家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2024-01-24 1892 views
家賀屋一直以來水準都維持得很好,壽司及刺身更是從沒讓人失望,因此來食晚飯近年變成我們慶祝的其中一個地方,今年的太太生日也決定來這裡慶祝😄✏️位置(8/10):灣仔道商廈,交通便利不難去✏️環境(9/10):和式裝修,低調中帶貴氣✏️服務(9/10):侍應有禮,會幫忙加茶,上菜頗快✏️食物(9/10):菜單有人思,味道保持水準🌟梅水晶(梅子鯊魚軟骨) - $45爽脆口感,鮮中帶梅子的微酸,開胃的前菜😆🌟長芋山葵漬 - $42長芋香滑口感爽,配合清新的自家製山葵味,味道出奇地夾又醒神☺️🌟炸三文魚皮 - $38炸得十分香脆,魚皮細細長長,魚味夠香,配搭美乃滋口味更佳😃🌟煙燻日本黑豚肉腸仔 - $38外脆內軟的黑豚肉腸仔,帶微微煙燻香,口感味道都不錯😜🌟彩虹壽司卷 - $138其實是餐廳的雜錦壽司盛盒,有赤身、真鯛、三文魚、帆立貝、赤貝及池魚,卷物上次食過覺得必需要encore,每件有不同的魚味及口感,同時亦包住蟹柳、牛油果及沙律菜,更添一份鮮味😍🌟特選刺身盛-時令鮮魚附中本鮪魚腩2切 - $278刺身盛每次也會拖用時令的高質水產,這次包括中拖羅、牡丹蝦、油甘魚、三文魚、池魚及立魚,一看就感受到新鮮,
家賀屋一直以來水準都維持得很好,壽司刺身更是從沒讓人失望,因此來食晚飯近年變成我們慶祝的其中一個地方,今年的太太生日也決定來這裡慶祝😄

✏️位置(8/10):灣仔道商廈,交通便利不難去
✏️環境(9/10):和式裝修,低調中帶貴氣
✏️服務(9/10):侍應有禮,會幫忙加茶,上菜頗快
✏️食物(9/10):菜單有人思,味道保持水準
梅水晶及長芋山葵漬

🌟梅水晶(梅子鯊魚軟骨) - $45
爽脆口感,鮮中帶梅子的微酸,開胃的前菜😆

🌟長芋山葵漬 - $42

🌟炸三文魚皮 - $38
炸得十分香脆,魚皮細細長長,魚味夠香,配搭美乃滋口味更佳😃

🌟煙燻日本黑豚肉腸仔 - $38
外脆內軟的黑豚肉腸仔,帶微微煙燻香,口感味道都不錯😜

🌟彩虹壽司卷 - $138

🌟特選刺身盛-時令鮮魚附中本鮪魚腩2切 - $278
刺身盛每次也會拖用時令的高質水產,這次包括中拖羅、牡丹蝦、油甘魚、三文魚、池魚及立魚,一看就感受到新鮮,食下去也軟滑可口,且一點根都沒有,讓人相當滿足🥰
黃金舟及家賀壽司

🌟家賀壽司 - $48/件
絕對是每次必點,壽司面放有海膽、甜蝦及三文魚蓉三層口味各異,卻又講求鮮味的組合,豐富口感中帶點黏口,難怪能成為店家冠名推介😋

🌟黃金舟 - $65
腐皮卷上放入三文魚及芝士再火炙,因此帶有濃厚香味及融化芝士的口感,再在卷物放上三文魚籽增加口感,溫熱時食十分吸引,飽滿味美😊
亂切冷蕎麥麵

🌟亂切冷蕎麥麵 - $65
自行把冷蕎麥麵放進蕎麥汁中輕浸,再混合紫菜、鵪鶉蛋、香蔥、芝麻及芥末,味道口味即場昇華,食出傳統日本風味😙
荔枝梳打酒及北海道燒酎茶割

