2021-08-18 653 views
*溫馨提示*食物份量為外國人食嘢份量即係比平時食嘅差唔多double咗大家落單前要諗清楚先叫!諗諗下其實性價比都算不錯!仲要喺近海邊食,氣氛幾好~PS 三道菜兩杯嘢食兩個人食淨一半PS2 我哋本身都好大食嘅PS3 我哋好肚餓去食都食淨咁多PS4 唔好學我哋做大暰鬼!!!✨Pepperoni 意大利辣肉腸薄餅 $140有得揀厚薄批,好彩揀咗薄,唔係實會飽到傻鍾意薄批脆卜卜嘅口感~辣肉腸就是邪惡!冇得輸!成個pizza鋪滿好多芝士好煙韌好好味啊~~~✨Fettuccine Carbonara 煙肉芝士闊條麵 $150睇相未必覺,但呢碟意粉真係好大盤份量多,落汁出手都好重令每條意粉都好掛到汁,好creamy好正!不過有少量意粉好似未煮透,咬落會有少少硬但整體而言都係好好食嘅卡邦尼!🔹Zaks Nachos 招牌粟米薄脆 $153(Chilli Beef 牛肉 +$30)面頭鋪滿芝士、sour cream等等配上粟米脆片冷熱冷熱咁食都幾不錯!加咗個牛肉,係類似辣肉醬嘅質地個人就覺得可有可無,唔加都得✨Mango Smoothie $55好飲!係唔假、天然嘅芒果味~🔹Strawberry Mil
*溫馨提示*
食物份量為外國人食嘢份量
即係比平時食嘅差唔多double咗
大家落單前要諗清楚先叫!
諗諗下其實性價比都算不錯!
仲要喺近海邊食,氣氛幾好~
PS 三道菜兩杯嘢食兩個人食淨一半
PS2 我哋本身都好大食嘅
PS3 我哋好肚餓去食都食淨咁多
PS4 唔好學我哋做大暰鬼!!!
Pepperoni  意大利辣肉腸薄餅

✨Pepperoni 意大利辣肉腸薄餅 $140
有得揀厚薄批,好彩揀咗薄,唔係實會飽到傻
鍾意薄批脆卜卜嘅口感~
辣肉腸就是邪惡!冇得輸!
成個pizza鋪滿好多芝士
好煙韌好好味啊~~~
Fettuccine Carbonara 煙肉芝士闊條麵
睇相未必覺,但呢碟意粉真係好大盤
份量多,落汁出手都好重
令每條意粉都好掛到汁,好creamy好正!
不過有少量意粉好似未煮透,咬落會有少少硬
但整體而言都係好好食嘅卡邦尼!
Zaks Nachos 招牌粟米薄脆
🔹Zaks Nachos 招牌粟米薄脆 $153
(Chilli Beef 牛肉 +$30)
面頭鋪滿芝士、sour cream等等配上粟米脆片
冷熱冷熱咁食都幾不錯!
加咗個牛肉,係類似辣肉醬嘅質地
個人就覺得可有可無,唔加都得
✨Mango Smoothie $55
好飲!係唔假、天然嘅芒果味~

🔹Strawberry Milkshake $55
果味同奶味幾balance,我鍾意!

