夫君說放工要到灣仔購物🛍, 行了很久,什麼也買不到。夫君便說要請包子吃一餐比夠好的, 夏日炎炎🔥,最好就是吃一點冷的東西,清涼一番!雪糕🍦也不能當晚飯吃,加上已經行了很久,包子和夫君快手上網搜尋一下,看來只有日本菜🥢可以滿足我們的需求。去到這間日本餐廳,一坐下,座位寬敞,加上和式裝修,富有傳統日式居酒屋風味👍🏻。Suntory 生啤🍺 - 夠凍,正好為我們降降溫。自家低糖冷玉子燒 - 不會過甜。 雖然冷的玉子🥚味道不像熱的有很濃的蛋香,但冷玉子的淡淡蛋香配上蘿白蓉的清甜,有另一番的體驗!特選鮪盛 - 激推介‼️‼️一客有齊🐟赤身,中腹拖羅,大腹拖羅,各2件,一次過滿足晒所有願望💯!首先品嚐較稍的1️⃣赤身,但也不太差,吞拿魚味濃!2️⃣中腹拖羅進步一級,除了味道比赤身香濃!3️⃣大腹拖羅更是最好的,完全沒有筋,入口即溶,魚油香味充斥整個口腔❤️!赤貝,劍魚腩,立魚,三文魚腩,赤海蝦 - 這些就是全部都是$13一件非常抵! 雖然說是在餐廳$13一件的壽司🍣, 但是並沒有偷工減料,質素相當好,性價比十分高!赤海蝦🦐,蝦身夠大隻,爽口彈牙,鮮味十足! 黑松露壽司 - 並不是在$13系列當中,需要$40/1件,

Suntory 生啤🍺 - 夠凍,正好為我們降降溫。

黑松露壽司 - 並不是在$13系列當中,需要$40/1件,但對於黑松露控的包子簡直是大滿足🌸,啖啖黑松露,用料十足!

吉列三元豚 - 賣相靚仔,炸至金黃,炸漿不會太厚,薄薄的一層!豚肉🐷厚切,夠juicy,非常香口!

⁉️如果各位想找一個清靜一點的地方談談心, 在一個有和式風味的地方吃日本餐🍱,包子誠意推介這間餐廳!尤其推薦Toro 盛,雖然價錢稍貴,但質素毋庸置疑!另外他們亦有提供很多不同丼飯的選擇,價錢亦較實惠!

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
2019-06-06
2019-06-03 666 views
話說,前幾天和朋友來了灣仔這間日本餐廳吃晚飯,平日7點半到達,餐廳已經坐滿了客人,幸好事先有訂座。在等朋友的同時,自己先點了一杯生啤(380ml) ($68) 喝😝。朋友不久就到達了,餐廳晚市都有套餐,我們先點了最豐富的 特選海鮮丼定食 ($308),定食連茶碗蒸、沙律及麵豉湯。店員一送上來,就覺得十級吸引,魚生種類多,而且切片都算厚,還有海膽、鮑魚、兩隻大牡丹蝦,還有TORO! 這裡的海鮮丼性價比算高啊,魚生切片都挺大塊,然後最重要的是質素好,夠新鮮。我當晚最喜歡的是TORO及吞拿魚蓉,蝦絕對比想像中大~接著是 牛油果軟殼蟹卷 ($78),大大件~ 軟殼蟹剛剛炸好,非常香脆,屬高質!如果牛油果再多一點就完美了。之後吃了幾款壽司:火炙左口魚裙邊 ($38/2件) - 好好吃!我最喜歡左口魚了,今次的入口即溶,魚脂味重,正!安格斯牛肉 (優惠價$13) - 牛肉看起來燒得挺熟,不過吃下去肉質軟腍,又有牛味,抵食汁燒海鰻 (優惠價$13) - 海鰻魚質也不錯。炭燒餃子雞翼 ($48) - 雞翼調味比較重,惹味,沒有骨吃得很特別爽~西京比目魚 ($78) - 份量多,是偏清淡之選。最後吃碗

特選海鮮丼定食

店員一送上來,就覺得十級吸引

特選海鮮丼定食

我當晚最喜歡的是TORO及吞拿魚蓉,蝦絕對比想像中大~

之後吃了幾款壽司:

汁燒海鰻 (優惠價$13) - 海鰻魚質也不錯。

炭燒餃子雞翼

西京比目魚 ($78) - 份量多,是偏清淡之選。

最後吃碗 稻庭手打烏冬 ($35),烏冬彈牙,perfect end to the meal!

