2019-10-03 1019 views
鐘意食泰國菜既香港人一定會聽過黃珍珍呢個大名九龍城就食得多 佐敦既分店今次係第一次食Lunch time order main course 可以優惠價追加串燒/小食 另外野飲都有半價 比食晚飯更抵食$48碟生蝦刺身 一定唔可以放過蝦肉新鮮爽口同都幾大隻 個汁辣得黎剛剛好 易入口又不失辣度除左點左燒大頭蝦 我地仲揀左豬同雞肉既串燒肉質厚實有口感 點埋沙嗲汁食就會味道level upmain course我地點左香葉辣豬肉碎蛋飯鐘意食辣既小胖男友就覺得可以再辣d 就加更惹味另一樣我地揀左轉冬蔭公湯底既雞絲魚蛋湯河話就話雞絲 查實係疑似無骨既海南雞件雞肉幾滑同有雞味 不過個冬蔭公湯底先係最精粹酸,辣,香 恰到好處 配河粉一流今次除左係第一次食佐敦分店 亦係小妹第一次飲泰式奶茶味道比想像濃厚同好味 最得意係奶茶內有涼粉做配料 幾得意
鐘意食泰國菜既香港人一定會聽過黃珍珍呢個大名

鐘意食辣既小胖男友就覺得可以再辣d 就加更惹味
另一樣我地揀左轉冬蔭公湯底既雞絲魚蛋湯河
話就話雞絲 查實係疑似無骨既海南雞件
雞肉幾滑同有雞味 不過個冬蔭公湯底先係最精粹
酸,辣,香 恰到好處 配河粉一流

今次除左係第一次食佐敦分店 亦係小妹第一次飲泰式奶茶
味道比想像濃厚同好味 最得意係奶茶內有涼粉做配料 幾得意
Lunch
  • 生蝦刺身
  • 冬蔭公雞絲魚蛋湯河
2019-09-30 410 views
今日出開尖沙咀 午餐選擇好多其中一間 就係九龍城好出名ge泰國菜-黃珍珍原來佢起尖沙咀都有開分店一於試下佢lunch有幾d咩分別先🍴原來平日黎食lunch 仲有可以加錢 追加個「自助沙律Bar」「泰式小食,飲品」好吸引呢如果平日有機會黎食lunch 真係要試下可惜今日係假日 無機會試下tim🥺黎到泰國餐廳 必點之一「泰式燒豬頸肉」豬頸肉切得厚度岩岩好 既有肉質 又唔會過厚 減低脆口感😍豬頸肉燒到邊皮脆卜卜 但肉汁緊緊鎖實配上泰式醬汁 有種清新感覺 減低油膩感非常出色👍🏻👍🏻再黎就係「椰汁青咖哩雞配白飯」青咖哩比其他咖哩 多左份青菜🥬 清新既味道咖哩好食之餘 配料亦十分講究用上泰國茄子 同 青豆真係好地道🥳雞既份量亦相當多 十分足料之後係「牛肉湯金邊粉」同時會奉上調味架 有砂糖 辣椒醋 辣椒魚露 同辣椒粉 俾大家加強調味湯底係濃而不膩既牛肉湯 配上新鮮 嫩滑既牛肉牛肉岩岩熟好好好食😘最後黎一杯「泰式特濃奶茶冰」泰式奶茶比較甜 帶點好似涼粉既味道 但飲落又好易入口 重點奶味😋整體餐廳裝修得好精緻 坐得好舒適侍應亦好貼心 知道我地唔太了解泰國菜式 好主動解釋下 等我地食得好安心❤️
今日出開尖沙咀 午餐選擇好多
其中一間 就係九龍城好出名ge泰國菜-黃珍珍

原來佢起尖沙咀都有開分店
一於試下佢lunch有幾d咩分別先🍴

好吸引呢
如果平日有機會黎食lunch 真係要試下
可惜今日係假日 無機會試下tim🥺
泰式燒豬頸肉

黎到泰國餐廳 必點之一「泰式燒豬頸肉」
豬頸肉切得厚度岩岩好 既有肉質 又唔會過厚 減低脆口感😍
豬頸肉燒到邊皮脆卜卜 但肉汁緊緊鎖實
配上泰式醬汁 有種清新感覺 減低油膩感
非常出色👍🏻👍🏻
椰汁青咖哩雞
椰汁青咖哩雞配白飯

