2020-03-05 7452 views
家賀屋相當受歡迎,星期一仍然接近滿座,我坐既位仲有得睇櫻花樹下同富士山!難得約到多年冇見嘅朋友食飯當然要啤一啤!我地叫左麒麟一番榨生啤250ml,餐廳亦有提供500ml同750ml。- 特選鮪盛一碟有齊赤身、中拖羅同大拖羅😋- 赤身兩貫當然由赤身開始試起😝肉質呈紅色,比較瘦同有咬口,魚香味較淡。- 中拖羅兩貫顏色比赤身粉紅得多,脂肪比例中等,非常甘香。- 大拖羅兩貫顏色更加粉紅,吞拿魚既腩運動量最少,感覺好似食左肥膏落肚,相當肥美。雖然未係完全入口即化,不過魚油脂的確幾甘香。- 自選刺身我地叫左火炙秋葵、赤貝、油甘魚同原條海鰻。赤貝非常大片,從側面睇幾乎見唔到壽司飯。肉質彈牙,唔算特別鮮甜。原條海鰻長度差唔多係壽司飯既兩三倍😱,非常壯觀。海鰻味道淡過蒲燒鰻魚,不過海鰻魚肉比較細膩,而且無冇軟刺。火炙秋葵上面有蘿蔔蓉,食完只有一種感覺:健康😬炸墨魚咀口感爽脆,墨魚咀軟中有硬,佐酒一流。另外加左檸檬汁冇咁膩。菠蘿雪葩以原個水果呈上,賣相已經滿分💯。菠蘿味天然,口感非常綿滑。走既時候先發現家賀屋係黃既事實🥺我真係有眼不識泰山,之後一定會繼續懲罰家賀屋💸

麒麟一番榨生啤

- 特選鮪盛
一碟有齊赤身、中拖羅同大拖羅😋
特選鮪盛

- 赤身兩貫

- 中拖羅兩貫
顏色比赤身粉紅得多,脂肪比例中等,非常甘香。

- 大拖羅兩貫

- 自選刺身
我地叫左火炙秋葵、赤貝、油甘魚同原條海鰻。

赤貝壽司

原條海鰻壽司

火炙秋葵上面有蘿蔔蓉,食完只有一種感覺:健康😬
火炙秋葵

原條海鰻壽司
炸墨魚咀
菠蘿雪葩
2020-03-04 2999 views
前幾日喺電視見到人地食河豚刺身 自己就好好奇 到底係咩味架呢🤔於是就上網搵下 點知發現原來香港都有得食😳 之後過咗幾日就約埋個friend一於去試下先😏間餐廳喺灣仔樓上鋪 不過喺樓下就見到咁大個招牌 實搵到!😂餐廳喺一樓 行上去都好方便坐低之後我哋即刻睇吓有冇河豚刺身先😏果然有得食!而且以刺身咁難整嚟講 二百幾蚊都算差唔多價錢呢度仲有好多其他唔同嘅壽司定食可以揀👍🏻我哋梗係二話不說叫咗個河豚刺身先啦🙈•河豚刺身🐡•-河豚刺身一向都難整 因為要好小心處理 唔係就會有得毒但呢度嘅師傅都整得幾乾淨 👍🏻河豚嘅味道本身淡淡的 但又幾鮮味佢仲可以配埋其他醬汁 蔥花一齊食 可以令河豚嘅味更加出色🤤 •青龍🐉•-之後再試吓佢哋其中之一嘅招牌菜-青龍淨係聽個名都夠霸氣 食落都唔錯!海苔碎加壽司飯包住入邊係炸咗嘅天婦羅蝦🦐再加上上面嘅魚子同埋沙律醬 口感豐富 外軟內脆之餘仲好惹味添!🤤•麒麟啤🍺•-放工點可以唔飲番杯阿🙈 我同個friend決定啤啤佢🍻之後仲叫咗個炸墨魚咀嚟送啤酒添☺️•炸墨魚咀🐙•-呢個炸墨魚咀餸酒一流 面頭唧啲檸檬汁 減少炸物嘅油膩感 而且細細粒 卜卜脆 可以慢慢食👍🏻•稻庭冷烏冬🍜•

