2021-09-03 190 views
吃刺身最緊要新鮮,這天好友推介了一間靚料食材的日式餐館,不論生熟食物也很有水準,而店員服務又細心周到👍🏻 可與大家分享一下。特大北海道厚岸蠔,蠔身超級大隻,接近整整一隻手掌,蠔肉尤其肥美多肉,海水味濃烈。特選海鮮丼定食,刺身種類繁多顏色豐富,成功把整個丼飯面都蓋著😃有滑溜溜的海膽、三文魚及籽、赤貝、鮑魚、吞拿魚、拖羅、蝦、玉子及多款生魚片等等,非常新鮮美味,一碗丼飯已吃盡多款魚生,是極緻的味覺享受。火炙左口魚裙丼定食,廚師輕輕火炙了魚面,添了陣陣香烤味,魚身油脂含量較多,入口立刻溶化於口腔之內😋推介推介!另外又點了些黑松露壽司系列,有三文魚、特大帆立貝及特大赤海蝦,能清楚嚐到啖啖松露香,伴少許沙律醬已很足夠。和食方面點了唐揚魷魚鬚,魷魚鬚熱辣辣煙煙韌靭,炸粉又不多很難得。生燒白膳肥厚啖啖肉,白膳內仍保留了少許魚汁,增加了層次感。麒麟一番啤(桃味),非常冰凍而且酒精不重,甜甜的果味很易入口,但注意我朋友也飲到面紅耳赤啊😂河豚鰭燙酒絕對有驚喜,原來是熱的清酒內加了烤香的河豚鰭,清酒配淡淡烤魚香原來很夾,真沒預計到會有這驚喜效果,如果想香烤味更出,可把河豚鰭再焗耐一點,想念這難忘的飲料啊!最
非常新鮮美味,一碗丼飯已吃盡多款魚生,是極緻的味覺享受。
生燒白膳肥厚啖啖肉,白膳內仍保留了少許魚汁,增加了層次感。
最後以透明的水信玄餅作結,大滿足呢!
  • 特選海鮮丼定食
  • 特大北海道厚岸蠔
  • 火炙左口魚裙丼定食
  • 河豚鰭燙酒
幾時可以返日本家鄉?無法回鄉, 唯有在香港尋找家鄉的味道,緬懷下自由和美好。😎朋友帶我來到灣仔既『家賀屋』解鄉愁,皆因呢度既壽司刺身食材,每日由豐洲市場直送到港, 鮮度十足,炎炎夏日,先來2 杯冰啤消消暑!!🍺麒麟一番榨冰啤 (青蘋果/車厘子 )冰啤上層係啤酒沙冰,透心涼又暢快!!下層啤酒水果味道清新,易入口。🍻😆🔸🔸特惠壽司拼盤🔸🔸$13 就可以食到日本直送既魚生壽司~超抵! 點左5款,包括有赤貝 ,特大赤海蝦 ,油甘魚 ,劍魚腩 ,立魚 ,每款都新鮮又好味,其中赤貝肉質爽脆,劍魚腩油脂豐富,而特大赤海蝦真係好大隻,彈牙又甜美。🖖另外點左出面比較少見既大甘蝦同極上本鮪魚鮫,大甘蝦即係甜蝦,一件有2 隻,好滿足,而本鮪魚,即係藍鰭金槍魚,鮮紅色既魚身佈滿雪花般既油脂,口感似雪糕甘滑,入口即溶。🤩🔸🔸時令鮮魚刺身拼盤🔸🔸🎯魴鮄 ~ $278餐廳主打刺身丼飯,必點既一定係最鮮既時令刺身魚,呢日有我幾中意食既魴鮄, 肉質煙韌,魚肉味道淡雅,沾上餐廳調配好既柚子酸汁同食,增鮮且魚鮮味更特出。💓仲有肥美到不得了既油甘魚腩刺身同三文魚腩刺身,可以講,食刺身,呢間真係首選! 刺身切得好厚,好足料,
幾時可以返日本家鄉?