整體來說,很滿意的一次用餐經驗,店員服務態度也不錯,very attentive,會再訪喔。
炭燒餃子雞翼
  • 牛油果軟殼蟹卷
2019-05-29 709 views
今日去左家賀屋刺身壽司專門店🇯🇵食晚飯,佢除左有刺身同壽司食🍣,menu仲有好多其他選擇,例如丼飯🍛,串燒🍢,各式各樣嘅日本料理等等,真係睇到我花多眼亂呀🤩既然有咁多選擇,我就當然係每個category都叫啲啦🤗刺身同壽司方面🍣,叫左特選鮪盛🐟,佢有赤身,中拖羅同大拖羅,赤身已經好有吞拿魚味👍🏻,中拖羅就已經有入口即溶嘅感覺😋,大拖羅嘅油花更加係正啦🤤另外刺身仲叫左立魚同象拔蚌,兩款都十分鮮甜,象拔蚌仲好爽添😋👍🏻壽司就叫左原條海鰻壽司,真係超長呀,另外仲叫左火炙左口魚壽司,入口即溶,呢個冇得輸呀👍🏻🤤日本料理方面,叫左個燒吞拿魚鮫,今次係我第一次食呢樣野,呢個分量都幾大😮,幾多肉食,啲魚肉燒完都係超淋,超軟身,同埋啲魚肉燒過會香啲😋,呢個值得一試呀👍🏻另外叫左焦糖玉子燒🥚,熱嘅玉子上面有一層香甜有脆嘅焦糖,味道同口感都唔錯👍🏻仲有明太子雞翼都唔錯🍗,雞翼去骨,釀入滿滿嘅明太子,係唔錯嘅送酒小食🍺甜品方面,佢有造型超可愛嘅生果雪葩,我就揀左菠蘿🍍同蜜桃味🍑,菠蘿個味度就真啲,蜜桃味雪葩個口感就滑啲,兩款味道都好fresh,食飽飽再食,都食得落呀🤗
今日去左家賀屋刺身壽司專門店🇯🇵食晚飯,佢除左有刺身壽司食🍣,menu仲有好多其他選擇,例如丼飯🍛,串燒🍢,各式各樣嘅日本料理等等,真係睇到我花多眼亂呀🤩
既然有咁多選擇,我就當然係每個category都叫啲啦🤗
刺身壽司方面🍣,叫左特選鮪盛🐟,佢有赤身,中拖羅同大拖羅,赤身已經好有吞拿魚味👍🏻,中拖羅就已經有入口即溶嘅感覺😋,大拖羅嘅油花更加係正啦🤤

2019-05-28
  • 鮪盛
  • 燒吞拿魚鮫
2019-05-25 651 views
灣仔食肆林立,朋友們都愛吃魚生飯,家賀屋這間餐廳早就在我的必食名單中,幾天前就約定了來食,終於等到這一天的來臨了!餐廳空間寬闊,非常有氣氛,好濃厚的日本居酒屋氣息,客人都非常舒適地邊享用美食,高談闊論。日式餐廳,主要是吃海鮮刺身丼飯,所以最重要的是食材夠新鮮。餐牌選擇很多,每款看上去都好好吃哦!海三色丼飯定食首先上枱,定食包括一份小沙拉,一碗湯,碗蒸蛋。丼飯有吞拿魚,自家制玉子,三文魚,真鯛和赤蝦,這幾款刺身, 真是鮮味! 許多聲稱即日從日本空運到的刺身, 不一定都有好表現, 但這家的刺身真正的鮮甜, 比起日本吃到的有過之而無不及呢,赤蝦甚有光澤感, 肉質緊實, 蝦味鮮香, 口感亦相當爽口, 最後還可以把頭部的蝦膏吸出來!鯛魚刺身平常吃得多, 但這一片卻令人有刮目相看的感覺, 原來是這麼的鮮甜, 口感彈牙,在眾多大熱的刺身中也依然出色。小碗蒸蛋不要看它小小的,裡面更是有驚喜,有八爪魚,彈牙獅子狗和蟹柳鋪在底,吃起來更多口感。再試試湯,一打開碗, 香氣四溢, 有蔥花,有海帶, 用足心機, 十分不俗!特選吞拿魚盛真是大推介!每件呑拿魚刺身是厚身大大塊,魚油滿溢,入口鮮味十足! 不像雪藏很久

