2021-11-12 898 views
今次試左位於海旁嘅餐廳,份量大大份叫左個烤豬肋骨,份量多,而且好入味加多~$90仲嘆埋佢杯熱情果啤酒再叫多個炒金邊粉,份量係大份,但好易凍,可以坐左係出面,風比較大。另外配菜個人覺得唔係太多。
今次試左位於海旁嘅餐廳,份量大大份
叫左個烤豬肋骨,份量多,而且好入味
烤豬肋骨

加多~$90仲嘆埋佢杯熱情果啤酒

炒金邊粉
2021-11-09
$300 (Lunch)
烤豬肋骨
2021-11-11 731 views
每次來到愉景灣,都會幫襯Zak’s, 覺得佢嘅pizza好食😋。 餐廳🍴真係幾full, 人流由5:30開始進入高峰期,訂位full咗,但餐廳預留位置給walk-in 客! 服務員💁🏻‍♂️個個都好忙碌咁走來走去,好難先可以叫停一個來落單🤯。 我哋今次試2款🍕🍕:🍕ZAKS HOUSE SPECIAL 招牌特色薄餅(with sausage, ham, pepperoni, green peppers 🫑, onion 🧅 & pineapple 🍍):似至尊批,咩都有啲,餅底有啲硬,加上天氣轉涼,仲要有幾把大風扇一齊吹,眨吓眼,已經凍晒😫🍕HAWAIIAN TROPICAI 夏威夷薄餅(tropical pineapple 🍍, ham & mozzarella):典型pizza材料,趁仲有少許餘温,立刻食,好味返啲。🌮🌽🧀ZAKS NACHOS 招牌栗米薄脆片(original dorito chips topped with mozzarella 🫕 ) ~ 脆卜卜,送酒一流, 夠香口,夾雜少許牛油果🥑,呢款食品,就算凍咗,都好好食😋🧀🥓🍝FETTUCCINE CARBONARA

我哋今次試2款🍕🍕:

🍕ZAKS HOUSE SPECIAL 招牌特色薄餅

🍕HAWAIIAN TROPICAI 夏威夷薄餅

🌮🌽🧀ZAKS NACHOS 招牌栗米薄脆片

🧀🥓🍝FETTUCCINE CARBONARA 煙肉芝士闊麵 (fettuccine pasta in a traditional carbonara sauce consisting of smokey bacon 🥓,
parmesan cheese 🧀 and double cream)~ 份量多,夠cream, 底部麵條🍝較熱,配合溶化既芝士🧀,不錯👍🏻,整體上,碟麵係唔太熱的😔

🍺🍻🍹Corona Daquir (Flavors: strawberry 🍓, Mango 🥭)

Chocolate Pudding 🍮🎂,👨‍🍳細心咁繪畫出幾朵花作伴碟,幾靚,可惜,太多風扇,蠟燭點了好多次,先成功影到張相😆

餐廳🍴裝修太耐,風扇係中央控制,不能獨立操控。 明白到夏天若沒有風扇,露天座位的食客實在不能容忍,但天氣涼,而風扇太猛力,整晚都吹住個頭,好唔舒服。 連食物都被吹凍,失去原先的味道及精髓,有點失色😔

Celebration
Birthday
2021-11-11 491 views
餐廳大部份都係戶外座位,會有太陽傘遮蔭,又可以吹下海風,充滿外國風情幾舒服既😎全部野食都係超巨型,兩個人好似我咁樣叫,飽到各有起碼三分一食唔曬😱服務認真一般,閒日中午坐左半個場,竟然會叫客人自己去攞餐牌,而落單、斟水、埋單,就算有人應左,最後都係無做,每樣都要叫起碼三個人到先會有人真係做,好奇禮拜六日滿場係咪要自己整埋野食🤷🏻‍♀️😀不過有機會都想試埋個Nachos▪️ Meat Master(7/10)💲150侍應無問我地要厚薄批呢樣嘢,出到黎係厚既,批邊入口脆身,番茄底上鋪有芝士,再加辣肉腸、火腿條、豬柳肉粒,不過個人覺得火腿條唔係好夾,都係叫返普通辣肉腸就可以😲▪️ Fettuccine Carbonara(6/10)💲150呢個係普通忌廉汁,無用最正宗既蛋黃🤨見人地啲相超多汁,但我呢個少到乾稠身,又無咩額外調味料,食落比較淡味,而個煙肉有少少砧板味🤢闊條麵偏粗硬身,感覺幾有咬口🙈始終有白汁加上芝士碎片,到尾段都會有啲膩▪️ Chocolate Milkshake(7/10)💲55正常既朱古力奶昔,如果朱古力味濃多些少會更滿足🤪🔎 整體評分(7/10)