無法回鄉, 唯有在香港尋找家鄉的味道,
緬懷下自由和美好。😎

入門位置,掛有餐廳的木招牌

店內的日本掛畫和吉祥物

朋友帶我來到灣仔既『家賀屋』解鄉愁,
皆因呢度既壽司刺身食材,
每日由豐洲市場直送到港, 鮮度十足,
炎炎夏日,先來2 杯冰啤消消暑!!🍺

麒麟一番榨冰啤

麒麟一番榨冰啤 (青蘋果/車厘子 )
冰啤上層係啤酒沙冰,透心涼又暢快!!
下層啤酒水果味道清新,易入口。🍻😆

🔸🔸特惠壽司拼盤🔸🔸

$13 就有得食的激安壽司

$13 就可以食到日本直送既魚生壽司

賣相同味道都真係好鮮

🔸🔸時令鮮魚刺身拼盤🔸🔸

時令鮮魚刺身~魴鮄魚

🎯魴鮄 ~ $278

三文魚腩, 油甘魚腩

仲有肥美到不得了既油甘魚腩刺身同三文魚腩刺身,可以講,食刺身,呢間真係首選! 刺身切得好厚,好足料,滿口魚油甘香,非常出色!!!😘

🔸食完一輪壽司刺身,來點熱食~🔸

🎯生燒白鱔
新鮮熱辣燒好,一份有2 支既白鱔,
外皮又香又脆,肉質鮮爽!

🎯薄燒牛舌
又一佳作, 牛舌無論色澤同味道都無可挑剔,黑椒令燒好的牛舌更香口,牛脂在口中愈嚼愈香。

🎯關東煮手打烏冬
朋友點的關東煮,味道比較淡口,
讚岐烏冬嫩滑,用來暖肚不錯。

🎯河豚味噌湯
令人意想不到,竟然連河豚都有~~
河豚肉質結實,多骨,湯頭鮮味誘人。

🔸🔸豐富的晚餐過後🔸🔸

女人總有另一個胃來盛載甜品!!!😝

菠蘿雪葩

🎯蘋果雪葩 , 口感比較綿密。👉

🎯菠蘿雪葩 , 冰感強勁,似食菠蘿冰。

『家賀屋』走親民居酒屋路線,鮮魚刺身真係好新鮮,令人回味,重點係價錢唔貴,食得好開心。🥳🥳

家賀屋刺身寿司專門店
灣仔灣仔道83號1樓

🌛月光太太

• 麒麟一番榨冰啤
  • 生燒白鱔
  • 時令鮮魚刺身
  • 薄燒牛舌
朋友經常會去食好西,跟我說他是灣仔的這家日本料理的常客,說刺身及壽司都非常新鮮而且都很會挑選食材,令我心癢癢地預約了去食晚餐位置(9/10):位於灣仔道近街市位置,看上去有點偏,但其實由灣仔港鐵站A3出口步行也就不到5分鐘,附近亦有電車站等環境(10/10):由於商廈感覺普通,沒想到餐廳內部裝修頗為高尚,提供梳化位及卡位等,裝飾很有心思,而且燈光充足讓人感覺舒適服務(9/10):餐廳外提供梳化給等位的顧客,餐枱上有消毒潔手液,入座後侍應會奉上熱茶而且不時會主動加茶,全程侍應們都很有禮貌,服務很好食物(9/10):餐廳主要提供刺身及壽司,食材十分新鮮,看得出和普通曉本料理不一樣,不過主食方面選擇不多,如不喜生冷食物可能較少選擇既然餐廳主打刺身及壽司,我們重點下單:麒麟一番榨 冰啤 ~ $88(買一送一)餐廳正在做推廣,用優惠劵可以點冰啤買一送一,當然不能錯過,選了青蘋果及車厘子口味各一杯,很香果味,而車厘子的味道相對較出,冰啤就像多了一層思樂冰般香滑壽司選了以下幾款:特大赤海蝦 ~ $13/件色澤紅潤,味道鮮甜,肉質肥美爽滑油甘魚 ~ $13/件油脂豐富,肉質香滑鮮味空運立魚 ~ $13
朋友經常會去食好西,跟我說他是灣仔的這家日本料理的常客,說刺身壽司都非常新鮮而且都很會挑選食材,令我心癢癢地預約了去食晚餐

食物(9/10):餐廳主要提供刺身壽司,食材十分新鮮,看得出和普通曉本料理不一樣,不過主食方面選擇不多,如不喜生冷食物可能較少選擇

既然餐廳主打刺身壽司,我們重點下單:
麒麟一番榨 冰啤(車厘子口味)