特選吞拿魚盛真是大推介!每件呑拿魚刺身是厚身大大塊,魚油滿溢,入口鮮味十足! 不像雪藏很久的急凍刺身那麼軟腍, 真是一吃難忘!三文魚紋理分明, 油潤新鮮, 吃了一片會想接著再吃呢!

來吃日本食物,少不了一定要點燒物和啤酒!我們點了鹽燒靖魚,個人覺得非常好味,肉質結實多肉、口感彈牙,最喜歡就是他們特調酸酸的醋和檸檬汁,特配魚肉,開胃清新!非常出色。啤酒我們則點了日本的suntory生啤,這款酒都比較易入口,味道清爽,配刺身燒物一流!

餐廳的 菜式精緻有心思,食材十分新鮮,員工的服務也特別貼心周到,來這裡晚餐,絕對是很好的享受和體驗,相信很快會再光顧的。
復活節假話咁快就過完,襯呢日放假都係出街食下野行下街同朋友GATHERING HEA下坐定定一人揀一樣,大家SHARE黎食,每樣都試到味揀左個池魚王刺身好鍾意佢有好濃既魚味但又唔會腥魚肉既質地淋身入口好有油香好肥美既魚 味道偏向鮮甜 而且佢切得好大片 食落滿足 ,呢個值得推薦另外點左個特選海鮮丼,好多樣貴既餡料都有個丼都好多料下三文魚、油甘魚、飽魚同呑拿魚都係厚切身P.S:飽魚係中間剪開左,方便食唔會係到呢晒HEA,好細心,值得一讚仲有好多大粒三文魚籽,有D澎湃,海膽好有味覺衝擊,蝦好大隻同新甜呢個丼份量兩個人SHARE食都得,呢個又係不試不可~~<<推薦>>另外點左個日式蒲燒鰻魚飯點左個定食定食餐跟有麵豉湯、沙律鰻魚身肉好肥美,燒得夠香,配住甘甜醬油+啖啖鰻魚,正見到餐牌有部分壽司做緊特價13蚊一件,所以我都無執輸點左好幾款食食材新鮮,壽司既飯醋味適中,用料夠新鮮,正朋友都點左好幾款係>30蚊左右既壽司,當中最有驚喜係鵝肝壽司,真係燒得好香同埋夠晒厚身,幾大塊下有兩個10蚊銀大小,呢個正花之戀都好好食,3文魚入口即溶帆立貝好好食,入口好鮮又甜壽
復活節假話咁快就過完,襯呢日放假都係出街食下野行下街
同朋友GATHERING HEA下
坐定定一人揀一樣,大家SHARE黎食,每樣都試到味
揀左個池魚王刺身
好鍾意佢有好濃既魚味但又唔會腥
魚肉既質地淋身入口好有油香
另外點左個特選海鮮丼,好多樣貴既餡料都有
個丼都好多料下三文魚、油甘魚、飽魚同呑拿魚都係厚切身
另外點左個日式蒲燒鰻魚飯點左個定食
定食餐跟有麵豉湯、沙律
鰻魚身肉好肥美,燒得夠香,配住甘甜醬油+啖啖鰻魚,正