間餐廳喺灣仔樓上鋪 不過喺樓下就見到咁大個招牌 實搵到!😂

河豚嘅味道本身淡淡的 但又幾鮮味
佢仲可以配埋其他醬汁 蔥花一齊食 可以令河豚嘅味更加出色🤤

•青龍🐉•
之後再試吓佢哋其中之一嘅招牌菜-青龍
淨係聽個名都夠霸氣 食落都唔錯!
海苔碎加壽司飯包住入邊係炸咗嘅天婦羅蝦🦐

呢個稻庭烏冬嘅質感彈牙 配埋烏冬嘅醬汁架蔥花同Wasabi
清新之餘 烏冬吸晒啲醬汁 好正阿🙈

•蜜桃雪芭🍧•
最後梗係用甜品作結尾啦🥰
呢個蜜桃雪芭性價比高 用原個蜜桃做器皿裝住蜜桃味嘅雪芭 而且估唔到佢哋嘅雪芭做得好好 比起出邊專業嘅更加柔滑 入味 無論外觀定味道都係一流🤤
難得第一次試到河豚刺身 感覺都幾好 而且呢度嘅食物質素都唔錯 仲有食完飯一定要食埋佢哋嘅甜品雪芭阿!👍🏻

• 青龍
  • 蜜桃雪芭
我去食晏十二點開門, 見到入面已經set好曬 ,我十一點五十五分到,餐廳唔畀我入去。 無奈地走廊係冇冷氣, 唔知壞咗定慳錢唔開,焗到死人。我問可唔可以畀我入去坐低先,因為流曬大汗同埋好焗。 當時得我同一個朋友,冇其他人等枱, 我亦一早book咗枱,表明未夠12點唔會嗌嘢, 但可惜最後唔夠12點都唔畀我入去坐低,成身大汗🤨 坐低同waiteress講明,你幫我落住兩個人嘅單唔好上菜住,因為仲有朋友未到。點知遲到ge朋友一坐低已經上菜。okay ...cool.... thanks 😊 野食係好食,但唔好ge野勝於食物sorry無下次。完

野食係好食,但唔好ge野勝於食物sorry無下次。完
2020-07-09 148 views
我地今日十二點半尼到,室內仲有好多位,但店員就係唔俾人入去,要人齊先得我已經好聲好氣說我可以order兩個餐先,佢話唔得要等人齊然後我話咁我入住先啦,我一位坐住先,但佢話一位食45分鐘,依家開始計(超不友善)然後人齊入去,店員黑口黑面,我覺得成餐飯食到好似欠人錢咁,明明我地只是開心食個飯希望店家改善下安排,我唔明點解我可以叫兩個餐先都唔可以俾我入去坐,我唔會叫左餐又走左去囉如果繼續咁樣,我相信你啲客人都唔會食得開心

我已經好聲好氣說我可以order兩個餐先,佢話唔得要等人齊

如果繼續咁樣,我相信你啲客人都唔會食得開心

2020-06-18 530 views
刺身寿司專門店]呢間高質嘅刺身寿司專門店已經聽過好多次!今次專登同大肥肥👦🏻去試下!1️⃣河豚薄切刺身 $280🐡爽口彈牙,配上柚子醬或者用豉油,即刻為佢提鮮!🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10 2️⃣石狩丼定食 $128呢個其實係三文魚+三文魚籽丼!真心高質!你會食到佢哋嘅鮮味,而且飯係真係會食上癮,明明好大碗都食唔停口!🙆🏻‍♀️美味指數:8/10 3️⃣薄荷青瓜冰啤 $88感覺幾清爽,炎炎夏日最適合!🙆🏻‍♀️美味指數:7/10 💡整體來講,性價比高!家賀屋刺身寿司專門店 (灣仔)地址🐾:灣仔灣仔道83號1樓
[灣仔~ 家賀屋刺身寿司專門店]
1️⃣河豚薄切刺身 $280
🐡爽口彈牙,配上柚子醬或者用豉油,即刻為佢提鮮!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10
2️⃣石狩丼定食 $128
🙆🏻‍♀️美味指數:8/10
3️⃣薄荷青瓜冰啤 $88
感覺幾清爽,炎炎夏日最適合!
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
💡整體來講,性價比高!
家賀屋刺身寿司專門店 (灣仔)
地址🐾:灣仔灣仔道83號1樓
2020-06-05 714 views
Wan Chai 灣仔 • 家賀屋刺身寿司專門店 🍣💛📍灣仔灣仔道83號1樓➰蔥呑拿魚腩丼定食 $148🐟石守丼定食 $118 🍱午市定食包括麵豉湯、胡麻沙律、茶碗蒸➰高質日本丼黃店,食材由日本豐州直送💛吞拿魚腩蓉魚脂甘香,口感軟綿綿,撈飯一流😋石守丼有六大片三文魚加三文魚籽,刺身新鮮,🥳雖然飯量看似偏少,但定食的配菜有好多款,夠飽☺️➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫(由枱至凳消毒全面👍🏼)💰 抵食:🌟🌟🌟———————————
Wan Chai 灣仔 • 家賀屋刺身寿司專門店 🍣💛
📍灣仔灣仔道83號1樓