*✨為私心推介!
Pepperoni  意大利辣肉腸薄餅
Fettuccine Carbonara 煙肉芝士闊條麵
Zaks Nachos 招牌粟米薄脆
  • Fettucinui Carbonara
  • Pepperoni
今晚坐露天坐位,一啲都唔熱,有微微的風好舒服,望住靚景嘆晚餐招牌沙律$135沙律菜、牛油果、蛋、車厘茄、麵包粒、青瓜、洋蔥⋯⋯全部都係新鮮食材煙肉芝士闊條麵$150好大碟,四個人都夠食,仲超級好食椒鹽鮮鱿$160 呢碟送啤酒一流,我見都好多人叫,味道唔錯招牌pizza$150我哋揀咗厚底,熱辣辣上枱,餅底脆口,好食過好多pizza店餡料豐富,值得一試三杯milkshake 今餐好滿意,食到好食嘅,特別開心
招牌沙律$135
煙肉芝士闊條麵$150
好大碟,四個人都夠食,仲超級好食
椒鹽鮮鱿$160
呢碟送啤酒一流,我見都好多人叫,味道唔錯
招牌pizza$150
我哋揀咗厚底,熱辣辣上枱,餅底脆口,好食過好多pizza店
餡料豐富,值得一試
三杯milkshake
今餐好滿意,食到好食嘅,特別開心
2021-08-16
Type of Meal
Dinner
2021-08-16 387 views
週末到訪風景怡人嘅愉景灣⛪️,決定要拜訪一下好多人推薦、大名鼎鼎嘅ZAKS。ZAKS係愉景灣最大嘅餐廳😝,有成5000尺咁大,分咗上下兩層,戶內戶外。當日特意挑選左張最近海邊嘅枱,入夜之後望住醉人沙灘同埋海景,加上枱上嘅小蠟燭,氣氛都幾浪漫😳。而ZAKS主打fusion菜,包含多國菜系、照顧哂唔同人嘅口味👍🏻今次我地點左一個店家推薦嘅combo set,個set包括左Caesar salad🥗 、椒鹽魷魚🦑、白酒大蜆扁意粉🍝、ZAKS嘅招牌特色pizza🍕,同埋兩杯飲品🥂。喺逐一點評之前,不得不讚ZAKS嘅每樣食物嘅分量都好多🥰,以正常食量嚟講,呢一個combo set應該可以夠3個人食飽🤣-$599 combo set B-Caesar salad🥗 -ZAKS嘅Caesar salad同平時食開嘅無太大分別,主要係romaine lettuce🥬 、焗麵包粒🍞、磨碎左嘅Parmesan cheese🧀,最後加上經典嘅caesar dressing。入口都係經典嘅味道,比較特別嘅係,呢度嘅焗麵包粒係比較硬同埋比較大粒,每次食都要分開幾啖先咬完一粒cruton😗椒鹽魷魚(salt & p

$599 combo set B
Caesar salad🥗

椒鹽魷魚(salt & pepper calamari)
首先,分量好多🥰!由於魷魚係新鮮炸起,上枱嗰陣食嘅第一啖都感受到當中嘅熱力😚,咬入口就感受到佢嘅脆漿好薄,一下清脆嘅口感,隨即感受到新鮮魷魚🦑嘅軟糯,配上店家提供嘅泰式辣醬同埋他他醬,完全感受到豐富嘅滋味☺️!作為starter,呢度菜做得特別好嘅地方在於佢嘅炸漿夠薄👍🏻,而且配上檸檬,加入一啲酸味👍🏻,即使食炸嘢都唔會覺得好油膩,亦都非常下酒,適合一路飲🥂一路食,談笑風生😚。

白酒大蜆扁意粉🍝
雖然佢叫白酒大蜆扁意粉🍝,但係佢主要係用Pepperoncino sauce,即係以蒜片🧄、橄欖油仲有辣椒🌶作為嘅基底醬汁。所以入口之際,率先感受到嘅係蒜頭嘅香味,其後係橄欖油香同埋舌頭上微微嘅焦灼感🥵。店家選用扁意粉,令佢更加掛味,吸收到濃郁嘅蒜香🧄,同埋淡淡蜆嘅鮮味。蜆肉新鮮彈牙,無沙,雖然稱唔上大蜆,但係分量都有20隻左右,已經收貨👍🏻。整體嚟講味道豐富,唔錯🥳

ZAKS House Special Pizza🍕
成餐飯雖然慢慢食,但其實食到Pizza已經飽左八成,所以真係食唔哂🥺。ZAKS嘅招牌Pizza嘅配料有sausage、ham、pepperoni、青椒🫑、洋蔥🧅、菠蘿🍍,都算係一種幾經典同豐富嘅配搭。上菜個陣熱辣辣🤩,一拎上手就已經感受到Pizza嘅皮好脆🤩,急不及待想放入口試下咩味。而咬落去個際,就感受到豐富嘅芝士🧀帶嚟嘅口感,而佢嘅外皮十分香脆,會令人想一直咬落去🤣。醬料同上面嘅配料配搭得宜,辣度唔會過多,菠蘿又唔會太甜太多汁搶左個味同口感,味道非常平衡,讚😋

