3 day(s) ago 170 views
日本料理百吃不厭,我這個魚痴最愛刺身,日本魚款多如繁星,幾乎每次吃廚師發辦都會發現新款式,不過並非只有高檔店子才值得光顧,親民價的吃法未嘗不可,最重要是性價比,例如今夜到家賀屋,開心價吃,同樣滿足。麒麟一番榨冰啤啤酒飲得多,冰啤未試過,而且有不同果味選擇,本來並不嗜愛啤酒的我,亦被吸引了。所謂冰啤,名副其實是把啤酒冷凍成冰塊,然後放進一般液體啤酒內,浮在面,啤酒最緊要冰涼方才可口,冰啤概念很得。我們二人各選擇了接骨木花及蜜桃口味,前者比較香,我選後者因為喜歡甜,甜味啤酒我鍾意。手機上網看餐牌,大部份項目都是開心價,一般食物百多元,原條燒魚都是三百幾。我們點選了三款組合:特選刺身盛 $198彩虹壽司卷 $108特選海鮮丼 $288魚款多元,皆包括香港人最熟悉及最喜歡的,例如牡丹蝦、拖羅及貝殻類別的,而且份量十足。米飯黏稠好吃,日本芥末勁量十足。北海道海膽 $198金木鯛 $138另外自選了兩款刺身,最可取是北海道海膽配上飯球,隨自己心意組合紫菜、飯球及海膽同吃,有得揀特別開心!白鯖河豚一夜干 $128胃納有限,吃不下最愛燒原條喜知次,選上了白鯖河豚一夜干嚐嚐燒魚水準,燒功沒有出問題,只不

麒麟一番榨冰啤

彩虹壽司卷
彩虹壽司卷

特選海鮮丼 $288
特選海鮮丼

米飯黏稠好吃,日本芥末勁量十足。

北海道海膽 $198
金木鯛 $138

另外自選了兩款刺身
北海道海膽, 金木鯛
北海道海膽

白鯖河豚一夜干 $128

胃納有限,吃不下最愛燒原條喜知次,選上了白鯖河豚一夜干嚐嚐燒魚水準,燒功沒有出問題,只不過肥美度絕不能相比。

菠蘿雪葩 $68

非常冰涼值得一讚,可以慢慢吃,慢慢享受。

兩個人大吃一頓,每位$754。

配合地點形象,普通裝潢,普通服務但態度良好。
2021-06-10
2021-06-09 0 views
疫情緩和過後,又是朋友相聚的好時機好耐之前來獨食過晚餐都唔錯,所以今次決定提早預定好外賣刺身壽司卷物燒物炸物都有齊(請忽略亂入手撕雞與餃子)招牌特選鮪盛,三款吞拿魚壽司大滿足原板北海道海膽,鮮甜入口即化薄造池魚王,肥而不膩,蘸埋柚子醋更鮮甜燒物要數燒牛舌,肉嫩多汁,唔似部分鋪頭會燒到乾曬好似食肉乾還有個自家燒玉子,調味岩岩好,唔會甜過頭,亦唔會食到粉的感覺,還有層次分明無煎黑,考師傅手勢由於今次是外賣,壽司軍艦都有做到不過不失,不過勝在價錢適中,性價比高有機會再去堂食
疫情緩和過後,又是朋友相聚的好時機
好耐之前來獨食過晚餐都唔錯,所以今次決定提早預定好外賣

刺身壽司卷物燒物炸物都有齊(請忽略亂入手撕雞與餃子)
招牌特選鮪盛,三款吞拿魚壽司大滿足
原板北海道海膽,鮮甜入口即化
薄造池魚王,肥而不膩,蘸埋柚子醋更鮮甜
燒物要數燒牛舌,肉嫩多汁,唔似部分鋪頭會燒到乾曬好似食肉乾
有機會再去堂食
TakeAway
2021-06-08 0 views
COVID--19疫情下,生活習慣改變了,其中包括:不聚餐。工作日午餐,多數自己1個人吃,日本料理是個合適的選擇!原來,灣仔街市,有家樓上日本料理:家賀屋經Open Rice預訂了星期五午餐,午市有很多款定食套餐,花多眼亂。。。。。終於決定吃鰻魚:#蒲燒鰻魚飯,鰻魚不算肥美,但份量算多的,每一口飯都吃到鰻魚,定價118元,用上日本米,性價比高!#味噌湯,加了蜆,多了份鮮味,好!#野菜沙律,蔬菜和車厘茄算新鮮,伴胡麻醬,不錯!#日式蒸蛋,加了冬菇、銀杏、鳴門卷,足料,而且是熱騰騰的上桌,喜歡!點讚服務:雖然有地址,但我不熟路,找不到,終於要打電話到店問路,接電話的女店員,很清晰的給指示,並幫我保留座位。我到店已經是13:10 (比預約遲了10分鐘),門口有約30人在等位,還好女店員有幫我留座!