🌟荔枝梳打酒 - $100
荔枝香味突出,梳打酒爽中帶香滑😉

🌟北海道燒酎茶割(蘋果燒酎) - $58
蘋果味香,酒清而醇,容易不經意喝多🫡

🌟千層雲呢拿蛋糕 - $35
千層蛋糕口感豐富,味道不算甜,作為飯後甜點剛剛好😜

🌟蘋果雪葩 - $58
蘋果味的雪葩,外觀吸引,味道清甜😎

🏠家賀屋刺身寿司專門店
📬灣仔灣仔道83號1樓
2024-01-16
梅水晶及長芋山葵漬
黃金舟及家賀壽司
亂切冷蕎麥麵
荔枝梳打酒及北海道燒酎茶割
蘋果雪葩
話說朋友生日唔知去邊間餐廳慶祝好,先生推介灣仔既家賀屋,呢日去開附近,即興食返餐好!家賀屋位於商廈一樓,用餐環境簡潔舒適,主打壽司刺身和燒物,當中尤其以特選鮪盛,特選刺身盛,海鮮丼,彩虹壽司卷,生燒白鱔,燒牛舌等最受歡迎。來到居酒屋,先來2 杯酒潤潤喉~🔖開胃前菜~🔸梅水晶 $45爽脆鯊魚軟骨,加入酸甜既梅子,非常開胃!🔸長芋山葵漬 $42山藥經山葵醃漬後,味道竟出奇配合!🔖下酒小菜~🔸炸三文魚皮 $38酥脆得令人難以置信,增加了歡樂氣氛!⭐️煙燻日本黑豚肉腸仔 $38平時屋企都有買日本豚肉腸仔,多左煙熏味,更上一層樓!🔖主菜~🔸家賀壽司 $48 件食過無數次,回憶返晒黎,三重口感,海膽,牡丹蝦,吞拿魚蓉,配上壽司醋飯,正!🔸黃金舟 $65甜甜既油揚被芝士,三文魚,魚籽包圍,經火槍燒過嘅芝士非常香,一啖放入口,非常滋味,啱晒中意食芝士既朋友!🔸彩虹壽司卷 $138招牌菜之一既彩虹壽司卷集當季最鮮食材!每次不同,色彩繽紛,赤貝,帆立貝新鮮鮮甜,入面包住牛油果,生菜🥬蟹柳,好清新!🔸特選刺身盛 $278 (附鮪魚腩2切 )刺身選了包羅萬有既特選刺身盛 ,款款厚切!有我最愛既牡丹蝦,油甘
話說朋友生日唔知去邊間餐廳慶祝好,
先生推介灣仔既家賀屋,呢日去開附近,
即興食返餐好!
家賀屋位於商廈一樓,用餐環境簡潔舒適,
主打壽司刺身和燒物,當中尤其以特選鮪盛,
特選刺身盛,海鮮丼,彩虹壽司卷,生燒白鱔,
燒牛舌等最受歡迎。
來到居酒屋,先來2 杯酒潤潤喉~
北海道燒酎茶割 (蘋果)
🔖開胃前菜~

🔸梅水晶 $45
爽脆鯊魚軟骨,加入酸甜既梅子,非常開胃!
梅水晶
🔸長芋山葵漬 $42
山藥經山葵醃漬後,味道竟出奇配合!
長芋山葵漬
🔖下酒小菜~

🔸炸三文魚皮 $38
酥脆得令人難以置信,增加了歡樂氣氛!
⭐️煙燻日本黑豚肉腸仔 $38
平時屋企都有買日本豚肉腸仔,
多左煙熏味,更上一層樓!
🔖主菜~

🔸家賀壽司 $48 件
食過無數次,回憶返晒黎,三重口感,海膽,
牡丹蝦,吞拿魚蓉,配上壽司醋飯,正!
家賀壽司
🔸黃金舟 $65
甜甜既油揚被芝士,三文魚,魚籽包圍,
經火槍燒過嘅芝士非常香,一啖放入口,
非常滋味,啱晒中意食芝士既朋友!
黃金舟
🔸彩虹壽司卷 $138
招牌菜之一既彩虹壽司卷集當季最鮮食材!
彩虹壽司卷
每次不同,色彩繽紛,赤貝,帆立貝新鮮鮮甜,
入面包住牛油果,生菜🥬蟹柳,好清新!
🔸特選刺身盛 $278 (附鮪魚腩2切 )
刺身選了包羅萬有既特選刺身盛 ,款款厚切!
特選刺身盛
有我最愛既牡丹蝦,油甘魚,
重頭戲 中拖蘿幾乎無筋,
鮮味又帶魚油香,入口即溶。
🔸冷蕎麥麵 $65
冷蕎麥麵
🔖甜品