再黎就係「椰汁青咖哩雞配白飯」
青咖哩比其他咖哩 多左份青菜🥬 清新既味道
咖哩好食之餘 配料亦十分講究
用上泰國茄子 同 青豆
真係好地道🥳
雞既份量亦相當多 十分足料
牛肉湯金邊粉

之後係「牛肉湯金邊粉」
調味架
湯底係濃而不膩既牛肉湯 配上新鮮 嫩滑既牛肉
牛肉岩岩熟好
好好食😘
泰式特濃奶茶冰

最後黎一杯「泰式特濃奶茶冰」
泰式奶茶比較甜
帶點好似涼粉既味道 但飲落又好易入口 重點奶味😋
整體餐廳裝修得好精緻 坐得好舒適
椰汁青咖哩雞
椰汁青咖哩雞配白飯
調味架
泰式特濃奶茶冰
2019-09-29 242 views
以前細個的時候經常會專登去九龍城吃泰國菜,黃珍珍是其中一間。不過長大後,到處都是泰國菜餐廳,就不用特別去某一個地方吃了。不過當日下午在尖沙咀剪完頭髮之後剛好見到黃珍珍的招牌,就走進去探訪這間老字號。太熱的關係,先點了兩杯飲品消消暑就慢慢看餐牌。泰色奶茶奶味較重,如果茶味再濃些比較奶。而椰汁紅豆冰的調味剛好,椰味濃,紅豆夠甜。秘製燒牛仔骨: 牛仔骨燒到兩面金黃色好吸引😍 咬入口充滿肉汁,沾一沾另外附送的燒汁,少少辣非常惹味。泰式南乳燒雞: 皮燒得超級脆,南乳味都很夠。燒雞又不會很乾,雞脾位置很嫩滑👍🏻炸蟹鉗: 超巨型的蟹鉗😍 內裡有一絲絲的蟹肉啖啖肉果然是正宗的泰國菜,樣樣都好好味🥰

炸蟹鉗: 超巨型的蟹鉗😍 內裡有一絲絲的蟹肉啖啖肉

果然是正宗的泰國菜,樣樣都好好味🥰
2019-09-22 993 views
今日行開佐敦諗住食埋晚飯先返歸,去到呢棟大廈見好多嘢食,男人突然話想食泰國菜,久聞黃珍珍之名但未食過,於是就上咗去。店內面積幾大,坐位不少,揀咗最愛嘅窗邊位置,居高臨下,望住條街好正!店內有海鮮造型公仔掛响度,原來可以拎嚟玩。叫咗一個湯、炒菜、咖哩、炒粉,再加一客蒜蓉包。冬蔭功湯$88 (小)呢個湯色、香、味全,  好多料,有一邊大蝦、 秀珍菇、香茅、 青辣椒、紅辣椒、蕃茄、 南薑...大蝦肉質彈牙鮮甜, 湯水鮮甜香辣微酸, 好味!泰式炒金邊粉$108金邊粉炒得有穫氣又乾身,軟硬適中,有蝦仁、芽菜、韮菜、花生碎,一齊食口感豐富,加埋檸檬汁更開胃,男人幾乎食曬成碟。黃咖哩豬肉$108好鍾意食泰式黃咖哩, 因為又香又滑唔會辣, 淨係個汁已經好送飯。清邁豆醬炒椰菜苗$96食落又爽又脆,豆醬炒無馬拉盞咁惹味。蒜蓉包$48今次黃咖哩配香脆麵包嚟食,好正!果然名不虛傳。
今日行開佐敦諗住食埋晚飯先返歸,
去到呢棟大廈見好多嘢食,
男人突然話想食泰國菜,
久聞黃珍珍之名但未食過,
於是就上咗去。
店內面積幾大,坐位不少,
揀咗最愛嘅窗邊位置,
居高臨下,望住條街好正!
店內有海鮮造型公仔掛响度,
原來可以拎嚟玩。
叫咗一個湯、炒菜、咖哩、炒粉,
再加一客蒜蓉包。
冬蔭功湯$88 (小)
呢個湯色、香、味全,
 好多料,有一邊大蝦、 秀珍菇、香茅、
青辣椒、紅辣椒、蕃茄、 南薑...
大蝦肉質彈牙鮮甜,
湯水鮮甜香辣微酸, 好味!
泰式炒金邊粉$108
金邊粉炒得有穫氣又乾身,
軟硬適中,有蝦仁、芽菜、韮菜、
花生碎,一齊食口感豐富,
加埋檸檬汁更開胃,
男人幾乎食曬成碟。
黃咖哩豬肉$108
好鍾意食泰式黃咖哩,
 因為又香又滑唔會辣,
 淨係個汁已經好送飯。
清邁豆醬炒椰菜苗$96
食落又爽又脆,