食材新鮮,壽司既飯醋味適中,用料夠新鮮,正

花之戀都好好食,3文魚入口即溶
帆立貝好好食,入口好鮮又甜
壽司真係好正
用料好新鮮
飲品我揀左熟成蜜桃汽水,好香蜜桃,唔會太甜
最後食埋菠蘿雪葩
入口好綿蜜,好滿足,呢個唔係好多餐廳甜點食到~~~所以我列入為MUST點ITEM

呢度D食材有啲似食完omakase 嘅 感覺,真係一分錢一分貨,好食
Dinner
1 day(s) ago 4 views
這幾天積壓了不少負面情緒,係時候放開心情,返回工作崗位,下班後第一件事當然是跟朋友出來 chill 一下。當刻的心情好想找一間居酒屋,𣈱飲啤酒再食刺身,享受美食也是放鬆的一種方法。灣仔附近我們喜歡去大有商場對面的家賀屋。和式的裝修加上寬闊的座位,西日混合的居酒屋風情。《三得利生啤》$68坐下先來一杯 Suntory draft beer ,喜歡他冰涼透心,為我們高漲的情緒降溫。《特選鮪盛》$238飲啖啤酒順返條氣之後,店長師傅推介菜色係人人食過都讚好嘅 本鮪赤身、俗稱中拖羅 & 大拖羅,賣相漂亮到不得了。見到咁有光澤嘅吞拿魚已經食指大動,魚味濃郁,當中的大拖羅更加是入口即溶,口感軟滑,魚油香味迫爆口腔。《北海道海膽刺身》$198/50g另一個我無法抗拒的北海道海膽,鮮甜又唔腥,最緊要係味道清甜,海膽味濃郁而香醇,料理長的細心推介!一粒粒可愛的小飯團再配上脆卜卜的紫菜,幸福的感覺迴盪無窮。《激安壽司》$13我估計是這裏必然之選,$13 抵食而且質素高,刺身夠新鮮,款式又多又齊。真心推介人氣大赤蝦,大大隻而且爽口彈牙鮮味十足。《吉列三元豚》$65食日本豬扒比較安心,炸至金黃色的豚肉,香

和式的裝修加上寬闊的座位,西日混合的居酒屋風情。

《三得利生啤》$68

《特選鮪盛》$238
《北海道海膽刺身》

《北海道海膽刺身》$198/50g

《激安壽司》$13

《吉列三元豚》$65
食日本豬扒比較安心,炸至金黃色的豚肉,香脆可口,厚切的臀肉入口非常爆汁,非常好味道。

總括而言我很滿意這頓飯,氣氛環境甚佳,
食物都很講究,每一款都令人滿意。服務也很有禮,二人可以靜靜的聊天,有機會一定會再光顧。

Celebration
Father's Day
《北海道海膽刺身》
  • 北海道海膽
2019-06-11 0 views
今日來到灣仔一間日本餐廳家賀屋晚餐。餐廳不是很大,裝修充滿日本feel。自家制低糖玉子燒,玉子燒 口味還真的很多種 ,在日本幾乎每個家庭都有屬於自己的味道 ,它的基本材料其實很簡單,但要弄好吃的確一點都不容易,許多外面餐廳的玉子都加許多糖,偏甜,這家的玉子燒卻十分對我口味,不太甜,口感鬆鬆軟軟的。蒲燒鰻魚丼飯,我們見到好多食客都點丼飯,我們都不例外,哇~鰻魚厚身,沒有肥厚的油脂,吃起來十分滿足,又不太會有油膩感!一口飯一口鰻魚的濃郁口感!
今日來到灣仔一間日本餐廳家賀屋晚餐。