蔥呑拿魚腩丼定食 $148🐟
石守丼定食 $118 🍱
午市定食包括麵豉湯、胡麻沙律、茶碗蒸

👅 味道:🌟🌟🌟🌟
👀 環境:🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫(由枱至凳消毒全面👍🏼)
💰 抵食:🌟🌟🌟
———————————
2020-05-18 935 views
記得之前嚟嘅時候,夜晚8點幾9點都仲要等位依家疫情打擊下,連lunchtime都唔使等位都唔知係好事定壞事壽司定食 $158 依個set有沙律茶碗蒸麵豉湯唔夠嘅話仲可以加烏冬或者追得壽司壽司每款都係中規中矩咁啦~食得出係新鮮嘅但又唔係話好鮮甜咁樣囉對比之下好似晚餐好食啲記得以前晚市嚟係覺得親民價錢,壽司刺身又好食到底係質素唔同咗定係午市嘅分別依家未去到驚為天人,但依個價錢+份量+質素,仲要係黃店整體都算係一間性價比幾高嘅黃店💛
記得之前嚟嘅時候,夜晚8點幾9點都仲要等位
依家疫情打擊下,連lunchtime都唔使等位
都唔知係好事定壞事
壽司定食 $158

依個set有沙律茶碗蒸麵豉湯
唔夠嘅話仲可以加烏冬或者追得壽司
壽司每款都係中規中矩咁啦~

食得出係新鮮嘅但又唔係話好鮮甜咁樣囉

對比之下好似晚餐好食啲
記得以前晚市嚟係覺得親民價錢,壽司刺身又好食
到底係質素唔同咗定係午市嘅分別

依家未去到驚為天人,但依個價錢+份量+質素,仲要係黃店
整體都算係一間性價比幾高嘅黃店💛
2020-03-10
Lunch
2020-05-15 632 views
以前喺灣仔做嘢,想食日本野嘅話,黎加賀屋係不二之選, 加賀屋喺灣仔開咗好多年,長期穩定發揮,基本上唔book位嘅話呢都好難入到座。今日約咗個舊同事喺呢到食飯,咁我就叫咗個吞拿魚三味定食,個吞拿魚don有赤身、中拖羅、帶拖羅各三片,赤身冇血腥味,充滿着吞拿魚本身嘅魚味,而中拖羅同埋大拖羅無根,入口即溶,魚嘅油脂完全散報喺咀嘅每一個角落,so delicious🤤 個餐仲有茶碗蒸,麵豉湯,同埋沙律,份量啱啱好, $230呢個價錢完全冇俾貴

近依幾個月調左去灣仔番工,而大多數番工都會帶飯。 今日好同事約出街食lunch ,佢帶我去食好野,就係近灣仔街市依間家賀屋日本料理。 質素真的想當高! 值得推薦🤤-由於lunch hour 得大約45分鐘,我們預先致電訂位! 平日lunch 都十分旺場,很多人排隊等候呢,可見其人氣! 好彩有訂到位喔😌😌 Lunch set 有好多款選擇,大約百幾蚊一個。 每款都相當吸引! 大家都花了些時間才決定到吃什麽😋😋我點了火炙左口魚丼! 經火炙後的左口魚,魚油溢出,入口溶化,魚香在口腔回盪,萬分滋味。 壽司醋飯亦有水準。 定食還配有新鮮沙律🥗、香滑燉蛋! 我同事點的鰻魚飯及壽司亦相當高質吃完這一餐,大家已經約定下星期再去多次😍
我同事點的鰻魚飯及壽司亦相當高質
吃完這一餐,大家已經約定下星期再去多次😍