麒麟一番榨 冰啤(青蘋果口味)
麒麟一番榨 冰啤 ~ $88(買一送一)

壽司選了以下幾款:

特大赤海蝦 ~ $13/件
色澤紅潤,味道鮮甜,肉質肥美爽滑

油甘魚 ~ $13/件
油脂豐富,肉質香滑鮮味

空運立魚 ~ $13/件
肉質爽口,甘甜鮮美,煙韌有咬口

大甘蝦 ~ $45
相對一般甘蝦大隻,有淡淡甜味及粘粘的口感

赤貝 ~ $13/件
肉質爽滑,海水味濃,鮮甜味美

劍魚腩 ~ $13/件
肉質柔軟,魚脂充份,鮮甜而不油膩

極上本鮪魚鮫 ~ $70/件
鮪魚稀少部位,是魚鮫的一部分肉,油花真的可以媲美和牛,入口即溶

刺身則選了三款:
魴鮄、油甘魚腩及三文魚腩刺身
魴鮄(半條) ~ $278
自從之前食過,一直都很喜歡這種肉質紥實、味道清甜的魚,幾家餐廳不約而同附上柚子酸汁,跟這種魚真的是絕配

油甘魚腩刺身 ~ $88
肉厚肥嫩,油香十足,同時入口即溶

三文魚腩刺身 ~ $75
厚切大件,鮮味嫩口,口感很好

生燒白鱔 ~ $98
燒得很香,肉質結實卻嫩滑,比不少高級日本料理燒得更好味

薄燒牛舌 ~ $80
鹽燒牛舌味道香濃,完全沒有羶味

河豚味噌湯 ~ $85
有一些河豚肉的味噌湯,鮮甜暖胃,不過味道略為偏淡

關東煮手打烏冬 ~ $48
簡單的關東煮配上稻庭烏冬,香滑美味,是最好的收尾

蘋果雪葩 ~ $55
甜品選了兩款雪葩,蘋果雪葩用上整個蘋果製作,帶有清甜的蘋果香,同時甜美可口

菠蘿雪葩 ~ $68
菠蘿雪葩用上台灣的小菠蘿製作,冰涼透心,菠蘿味相當香甜,值得推介

總括來說,這間日本料理絕對是走高級路線,食材夠新鮮,味道普遍很好,價錢卻相當合理,加上位置、環境及服務都很不錯,相信短時間我們都會再次光顧呢

🌺家賀屋刺身壽司專門店
🌺地址:灣仔灣仔道83號1樓
2021-08-23
麒麟一番榨 冰啤(車厘子口味)
魴鮄、油甘魚腩及三文魚腩刺身
菠蘿雪葩
  • 麒麟一番榨冰啤(青蘋果口味)
  • 麒麟一番榨冰啤(車厘子口味)
2021-08-17 732 views
朋友介紹我們去灣仔一間樓上日本料理店「家賀屋刺身寿司專門店」,平日晚上去都好多人,眼見都全埸滿座,我們叫了:1️⃣ 特選刺身盛 ($198) 、特大北海道厚岸蠔 ($68/隻)🐟 特選刺身盛 ($198) 有六款不同的刺身,包括「廚師發辦築地鮮魚、特大赤海蝦🦐、本鮪赤身、油甘魚、三文魚、日本八爪魚🐙」,樣樣都好新鮮,有令人感覺自己身處係🇯🇵日本築地市場食緊刺身一樣,好味道😋🦪 特大北海道厚岸蠔 ($68/隻) 超級大隻,差不多有一隻(女仕)手掌咁大✋,非常肥美,第一次食咁大隻嘅生蠔,好有口感,必食之選🤤2️⃣ 激安壽司🍣 ($13/件) 🥢 另外,我們叫了多款壽司🍣,包括 七味燒鯖魚、汁燒海鰻、特大赤海蝦、象拔蚌、赤貝、空運立魚、三文魚腩、油甘魚、劍魚腩;雖然係激安壽司,但全部都真材實料,鮮味十足,絕不欺場,不錯不錯😌3️⃣ 激安壽司🍣 ($13/件) 🥢 芝士飛魚籽、芥辣粒貝芥4️⃣ 生燒白鱔 (2串) 🔥白鱔 烤得好好,皮脆肉嫩,外層咬落脆卜卜,好有驚喜,值得推介👍5️⃣ 鹽燒鰝鰺魚頭鮫 🧂鰝鰺魚頭鮫 簡單以鹽燒方法烹調,細味品嘗可以感受到魚油香味,可以一試6️⃣ 低糖玉子燒 🥚玉子燒 想食得健康一點,
朋友介紹我們去灣仔一間樓上日本料理店
「家賀屋刺身寿司專門店」,平日晚上去
都好多人,眼見都全埸滿座,我們叫了:

特大北海道厚岸蠔 ($68/隻)

激安壽司 ($13/件)

2️⃣ 激安壽司🍣 ($13/件)

激安壽司 ($13/件)
3️⃣ 激安壽司🍣 ($13/件)
🥢 芝士飛魚籽、芥辣粒貝芥

生燒白鱔 (2串)
4️⃣ 生燒白鱔 (2串)

5️⃣ 鹽燒鰝鰺魚頭鮫

6️⃣ 低糖玉子燒
🥚玉子燒 想食得健康一點,可以試吓這個低糖版本

麒麟一番榨 冰啤 ($88/抔)
7️⃣ 麒麟一番榨 冰啤 ($88/抔)
☀️炎熱天氣下我們叫了兩杯不同口味的冰啤🍻,「蔓越梅」及「青蘋果🍏」口味,兩杯都幾好飲又消暑解渴

菠蘿雪葩 ($68)、蘋果雪葩 ($55)
8️⃣ 菠蘿雪葩 ($68)、蘋果雪葩 ($55)
🍍 菠蘿雪葩 及 🍎 蘋果雪葩 賣相相當吸引,而且都有好香的清甜果味,好好吃的甜品😋
2021-08-16
Dinner
2021-07-15 2691 views
週五為舞伴慶生嘅法國大餐實在令人太失望,三位好友決定請多餐補數,結果由其閨蜜揀咗「家賀屋刺身寿司專門店」,店名剛巧襯返個「加賀」主題。灣仔樓上日本料理極受街坊歡迎,好在四口子早已訂座先有卡位坐。天花上嘅木造吊燈及牆上掛出嘅櫻花富士山畫品簡單地滲透出和風氣息。餐店與時並進,除咗可以零接觸地經手提電話於網上落單之外,安心報到方式及教學亦可於餐桌旁找到,衛生方便得很。遇上應用問題,溫婉嘅妹妹仔都好有心機教,實屬好客之舉。天口咁㷫,好酒嘅小肥埋位當然係要點返杯麒麟生啤飲啦,順便等待女主角與好友慢慢商量點菜事宜。雲石桌上擺有齊備嘅自用餐具、暖水壺、醬油及山葵。師傅將所點選嘅三款刺身項目,即特選刺身盛、特大北海道厚岸蠔、北海道海膽,一次過以拼盤呈上,令外觀更為震撼吸睛。特選刺身盛($198)包有以下六款特選刺身,每款均有兩件:爽潤鮮甜嘅油甘魚、肥美軟嫩嘅火炙金目鯛、紅潤厚切嘅吞拿魚、煙煙韌韌嘅八爪魚、橙亮鮮美嘅三文魚、爽滑脆潤嘅牡丹蝦。特大北海道厚岸蠔($68/隻):生蠔嘅體積絕對屬特大勁量級,據悉每隻平均有成150g架!單睇外表信相大家都可以感受到蠔隻肥嘟嘟、滑捋捋,食埋落口就知靚蠔爽厚得黎仲好
灣仔樓上日本料理極受街坊歡迎,好在四口子早已訂座先有卡位坐
,實屬好客之舉。
天口咁㷫,好酒嘅小肥埋位當然係要點返杯麒麟生啤飲啦
,順便等待女主角與好友慢慢商量點菜事宜。
麒麟生啤
雲石桌上擺有齊備嘅自用餐具、暖水壺、醬油及山葵。
醬油及山葵
師傅將所點選嘅三款刺身項目,即特選刺身特大北海道厚岸蠔北海道海膽,一次過以拼盤呈上,令外觀更為震撼吸睛
特選刺身盛、特大北海道厚岸蠔、北海道海膽
特選刺身($198)包有以下六款特選刺身,每款均有兩件:爽潤鮮甜嘅油甘魚、肥美軟嫩嘅火炙金目鯛
特大北海道厚岸蠔($68/隻):生蠔嘅體積絕對屬特大勁量級
,據悉每隻平均有成150g架!單睇外表信相大家都可以感受到蠔隻肥嘟嘟、滑捋捋,食埋落口就知靚蠔爽厚得黎仲好軟嫩,而且滑溜非常,鮮味濃郁,超
特大北海道厚岸蠔
北海道海膽($198):北海道海膽每客另附紫菜及六粒飯團仔,食客可自行包製海膽卷
北海道海膽另附紫菜及六粒飯團仔
海膽卷外脆內軟嫩,橙艷奪目嘅海膽鮮甜無比。
憑著各人手持嘅DIY卷物原來仲可以睇得出大家嘅喜好有幾唔同
;細佬嗰件少飯多海膽、壽星女就多飯多山葵少海膽、佢個好姊妹則走海膽
北海道海膽:DIY卷物
鹽燒金目鯛魚鮫($118):應推介所點選嘅節令金目鯛魚鮫紅皮白肉,賣相極之討好,雪白嘅魚肉幼嫩軟滑,芳香柔潤
,不容錯過!
鹽燒金目鯛魚鮫($118)
薄燒牛舌($80):薄薄嘅牛舌爽脆惹味,一口一件,送酒一流。
薄燒牛舌
家賀屋刺身寿司專門店」環境舒適企理,服務生友善且效率高,刺身燒物均質高味佳,價格合理,如果生啤有長期優惠應該會更爆場。
2021-07-07
Celebration
Birthday
麒麟生啤
特選刺身盛、特大北海道厚岸蠔、北海道海膽
北海道海膽另附紫菜及六粒飯團仔
鹽燒金目鯛魚鮫($118)
2021-09-11 0 views
灣仔日本餐廳既選擇唔算多,每次係灣仔想食壽司又唔想排好耐先食到,我都會諗起呢間係灣仔多年既上樓日本餐廳海三色丼定食有油甘魚、三文魚、赤海蝦三款刺身,油甘魚食落肥美,三文魚同赤海蝦都鮮味十足海鹽輕燒石狩丼定食炙燒既三文魚輕輕燒至半生熟,加上少少既海鹽,更能帶出三文魚既香特選鮪盛有大本鮪魚腩,中本鮪魚腩,本鮪赤身赤身雖然較瘦無咁肥,但都食得出新鮮中toro比赤身肥美,肥美到適中大toro真係油脂爆燈,睇見魚身既雪花紋分佈,就知道非常肥美加拿大海膽唔算好新鮮,微腥但未去到臭既,仲可以入口,海膽真係好多時都會中伏朋友係VIP所以埋單有9折優惠,撇除海膽,其他食物質素係唔差的,加上價錢合理,不過我試過有次叫foodpanda 既價錢係貴到離晒地,都係建議堂食或自取好了