餐廳不是很大,裝修充滿日本feel。

2019-06-10 0 views
今晚和朋友去壽臣山劇院看drama, 所以我們就在附近找餐廳先填飽肚子! 朋友推薦這間日本餐廳!我先到了餐廳,所以早早就在先菜單,餐廳小小地,感覺蠻地道! 朋友也到了,那我點了海三色丼,很期待😍😍😍朋友不餓,所以胡亂地點了幾件壽司! 海三色丼上桌了,一秒我就失望了,落差還蠻大的,三文魚很瘦,櫻花蝦不大,另外的刺身我不知道是什麼名字! $165的丼飯,刺身份量沒有驚喜,口感又不鮮甜,比元氣壽司的海鮮丼還差! 連最普通的 茶碗蒸也不好食,只是暖暖的,我真是大失望! 連加一,埋單要$182! 這麼貴的價錢,還不如食外帶壽司! 大大的負評! 絕對沒有下一次!
我先到了餐廳,所以早早就在先菜單,餐廳小小地,感覺蠻地道!
朋友也到了,那我點了海三色丼,很期待😍😍😍
朋友不餓,所以胡亂地點了幾件壽司

連最普通的 茶碗蒸也不好食,只是暖暖的,我真是大失望!
2019-06-09 0 views
成日都係銅鑼灣,尖沙咀搵食依啲地方經常去有點悶今次去啲夜晚人少少既灣仔係一個唔起眼既位置,雖然位置唔起眼不過人一樣都咁多,好彩一早Book咗位首先叫咗個 大名。壽司定食拖羅油脂分佈啱啱好 牡丹蝦 好大隻 一擺入口滿滿既蝦膠感馬糞海膽新鮮 鮮甜 紫菜仲係脆身炸蠔即叫即炸 差啲辣親 由於拖羅出色 所以再叫多客 特選鮪盛有齊赤身 中拖羅 同埋大拖羅兩個人食點會得咁少呢 仲有燒油甘魚鮫 同 火炙中吞拿魚丼燒油金魚鮫 係即叫即燒 魚油既香味真係未拎到過黎就聞到
成日都係銅鑼灣,尖沙咀搵食
依啲地方經常去有點悶
今次去啲夜晚人少少既灣仔
係一個唔起眼既位置,雖然位置唔起眼
不過人一樣都咁多,好彩一早Book咗位
首先叫咗個 大名。壽司定食
拖羅油脂分佈啱啱好 牡丹蝦 好大隻

同 火炙中吞拿魚丼

燒油金魚鮫 係即叫即燒
魚油既香味真係未拎到過黎就聞到
2019-06-09 6 views
灣仔嘅呢間樓上鋪,真係要做足功課先搵到,唔係之前見到其他foodie推介真係會走寶🤭 呢到晚市都有定食叫,感覺上都幾抵食!火炙中吞拿魚腩丼 $238 吞拿魚外層微微火炙過,帶有油香,內層仍然係刺身,入口慢慢溶化🤤特選鮪盛 $238 眾所週知,喺香港,入口即溶又無筋,價錢又合理嘅大拖羅真係可遇不可求,呢到嘅真係算唔錯,一啖放入口,成口充滿住拖羅嘅油😋大名 · 壽司定食 $268 有8件壽司、湯、沙律、吉烈蠔,價錢都算抵,而且壽司入面又係有大拖羅,加分加分!壽司大抵都鮮味十足,唯一挑剔位就係吉列蠔外皮有啲厚,同埋略油🤔火炙左口魚裙邊 $38 無錯,我又唔覺意叫咗佢喇😂 呢到嘅左口魚都出色!火炙完雖然賣相認真嘛嘛,但食落係真係夠油香嘅!燒油甘魚鮫 $85 友人鍾意食燒嘅魚,所以就叫了試試。油甘魚刺身食得多,油份重係人都知,估唔到燒完係咁肉質嫩滑,而且散發陣陣香氣,點埋個汁,酸酸哋食好醒胃👍🏻需加一服務費,埋單2人約$950。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
火炙中吞拿魚腩丼
大名 · 壽司定食
火炙左口魚裙邊
燒油甘魚鮫
需加一服務費,埋單2人約$950。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
火炙中吞拿魚腩丼
大名 · 壽司定食
火炙左口魚裙邊
燒油甘魚鮫
2019-06-09 2 views
在灣仔上班的朋友帶我來了這間灣仔老字號的日本料理,果然不錯。久違的朋友聚會,當然要點啤酒來盡興一番。⭐️海膽刺身賣相一流,海膽刺身彷如一座小山丘,佈滿在冰塊上,入口即溶,回甘,餘韻仍在口腔裏遊蕩。還附送了紫菜及剌身飯,十分貼心地把壽司飯搓成球形,賣相美觀之餘,亦方便食用。⭐️旗本壽司定食8貫壽司,有中本鮪魚腩、立魚、三文魚腩、特大赤海蝦、油甘魚、汁燒海鰻、蔥吞拿魚腩、築地鮮魚。油甘魚清爽,中本鮪魚腩肥美、魚香重,三文魚腩也是大眾之選、油脂平均,汁燒海鰻燒得夠香,蔥吞拿魚腩是我眾多壽司中的最愛,把吞拿魚腩啄成蓉,再混合蔥花,有種說不出的滿足感。壽司定食配上三文魚頭湯、沙律及炸雞。三文魚頭湯十分足料,能夠帶出食材的鮮味,又不會有腥味。炸雞皮脆肉嫩,多汁。⭐️江户刺身定食築地鮮魚、大本鮪魚腩、油甘魚腩、日本帆立貝、特大赤海蝦。大本鮪魚腩比起剛才的中本鮪魚腩更為油脂滿瀉,確實做到入口即溶的感覺。帆立貝肉厚清甜,油甘魚腩厚切,比起剛才的壽司更有滿足感。刺身定食配上三文魚頭湯、沙律、燉蛋及烏冬。稻庭烏冬彈牙,幼滑,湯底清淡,但更為突顯烏冬的質感。燉蛋滑溜,不會蒸得過熟。總括意見,是十分滿意的一餐。