▪️ Meat Master(7/10)💲150

Meat Master

Fettuccine Carbonara

正常既朱古力奶昔,如果朱古力味濃多些少會更滿足🤪

🔎 整體評分(7/10)
Meat Master
2021-11-10 449 views
依間餐廳我由識我老婆開始食到而家每年都會定期一次, 原因除咗有紀念性之外佢嘅食物同埋風景都係CP值好高!👍🏾👍🏾經我哋食左咁多年嘅經驗黎講真係要就住黎叫, 因為佢啲菜式好大份, 我哋以前一開始食嘅時候成日眼闊肚窄叫四樣嘢食(可能太高興), 但結果次次都要打包!宜家我地識驚喇, 每次嚟都係叫兩樣嘢食+2杯飲品!份量岩岩好😁今次黎又係叫我地好中意既Nachos同扁意粉, 意粉帶着濃濃嘅芝士we like it! Nachos醬汁好足夠, 呢個食物係俾我哋一路食一路飲嘢嘆足成個鐘🥰🥰**呢間餐廳如果拍拖或過紀念日必定推薦!!

**呢間餐廳如果拍拖或過紀念日必定推薦!!
We went to this restaurant for few times before, food was ok, nothing impressive, we revisited due to the great location, we brought our kids and pet & the male server at reception desk stop us from getting in even we suggested we could put our pet in a bag / stay in outdoor area. Male waiter is so rude, and we feel very much offended by his gesture and attitude towards us. Never expect to have such a horrible experience in a restaurant in friendly area like discovery bay. So disappoint and thi
Never expect to have such a horrible experience in a restaurant in friendly area like discovery bay. So disappoint and this restaurant is so going to my black list.
2021-11-07
有室內室外座位可以揀見室外有位 緊係揀室外啦🤣望住海 日落食 特別解壓👍🏻👍🏻點了一份ribs 同 一份Carboni spaghetti份量好大 對得起價錢❤️❤️ribs好淋 好入味伴碟有salad解膩意粉 好香濃 奶+芝士味汁既份量調配得岩岩好bacon同mushroom都好足料每啖都好滿足
有室內室外座位可以揀
汁既份量調配得岩岩好
bacon同mushroom都好足料
每啖都好滿足
2021-10-27 820 views
慶祝男朋友生日🎂搵咗酒店附近d餐廳 發覺呢間好多好評 一於試一試佢 留意👀open rice無得book要上官網book位/當日6點幾就去到餐廳,餐廳仲安排左有近海邊位置坐🥰 如果想未入黑都影到相就可以6-6點半時段到達餐廳🍴我地2個人叫既野都有限 因為驚太多又食吾哂叫左3樣野食再加1份甜品 🍮呢個青口一定要索埋d汁食 咁先最入味同埋佢份量真心多旁邊呑拿魚都不錯仲叫咗個5成熟既肉眼扒 好淋 好大塊 好好味 一定要趁熱食薯條都好好食最後叫埋個甜品🍮 下次嚟再試下吾同既野食
慶祝男朋友生日🎂

2021-10-20
Celebration
Birthday
2021-10-26 679 views
以前是因為佢近又睇到廸廸尼放煙花,依家去係因為佢大件夾好食,員工也十分friendly。我們一行9人,飲飲食食。叫個Beer barrel就可以玩一次推酒杯。大獎係$500現金券。我哋攞到2獎送多一個beer barrel 。食物方面超推介:1. Nachos - 飲酒點可以冇nachos。多芝士多醬又大大碟,抵!2. Seafood plata - 好大碟!佢話3-5人但我話3-5個大食人仲要唔叫其他嘢食先得。多選擇又新鮮,真係好正!3. Mac & cheese - 好creamy 同cheesy 。 食 Mac & cheese唔係就係想要呢種超慰籍心靈的卡路里嗎😝😝