原來,灣仔街市,有家樓上日本料理:家賀屋
終於決定吃鰻魚:
#味噌湯,加了蜆,多了份鮮味,好!
#野菜沙律,蔬菜和車厘茄算新鮮,伴胡麻醬,不錯!

點讚服務:
2021-02-19
$130 (Lunch)
2021-06-08 0 views
自從疫情開始,已經好少外出用膳,之但係,冇可能日日喺屋企自己煮嘢食㗎?!所以,間中外賣,就算覺得幾咁唔環保,都要㗎啦!而因為工作地點喺灣仔,呢度美食雲集,中西日印泰台都齊晒,每逢放工時諗起要食咩都真係幾難揀,由遙遠的港島拎返自己屋企大西北,點可肯定保持食物冇壞呢?都唔好話唔係一個大考驗。申完一輪~今日同大家介紹下呢間💛想食壽司就會揀佢嘅——家賀屋!之所以揀佢,有好長嘅故,筆者簡單啲講:我嗰肚比較敏感,唔新鮮嘅嘢一落肚,肯定會成晚抱住嗰馬桶,之但係,呢間嘢,我由市中心拎到返大西北,返去消毒埋自己先食落肚,都冇事唷!——所以,我真心唔係好明白點解啲人會話佢質素差?仲要冇圖冇真相?!Fine~比啲相大家睇下無妨😃不過今次叫嘅都係普通嘢,普通得來又人見人愛,最愛係嗰青龍,以前堂食嘅時候一定會叫,好食又好睇,盡顯餐廳嘅用心。仲有皇帝蟹棒——呢個名詞應該係由細到大喺某間X氣食壽司最有集體回憶㗎啦🤪可惜今時佢放棄咗我,而我都費事“熱臉貼冷屁股”,都係支持返同路人算啦~家賀屋嘅蟹棒絕對會比你嘅味覺搵返啲回憶。

Fine~比啲相大家睇下無妨😃

家賀屋嘅蟹棒絕對會比你嘅味覺搵返啲回憶。
2021-06-04
10 Minutes (TakeAway)
2021-06-02 0 views
第二次光顧,印象加深了的是價錢方面,覺得還是貴了些這個餐$278,包壽司8貫,吉列蠔兩件,味噌湯和沙律。壽司當中有拖羅、海膽、帶子等較貴的食材,整體肉都切得夠厚,但有點覺得油份不夠,刺身稍為乾身,不是覺得不新鮮,但就是欠點水份和油份,沒有覺得好好食的感覺,不過飽肚方面就不用擔心,因為飯比較大件,當中沒有一件覺得特別好食的。吉列蠔的皮頗厚,炸得夠鬆脆,幾好吃而味噌湯很足料,有魚肉的,比一般味噌湯鮮味另外點了碎葱吞拿魚腩卷,$50料比較少,普通水準之作友人點了櫻花可樂,粉紅色適合打卡整體覺得若套餐包碗烏冬會令價錢更合理些
第二次光顧,印象加深了的是價錢方面,覺得還是貴了些

這個餐$278,包壽司8貫,吉列蠔兩件,味噌湯和沙律。

吉列蠔的皮頗厚,炸得夠鬆脆,幾好吃
而味噌湯很足料,有魚肉的,比一般味噌湯鮮味

另外點了碎葱吞拿魚腩卷,$50
料比較少,普通水準之作

友人點了櫻花可樂,粉紅色適合打卡

整體覺得若套餐包碗烏冬會令價錢更合理些

• 味噌湯
2021-05-26 429 views
兩年前的今天選擇了加賀屋,當時的食品質素,賣相,味道,新鮮程度都不錯所以兩年後的今天同太太去晚膳尋回那份味道。不過可惜是加賀屋質素差了很多,跟元氣比[元氣稍勝一籌]質素跟元氣比的話以不用說太多了......總結:像快餐便當就是了
2021-05-11 827 views
唔想幫襯連鎖壽司店,見呢個壽司店喺OpenRice有外賣自取優惠,大部分貴價壽司(赤貝,劍魚腩)都係$13/件,馬上試試整體壽司無乜太大驚喜,魚生唔會有腥味,但亦都欠缺壽司應有嘅鮮甜味,變咗係食口感,唔係食味道。赤貝更加已經唔爽口,表面有點皺皮,感覺唔太新鮮,但都係一樣,無乜味相反,我叫咗芥辣八爪魚同海膽墨魚調味都好出色,而軟殼蟹手卷份量亦都充足,同埋用獨立包裝嘅紫菜防潮P.S. 值得一讚嘅係,店員會喺醬油樽下面貼膠紙,再貼喺卡紙上,防止倒瀉,十分細心