🔸蘋果雪葩 $58
🔸千層雲呢拿蛋糕 $35
千層雲呢拿蛋糕
北海道燒酎茶割 (蘋果)
梅水晶
長芋山葵漬
家賀壽司
黃金舟
冷蕎麥麵
千層雲呢拿蛋糕
福岡回來後一直覺得吃得吾夠盡興,所以放工後再去我常去的「家賀屋」再刷過。我身為熟客,梗係知道遊戲規則,一定要訂位,walk in 機會微乎其微,大家執生。訂咗位我哋可以直入,QR 自己落單,預算多少錢一眼睇曬,方便。先送來辛子木魚花秋葵是店方送的小食,加左小許七味粉令秋葵略帶微辣。原味乳酪梳打酒Snowball cocktail 兩杯都係輕量級酒精飲品,吃住超香脆「炸魚皮」送酒,一絕。秋葵卷、蔥油甘魚卷紫菜仍脆,首試秋葵卷,口感好特別,飯和秋葵是黏黏地,所以特別飽肚。蔥油甘魚卷有油甘魚的油潤和蔥的香氣共存,不錯。鹽燒鰝鰺魚頭鮫鹽燒魚頭夠香口,魚肉夠油潤,吾錯。清酒牛油煮蜆牛油味突出,蜆肉也肥美。刺身拼盤山葵柚子漬水母刺身爽口,味道清新,可惜不太鮮味。三文魚腩刺身劍魚腩刺身中拖羅刺身三款魚生也是厚切,口感特別好,加上魚鮮相信突出,尤其油脂不少的中拖羅刺身,我個人超喜歡。特大赤蝦刺身別以為牠是牡丹蝦,其實牠是超大隻赤蝦,又爽又鮮冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻法國聖馬天尼生𧐢海水味濃、較為爽口鮮甜度新鮮度滿分。食完生冷嘢最好食一個熱辣辣嘅關東煮加亂切蕎麥麵熱湯個胃即時暖返曬,又飽又滿足。

先送來

辛子木魚花秋葵

是店方送的小食,加左小許七味粉令秋葵略帶微辣。

原味乳酪梳打酒

Snowball cocktail
兩杯都係輕量級酒精飲品,吃住超香脆「炸魚皮」送酒,一絕。

秋葵卷、蔥油甘魚卷

蔥油甘魚卷
有油甘魚的油潤和蔥的香氣共存,不錯。

鹽燒鰝鰺魚頭鮫

鹽燒魚頭夠香口,魚肉夠油潤,吾錯。

清酒牛油煮蜆

牛油味突出,蜆肉也肥美。

刺身拼盤

山葵柚子漬水母刺身
爽口,味道清新,可惜不太鮮味。

三文魚腩刺身
劍魚腩刺身
中拖羅刺身

特大赤蝦刺身

法國聖馬天尼生𧐢

海水味濃、較為爽口鮮甜度新鮮度滿分。

食完生冷嘢最好食一個熱辣辣嘅
關東煮加亂切蕎麥麵熱湯

個胃即時暖返曬,又飽又滿足。

2023-12-13
  • 特選刺身盛
5 day(s) ago 0 views
高質日本刺身,專門店今日同朋友三個人一齊食lunch傾偈職員非常好,不停幫我地fill水叫咗左口魚套餐配麵豉湯沙律同埋蒸蛋朋友叫咗刺身三文魚飯新鮮好味鯖魚定食都可以一試
高質日本刺身,專門店今日同朋友三個人一齊食lunch傾偈

職員非常好,不停幫我地fill水
叫咗左口魚
套餐配麵豉湯沙律同埋蒸蛋

朋友叫咗刺身三文魚飯
新鮮好味

鯖魚定食都可以一試
2024-05-10 42 views
午餐去了這裏吃,一家日本料理餐廳,喜歡餐廳的環境,寧靜與舒適的氛圍所包圍著。服務人員的禮貌和專業態度為整個用餐體驗增色不少👍🏻 我首先點了法國斯朗生蠔,這是非常新鮮的開胃菜。蠔的鮮甜與鮮嫩口感,我感受到海洋的風味在口中綻放😄我點了海鹽輕燒大本鮪魚腩丼定食。大本鮪魚腩經過輕燒後,保留了鮪魚的鮮美和肉質的嫩滑。淋上海鹽的輕燒鮪魚腩,口感鮮嫩多汁,帶著微妙的鹹香味,入口即化😍男友點了特選海鮮丼定食。盛裝著豐盛的海鮮刺身,包括三文魚、左口魚、海膽、赤蝦、鮑魚、吞拿魚、赤貝、三文魚籽等等,每一口都帶來了滿滿的海洋鮮味。海鮮的新鮮度和質量好,配上定食中的沙拉和日式燉蛋,更是增添了層次感和豐富的口味😋😋 日式燉蛋的口感滑溜,入口即化,裏面有豐富的餡料😍還點了兩杯乳酸梳打。