久違的朋友聚會,當然要點啤酒來盡興一番。

⭐️海膽刺身

⭐️旗本壽司定食

壽司定食配上三文魚頭湯、沙律及炸雞

三文魚頭湯十分足料,能夠帶出食材的鮮味,又不會有腥味。

炸雞皮脆肉嫩,多汁。

⭐️江户刺身定食

刺身定食配上三文魚頭湯、沙律、燉蛋及烏冬。
稻庭烏冬彈牙,幼滑,湯底清淡,但更為突顯烏冬的質感。
燉蛋滑溜,不會蒸得過熟。

總括意見,是十分滿意的一餐。
當朋友邀請我去吃晚餐的時候,推介了這間日式料理餐廳,之前已經從朋友口中得知這間日式料理食材非常新鮮,因此我二話不說便贊成家賀屋作為我們聚會的好地方。海三色丼$165 裏面嘅魚生相當豐富,鋪滿整個飯面有兩隻特大赤海蝦、三文魚腩、油甘魚刺身特大赤海蝦手板咁長,肉質爽甜,內有蝦膏,啜埋蝦頭好滿足三文魚腩好肥美,愈肥愈好食😍😍油甘魚好鮮甜,有口感,重魚味👍🏻刺身有鮮味,而且每件刺身都係好厚切,同壽司飯一齊食真係會唔經唔覺食晒全碗。生啤好多地方都有,但次次都覺得好濃,但朋友叫咗一杯黎試,我試咗一啖又覺得呢個品牌嘅生啤幾易入口😍另外由於朋友超喜歡拖羅,所以叫咗一個特選鮪盛雖然有三款混合左係入邊,但件件都咁好食,特別係大拖羅😍😍鹽燒油甘魚鮫 $85一上枱已經聞到好香,油甘魚燒真係未聽過,個魚皮非常香脆,好惹味,魚肉亦非常嫩滑,比起鯖魚更加好食。