另外包soft drink 2杯: 揀選了Ginger Ale同Ginger Beer
2021-08-15 289 views
假日來個愉景灣輕鬆遊,都可以令成個人鬆一鬆!愉景灣雖然唔算多餐廳,但勝在夠高質~今次呢間都係是但行入去,事前冇做功課但質素絕對令人眼前一亮~兩個人,所以叫嘅野食唔多,叫左一個意式香辣長通粉同一個辣肉腸Pizza Share~估唔到個長通粉份量都幾多,好掛汁,味道酸酸甜甜咁好開胃。面頭有啲芝士以為會好膩,點知又唔會,真心幾好。Pizza方面揀咗薄批 (有提供厚批),面頭好多好多芝士,不過呢個我地掛住食,冇影相。個人比較鐘意食薄批,脆脆地,配啤酒一流!不過呢個Pizza美中不足係面頭啲芝士一凍就會好快乾左咁,呢個位爭少少~同埋可以再多啲辣肉腸。野飲都係叫左兩杯,我呢杯就係Passion Fruit + Corona,幾易入口,唔太適飲酒嘅朋友應該都飲得到。餐牌種類都幾多,下次會再嚟試多啲!
假日來個愉景灣輕鬆遊,都可以令成個人鬆一鬆!
愉景灣雖然唔算多餐廳,但勝在夠高質~

今次呢間都係是但行入去,事前冇做功課
但質素絕對令人眼前一亮~

餐牌種類都幾多,下次會再嚟試多啲!

2021-07-31 1047 views
星期日同屋企人入咗愉景灣 一落巴士就入咗間最就腳嘅餐廳本身睇完menu之後order左幾個main好彩媽媽醒目望到牆上貼住嘅幾個combo (menu冇㗎) 竟然同我哋order咗嘅差唔多 仲要平啲 ‼️特別推介佢嘅套餐 大件夾抵食‼️🍴Set B🍴Caesar salad + 炸魷魚 + 白酒蜆肉意粉 + 招牌特色pizza + 2杯嘢飲一開始以為佢係細細碟嘅頭盤 仲諗住四個人唔夠食 要再叫多一碟點知...炸魷魚一樣好有驚喜 完全唔油膩 意粉同樣大碟 蜆肉好多 辣辣地好惹味最出色係pizza!!! 批邊好脆 餡料好豐富 仲有好多好多芝士🤤呢個份量四個大人絕對係食唔晒嘅😂性價比十分高!!! 下次一定再嚟!!!
星期日同屋企人入咗愉景灣

仲諗住四個人唔夠食 要再叫多一碟
點知...

炸魷魚一樣好有驚喜 完全唔油膩

意粉同樣大碟 蜆肉好多 辣辣地好惹味

最出色係pizza!!!
批邊好脆 餡料好豐富 仲有好多好多芝士🤤

呢個份量四個大人絕對係食唔晒嘅😂
性價比十分高!!! 下次一定再嚟!!!
2021-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
  • 招牌特色薄餅
2021-07-24 668 views
 👁‍🗨難得入黎梗係要食d野,但唔知有咩食,係網上搵呢間話係比較出名既! 有上下兩層,亦有戶外海景位置!估唔到食物份量都幾大,質素中等,雖然唔會話係好難忘既味道,但呢度黎講係幾抵食既。 🔷招牌特色Pizza $150 -可揀厚批或薄批,揀左厚批,批邊位脆入面好鬆軟,有香腸+辣肉腸+火腿+青椒+洋蔥+菠蘿,食落係一貫pizza傳統配蕃茄醬&芝士既調味, 唔太感受出咩特色風味😂  🔶白酒大蜆意粉 $160-有d蒜蓉香,意粉炒得彈牙,乾濕度ok,可能麵底太多,調味算係較清淡。
 👁‍🗨難得入黎梗係要食d野,但唔知有咩食,係網上搵呢
間話係比較出名既! 有上下兩層,亦有戶外海景位置!
估唔到食物份量都幾大,質素中等,雖然唔會話係好難忘
既味道,但呢度黎講係幾抵食既。