日式燉蛋的口感滑溜,入口即化,裏面有豐富的餡料😍

還點了兩杯乳酸梳打。
灣仔呢間家賀屋啲裝修都幾靚,有啲好有日本feel嘅掛畫,而且啲座位都好闊落,坐得好舒服。朋友同我都好肚餓,嗌咗好多唔同類型嘅嘢食,法國斯朗生蠔N1 - $108/2隻 & 特選刺身盛 - 時令鮮魚附 (中本鮪魚腩 2切) - $278 & 深海池魚王刺身深海池魚王(3件) - $115刺身盛真係好豐富,有鮪魚腩,而且啲刺身仲切到好大件,好厚身,真係好抵食,刺身最緊要就係新鮮,我哋仲加咗深海池魚王刺身,真係全部都好鮮味肥美,正!個人認為必點必食!法國斯朗生蠔N1 - $108/2隻生蠔好大隻好飽滿,口感爽脆,調味剛好,不會蓋過生蠔本身的鮮味,清酒牛油煮蜆 - $55一上桌已經聞到牛油的香味,蜆肉夠厚,而且處理得很好,全都沒有沙,雞皮餃子 - $42/3件雞皮餃子,雞皮香脆,表面很乾身,不油膩,內裡餃子有肉汁,好好食!彩虹壽司卷 - $138彩虹壽司卷擺盤漂亮,打卡一流,多款不同種類的壽司一列排整齊,質素都很好,好新鮮,包裹的飯量也適中,搭配刺身一起吃剛剛好,阿波尾酢橘雞串 - 汁燒&鹽燒串燒分別點了汁燒和鹽燒,雞肝串口感粉嫰,可算是燒得外脆內軟,雞腎串和雞胸脆骨串則比較脆口,而且這家店的
灣仔呢間家賀屋啲裝修都幾靚,
有啲好有日本feel嘅掛畫,
而且啲座位都好闊落,坐得好舒服。
朋友同我都好肚餓,嗌咗好多唔同類型嘅嘢食,
法國斯朗生蠔N1 - $108/2隻 &
深海池魚王刺身深海池魚王(3件) - $115
彩虹壽司卷 - $138
彩虹壽司卷擺盤漂亮,打卡一流,
彩虹壽司卷 - $138
多款不同種類的壽司一列排整齊,質素都很好,好新鮮,
彩虹壽司卷 - $138
包裹的飯量也適中,搭配刺身一起吃剛剛好,
阿波尾酢橘雞串 - 汁燒&鹽燒
阿波尾酢橘雞串 - 汁燒&鹽燒 - $204
串燒分別點了汁燒和鹽燒,
阿波尾酢橘雞串 - 汁燒&鹽燒 - $204
雞肝串口感粉嫰,可算是燒得外脆內軟,
阿波尾酢橘雞串 - 汁燒&鹽燒 - $204
雞腎串和雞胸脆骨串則比較脆口,而且這家店的串燒無論是汁燒或鹽燒,都不會過鹹,很好。
亂切冷蕎麥麵 - $65
除了有麵汁,還配有鵪鶉蛋、芥末、香蔥芝麻,
亂切冷蕎麥麵 - $65
混合在一起後,蕎麥麵惹味又可口,可能因為有鵪鶉蛋,所以口感特別香和滑溜。
原味乳酸梳打酒 - $48 & 荔枝梳打酒 - $45
兩種味道的梳打酒我也嚐過,味道酸酸甜甜,酒精度亦不高,女仔一定鍾意。
呢間餐廳都幾適合朋友聚會聊天或者情侶拍拖食飯,正!
2024-05-07 22 views
係灣仔三角街附近,需然開係商廈內,但都有人氣。牆上有不少掛畫,富士山櫻花景真係好靚。法國 斯朗生蠔 N1 2隻 | $108法國生蠔都幾大隻,好豐富的口感,帶少少土佐酒啫喱味,海水味適中。特選刺身盛油甘色及拖羅油脂味都十分濃郁,拖羅更是入口即溶,不捨得咁快食完。尤其是它的芥末似是即磨,淨食芥末都好好食。彩虹壽司卷 | $138以不同的刺身放在卷物上,色彩繽紛形成彩虹效果。刺身有吞拿魚、三文魚、赤貝、帶子等,中間卷著牛油果,味道好。清酒牛油煮蜆 | $55蜆肉冇沙幾清甜,又有牛油香味。阿波尾酢橘半熟雞肝串 | $38/串鹽燒汁燒各要了一串,見到半熟的雞肝串初時有點擔心,但都照食了,雞肝少少爽不韌。阿波尾酢橘雞腎串 | $32/串雞腎亦是半熟,生生地的確不會韌易嚼。汁燒更是把內藏味道蓋住了。阿波尾酢橘雞胸脆骨串 | $32胸脆骨多軟骨,咬起來脆口有嚼口。鶏皮餃子 3件 | $42第一次食雞皮餃子,完全沒有油膩感,雞皮脆卜卜熱辣辣,剛炸起要小心燙口。亂切冷蕎麥麵 | $65冷麵配送的芥末及其他配料都好充足,仲有隻生鵪鶉蛋,可以撈埋一齊食。乳酸梳打酒、荔枝梳打酒