豆醬炒無馬拉盞咁惹味。
蒜蓉包$48
今次黃咖哩配香脆麵包嚟食,
好正!
果然名不虛傳。
2019-09-17 202 views
朋友9月份生日,相約食飯慶祝兼聚會,朋友鍾意泰國菜,於是係openrice 搜尋食店,見這店位於佐敦,交通非常便利,同時可以係openrice 訂位,所以即時訂位。餐廳佔3樓全層,地方唔算大,但都唔滿座,我地5人,餐廳安排咗一張圓枱,方便我地傾計先嚟係柚子沙律,柚子清甜,加上花生和少許洋蔥,清爽美味牛、豬、雞串燒,juicy,肉嫩黃咖哩牛腩+蒜蓉包,牛腩淋,但只幾嚿肉,個包粒粒蒜蓉,焗得好香口同脆,蘸個咖哩汁,好味朋友鍾意食魚,原本想要烏頭魚,但餐廳今日只有生魚,所以叫咗酸辣明爐生魚,這魚多細骨,肉質較實,唔易入味,麻麻咸魚芥蘭,冇咸魚味,芥蘭都ok芒果蟹肉炒飯,芒果肉少,但有粒粒蟹肉,炒得幾亁爽整體而言,味道都算ok

先嚟係柚子沙律,柚子清甜,加上花生和少許洋蔥,清爽美味

牛、豬、雞串燒,juicy,肉嫩

,蘸個咖哩汁,好味

咸魚芥蘭,冇咸魚味,芥蘭都ok

芒果蟹肉炒飯,芒果肉少,但有粒粒蟹肉,炒得幾亁爽

整體而言,味道都算ok
2019-09-13 131 views
悠閒假期與好友共聚,佐敦莊士廣場交通方便,我對黃珍珍食物有信心,服務又好。泰汁燒羊架🐑$90二件,羊肉質腍,肉味香濃很入味更無羊羶味超正。小食拼盤$163有四款小食各有二件,香葉包雞、香辣魚餅、泰式炸蝦🍤餅、泰式春卷,雞嫩滑很入味、魚餅和蝦餅彈牙好味,沾些泰式辣醬更惹味,真是好食到停不到口,春卷炸得脆脆,極不錯。炸原條白飯魚特價$38真抵食,魚很新鮮,炸得很甘香鬆脆。 我很滿意這餐,下次有機會再約朋友暢談共聚。
炸原條白飯魚
炸原條白飯魚
  • 泰汁燒羊架
2019-09-12 57 views
Stir Fried Kai Lan with Garlic. Fresh and not overdone. Highly recommended for the garlic fans.Chargrilled Pork Jowl Meat. Thinly sliced and nicely grilled. Texture was tender and it’s a perfect dish for sharing. Portion was generous too even for the small sized one. The sauce does make you crave for more!Uni Fried Rice. One of the in-house specialty. Certainly lives up to its name. The Uni aftertaste lingers in your mouth after every mouthful of rice~Curry Crab. Honestly, this has to be one of

Curry Crab. Honestly, this has to be one of the best curry crabs I have had in HK. The crab meat were succulent and juicy. I found the curry exuding a very strong coconut milk aroma which was very much to my liking. Goes perfect with rice or bread! On a side note, for the spicy fans, you might want to ask for it to be a little bit spicer.