🔷招牌特色Pizza $150
 -可揀厚批或薄批,揀左厚批,批邊位脆入面好鬆軟,
有香腸+辣肉腸+火腿+青椒+洋蔥+菠蘿,
食落係一貫pizza傳統配蕃茄醬&芝士既調味,
唔太感受出咩特色風味😂

🔶白酒大蜆意粉 $160
-有d蒜蓉香,意粉炒得彈牙,乾濕度ok,
可能麵底太多,調味算係較清淡。

浪漫渡假聖地,海邊吹吹風品嘗多國菜美食一直都好喜歡愉景灣呢個地方,之前嚟幾次都係做野,今次終於可以同蝦子餅一齊嚟。同事介紹呢間 ZAKS 好食,一於嚟試下🥰室外環境佈置好寫意,好似去咗外地旅遊咁,可以一邊食一邊享受醉人景色,吹吹海風份外寫意。不過當晚太熱了,我地選擇咗坐室內,人少少坐得好舒服。勁鍾意黑松露嘅我,一定會叫「蘑菇黑松露意大利飯」Porcini Mushroom Risotto $160好香嘅黑松露衝出整碟意大利飯,滿滿嘅芝士香味,啖啖濃郁芝香,每一啖都感覺到「肥」🤣🤣🤣但太好味,仍然不停吃吃吃😝😝「夏威夷薄餅」#5 Hawaiian Tropical $140可選擇厚批或者薄批,我地選咗厚批。有菠蘿🍍同芝士嘅Pizza 一定唔會難食😂好好味啊,岩岩焗起嘅Pizza 鬆軟餅皮加脆口批邊,正😍份量相當大,兩個人竟然食唔晒,要打包返屋企再食,第二日整返熱都咁好味🥰飲品就無乜特別,如果賣相再靚啲就好啦🥰Mango Smoothie $55Mango Juice $48ZAKS (愉景灣)愉景灣D'Deck 地下G04及1樓103
浪漫渡假聖地,海邊吹吹風品嘗多國菜美食

不過當晚太熱了,我地選擇咗坐室內,人少少坐得好舒服。

勁鍾意黑松露嘅我,一定會叫
「蘑菇黑松露意大利飯」
Porcini Mushroom Risotto $160

「夏威夷薄餅」
#5 Hawaiian Tropical $140

飲品就無乜特別,如果賣相再靚啲就好啦🥰
Mango Smoothie $55
Mango Juice $48

ZAKS (愉景灣)
愉景灣D'Deck 地下G04及1樓103
哩間位於愉景灣既餐廳食物非常抵食 同出面西餐既價錢一樣 但份量起碼大一倍😵真係嚇親我!而食物既質素都對得住佢既價錢同份量😆仲可以坐係出面對住個海景 非常寫意 大家去開都可以去試一試

2021-06-19 803 views
講服務態度嘅話呢度會備101分👍👍 唔講環境好舒服,而且仲可以睇到靚靚嘅愉景灣😎,當時等緊嘢食嘅途中其中一位店員,送咗一盤蝦片畀我哋🤭,眼見其他客人都係冇蝦片的, 唔單止呢樣,第二件事嘅係當時淨係叫咗兩個餐,小編冇叫到嘢飲,個位好好人嘅店員行過黎話送杯嘢飲畀我哋(真係唔識㗎)😗-嘢食方面最出色嘅係牛骨湯,佢哋嘅牛味好濃而且肉質好嫩🐂,係眾多之中最出色嘅!佢地既扎肉都做得出色既,但係其他粉麵就一般般冇乜特別🤔
2021-06-15 663 views
去咗咁多次愉景灣有3次都喺呢度食 因為呢間係餐牌種類比較多 加上係靠海邊餐廳面積最大嘅一間餐廳 餐廳有好大嘅outside area 仲有好多張table都係靠海邊嘅! 今次係第二次食dinner 水準依然keep 到 可能係星期日關係仲要坐無虛席特別係而家人人只好留港消費 所以愉景灣今日沙灘都人頭湧湧!首先嚟個頭盤 每次食西餐 10次有6次必食嘅凱撒沙律 份量好大碟 第一次食西餐食到咁大碟啲菜好fresh 同埋啲凱撒汁撈得好平均 不多不少每片菜都有汁 唯獨啲煙肉乾身咗少少 整體都ok另外意大利飯都係超級大碟 平時百幾二百蚊都只係得呢碟3分1 兩個人食除非係好大食 咪都一定食唔晒 所以最終都要打包 意外驚喜嚟啦!就係竟然有我至愛嘅 Sangria真係必點 平時通常食西班牙或萄國菜先會有 所以呢度真係算多元化 仲有大細size 可點添♥️♥️♥️pizza 味道ok 👍 份量就正常 所以呢間餐廳可以喺愉景灣咁多年 係有原因嘅
水準依然keep 到 可能係星期日關係仲要坐無虛席
特別係而家人人只好留港消費 所以愉景灣今日沙灘都人頭湧湧!
首先嚟個頭盤 每次食西餐 10次有6次必食嘅凱撒沙律