海三色丼定食

海鹽輕燒石狩丼定食

特選鮪盛
有大本鮪魚腩,中本鮪魚腩,本鮪赤身
赤身雖然較瘦無咁肥,但都食得出新鮮
中toro比赤身肥美,肥美到適中

加拿大海膽

2021-08-31 2 views
第一次食午市壽司定食係全部刺身都入口即溶🍣👼🏻❤️ 極高質!性價比極高!飲食記錄:早排出灣仔做嘢,晏就老細萬歲,帶我地班細嘅去咗一間佢以前喺灣仔返工都成日食嘅日本餐廳🍣 話啲壽司超好味😲✨我揀咗松壽司定食,性價比極高,HKD158蚊有齊以下湯、沙律、茶碗蒸同7件壽司,仲要全部壽司都入口即溶(極高油脂😍),而特大赤海蝦都超彈牙爽口,托賴有位同事唔食蝦俾埋我,我食咗2件😍✨完全估唔到午市會有依個水準😲✨ 睇返家賀屋ig,佢地係嚴選日本各地時令食材同埋主張用合理價格提供新鮮、優質食材!真係身體力行!食得出佢地嘅創業宗旨!期待下次嚟食晚市!松壽司定食海帶麵豉湯 seaweed miso soup田園沙律 garden salad日式墩蛋 Japanese boil eeg中本鮪魚腩壽司 semi-fatty tuna sushi油甘魚壽司 yellowtail sushi空運立魚壽司 red snapper sushi赤貝壽司 ark shell sushi特大赤海蝦壽司 jumbo red shrimp sushi左口魚裙邊壽司 olive flounder muscle sushi蔥吞拿魚軍