法國 斯朗生蠔 N1 2隻 | $108

特選刺身

彩虹壽司卷 | $138

清酒牛油煮蜆 | $55
蜆肉冇沙幾清甜,又有牛油香味。

阿波尾酢橘半熟雞肝串 | $38/串

阿波尾酢橘雞腎串 | $32/串

阿波尾酢橘雞胸脆骨串 | $32
胸脆骨多軟骨,咬起來脆口有嚼口。

鶏皮餃子 3件 | $42

亂切冷蕎麥麵 | $65

乳酸梳打酒、荔枝梳打酒
Type of Meal
Dinner
  • 特選鮪盛
  • 彩虹壽司卷
2024-05-01 30 views
我強力推薦位於灣仔的高品質刺身壽司專門店 - Harvest House Sushi!無論是品質還是口感都非常出色!刺身的厚度和份量都剛剛好,非常滿足人。食材新鮮而且量十足。我本來不太喜歡壽司飯,因為許多餐廳的壽司飯都不好吃,我不喜歡吃飯。但在這家店我會全部吃光😋 不知道這已經是我第幾次回訪了。刺身的品質取決於當天的進貨,但一般來說都非常新鮮美味 🤩 玉子燒也有自家製作,使用低糖配方 💙 每次來都一定會點 sorbet !數量有限哦!✨ 特選刺身盛-時令鮮魚附 $238特選刺身包括三文魚、油甘魚、吞拿魚赤身、八爪魚、特大赤海蝦,還有一款來自日本築地的omakase鮮送魚生。每款刺身都新鮮到無可挑剔,口感爽脆,特別要提到家賀屋的本鮪(吞拿魚),真的無與倫比,刺身赤身又厚又甜🤤✨ 特選海鮮丼 $338海鮮丼的刺身同樣無比美味!海鮮丼還可以升級為中或大份的本鮪魚腩,滿滿的脂肪感讓人陶醉!如果還不夠,還可以另外點一些本鮪的壽司!此外,我們不能不提到他們的飯。丼飯本身就已經有味道,非常美味,不需要再加醬油調味。✨ 蒲燒山椒鰻魚丼 $148加入了山椒的鰻魚丼有一種非常特別的味道,在鰻魚汁的甜味之上

✨ 特選刺身盛-時令鮮魚附 $238

✨ 特選海鮮丼 $338

海鮮丼的刺身同樣無比美味!

✨ 蒲燒山椒鰻魚丼 $148

加入了山椒的鰻魚丼有一種非常特別的味道,在鰻魚汁的甜味之上還帶有一絲山椒的辣味 😉 鰻魚同樣感覺新鮮,相比街外一般的急凍貨要好太多🤣

✨ 青龍 $88

口感豐富的青龍,有蝦子、蝦天婦羅、脆紫菜等各種爽口的食材組合在一起☺️

✨ 梅水晶(梅子鯊魚軟骨) $45

酸酸的梅子味道,搭配鯊魚軟骨的酥脆口感,非常特別

✨ 鶏皮餃子 3件 $42

外酥內軟的雞皮餃子,搭配蘿蔔蓉和餃子醋,非常美味👍🏻

🍺白桃烏龍梳打酒 $55

甜甜的白桃烏龍梳打酒,非常容易入口,非常美味的一款飲品

🍺 Mizuwari - 水割 $68

威士忌梳打,有點濃烈,但非常適合配刺身享用

🍧蘋果雪葩 $58

在家賀屋必吃的甜點!除了蘋果,還有白桃、菠蘿和椰子雪葩。特別推薦蘋果和白桃!非常受歡迎,一定要點一份!