2021-05-30
  • Sangria
  • 凱撒沙律
2021-06-15 493 views
都真係好多年無入愉景灣喇玩完半日夜晚嚟到Zaks 食飯 #椒鹽魷魚 🦑有兩款醬俾你蘸總有一款啱你心意#白酒大蜆扁意粉 🍝#招牌粟米薄脆 🌮好食到不得了!有mozzarella cheese, guacamole, sour cream同 tomato salsa,一齊食或者分開食都好好味🤤#印第安香辣薯條 🍟其實我食唔出同普通薯條嘅分別...#牛油雞咖哩麵餅 🥘唔揀飯揀配naan,蘸個汁唔會太辣得嚟又好香滑#香蒜雞肉通粉 🍝呢個勁重蒜味😂#椒鹽皇帝蝦配蔬菜檸檬牛油醬啲蝦肉都幾爽口,啲配菜就麻麻哋🤷🏻‍♂️#煙肉芝士闊麵 🍝#招牌特色薄餅 🍕我揀嘅話係唔會揀有菠蘿嘅pizza🤪(btw 呢個pizza 追咗三次先嚟到,不過食到呢度大家都已經飽喇...)其實仲有嗌 #韓式炸雞翼 🐓 (不過冇影相)(佢個皮炸得好好鬆脆,配埋兩款汁:#StockySweetSoy 比較普通,係估唔到 #SpicyKoreanMarinade 又幾辣)基本上嗌咗嘅嘢食都唔錯多人嘅話好值得嚟試下 (可以食多啲唔同菜式)
都真係好多年無入愉景灣喇
玩完半日夜晚嚟到Zaks 食飯

#椒鹽魷魚 🦑
有兩款醬俾你蘸總有一款啱你心意

#白酒大蜆扁意粉 🍝

#招牌粟米薄脆 🌮

#印第安香辣薯條 🍟
其實我食唔出同普通薯條嘅分別...

#牛油雞咖哩麵餅 🥘
唔揀飯揀配naan,蘸個汁唔會太辣得嚟又好香滑

#香蒜雞肉通粉 🍝
呢個勁重蒜味😂

#椒鹽皇帝蝦配蔬菜檸檬牛油醬
啲蝦肉都幾爽口,啲配菜就麻麻哋🤷🏻‍♂️

#煙肉芝士闊麵 🍝
#招牌特色薄餅 🍕
我揀嘅話係唔會揀有菠蘿嘅pizza🤪

其實仲有嗌 #韓式炸雞翼 🐓 (不過冇影相)

基本上嗌咗嘅嘢食都唔錯
多人嘅話好值得嚟試下 (可以食多啲唔同菜式)
2021-06-06
Type of Meal
Dinner
2021-06-07 362 views
Calling for all who would love a lackadaisical day with gorgeous views and good food💭〘 Cajun Spiced Fat Chips 〙HKD103Small portions are simply not enough for the partner in crime so this huge plate is a dream! Extra care was taken with the simple spices which did not overthrow the rich potato flavours - a great balance indeed.〘 Zaks Nachos 〙HKD153Served warm and crispy, this platter of dorito chips topped with melted mozzarella, jalapeños, guacamole, black olives, sour cream and tomato salsa is

〘 Zaks Nachos 〙HKD153
Served warm and crispy, this platter of dorito chips topped with melted mozzarella, jalapeños, guacamole, black olives, sour cream and tomato salsa is a staple for guacamole and cheese fanatics 🥑

〘 Zaks Roast Chicken 〙HKD175/half
Beautifully roasted spring chicken infused with rosemary, roast garlic and olive oil served with coleslaw and potato wedges - a satisfying plate for carnivores!