飲食記錄:

中本鮪魚腩壽司 semi-fatty tuna sushi
油甘魚壽司 yellowtail sushi
空運立魚壽司 red snapper sushi
赤貝壽司 ark shell sushi
蔥吞拿魚軍艦壽司 tuna toro with spring onion sushi
茶碗蒸
2021-07-30
Lunch
茶碗蒸
諗唔到去邊度食飯時 因為果日正好喺灣仔區就決定去家賀屋之前其實去過;再去!因為臨時臨急訂檯;最後坐門口位要咗以下食物;講d特別覺得要講嘅~赤貝壽司特大赤海蝦日本墨魚刺身:呢個同大部分其他餐廳唔同;佢加咗塊紫菜入去,成件事不論口感定味道都不一樣(當然啦,如果你唔中意紫菜就另計)~好似升華咗三文魚刺身青龍卷:裡面有炸蝦;口感酥酥脆脆咁幾得意西京燒三文魚鮫:平時我對熟咗嘅三文魚就真係無咩興趣喇;但由於佢係三文魚鮫又唔同講法;果然無令我食物~ 唔會乾爭爭;加少少蛋黃醬更加好味!(送酒唔錯~)薄燒牛舌白鯖河豚一夜干 :呢個口感有少少意料之外;唔乾嘅 (以魚乾來說);我起先以為會係一條條果d;但其實佢唔係一塊乾然後切條明太子雞翼:呢個又係送酒小食;唔乾得黎又濃味!我覺得如果去開灣仔區 想食日本嘢嘅話;真係值得試試呢間餐廳~!
諗唔到去邊度食飯時 因為果日正好喺灣仔區就決定去家賀屋
之前其實去過;再去!
因為臨時臨急訂檯;最後坐門口位

要咗以下食物;講d特別覺得要講嘅~
赤貝壽司

特大赤海蝦

三文魚刺身

青龍卷:裡面有炸蝦;口感酥酥脆脆咁幾得意

薄燒牛舌

明太子雞翼:呢個又係送酒小食;唔乾得黎又濃味!

2021-06-18
2021-08-24 50 views
今日約妹妹搵間日本餐廳傾吓計嘆番餐,於灣仔上班的朋友有好介紹《家賀屋》。餐廳採用scan QR code 手機上網點餐,嘅環保又衛生。我們點了十多款激安壽司,真的好抵食$13/件,三文魚腩~ 夠肥美,鮮甜空運立魚~ 透明感覺增加視覺效果更美麗特大赤海蝦~ 好大隻好新鮮,肉質好靚,口感唔錯油甘魚~ 厚切劍魚腩~ 勁肥美,魚脂比例好高七味燒鯖魚~ 鯖魚本身已經有少少鹹味,其實可以不用加上醬汁汁燒海鰻~ 鰻魚的味道冇其他魚可以代替,海鰻更矜貴赤貝~ 大大件象拔蚌~ 好爽口芥辣粒貝軍艦~ 芥辣味唔算好重,粒貝爽甜芝士飛魚子軍艦~ 飛魚子粒粒脆卜卜另外點了火炙左口魚裙邊~ 火炙令魚油香味更加突出,入口即溶。原條海鰻~ 這件壽司好長,成條海鰻好滿足,正啊!鰝鰺薄造 - 池魚王刺身~賣相已經好吸引,片片刺身令立立,入口鮮甜,食過返尋味。特大北海道厚岸蠔~這個真是不得了不得了,超級巨型,每隻約有150克重,第一次吃這麼大的蠔,蠔身飽滿脹卜卜,咬一口,極品,super creamy,非常新鮮,一試難忘。熟食選了兩款:薄燒牛舌~ 燒烤時間剛剛好,薄切唔會韌有口感。生燒白鱔~ 外面脆卜卜,鱔肉香甜,大家要趁