🍰 芝士蛋糕 $25

2024-04-29 23 views
家賀屋採用新鮮日本直送漁產,提供最時令海鮮,menu隨時有當造新產品提供味道新鮮好食,加上廚師工藝精湛,絕對可以為你帶黎一個豐盛圓滿既晚餐特選刺身盛-時令鮮魚附 $238特選刺身包括三文魚,油甘魚,吞拿魚赤身,八爪魚,特大赤海蝦,仲有一款omakase既日本築地鮮送魚生每款都新鮮到無可挑剔,爽口彈牙既各款魚生,特別要提家賀屋既本鮪(吞拿魚)真係無得頂,刺身赤身又厚又甜,非常好食特選海鮮丼 $338海鮮丼既刺身同樣係無得輸呀!海鮮丼仲可以升級中、大本鮪魚腩,充滿油脂感既大本鮪真係人間極品!唔夠仲可以另叫本鮪系列壽司!而不得不提既一定係佢地既米飯。丼中既米飯本身已經係有味飯,本身已經好好味道啦,無需要再落醬油去調味而據我都知,佢地既壽司同樣用左一樣既有味飯,都係咁好食架蒲燒山椒鰻魚丼 $148加左山椒既鰻魚丼味道非常特別,係鰻魚汁既甜味之上先有一種山椒既麻辣感鰻魚同樣感覺新鮮,相比街外一般食到既急涷貨實在好太多青龍 $88口感好豐富既青龍,有蝦籽,蝦天婦羅,脆紫菜,各種唔同程度既爽口集於一身梅水晶(梅子鯊魚軟骨) $45味道酸酸地,充滿梅子味鯊魚軟骨爽脆幾特別鶏皮餃子 3件 $42外脆內軟

特選刺身盛-時令鮮魚附 $238

特選海鮮丼 $338
海鮮丼既刺身同樣係無得輸呀!
而據我都知,佢地既壽司同樣用左一樣既有味飯,都係咁好食架

蒲燒山椒鰻魚丼 $148
鰻魚同樣感覺新鮮,相比街外一般食到既急涷貨實在好太多

青龍 $88

梅水晶(梅子鯊魚軟骨) $45
味道酸酸地,充滿梅子味
鯊魚軟骨爽脆幾特別

鶏皮餃子 3件 $42
外脆內軟既雞皮餃子,點埋蘿蔔蓉既餃子醋都真係幾夾

白桃烏龍梳打酒 $55
甜甜地好易入口,非常好味既一款飲品

Mizuwari - 水割 $68
威士忌梳打,有d烈,不過好啱邊食刺身邊飲

蘋果雪葩 $58
必食甜品
家賀屋必食甜品
黎到家賀屋必食甜品
除左蘋果,仲有白桃,菠蘿,同埋椰子雪葩
當中特別推薦蘋果同白桃啊!
好搶手架,見到一定要點左先!

芝士蛋榚 $25

2024-04-19 35 views
家賀屋刺身壽司專門店位於灣仔的餐廳,逛完港島之後就可以來用餐,性價比高,選擇多,一次滿足多個願望都可以!先點些串燒😃!/ 鹽燒雞腎 /雞腎口感爽脆,用鹽燒突顯了本身雞腎的味道,佐酒一流。/ 鹽燒帶肉雞軟骨/這是帶肉的燒雞軟骨,口感和味道有層次。/ 汁燒不帶肉雞軟骨/不帶肉的雞軟骨,就是吃爽脆的口感!也是一流的佐酒小食。/ 汁燒半熟雞肝 /使用可刺身雞肉,所以雞肝也不會燒得全熟,保留了軟身的口感。如果是雞肝愛好者,會很喜歡這個串燒。之後就是熟食!/ 梅水晶(梅子鯊魚軟骨)/ 第一次吃這個鯊魚軟骨,同樣是口感爽脆的佐酒小食,非常開胃。味道很特別,微酸,有梅子的香味,令人深刻。/ 芝士吉利豬扒 /外表炸得松脆,亦保留到肉質鮮嫩,中間夾有拉絲芝士,作為芝士控,大愛呢!/ 清酒牛油煮蜆 /牛油和清酒的比例恰到好處,兩者味道兼備,加上蜆的鮮味,很好吃的一個熟食。/ 關東煮手打烏冬 /配料豐富,烏冬口感彈牙,湯底鮮甜,飽足!/ 威士忌梳打 /喜歡這間餐廳,選擇多,性價比高,環境也不錯,服務態度良好友善,有機會會再來。
家賀屋刺身壽司專門店

先點些串燒😃!
/ 鹽燒雞腎 /
雞腎口感爽脆,用鹽燒突顯了本身雞腎的味道,佐酒一流。

/ 鹽燒帶肉雞軟骨/
這是帶肉的燒雞軟骨,口感和味道有層次。

/ 汁燒不帶肉雞軟骨/
不帶肉的雞軟骨,就是吃爽脆的口感!也是一流的佐酒小食。

/ 汁燒半熟雞肝 /

之後就是熟食!
/ 梅水晶(梅子鯊魚軟骨)/

/ 芝士吉利豬扒 /

/ 清酒牛油煮蜆 /

/ 關東煮手打烏冬 /
配料豐富,烏冬口感彈牙,湯底鮮甜,飽足!