〘 Wild Mushroom Risotto 〙HKD160
A soft and creamy Italian rice infused rather lightly with black truffle oil, fresh herbs and Italian porcini mushrooms - not so much out of the ordinary, but nothing short of what was expected.
2021-05-23 994 views
辛苦左一個禮拜,又無法出國,禮拜日決左同女友遠離市區,去愉景灣渡假。當日去到已經差不多2點幾,加上大家都無食午飯,所以決定揀左一間近海邊既餐廳食飯,當日人太多,侍應都好忙,我地要等待一段時間後才能入座,我地被安排近海邊既位置,望住海境及沙灘,完全係在外國渡假既感覺。招牌粟米薄脆即叫即整,卜卜脆,濃濃既芝士味🧀,加上牛油果醬,一啲油膩感都無,用黎送酒🍺一流👍十分配椒鹽魷魚味道比較淡,有別於中式既椒鹽味道,但配上旁邊酸甜既醬料及泰式辣醬,亦十分配合。招牌烤雞一啲都唔會柴,而且重有嫰嫰既感覺,肉汁豐富,新鮮既沙律菜,酸酸甜甜,非常開胃。最後我地還每人叫一杯啤酒,慢慢享受我地既美食及周圍既景色,慢活人生,好好放鬆一下自己。😊

招牌粟米薄脆

椒鹽魷魚

招牌烤雞
2021-05-13 933 views
一個悠閒既平日走左入愉景灣發掘香港美好一面,行下行下想揾間餐廳醫肚,見到ZAKS好大,食物款色多選擇,又望到海景,所以走左入去醫肚。聽侍應講這裡晚上可以看到迪士尼煙花,不過咁岩呢段時間煙花取消左,要睇就要等下。點了一份漢堡及披薩,望住個海食感覺好chill,不過天氣開始熱,食食下都覺得有少少熱,忍不住點了杯啤酒消下暑,餐點分量几大,夠3個大人一個小孩食。餐廳內很多外國人在飲啤酒,感覺好似置身外國咁。另地理位置很好,食完可漫步落沙灘,可以再去。

2021-05-09 870 views
⛵️渡假風餐廳⛵️蘑菇黑松露意大利飯 $160墨西哥雞肉夾餅 $140壽司要讚一讚佢嘅環境喺正海邊🌊真係好有渡假嘅感覺然後就係佢嘅食物兩樣食物來比較,會比較喜歡墨西哥夾餅🇲🇽墨西哥夾餅有莎莎醬同埋忌廉值得一讚嘅係佢嘅莎莎醬酸酸地少少辣非常惹味😋😋😋反而個意大利飯就比較遜色係比較淡嘅嗰一種又冇乜黑松露味係連香味都冇乜嗰種😂但係好處係食完呢兩樣食物之後唔會覺得好口渴同口乾🤗平時出邊餐廳食嘅可能就好濃味但係就會好口乾🧐另外食物嘅份量真係十分十分之大😱個意大利飯好似係兩盒楊州炒飯嘅份量😂我哋兩個女仔最終都係食唔晒😣總括而言,環境舒適,食物味道中上,會再去試埋其他嘢食😎
⛵️渡假風餐廳⛵️

蘑菇黑松露意大利飯 $160
墨西哥雞肉夾餅 $140

壽司要讚一讚佢嘅環境
喺正海邊🌊
真係好有渡假嘅感覺

然後就係佢嘅食物
兩樣食物來比較,會比較喜歡墨西哥夾餅🇲🇽
墨西哥夾餅有莎莎醬同埋忌廉
平時出邊餐廳食嘅可能就好濃味但係就會好口乾🧐

另外食物嘅份量真係十分十分之大😱
個意大利飯好似係兩盒楊州炒飯嘅份量😂
我哋兩個女仔最終都係食唔晒😣

總括而言,環境舒適,食物味道中上,會再去試埋其他嘢食😎
2021-04-08
$150 (Lunch)
Celebration
Birthday