灣仔區不嬲都冇乜出名嘅日本黃嘢食,係和你 Eat app度搵到呢一間樓上日式店,十一有罷市,派過文宣。喺OpenRice評價都唔錯,但粗粗平日去咗食佢哋嘅丼丼💛·我去嘅時候餐廳坐左兩成,不過座位安排喺廚房對出就麻麻哋🤔any肥,叫咗兩個丼丼定食,價錢定位比一般丼丼偏貴,$100至近$300不等~·海三色丼定食賣相都幾討好,唯獨是飯嘅份量偏小,食完都唔係好似好飽咁。刺身入面最推介係佢哋嘅甜蝦,大隻到不得了!!而且好有蝦嘅鮮味!好味道啊!🤤🤤·蒲燒鰻魚丼係薄薄鰻魚片,口感同埋味道都欠奉。而且鰻魚燒汁嘅味道過重,搞到鰻魚本身鮮味被掩蓋~我就覺得麻麻地🤭🤭可見刺身飯比較出色🤔·Anyway,個定食會包埋沙律、蒸蛋、麵豉湯,個滑蛋系好鬼好食~😈·店員加水都幾勤力,收碟都好快手。整體黎睇,如果食刺身飯應該會幾開心,鰻魚飯真係不了🤫·有冇灣仔要黃店推介呢?🥰·三色丼定食|$178蒲燒鰻魚丼|$135-家賀屋刺身寿司專門店 (灣仔)灣仔灣仔道83號1樓

蒲燒鰻魚丼

有冇灣仔要黃店推介呢?🥰
三色丼定食|$178
蒲燒鰻魚丼|$135
家賀屋刺身寿司專門店 (灣仔)
灣仔灣仔道83號1樓
三色丼定食
有驚喜喎🧡💜💛家賀屋嘅性價比幾高唔錯!呢個三色海鮮丼,有齊甜蛋赤海蝦、三文魚同油甘魚。刺身份量唔少厚切新鮮🤤最抵讚有兩大隻赤海蝦,蝦肉彈牙鮮味,非常新鮮!甜蛋刻上自家製「家賀」,夠哂精緻👍🏻♥️ 仲有個彩虹壽司卷,一次過有哂六款刺身卷物,顏色鮮艷靚靚,排成彩虹🌈色好睇又好食😋仲可以食到唔同刺身配搭嘅卷物,好出色呀 😗仲有嗌左海膽墨魚同炙燒左口魚壽司,左右魚魚油超香,每次食完左口魚壽司都覺得好幸福呀😻餐廳位置好近地鐵站,店員服務態度又好,下次會試下定食同刺身拼盤。👍🏻👍🏻
有驚喜喎🧡💜💛家賀屋嘅性價比幾高唔錯!

2020-04-28
2020-04-05 642 views
係疫情期間都好少約朋友出黎食飯啦!今日放工就約左個朋友一齊食下野。忍唔到口都係要去返食日本野就試下呢間家賀屋聽個名就知食刺身壽司。兩個人都叫左5,6款野食。特選鮪盛 赤身、中拖羅、大拖羅。$238如果識食一定係由赤身開始食,最後先係食大拖羅。赤身係吞拿魚最瘦個部分亦係最鮮紅色,但係魚既肉味係最重,食魚香味重,但無咩腥味,夠新鮮。其次是中拖羅略帶一點肥,但食落有赤身既魚肉鮮味又有啲油脂香都唔錯。最後當然係食埋個大拖羅啦亦係最貴既壽司,全白略帶一點紅,油脂比較重入口即溶即感覺都幾正。河豚刺身$280去日本就食過好幾次河豚刺身,但無諗過香港都有得食,睇落白色透明食落比我係日本食過既差唔多一樣咁煙韌,河豚刺身主要係食個口感同鮮味,加埋啲醬漬一齊食更能帶出河豚既鮮味。另外還有碟芥末河豚皮口感都好爽。另外叫左兩件加拿大海膽$28一件 大大塊滿滿的海膽既壽司,無腥味非常鮮甜。青龍卷$68係炸蝦卷黎但外面舖滿紫菜碎所以睇落好似青龍咁,包著吉列炸蝦炸得夠香脆而且蝦肉彈夠牙。炸軟殻蟹$58大大隻有好多肉而且還有羔好香口野味。貴價壽司定食$278都不錯,所有魚生都好新鮮。總體黎講價錢唔算貴但都係優質食材都好

特選鮪盛 赤身、中拖羅、大拖羅。$238

河豚刺身$280

總體黎講價錢唔算貴但都係優質食材都好新鮮,而且環境清靜柔和既音樂都幾舒服,唔錯!