食物方面超推介:
Beer  barrel
2021-10-12 1106 views
難得入到愉景灣咁遠,冇理由唔食啲好味既野!特登行去商場counter問啲職員附近有咩餐廳好食,佢地異口同聲話Zaks啦,好多人食!去到Zaks,講真個景冇得輸,係exactly對正個海!會見到有人喺沙灘曬太陽、玩風帆。我哋揀咗戶外位置,吹住微風食飯飲嘢幾舒服。我哋嗌左:✨Clam Linguine: 份量好大,但略嫌啲蜆唔係太新鮮同埋比較細隻,但都算有幾多蜆既!意粉就okay,幾彈牙同埋夠辣,上面都有好多蒜片✨Pork Knuckle: 我哋覺得有啲乾,所以唔係幾好食。但令到我哋有啲失望嘅位係,旁邊竟然唔係醃酸菜,竟然係用沙律醬撈左嘅菜絲!!好hea!總括而言覺得唔係太值得,賣單都差唔多六舊水。。。覺得可以有更加好嘅選擇。相信啲人過嚟食應該係為咗個景

我哋嗌左:

好hea!

2021-09-29 1247 views
依度既服務態度好好本身諗住叫nachos 加個ribs 加個雞翼 加多個main course  2個人食點知服務員話咁樣會唔會太多洗5洗減1個點知2個餐都好大碟even個前菜nachos 同埋雞翼唔好話4個 真係叫3個都幾乎食5哂其實d野食幾好食性格比極高加埋個成塊面咁大既pizza已經飽住落樓同埋依度個環境幾chill我地係係個海傍位一路吹住海風一路食差唔多夠鐘搭船先慢慢行去碼頭係假日1個好去處總括黎講 性格比係高 亦都值得再encore
依度既服務態度好好
係假日1個好去處

總括黎講 性格比係高 亦都值得再encore
2021-09-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • ZaksNachos
2021-09-09 1061 views
🏝🏝🏝假期去愉景灣chill下黎左喱間喺沙灘隔離嘅餐廳😚坐喺戶外 望住海邊 身心都放鬆晒🥰Zaks 提供好多唔同國家嘅菜式🙂除咗有西餐 意粉Pizza之外仲有唔少東南亞嘢食🤪而且每碟嘅份量麵超驚人 建議大家真係最好一班人一齊share黎食呀😂🤪印尼炒飯:Lunch黎講真係好大碟不過味道就覺得一般 可能因為唔係專門食東南亞菜 覺得欠缺左啲地道風味同鑊氣🤔😥白酒蜆肉意粉:同樣又係超大碟超多意粉🤦🏻‍♀️覺得兩個人食一碟都會夠飽😂不過只係意粉比較多 蜆肉嘅份量相對上黎講好少而且覺得意粉味道比較淡😣😣雖然食物味道只係一般😥但係環境舒適而且都算大件夾抵食🙂如果黎愉景灣唔知食乜嘅朋友又想有情調 又想浪漫咁chill下🤔都可以黎試下😌
🏝🏝🏝

都可以黎試下😌
印尼炒飯
白酒蜆肉意粉
2021-09-06 917 views
適逢週末入愉景灣遊玩,在晚上特意前去感受一下這間享有名聲的海旁餐廳的浪漫氣氛,作為明天午餐地方的首選。在第二天中午到達餐廳時發覺仍然人頭湧湧,非常熱鬧,要經過多次的主動提問才獲講解及指示安排的坐位。在坐了10分鐘後仍未有任何人招呼的情況下,我決定提手示意需要餐牌,但眼見前方有4-5次服務員走過都沒有一個能注意到我,加上白天能清楚看到餐廳內的凌亂及不太衛生的環境,我們決定離去,因為附近尚有其他的選擇,當然服務員亦不會在意我們的離去😂坦白講,即使坐在商場中央免費的茶座,也比這餐廳內的環境舒適😆 (除了海景)加上服務員的態度,令人實在不敢恭維,因此雖然未能用餐, 也一點不覺得遺憾☺️

2021-09-05
2021-08-26 989 views
難得咁遠入到愉景灣🥳 緊係要搵間個view 靚既餐廳chill 下😆 所以揀左Zaks🥰 因為佢室外係望住個海景☺️ 真係好正👍🏻 但因為我個實在太太好天😂 就算有風機吹住, 都流汗🤣 所以慢熱既人就可以考慮室內, 但個景就一定無咁靚 我地叫左迷你豬仔肋骨($190)🍖 海鮮pizza ($150)🍕 椰青($48)🧉 同埋virgin Daiquiri ($70)🍹豬仔肋骨佢寫係迷你, 所以我地expect 得三四條骨😆 但佢一上枱勁大份嚇親我地🤣 連埋個pizza 兩個女仔食唔曬🙈 但個豬仔肋骨超淋, 啖啖肉😋 加埋個BBQ sauce,味道唔錯👍🏻Pizza 熱辣辣, 都算幾足料👍🏻 味道ok,但唔算特別好出色😆椰青好配合偽旅行feel😆 佢地重好花心思印埋自己個名☺️ 椰青好多水同清甜😋 但如果再凍d 就更好Virgin Daiquiri 係士多啤梨🍓 荔枝mix 檸檬🍋 朋友話酸酸地同夠凍幾正👍🏻味道 🌕🌕🌕🌗🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑服務 🌕🌕🌕🌗🌑抵食度 🌕🌕🌕🌘🌑小貼士 ❤️ 如果想坐front door 打卡位, 記得book 個時要request 呀🥰