2019-09-05 104 views
見到佐敦lee座大廈全部都係食市,於是入內選擇,就揀左今晚食泰國菜上到去冇乜人,好快安排入座,坐底後感覺隻碟擺左好耐積塵,所以叫侍應換左佢以下係menu串燒我地只嗌左牛同豬,因為嗌左青咖哩雞,燒得幾好食青咖哩雞唔太辣,隻雞都幾滑炸白飯魚係原條上的pad thai就麻麻香芒炒飯都冇乜芒果,但撈d青咖哩汁食都幾惹味燒豬頸肉隔離d波蘿幾甜個通菜好似得d棍,冇葉食🙈但味道都可以接受椰青average,都唔會差得去邊嘅

以下係menu

串燒我地只嗌左牛同豬,因為嗌左青咖哩雞,燒得幾好食

青咖哩雞唔太辣,隻雞都幾滑

炸白飯魚係原條上的

pad thai就麻麻

香芒炒飯都冇乜芒果,但撈d青咖哩汁食都幾惹味

燒豬頸肉隔離d波蘿幾甜

個通菜好似得d棍,冇葉食🙈但味道都可以接受

椰青average,都唔會差得去邊嘅
2019-09-03
2019-09-03 135 views
兩條友仔去食下午茶 結果返去陣時落大雨,變落湯雞嘅一日。平時比較少行莊士敦廣場 但今次來到呢度搵嘢食。見到有泰國🇹🇭嘢於是乎去試下。order咗泰式湯粉 鮮牛肉同牛丸。可自行揀辣度or 其他配料。加咗少少剁椒提下味 都幾惹味幾正!最出色嘅係泰式少豬頸肉 因為我平時好鍾意食 去親d鋪頭有都會order!呢度亦唔意外~燒至金黃又大塊厚身 咬落多汁香脆。正~ 仲有呢個特飲都要介紹紅毛丹冰 果肉撈返上來食依然多汁美味~入邊仲有菠蘿提味
兩條友仔去食下午茶 結果返去陣時落大雨,變落湯雞嘅一日。
加咗少少剁椒提下味 都幾惹味幾正!

鮮牛肉牛丸米粉
泰式燒豬頸肉
燒至金黃又大塊厚身 咬落多汁香脆。正~
2019-08-18
Tea
鮮牛肉牛丸米粉
泰式燒豬頸肉
而家新居距離九龍城比較遠,老公知道呢間泰國菜館喺佐敦有分店,就專程同我嚟食,皆因對呢間泰國菜館實在有太多情意結。🔆香葉辣椒蝦炒飯 - 一個好多九層塔同蝦嘅炒飯,用泰式香料同細汁炒到略略乾身,每粒飯都充滿各種材料嘅香氣~🔆泰式炒椰菜苗 - 椰菜苗唔係度度有得食,街市都唔係普遍有得賣,但佢嘅爽脆同泰式醬汁香料就非常夾,所以呢個係我必叫嘅菜。🔆金柚大蝦🦐沙律 - 泰國金柚每粒果肉脹卜卜,完全無苦澀味,加上花生、洋蔥、蝦米乾、泰式沙律汁,酸酸地又清甜夠醒胃~🔆串燒沙爹 - 食泰國野又點少得串燒呢,全部用泰國香料同香茅醃過再燒,又香又惹味,入味得黎d肉又唔韌。黃珍珍,喺我童年嘅時候,喺好多人心目中,幾乎係香港泰菜嘅代表。喺呢度望住佢嘅大名食泰菜,份外有親切感~而家店舖裝修亮麗好多,地方大好多,每種座位都闊落方便出入左好多!