我們點了十多款激安壽司,真的好抵食$13/件,

三文魚腩~ 夠肥美,鮮甜
空運立魚~ 透明感覺增加視覺效果更美麗

特大赤海蝦~ 好大隻好新鮮,肉質好靚,口感唔錯

油甘魚~ 厚切
劍魚腩~ 勁肥美,魚脂比例好高

七味燒鯖魚~ 鯖魚本身已經有少少鹹味,其實可以不用加上醬汁
汁燒海鰻~ 鰻魚的味道冇其他魚可以代替,海鰻更矜貴

赤貝~ 大大件
象拔蚌~ 好爽口

芥辣粒貝軍艦~ 芥辣味唔算好重,粒貝爽甜
芝士飛魚子軍艦~ 飛魚子粒粒脆卜卜

另外點了
火炙左口魚裙邊~ 火炙令魚油香味更加突出,入口即溶。

原條海鰻~ 這件壽司好長,成條海鰻好滿足,正啊!

原條海鰻壽司

鰝鰺薄造 - 池魚王刺身~

賣相已經好吸引,片片刺身令立立,入口鮮甜,食過返尋味。

特大北海道厚岸蠔~

熟食選了兩款:
薄燒牛舌~

燒烤時間剛剛好,薄切唔會韌有口感。

生燒白鱔~
外面脆卜卜,鱔肉香甜,大家要趁熱食。

每人叫了一杯冰啤慢慢飲慢慢嘆,
麒麟一番榨冰啤 - 接骨木花口味~
味道清清地,唔會太甜。

甜品 - 蜜桃雪葩~
食埋甜品為這一頓豐富晚餐畫上完美的句號。
店員服務態度良好,細心講解落單程序。

2021-08-09
Dinner
2021-08-24 24 views
今日特別想吃日本野,記得之前有朋友推薦過我響灣仔有間日本野「家賀屋」唔錯,今晚就一於試下。先來一個🥢特選刺身盛-時令鮮魚附($198) - 包有以下六款特選刺身,廚師發辦築地鮮魚、特大赤海蝦、本鮪赤身、油甘魚、三文魚和日本八爪魚,所有魚生都十分新鮮另外,還點了🥢特大北海道厚岸蠔 ($68) 每隻大約重 150g 超級大隻,又肥美,蠔肉爽甜,好軟嫩,蠔味濃郁,超讚~!除了魚生,我和朋友還點了壽司: 🥢特大赤海蝦、🥢赤貝、🥢三文魚腩、🥢象拔蚌、🥢空運立魚、🥢味燒鯖魚、🥢燒海鰻、🥢劍魚腩、🥢油甘魚、🥢芥辣粒貝、🥢芝士飛魚籽,全部都是$13 一件,十分抵食。肥美三文魚腩、赤貝爽口彈牙、特大赤海蝦彈牙鮮甜、劍魚腩十分肥厚,油甘魚魚味濃郁、立魚肉質結實,全部大大件,十分抵食🥢生燒白鱔(2串) $98 - 白鱔外表燒至微脆,肉質卻保持多汁軟嫩,味常美味。🥢鹽燒鰝鰺魚頭鮫($78) - 鰝鰺魚頭鮫用上鹽燒既方法,除咗表面香脆,亦帶出魚油香味,魚汁同魚油包圍住魚肉同魚皮,十分惹味🥢低糖玉子燒(冷/熱)($35) - 蛋皮香甜厚身,層次分明我們還點了兩款麒麟啤酒,顏色好靚,打咭必叫,🥢麒麟一番榨冰啤蔓越

先來一個🥢特選刺身盛-時令鮮魚附($198) - 包有以下六款特選刺身廚師發辦築地鮮魚、特大赤海蝦、本鮪赤身、油甘魚、三文魚和日本八爪魚,所有魚生都十分新鮮

🥢芥辣粒貝、🥢芝士飛魚籽

低糖玉子燒

我們還點了兩款麒麟啤酒,顏色好靚,打咭必叫,
🥢麒麟一番榨冰啤蔓越梅口味冰啤 ($88)
🥢麒麟一番榨冰啤青蘋果口味冰啤 ($88) - 我覺得青蘋果口味比較是我杯茶

麒麟一番榨冰啤

🥢菠蘿雪葩($68)
非常冰涼值得一讚,好有菠蘿味,酸酸甜甜👍🏻

菠蘿雪葩

🥢蘋果雪葩($55)