TakeAway
2021-05-06 662 views
今日和朋友去食日本野,呢間日本菜係我成日會來食,仲食左好多次,水準都唔錯!不過平時我係食熟野多,因為我對生野都比較擔心佢唔新鮮,今次決定試下佢D壽司如何!可惜有一點點腥味,唔算好新鮮!🤦🏻有點失望添!我每次都會預約左先來,因平日午餐呢間野都多人來,所以如果想食,最好先預約比較好!😊環境係偏黑,有情調嘅,坐既位都舒服,環境係唔錯ga !但下次再來,我會食返佢既熟比較安全DD🤣但我估唔會有下次啦!😅
壽司套餐
刺生套餐
刺生套餐
2021-04-25 1194 views
今日同朋友同我慶祝生日,去咗食呢間餐廳,叫咗好多唔同嘅壽司,佢都有一堆特價壽司可以比你叫,嗰啲壽司就可能$10左右一舊,所有壽司都超級新鮮好好味,好耐冇食過炸蝦卷,佢嘅炸蝦卷都幾好食!佢嘅赤貝壽司都好新鮮,爽口 鮮甜。叫咗個接骨木花同埋血橙味嘅啤酒第一次飲呢兩隻味,接骨木花味都幾好飲,清新嘅血橙味嘅話就比較啱女仔甜啲兩杯都幾好飲大家都可以試吓!叫咗個魷魚鬚同埋魚鮫兩樣嘢食都好好食,大家都可以叫佢嘅熱食試吓🥰
今日同朋友同我慶祝生日,
去咗食呢間餐廳,
叫咗好多唔同嘅壽司
佢都有一堆特價壽司可以比你叫,
嗰啲壽司就可能$10左右一舊,
所有壽司都超級新鮮好好味,
好耐冇食過炸蝦卷,
佢嘅炸蝦卷都幾好食!
佢嘅赤貝壽司都好新鮮,爽口 鮮甜。
叫咗個接骨木花同埋血橙味嘅啤酒
第一次飲呢兩隻味,
接骨木花味都幾好飲,清新嘅
血橙味嘅話就比較啱女仔甜啲
兩杯都幾好飲大家都可以試吓!
叫咗個魷魚鬚同埋魚鮫
兩樣嘢食都好好食,
大家都可以叫佢嘅熱食試吓🥰
2021-04-20 988 views
連續6日嘅工作終於結束, 決定搵一間餐廳符合女友嘅要求 - 清清地日本餐🥢🥢 最後我喺Openrice碌下碌下就搵到呢間餐廳, 一於book位試一試佢🍣🍺一坐低就當然一人一杯啤酒啤啤佢先慢慢叫野食🍻今晚主要都係叫左d刺身同埋壽司食🍣🐟🐡最先上枱嘅係呢2碟吞拿魚壽司同埋軍艦~分別有赤身, 中拖羅, 大拖羅同埋吞拿魚蓉軍艦🍣 4款當中我比教推薦中拖羅同埋吞拿魚蓉軍艦 - 前者無筋加入口立即半溶化, 再慢慢細嚼, 魚味慢慢咁出黎; 後者一啖放落口, 芝麻/香蔥提升左成件軍艦嘅味道同埋口感👍🏼👍🏼重叫左13蚊1件系列, 喺鋪頭食再加上用料新鮮, 唔講得話係味道驚為天人, 但係絕對對得住個價錢有餘👍🏼呢到分別係劍魚腩壽司, 油甘魚壽司, 三文魚腩壽司🥢刺身就叫左日本海膽, 雞泡魚皮🐡, 同埋石鯛日本海膽 - 入口鮮甜, 無雜味, 配埋紫菜食, 一啖一口, 呢個份量$198其實我覺得係幾唔錯嘅!雞泡魚皮🐡 - 入口彈牙煙韌, 配埋個鮮磨Wasabi, 送酒一流🍻石鯛 - 味鮮, 點少少酸汁再放入口慢慢細嚼, 魚味就會慢慢咁出黎🤤當然枝豆就唔少得啦, 都要食少少蔬菜嘅🤣炸蝦壽司卷, 入口食到蝦味同
一坐低就當然一人一杯啤酒啤啤佢先慢慢叫野食🍻
今晚主要都係叫左d刺身同埋壽司食🍣🐟🐡

最先上枱嘅係呢2碟吞拿魚壽司同埋軍艦~

刺身就叫左日本海膽, 雞泡魚皮🐡, 同埋石鯛

當然枝豆就唔少得啦, 都要食少少蔬菜嘅🤣
炸蝦壽司卷, 入口食到蝦味同埋蝦外層嘅脆, 唔錯唔錯!