香葉辣椒蝦炒飯

泰式炒椰菜苗
金柚大蝦沙律
串燒沙爹
2019-08-30 83 views
食泰國嘢,黃珍珍泰國菜館真的唔少得,因為香港人食都是知黃珍珍泰國菜館,九龍城黃珍珍泰國菜館都有去過食,是日同HONEY在佐敦分店食,環境比九龍城無咁迫,坐得好舒服~~我同HONEY點左雜錦串燒半打,泰式炒椰菜苗 ,芒果腰果炒飯,泰式炒粉同埋椰汁紅豆冰,椰汁紅豆冰好濃的椰汁味,紅豆粒粒有咬口泰式炒椰菜苗 真的好惹味,加上椰菜苗咬下好爽口,真的同HONEY爭住食 芒果腰果炒飯芒果腰果炒飯本身是素飯,估不到芒果加埋炒飯都唔錯,加上脆口的腰果,原來都好夾泰式炒粉哩個真的我最愛,大蝦加上酸酸甜甜的炒粉,有埋花生碎,真的愈食愈想食雜錦串燒半打,有牛豬雞,一人一串不同味道,加上惹味的花生汁,真的開胃飽飽的一餐~~
食泰國嘢,黃珍珍泰國菜館真的唔少得,
因為香港人食都是知黃珍珍泰國菜館,
九龍城黃珍珍泰國菜館都有去過食,
是日同HONEY在佐敦分店食,環境比九龍城無咁迫,
坐得好舒服~~
椰汁紅豆冰好濃的椰汁味,紅豆粒粒有咬口
 芒果腰果炒飯
飽飽的一餐~~
2019-08-29
「黃珍珍泰國菜館」這名字,筆者可說是久仰大名了。因為每當提到泰國菜,身邊總有人會說出這間餐廳;今晚終於來到它的佐敦分店見識。餐廳在3樓,一出電梯就看到這熟悉名字。餐廳佔了全層,座位寬敞,感覺華麗。小食有4款,分別是香葉包雞、香辣魚餅、泰式炸蝦餅和泰式春卷。每款2件,剛好和朋友一人一件開心share。當中最欣賞泰式炸蝦餅,蝦肉打得起膠,惹味又彈牙。沾上泰式酸辣醬後更是畫龍點睛。而泰式春卷原來是用芋頭作餡,與平日吃的中式炸春卷截然不同,頗有新鮮感。乳白色的湯汁,充滿香濃的椰汁味。湯料蠻多的,因為雜菌是主角,整煲都是冬菇、草菇等不同品種菇菌。不過菇菌感覺泵水不夠,味道帶一點微酸。除了菇菌,也是車厘茄和其他香料,咸香中又有椰香,頗好喝。炒金邊粉頗大碟,下了茄汁來炒香,入口酸甜。蝦球有3件,肉質彈牙,唯嫌疑數量有點少,跟金邊粉的份量不大成比例。炒粉夾雜了芽菜、蛋絲等,口感不會過於單調。最初上碟時亦灑了花生粒碎點綴。椰汁味非常重,綠豆量挺多的。吃完主食再喝掉這杯,肚皮快要撐破了。
「黃珍珍泰國菜館」這名字,筆者可說是久仰大名了

餐廳在3樓,一出電梯就看到這熟悉名字。

餐廳佔了全層,座位寬敞,感覺華麗。
小食拼盤

當中最欣賞泰式炸蝦餅
,蝦肉打得起膠,惹味又彈牙。沾上泰式酸辣醬後更是畫龍點睛

而泰式春卷原來是用芋頭作餡
,與平日吃的中式炸春卷截然不同,頗有新鮮感。
鮮椰汁雜菌湯

乳白色的湯汁,充滿香濃的椰汁味

,頗好喝。
泰式炒粉

炒金邊粉頗大碟,下了茄汁來炒香,入口酸甜

鮮椰汁海帶綠豆冰

2019-08-26
小食拼盤
鮮椰汁雜菌湯
2019-08-26 99 views
細細個已經成日同屋企人去九龍城食黃珍珍 ,呢十幾年有好多泰菜品牌冒起, 但係始終勝唔過童年回憶中嘅黃珍珍! 所以今日決定同老公嚟佐敦嘅分店, 尋回兒時回憶。始終係新裝修,感覺較為時尚,大枱同細枱分別都坐得好舒服!平日lunch時段更設有自助沙律吧,下次一定要中午時段嚟食!最貼心嘅係,佢列出12大熱賣菜式,真係幫到一啲選擇困難嘅客人😂近年來素食亦都係一個潮流,餐廳都好用心地列出素食餐牌, 可以幫素食者省卻時間。黃咖哩雞~ 咖哩係必點item ,當中有青/紅/黃咖哩, 肉類都有分豬/牛/雞 /牛腩/羊腩, 可以因應個人嘅喜好作出唔同嘅辣度同埋口味上嘅選擇, 我最鍾意嘅就係黃咖哩雞,當中會有雞、洋蔥、薯仔。 雞夠曬滑, 洋蔥同薯仔雖然係配菜,但係都好出色,特別係薯仔,夠曬淋並帶甜,而黃咖哩汁更加係驚為天人,味道喺各方面都係平衡。法式麵包~ 為咗唔好浪費個汁,所以點了一客法包去點汁, 其實有蒜蓉包選擇,但用嚟點汁,我覺得法式麵包已經好足夠! 分量方面,比我預期嘅多,以為係5片薄薄的法包,但原來係一個個小法包, 好彩都食得曬,無浪費食物。泰式炒粉~ 絕對係泰菜嘅基本菜式, 有時最基本嘅就會係最好

始終係新裝修,感覺較為時尚,大枱同細枱分別都坐得好舒服!