冰涼雪葩為今晚的日本之旅畫上完美句號😬
🥢芥辣粒貝、🥢芝士飛魚籽
蘋果雪葩
同事講開灣仔區抵食嘅壽司店, 大家不約而同都話 「加賀壽司刺身專門店」 係近期性價比高嘅壽司店。今晚就約好友前來品嚐。 這是星期一的晚上, 人流不少 , 還好有book位。掃二維碼手機下單,方便快捷。叫得做抵食一定有過人之處, 手機一路撳落去見到激安價壽司😍👍 $13一件, 竟然也包括劍魚腩三文魚腩這些中檔嘅壽司款式。二話不說點了多款激安價, 放滿一桌, 真正有吃大餐嘅感覺!😍🍣特大赤海蝦壽司- 入口甜美, 冇雪味 ,feel 到係新鮮嘅貨色。🍣 三文魚腩壽司- 肉質結實肥美, 鮮甜度有驚喜!🍣芥辣粒貝軍艦- 切粒嘅貝類好爽脆, 沒有腥味, 超喜歡~🍣 象拔蚌壽司- 肉質夠爽, 但鮮甜度不足。🍣 赤貝壽司- 咬落爽甜, 肉質大塊夠厚,特別滿足!🍣劍魚腩壽司- 非常厚切, 肉質相當肥美~ 魚油豐富 ,有種吃toro嘅感覺。 絕對係平民版嘅Toro ~🍣 立魚壽司- 味道較清爽, 肉質細緻。🍣油甘魚壽司- 略為細件, 但肉質輕柔富鮮味。🍣七味燒鯖青魚壽司- 感覺沙律醬份量偏多,可以不用或者減少。🍣 汁燒海鰻壽司- 配上鰻魚汁, 提升鰻魚鮮味。🍣 火炙左口魚裙邊壽司- 也是充滿魚油的口味,

掃二維碼手機下單,方便快捷。

, 竟然也包括劍魚腩三文魚腩這些中檔嘅壽司款式。

三文魚腩壽司

🍣 三文魚腩壽司- 肉質結實肥美, 鮮甜度有驚喜!

🍣芥辣粒貝軍艦- 切粒嘅貝類好爽脆, 沒有腥味, 超喜歡~
象拔蚌壽司

🍣 象拔蚌壽司- 肉質夠爽, 但鮮甜度不足。
🍣 赤貝壽司- 咬落爽甜, 肉質大塊夠厚,特別滿足!
劍魚腩壽司

🍣 立魚壽司- 味道較清爽, 肉質細緻。
🍣油甘魚壽司- 略為細件, 但肉質輕柔富鮮味。

🍣 汁燒海鰻壽司- 配上鰻魚汁, 提升鰻魚鮮味。

火炙左口魚裙邊壽司

🍣 火炙左口魚裙邊壽司- 也是充滿魚油的口味, 魚肉略經炙燒, 迫出更多魚油, 香甜肥美。
原條海鰻壽司

差點忘記推介這份原條海鰻壽司$38 兩件, 長長的蓋著壽司飯, 有手掌咁長,海鰻肉質特別香甜,掃上適量鰻魚汁更添惹味。

壽司飯同刺身嘅比例啱啱好, 飯比較濕潤 ,壽司醋正常發揮。
燒牛舌

燒牛舌, 切得薄薄的一定要趁熱食 ,入口香嫩牛味甚濃。

燒白鱔

燒白鱔, 冇錯又係鰻魚科~ 另一種食法 ,外皮燒得香脆, 只簡單加上海鹽來提升白鱔肉嘅鮮味, 非常美味!!

麒麟一番榨 冰啤(青蘋果口味)
吃串燒怎可以沒有啤酒~ 冰啤有多款口味,
好奇心之下點了青蘋果味, 預咗會优但係味道有驚喜, 啤酒打起的泡好冰凍, 啤酒淡身混入了淡淡嘅青蘋果味, 好易入口,  酒精度唔高, 女士們也會喜歡。 經openrice網上 購買每杯半價$44

特大北海道厚岸蠔
季節性限定, 北海道直送。
也許是我吃過的蠔當中最重最creamy 的 一隻
。 淨重150 g,好飽滿好肥美, 非常鮮甜 , 海水鹹味沒有蓋過蠔的甜味 , 滑溜而且非常creamy,
放上紅色好像辣嘅蘿蔔蓉提升鮮味。
鰝鰺薄造-池魚王刺身