一定會喺不久嘅將來再返黎試下!!

2021-04-19
2021-03-18 1600 views
今日同朋友嚟到呢間係灣仔區內好出名嘅家賀屋,因為地點比較隔涉同喺樓上,唔係好多人識佢,今日就決定向大家介紹一下😋😋黎到日式料理店,梗係要叫啲壽司嚟食今日叫咗加拿大海膽、赤貝同赤蝦海膽壽司好肥美,好鮮甜,而海膽都真係比得好足料, 100分! !赤蝦都大大條,好味👍🏻👍🏻👍🏻而不得不向大家極力推薦嘅係赤貝,好鮮甜又厚肉,平時冇咩機會喺香港食到咁好食嘅赤貝,一定要試👍🏻👍🏻另外我仲叫咗個一夜干定食,條魚燒得好好味,又入味,好食😋整體來講雖然價錢偏貴,但佢嘅質素絕對襯得上價錢,算係我食過最好食嘅日式料理店之一❗️❗️❗️

黎到日式料理店,梗係要叫啲壽司嚟食
今日叫咗加拿大海膽、赤貝同赤蝦

赤蝦都大大條,好味👍🏻👍🏻👍🏻

另外我仲叫咗個一夜干定食,條魚燒得好好味,又入味,好食😋

識我嘅都知我平時🤍叫新奇伏野, 但係通常都會俾我啲朋友力勸, 今次算係試咗人一世物一世嘅🥒啤酒不過就....🤣🤣🤣....唔會有下一次🤣✨青龍 💰68💫評分: 6.8/10📝炸蝦🍤卷有6件, 唔夠脆同無咩蝦味😖, 不過賣相係幾靚🥰✨雞軟骨餃子🥟 💰38 💫評分: 8/10📝口感幾特別, 有驚喜🥰因為自己都幾鍾意食雞軟骨所以想試, 係有咬口🥳食到入面一粒粒嘅雞軟骨🦴碎😌✨生薑燒安格斯牛肉丼 (定食)💰155💫評分: 7.3/10📝夜晚都有定食, 包麵豉湯🥣, 沙律🥗&日式燉蛋, 算抵食, 牛肉甜甜地送飯食😌✨唐揚嫩雞 💰45💫評分: 6.7/10📝炸得幾香口不過略嫌有啲太油, 有得點沙律醬就會好hoisum🥳✨Kirin青瓜啤🥒💰78💫評分: 1/10📝世界級🤣因為佢上面真係有啲綠色嘅液體🤣同埋聽啲人嘅評語係話好清新, 但我真係唔識欣賞, 紀念我第一次唔會想飲啤酒🍻, 下次都係唔敢再試伏嘢🥲🥲✨火炙左口魚裙邊壽司💰38💫評分: 8/10📝嫌佢又知可以再多啲油脂, 再燒耐啲會好啲🤣✨三文魚腩壽司 💰35💫評分: 7/10📝唔算係特別肥美, 不過都算新鮮✨辛辣三文魚壽司 💰20💫評分: 6/

✨青龍 💰68
💫評分: 6.8/10
📝炸蝦🍤卷有6件, 唔夠脆同無咩蝦味😖, 不過賣相係幾靚🥰

✨雞軟骨餃子🥟 💰38
💫評分: 8/10
雞軟骨餃子

✨生薑燒安格斯牛肉丼 (定食)💰155
💫評分: 7.3/10
生薑燒安格斯牛肉丼 (定食)

✨唐揚嫩雞 💰45
💫評分: 6.7/10

✨Kirin青瓜啤🥒💰78
💫評分: 1/10
Kirin青瓜啤

✨火炙左口魚裙邊壽司💰38
💫評分: 8/10
📝嫌佢又知可以再多啲油脂, 再燒耐啲會好啲🤣

✨三文魚腩壽司 💰35
💫評分: 7/10
📝唔算係特別肥美, 不過都算新鮮
三文魚腩壽司

✨辛辣三文魚壽司 💰20
💫評分: 6/10
📝原本以為係辣味三文魚嗰種軍艦點知唔係平時食開嗰隻味🥺
辛辣三文魚壽司

ℍ𝕒𝕣𝕧𝕖𝕤𝕥 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 𝕊𝕦𝕤𝕙𝕚 家賀屋刺身寿司專門店
📍灣仔蘭杜街4號文熙大廈地鋪
(灣仔🚇B1出口行5分鐘就到)

💫評分: 7.3/10
💬價錢同食物質素成正比, 價錢算係經濟實惠, 餐牌都幾多選擇🥳招呼都幾好!