味道 🌕🌕🌕🌗🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌘🌑

$250 (Lunch)
2021-08-24 1036 views
適逢週末,系市區屈得太耐,遇着疫情冇得出國。朋友建議系香港尋找本土的異國風情,於是乎一行人決定左入愉景灣遊玩下,食下野,順便睇吓個邊啲樓同民情。坊間有句說話系咁講嘅:「來愉景灣唔食ZAKS,等於冇來過。」今日就一於去探下究竟有啲咩咁特別嘅風味外國小朋友好開心,唔講係咪唔知系香港坐滿晒人,去到都要等位,等咗差唔多半個鐘睇吓餐牌先,選擇都幾多,來一次試唔晒夏日炎炎,先叫個啤酒塔解下暑,夠凍,正先來個小食,粗薯條,普普通通,勝在夠大件。再嚟個炸魷魚圈餸酒,賣相就唔錯,但食落唔夠鬆脆,甚至有啲林林哋,冇咩魷魚味沙律就好好多,鍾意食新鮮蔬菜嘅應該幾啱口味九吋夏威夷薄餅,餅皮夠脆,都唔錯哩味Nachos 系招牌菜,幾乎每臺都有點,底層係粟米脆片,上面係兩種唔同芝士加牛油果蓉,面頭撒上一啲烤焗過嘅蝦粒,味道都幾特別蜆肉面,中規中矩,麵條整得幾好,口感爽彈,系蜆肉細粒咗啲一行四人,買單加10%服務費,人均$313。由於間餐廳實在太旺,侍應忙到照顧唔到咁多,所以攞嘢換野可能都係要啲時間,去最好揚下手比佢哋知道,值得一提嘅系,靠出邊嗰啲座位,對住個海食真係唔錯

外國小朋友好開心,唔講係咪唔知系香港

坐滿晒人,去到都要等位,等咗差唔多半個鐘

睇吓餐牌先,選擇都幾多,來一次試唔晒
Suntory  Tower

夏日炎炎,先叫個啤酒塔解下暑,夠凍,正
Fat  Chips

先來個小食,粗薯條,普普通通,勝在夠大件。
Salt  &  Papper  Calamari

Cob  Salad
沙律就好好多,鍾意食新鮮蔬菜嘅應該幾啱口味
#9  House  Special

九吋夏威夷薄餅,餅皮夠脆,都唔錯
Nachos
Linguine  Vongole

蜆肉面,中規中矩,麵條整得幾好,口感爽彈,系蜆肉細粒咗啲

一行四人,買單加10%服務費,人均$313。
2021-04-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$313 (Lunch)
Suntory  Tower
Cob  Salad
#9  House  Special
Nachos
Linguine  Vongole
  • Zaks Nachos
🔥試齊2前菜+5主菜+2甜品+飲品🔥今日就嚟天黑嗰時去咗愉景灣沙灘,睇住d人打排球,小朋友玩沙,自己就瞓喺路邊石壆上面chill~ 坐到咁上下,就去咗位於愉景灣D Deck的露天餐廳ZAKS天氣太熱,揀咗室內。一行十幾人叫左好多野食,仲一齊用手機睇住live見證香港首面奧運劍擊金牌誕生,香港加油🥇🥇🥇🥇🥇🥇,就等我分享下精選野食啦~BTW,大家畀個like支持下同埋follow hkdine360 啦,每次食評都係真實意見,好畀心機同時間去做好每一篇食評架💝💝💝💝💝______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作🔻前菜🔻ZAKS COB SALAD 招牌沙律 ($135) (💝9/10分)-混合生菜+蛋+牛油果+麵包丁+蕃茄仔,再夾雜少少三色椒同青瓜-足料沙律大大份-加埋蜜糖芥末醬誠意十足-share食左好耐先清到🔻NZ
🔥試齊2前菜+5主菜+2甜品+飲品🔥

