非常過癮。另外,這家店還有一道非常受歡迎的小吃,那就是炸魚皮。炸魚皮的外層酥脆,內裡鬆脆多汁,每一口都讓人回味無窮✨總的來說,這間餐廳是一家非常值得推薦的牛肉火鍋專門店。它的湯底鮮美味道獨特,菜品選擇豐富多樣,讓人一吃就愛上。如果你想品嚐優質的牛肉火鍋,那麼這裏絕對是一個不可錯過的好去處💓👨🏻‍🍳