/ 威士忌梳打 /

2024-04-18 33 views
📍 家賀屋刺身寿司專門店 灣仔 📍同朋友好想食刺身🥹,於是搵到呢間刺身壽司專門店,感覺去咗居酒屋Chill😝。食刺身係今次嚟嘅目標😍😍!🥰法國斯郎生蠔 N1 $59@大大隻生蠔,口感爽脆,味道鮮甜,配上蘿蔔蓉&葱花,好味啊😍,開個靚頭!🥰 山葵柚子漬水母刺身 $98水母刺身超爽脆,加上鮮磨山葵&柚子汁,味道多元豐富!🥰劍魚腩刺身 $68大愛劍魚腩!啖啖魚油湧溢口腔🥹,好味😍!🥰特選刺身盛 $238豐富嘅刺身盛,有六款刺身:真鯛、三文魚、油甘魚、八爪魚、赤身、甜蝦!每一樣刺身都鮮甜美味,滿足到我哋食刺身嘅渴望🤩!🥰 亂切冷蕎麥麵 $65朋友麻麻地食飯,所以揀咗個蕎麥麵,配料豐富,麵質彈牙!🥰 檸檬碳爽果冰酒 $78食日本嘢⼀定要飲番杯啦!叫咗呢款東京人氣檸檬冰酒,爽!🥰 High Ball $58環境安靜舒服,適合傾偈相聚。服務員態度都友善積極!推薦呢!
📍 家賀屋刺身寿司專門店 灣仔 📍

刺身係今次嚟嘅目標😍😍!

🥰法國斯郎生蠔 N1 $59@

🥰 山葵柚子漬水母刺身 $98
水母刺身超爽脆,加上鮮磨山葵&柚子汁,味道多元豐富!

🥰劍魚腩刺身 $68
大愛劍魚腩!啖啖魚油湧溢口腔🥹,好味😍!

🥰特選刺身盛 $238

🥰 亂切冷蕎麥麵 $65
朋友麻麻地食飯,所以揀咗個蕎麥麵,配料豐富,麵質彈牙!

🥰 檸檬碳爽果冰酒 $78
食日本嘢⼀定要飲番杯啦!叫咗呢款東京人氣檸檬冰酒,爽!

🥰 High Ball $58

環境安靜舒服,適合傾偈相聚。服務員態度都友善積極!推薦呢!
2024-04-09 40 views
呢日收工想飲番杯,相約好友來呢到晚餐,梳化位坐得舒服😌來居酒屋當然要飲酒🍻我點的ochawari 茶割,有氣梳打加入威士忌🥃滿不錯👍🏻再搭配前菜梅子鯊魚軟骨和酒盗芝士煙燻蘿蔔漬,好開胃😌.到刺身盛😍 三文魚、吞拿魚、甜蝦、金目鯛、池魚、真鯛,好豐富勁吸引,全部肥美鮮甜,太幸福☺️.壽司定食同樣正,壽司拼盤、湯、沙律、吉列炸蠔成盤上好igable🤩多款壽司,海膽大大件鮮味十足,赤貝爽口,甜蝦非常鮮味,魷魚煙韌彈牙😋麵豉湯相當足料,炸蠔好juicy,熱辣辣脆卜卜👍🏻.串燒送酒一流,好喜歡呢款燒汁💕最愛雞胸脆骨串好有咬口,雞肝串好淋身正🤤.最後甜品蘋果雪芭口感綿滑十分清甜,心太軟朱古力流心,滿足😌

最後甜品蘋果雪芭口感綿滑十分清甜,心太軟朱古力流心,滿足😌
與同事加班趕完project後,係公司附近嘅居酒屋食返餐好嘅~我哋點咗:✨炸三文魚皮$38炸得十分香脆好味,脆到好似薯片咁脆卜卜。再飲一啖口感清新嘅🍹白桃烏龍梳打酒$45,真係一流😋。刺身盛:🐟三文魚腩刺身$72,🌊山葵柚子漬水母刺身$98,🐠真鯛薄造 (15片)$228,🥢北海道海膽$198好豐感的刺身拼盤,刺身新鮮,甜度亦足;厚身嘅水母刺身好爽脆,配以旁邊綠色的山葵柚子醬,好有風味。我最鍾意當然係海膽,份量仲有咁多🤭,一上枱,我已經對它心心眼😍,海膽味道濃厚甘甜,加埋可愛嘅小圓型飯團用紫菜包著食,每一啖都感覺幸福。🍱蒲燒山椒鰻魚丼$148 鰻魚內層軟嫩、外層焦香,加上山椒獨特的辛香味,配以軟糯嘅珍珠米飯一齊食,口感豐富,確實係辛勤工作後的回報🤣。