海三色丼$165

裏面嘅魚生相當豐富,鋪滿整個飯面

有兩隻特大赤海蝦、三文魚腩、油甘魚刺身

特大赤海蝦手板咁長,肉質爽甜,內有蝦膏,啜埋蝦頭好滿足

三文魚腩好肥美,愈肥愈好食😍😍
油甘魚好鮮甜,有口感,重魚味👍🏻

另外由於朋友超喜歡拖羅,所以叫咗一個
特選鮪盛
雖然有三款混合左係入邊,但件件都咁好食,特別係大拖羅😍😍

鹽燒油甘魚鮫 $85

一上枱已經聞到好香,
油甘魚燒真係未聽過,個魚皮非常香脆
,好惹味,魚肉亦非常嫩滑,比起鯖魚更加好食。
2019-06-08 0 views
朋友約我食日本野,但之前食過一間,肚瀉了幾日,所以有點兒怕怕,但朋友向我擔保今次一定唔會,因為佢經常去食。剛坐下,朋友已向侍應落單,先來一客「中本鮪魚腩丼定食」,定食套餐好豐富,包一碗鋪滿鮪魚的米飯、海帶麵豉湯、田園沙律及日本燉蛋。「鮪魚」被火槍輕輕燒過呈粉紅色,半生半熟,食落唔腥,肉質軟滑,魚味濃郁,入口鬆化即溶,配埋紫蘇葉一起食,味道一流,真係齒頰留香!海帶麵豉湯唔鹹,湯料當然有海帶,還有茶樹菇、洋蔥,夠晒健康。胡麻田園沙律材料有清甜嘅粟米粒、酸甜嘅番茄仔、新鮮又爽脆嘅生菜,加上適量嘅沙律醬,食落好開胃。日式燉蛋夠熱、蛋夠滑、蟹柳一絲絲,好鮮甜。越食越肚餓,自己叫了一碗冷稻庭手打烏冬,烏冬夠彈牙又夠滑,浸入Wasabi豉油一齊食,少少辣,好開胃。朋友喜歡飲酒,叫了杯生啤,大大杯啤酒夠晒凍,我替佢揀要兩款送酒小食,第一款係唐揚嫩雞,另一款係明太子雞翼。唐揚嫩雞外表好似炸到好硬,但其實唔係,竟然雞肉仍好嫩,點埋酸酸嘅沙律醬,更加食唔停口!冇骨嘅明太子雞翼,釀滿明太子,將檸檬片搾汁,淋落雞翼,既香口又唔油膩。每次去壽司店我一定會叫燒鯖魚、三文魚腩壽司及赤貝壽司,今次當然唔少得,鯖魚魚皮燒

日式燉蛋夠熱、蛋夠滑、蟹柳一絲絲,好鮮甜。

每次去壽司店我一定會叫燒鯖魚、三文魚腩壽司及赤貝壽司,今次當然唔少得,鯖魚魚皮燒得好靚,魚肉好鮮甜,份量又足。

三文魚腩夠肥夠新鮮又唔腥,赤貝夠大片,爽口又鮮甜。
2019-05-30
2019-06-06 0 views
天氣咁熱,實在無咩胃口食好西不過,既然咁熱,前幾日又出左糧,於是今日同同事去了家賀屋家賀屋的餐桌之間不算太緊密 坐得非常舒適今次我和同事都點了蔥吞拿魚腩丼 定食已另一同事點了小結刺食定食 跟烏冬呢個定食都包括日式蒸蛋 非常滑嫩,在口中捉不住的感覺不過蛋味不算強烈麵豉湯不過不失 有幾條秀珍菇客串下芝麻醬沙律 增加纖維 健康 ! 正!好 我講講重頭戲先 - 蔥吞拿魚腩丼豐富的 吞拿魚腩怖滿了成個丼你會見到這個丼隔住mon都會感受到吞拿魚腩的油脂甘香油香吸引 魚味香濃 非常肥美再配上甘香軟糯的白飯根本無得輸而且色澤好靚,魚腩在口中慢慢溶化大滿足它的質素根本可以媲美係日本旅行時食到的壽司店!! 小結刺食定食 跟烏冬都有齊跟set 3寶 : 日式蒸蛋 , 麵豉湯, 芝麻醬沙律同事comment 新鮮 肥美 家賀屋要收+10%服務費會員可以免收加一