泰式炒粉~ 絕對係泰菜嘅基本菜式, 有時最基本嘅就會係最好食嘅, 所以通常食泰菜我都會叫佢, 而呢度竟然用櫻花蝦去炒,細細隻沾滿麵條,既有蝦味,又唔會影響口感! 大蝦就會係用新鮮嘅!因為食出啖啖肉都係彈牙! 調味方面更加冇得挑剔,滿分!

兩個人連埋加一都唔駛三百蚊, 以呢個質素,我覺得超值!

雖然事隔多年冇食黃珍珍亦都唔係喺九龍城總店, 但係我可以講一句,佢哋嘅出品,真係好出色! 與我腦海中嘅味道係冇變過。
2019-08-20 109 views
平時食黃珍珍都一定要去九龍城先有得食,對於港島人黎講都好要好花時間,而家佐敦都有,真係天大喜事😂雞肉魚蛋湯金邊粉 $55湯底好濃郁,用左好多材料熬成,雞肉同魚蛋爽口彈牙,白蘿蔔吸哂湯汁,鮮甜無渣,待應會比個調味盒你自己加,老公最中意加糖同辣泰式炒椰菜苗 $96每次去泰國菜館都一定要叫椰菜苗,因為自己炒無咁好食,用左辣椒仔去炒,有少少辣辣地,椰菜苗好嫩泰汁燒日本魷魚 $118原條魷魚燒得好香,肉質唔會韌,配上旁邊嘅泰式辣汁,好開胃

雞肉魚蛋湯金邊粉 $55

泰式炒椰菜苗 $96

泰汁燒日本魷魚 $118
原條魷魚燒得好香,肉質唔會韌,配上旁邊嘅泰式辣汁,好開胃
2019-08-18 198 views
今日返公司ot 公司附好多食肆星期日都唔開搵食搵到去莊士倫敦廣場 一於食泰國菜!過左午飯時間唔算太多人 唔洗等位仲安排左係窗邊位添 望住景色都唔錯啊.我地叫左2款粉麵同豬頸肉小食仲叫左2杯紅毛丹冰超級推介特飲紅毛丹冰有成4,5粒大大粒既果肉 紅毛丹果肉入面仲有菠蘿真係好真材實料好好飲 重點係佢唔會話好甜味道好清新 大推!.粉麵我地叫左一碗檬粉 一碗粉絲麵底係可以自己揀的 配鮮牛肉片同牛丸鮮牛肉好好食 唔韌 好香牛肉味 啲料又多 雖然唔係入口即溶 但食得出係新鮮牛肉 同我係泰國食既有得fight!湯底清甜 食完唔會好口喝。.小食點左小份既豬頸肉 無諗過小份都咁大碟有成10多塊 燒得好香好juicy 點辣汁食無得彈!睇黎以後lunch又多個地方選擇~
今日返公司ot 公司附好多食肆星期日都唔開
搵食搵到去莊士倫敦廣場 一於食泰國菜!
過左午飯時間唔算太多人 唔洗等位
仲安排左係窗邊位添 望住景色都唔錯啊
我地叫左2款粉麵同豬頸肉小食
仲叫左2杯紅毛丹冰
超級推介特飲紅毛丹冰
有成4,5粒大大粒既果肉 紅毛丹果肉入面仲有菠蘿
真係好真材實料好好飲 重點係佢唔會話好甜
味道好清新 大推!
粉麵我地叫左一碗檬粉 一碗粉絲
麵底係可以自己揀的 配鮮牛肉片同牛丸
湯底清甜 食完唔會好口喝。
小食點左小份既豬頸肉 無諗過小份都咁大碟
有成10多塊 燒得好香好juicy 點辣汁食無得彈!
睇黎以後lunch又多個地方選擇~
2019-08-18
$130 (Tea)