我哋點咗:
✨炸三文魚皮$38

🍱蒲燒山椒鰻魚丼$148

Type of Meal
Dinner
同朋友🧒🏻一齊嚟咗呢間喺灣仔嘅壽司🍣刺身專門店食飯🤣$42「長芋山葵漬」:首先,我好鍾意食日本🇯🇵漬物🤣;長芋 ナガイモ 係好健康嘅食物,呢間餐廳將長芋用山葵自家漬,爽滑得嚟又非常美味😋$98「山葵柚子漬水母刺身」、$72「三文魚腩刺身」、$228「真鯛薄造 (15片)」、$198「北海道海膽」:呢幾樣刺身全部放喺一個大盤裏邊,咁樣睇落非常豐富兼賣相靚靚🤩「真鯛」好新鮮、味鮮甜,沾酸汁食開胃美味😋「水母刺身」好爽脆,加埋少少鹹少少辣少少刺鼻嘅「山葵柚子」一齊漬,食落又係美味兼開胃🤩「北海道海膽」味道濃郁又creamy,餐廳仲準備咗小飯團同埋小片紫菜可以包住一齊食👍「三文魚腩」厚切,肉質鮮甜😋$228「本鮪三昧丼」:有 まぐろ、中トロ、吞拿魚蓉,全部都好鮮味,米飯又已經加咗醬油,撈勻晒嚟食,係享受😋$55「Ochawari - 茶割 金賓波本威士忌茶割」:有非常 iconic 嘅 Jim Beam Bourbon 香味😋
同朋友🧒🏻一齊嚟咗呢間喺灣仔嘅壽司🍣刺身專門店食飯🤣

「真鯛」好新鮮、味鮮甜,沾酸汁食開胃美味😋

「三文魚腩」厚切,肉質鮮甜😋

2024-03-08 83 views
去完日本旅行回來,都繼續約朋友食日本菜🏮日本菜真是吃不腻🤣今次揾了間樓上居酒屋,餐廳主打刺身,壽司,佢地醬油及山葵都是自家製的。🔹️梅水晶 (梅子鯊魚軟骨)味道很香濃配上青瓜中和番梅子鯊魚鹹酸味🔹️酒盗芝士煙燻蘿蔔漬香噥芝士加埋清爽嘅日本煙燻蘿蔔漬,融合一濃一爽嘅極端味道,很夾很美味🔹️特選刺身盛件件厚切刺身有金目雕,池魚,真雕,吞拿魚,甜蝦都大大隻厚肉肥美,及魷魚🔹️師傅特選壽司定食有麵豉湯、沙律,仲有2隻吉列廣島蠔 壽司有7貫加赤貝刺身有我最愛海膽,鮮甜冇腥味,赤貝非常爽脆🔹️至於串燒點了幾款阿波尾酢橘雞胸脆骨串阿波尾酢橘雞腎串阿波尾酢橘半熟雞肝串全部都係汁燒上,惹餸酒一流所以我地點咗🔹️中野梳打梅酒,我覺得味道幾濃最後食埋最鐘意蘋果雪葩甜品及非常流心嘅心太軟😋好滿足總括食物很高質,食材新鮮,店員友善,環境乾淨企理,值得再來👍
去完日本旅行回來,都繼續約朋友食日本菜🏮日本菜真是吃不腻🤣
今次揾了間樓上居酒屋,餐廳主打刺身壽司,佢地醬油及山葵都是自家製的。

🔹️梅水晶 (梅子鯊魚軟骨)
味道很香濃配上青瓜中和番梅子鯊魚鹹酸味

🔹️酒盗芝士煙燻蘿蔔漬

🔹️特選刺身

🔹️師傅特選壽司定食
有麵豉湯、沙律,仲有2隻吉列廣島蠔
壽司有7貫加赤貝刺身
有我最愛海膽,鮮甜冇腥味,赤貝非常爽脆

🔹️至於串燒點了幾款
阿波尾酢橘雞胸脆骨串
阿波尾酢橘雞腎串
阿波尾酢橘半熟雞肝串

全部都係汁燒上,惹餸酒一流

所以我地點咗
🔹️中野梳打梅酒,我覺得味道幾濃

最後食埋最鐘意蘋果雪葩甜品
及非常流心嘅心太軟😋好滿足