想睇更多美食可以去Instagram @hoisumeat

#家賀屋刺身寿司專門店 #家賀屋 #HarvestHouseSushi #sushihk #sushihongkong #sushi #sushilover #灣仔美食 #灣仔黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram
雞軟骨餃子
生薑燒安格斯牛肉丼 (定食)
2021-02-07 1519 views
為慶祝友人轉職到灣仔是日午餐食豪啲這間店一直在我wish list,但在灣仔工作這幾年卻一直沒光顧點了刺身定食,$168定食可選飯或烏冬,附有味噌湯,蒸蛋及沙律刺身超新鮮,片片都是厚切,口感一流赤身有驚喜,平時有吃過全是筋不好吃的,但這個入口即溶,完全不會很難咬油甘魚也很肥美,但也不會整口都是油牡丹蝦很甜,蝦膏也很出色,完全沒有覺得苦,很鮮甜。三文魚沒有太大驚喜,不過是厚切,食材也很新鮮。之前看其他食評說飯的量比較少也擔心會吃不飽,不過份量很足很飽
為慶祝友人轉職到灣仔

是日午餐食豪啲

點了刺身定食,$168

定食可選飯或烏冬,附有味噌湯,蒸蛋及沙律

刺身超新鮮,片片都是厚切,口感一流

油甘魚也很肥美,但也不會整口都是油

牡丹蝦很甜,蝦膏也很出色,完全沒有覺得苦,很鮮甜。

三文魚沒有太大驚喜,不過是厚切,食材也很新鮮。

2021-02-03
$185 (Lunch)
2021-01-14 1238 views
行過見到中午的套餐非常吸引, 決定上樓試下。今天試左角切魚生飯set。魚生份量不多,但可能係角切,魚生不太新鮮,茶碗蒸不錯,飯量亦不多味道一般。員工都算體貼, 但整體不太抵。
行過見到中午的套餐非常吸引, 決定上樓試下。
今天試左角切魚生飯set。

員工都算體貼, 但整體不太抵。
2021-01-08
$115 (Lunch)
2020-12-23 811 views
呢間野就好似好出名咁,一早聽過個名,一直未有機會試。適逢晚市禁堂食,諗住去買個外賣自取,係有折扣情況下試,唔好食都冇咁肉赤嘛。不過呢間外賣自取竟然只有9折,係出面人人都最少8折甚至做到半價既情況下,就稍為遜色。不過唔緊要,都買一個試下,外賣都可以買dinner set,都係9折。不過dinner set比起單叫係貴左廿幾蚊,多個湯、蛋、沙律,其實都差唔多。可以慳番唔叫set都冇乜所謂。跟餐沙律,沙律可能係成個餐最好食既野D菜起碼正常,唔苦跟餐蛋,真係好似一pat蒸水蛋,好水,下面仲有堆粉絲既物體跟餐麵豉湯雖然預左係開水沖,但都唔係咁淡呀勁淡無味,得蔥味主角刺身飯有三文魚、甜蝦、玉子、油甘魚三文魚冇味,又淋甜蝦零味道,個頭好腥玉子冇乜味,唔甜油甘魚都唔香魚味簡單黎講所有刺身都冇味三文魚肉同蝦肉直頭係淋飯得好少,而且係零醋味,熱飯黎刺身唔好食,放題咁既質素,飯又少又係熱飯,咁都好意思收$198
可以慳番唔叫set都冇乜所謂。

跟餐沙律,沙律可能係成個餐最好食既野
D菜起碼正常,唔苦

跟餐蛋,真係好似一pat蒸水蛋,好水,下面仲有堆粉絲既物體

跟餐麵豉湯
雖然預左係開水沖,但都唔係咁淡呀
勁淡無味,得蔥味

主角刺身
有三文魚、甜蝦、玉子、油甘魚
三文魚冇味,又淋
甜蝦零味道,個頭好腥
玉子冇乜味,唔甜
油甘魚都唔香魚味
簡單黎講所有刺身都冇味
三文魚肉同蝦肉直頭係淋
飯得好少,而且係零醋味,熱飯黎

2020-12-17
Dinner