坐到咁上下,就去咗位於愉景灣D Deck的露天餐廳ZAKS

【食評篇👇👇👇】

🔻前菜

-足料沙律大大份
-加埋蜜糖芥末醬誠意十足
-share食左好耐先清到

🔻NZ MUSSELS 酒蒜香煮青口 ($190)
-紐西蘭綠唇青口(也稱翡翠小管、貽貝或淡菜),係紐西蘭特有種
-落左蒜蓉煮,d汁有少少白酒味
-加入chilli,令成個dish再昇華

⏩主菜
⏩ZAKS NACHOS 招牌粟米薄脆 ($153) (💝9.5/10分)
- 我哋total嗌咗兩碟,一碟(加$30)雞肉, 另一碟(加30)牛肉,可想而知幾好味la~
- 雞肉係grilled chicken,切粒既;牛肉係chilli免治牛肉
-底層係原味dorito薯片!!
-加上溶到拉絲既Mozzarella Cheese+墨西哥辣椒+切碎咗嘅橄欖
-仲有好多醬,佢加左:綠色牛油果醬+白色sour cream+ 紅色番茄莎莎醬
-伴碟嘅醬同嘢食都好足料,保證真心每一塊dorito都可以有野點,所以口感好豐富,有脆嘅、有拉絲嘅、有唔同嘅醬汁畀你點
-一定要叫呀

⏩WILD MUSHROOM RISOTTO 蘑菇黑松露意大利飯 ($160) (💝8.5/10分)
- 食意大利飯,最怕啲飯硬掘掘咬唔到,我麻麻太硬/外軟內硬嘅口感,作為試伏專員(邊有人自己咁叫自己😆),表示佢啲飯係淋嘅
- 佢冇一粒粒黑松露,睇返描述佢係加咗黑松露油架,所以個risotto 除咗好creamy之外,會食到絲絲松露味

⏩FUTTUCCINE CARBONANRA 煙肉芝士闊麵 ($150) (💝8.5/10分)
-睇相都知佢落咗勁多煙肉!!
-double cream 亦唔孤寒,就嚟食完都仲有好多醬
-意粉好掛汁,食到芝士 (用咗parmesan cheese)

叫左兩款PIZZA

⏩ZAKS HOUSE SPECIAL 招牌特色pizza ($150)(💝7.5/10分)
-可揀厚批或薄批,揀咗厚批, 有辣肉腸+洋蔥+菠蘿+火腿+ 三色椒+蘑菇
-用咗傳統pizza紅醬,同出邊食到嘅冇咩分別

⏩PEPPERONI 意大利辣肉腸薄餅 ($130) (💝7/10分)
-得辣肉腸+芝士+番茄醬
-正正常常啦,如果想食啲特別嘢就叫另外一款啦😜

🔶甜品
🔶BANANA SPLIT 香蕉船 ($80) (💝8/10分)
- 上面有粒粒脆口堅果,朱古力醬同whipped cream下面, 內有乾坤
- 你要吉入去,先知香蕉隔離有雲呢拿雪糕

🔶BAKED NEW YORK CHEESECAKE 紐約芝士餅 ($80) (💝7/10分)
-Cheesecake唔係奶香濃既果種
-有芝士味,但如果鍾意食濃味芝士嘅可能唔太岩你
-今日有朋友生日,餐廳可以提供蠟燭同借打火機比你😜

🆙 另外嗌咗嘢飲,試左3款smoothies: mango ($55), strawberry ($55), mixed berries ($65)
🆙 三款裏面最好飲係mix berries,最足料同最濃(ie多水果), 放心佢冇藥水味,真係果汁再加藍莓士多啤梨嗰啲,唔酸架,係freshfresh既。想飲smoothie就叫mixed berries la~
【環境篇👇👇👇】

- 有戶外同戶內選擇
- 戶外有大既太陽傘,所以唔會曬死
- 戶外座位有植物隔住海濱長廊,私隱度十足
- 外圍部份戶外座位可以見到沙灘
- 戶內d位都好寬,唔會唔舒服
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌環境:9/10
🙋🏻‍♂️服務:8/10
💰價錢:around $200
👍🏻推薦:9/10

Overall
份量大件,真實份量比睇相嘅大
重點推薦nachos
pasta類非常可以!
Pizza就可以skip

(📍愉景灣) ZAKS