2020-03-30
  • 河豚刺身
  • 特選鮪盛
  • 青龍
  • 海膽軍艦
2020-04-05 486 views
今日個朋友知道我鍾意食日本嘢😆😆,所以帶咗我嚟呢間餐廳食飯🤗,呢間餐廳雖然唔係好大,但裝修都唔錯👌🏼,侍應無幾耐就幫我哋安排咗位置,一打開本menu📗,已經睇到對吞拿魚嘅介紹🐟,一向鍾意食吞拿魚嘅我,梗係唔會放過啦😍,睇咗陣menu我哋揀咗都幾好幾款食物,包括有特盛吞拿魚壽司🍣,裏麵包括咗三款吞拿魚包括係大拖羅中拖羅同埋赤身🐬,吞拿魚油脂分佈平均,亦都非常新鮮,食落去個口滿報吞拿魚嘅香味😇,跟住我哋叫咗個河豚刺身,口感好好,亦都好新鮮👏,廚師特登魚鰭,加咗啲芥辣,食落去好爽口🤪, 另外我哋嗌咗個定食,同埋烏冬🍜,再加埋啲炸物🦀🍘,每一樣嘢都感受到廚師嘅精心製作,所有食物嘅味道絕對唔差,絕對係高水平製作,所以大家經過灣仔,記得嚟呢間舖頭試一試
,所以大家經過灣仔,記得嚟呢間舖頭試一試
  • 特選鮪盛
2020-03-23 463 views
灣仔的樓上舖比銅鑼灣少,不過都甚具水準,嘉賀屋絕對是當中的典範。店子約可坐50人左右,感覺很乾淨企理。食物:特選鮪盛 $238頗昴貴的吞拿魚三色壽司,分別為赤身,中拖,大拖赤身鮮味最濃厚,無筋也不帶腥味,口感軟稔中拖帶點油香,中間劃上三刀切斷筋腱,但同樣無筋,油鮮並重大拖的油脂很重,同樣劃上三刀,油香爆發但也沒有筋,大拖如非熟成很多都有筋,這家的處理手法不俗此物貴但物有所值火炙左口魚裙邊定食 $138非常簡單的平價刺身丼,可以測試到餐廳對非熱賣食材的處理左口魚邊面層炙燒過入口即溶,裡面未熟的帶點煙韌,雖不及吞拿的鮮,但油香更出色!就好像在享受一塊魚油一樣白鯖河豚一夜干$128一夜干的特色多是像咸鮮魚般,帶點鮮味但又帶漬物的咸,面層乾身煙韌,這點餐廳做得很好,不過魚肉略為乾韌整體來說都意料之外的菜色,刺身的質素很高,侍應也彬彬有禮。

店子約可坐50人左右,感覺很乾淨企理。

食物:

特選鮪盛 $238
頗昴貴的吞拿魚三色壽司,分別為赤身,中拖,大拖

赤身鮮味最濃厚,無筋也不帶腥味,口感軟稔
中拖帶點油香,中間劃上三刀切斷筋腱,但同樣無筋,油鮮並重
此物貴但物有所值

火炙左口魚裙邊定食 $138
非常簡單的平價刺身丼,可以測試到餐廳對非熱賣食材的處理

白鯖河豚一夜干$128

整體來說都意料之外的菜色,刺身的質素很高,侍應也彬彬有禮。
2020-03-17 324 views
好耐冇食日本野,就同朋友去左灣仔去食餐好既。呢間餐廳環境唔錯,坐得好舒服。我地點左海三色丼,呢個丼飯入面有三文魚、油甘魚同埋甜蝦,全部都好新鮮,仲跟埋麵鼓湯、沙律同茶碗蒸,好豐富啊!另外仲有特選鮪盛,呢個拼盤入面有三款唔同既吞拿魚壽司,包括有大本鮪魚腩、中本鮪魚腩同埋本鮪赤身,吞拿魚好肥美,正!我地仲點左一道菜叫鰝鰺薄造,呢個魚好特別,出面好少見,第一次食呢種剌身,非常新鮮,肉質鮮嫩!另外仲點左帶子同北寄貝,好味道!呢個海膽刺身都好吸引,海膽勁肥美,而且份量又多,好滿足啊!仲有其他小食,好豐富!

另外仲點左帶子同北寄貝,好味道!
呢個海膽刺身都好吸引,海膽勁肥美,而且份量又多,好滿足啊!
仲有其他小食,好豐富!