2024-05-05 1671 views
4.3/5🌟🐮帶大家食真正好食既燒肉一間「唔洗諗即刻book既餐廳」Dinner set 分3個價錢 : $580 $680 $880講真食好少少既任食燒肉都接近$500 不如拎錢去享受真係高質既燒肉 一樣可以食到極飽🤤個人對燒肉要求極高 好怕又油又膩又唔好食 所以寧願揀間高質素既燒肉餐廳好好享受下 ☺️ 真係好食既 一晚幾片靚牛已經好飽好滿足位於上環既 「Yakiniku Great」係我最近食過最好食既燒肉店 🥩 價錢合理 & 店員全部幫你燒 確保你食到既燒肉都係岩岩好 唔會overcooked 淨係appetiser 已經係「wagyu sushi」😋 其他dish好食到唔洗講 睇相就知💯👍🏻✍🏻 Rating: 8.6/10
4.3/5🌟🐮帶大家食真正好食既燒肉

一間「唔洗諗即刻book既餐廳」

✍🏻 Rating: 8.6/10
2024-02-01 2435 views
今晚和友人一行四人到訪,上環分店很寬敞,落地玻璃設計,空間感十足,店內抽風好,沒有任何燒肉味道。我們被安排坐靠窗位置,點了兩份<松>,兩份<極>。兩個套餐相差$200,店員解釋了頭7款肉都是一樣,分別在於最後一款,松的是kimura yaki ,壽喜燒汁加生雞蛋。極的是頂級的chateau briand,配上北海道海膽,非常奢華。我之前到訪中環分店都是店員幫忙燒全部的肉類。今次在上環分店,有一半是店員負責,另一半則是我們燒。我個人比較喜歡全部都是店員燒,所以下次再訪會選擇中環分店。總括所有肉的部位都十分好吃,套餐性價比高,和牛肉質和油脂分布甚好,每一口都很滿足👍🏻

2024-01-29 1398 views

Booked this a month in advance and had a really high expectation on this. We tried the Omakase Kiwami at $880/person that comes with 8 cuts including their signature Uni Chateau Briand. I’d say the quality wasn’t bad, but not that outstanding. Most of the cuts just tasted the same to me. Those 8 cuts also went so quickly that we didn’t feel full actually. The last uni wagyu piece had nothing special to me as well. The uni flavour was so bland, just a gimmick I guess. Honestly had no idea why this place is so famous.

Overall rating: 6/10
遲遲未試Yakiniku GREAT 係因為要留訂金之餘,時間只有晚上6點及8點兩輪選擇。不過一試之後,係甘願受到呢啲限制。有三款分別$580/680/880嘅套餐,我點咗$680夠為「松」嘅套餐,有8款唔同牛肉部位,再加一碗生蛋飯。肉類部位我記不清楚了,只記得第一道是火炙和牛壽司,肉類當中,其中一件為餐廳推介必食A5和牛板腱,仲有拜拜肉呢個咁特別嘅部位,及用來送生蛋飯嘅西冷。其實八道菜都好出色,配上特製醬汁,也有店員負責燒大部分肉,以掌握火喉,每啖肉入口即溶,油花香滑,會令人捨不得吞下。而拜拜肉這個部位太特別了,初嚐難忘它柔軟得來卻不失肉味,一試傾心。餐廳食物水準超群,服務及環境都很好,食完之後好想再光顧呢!
餐廳食物水準超群,服務及環境都很好,食完之後好想再光顧呢!

2035 views
2024-01-01 1274 views
嚟到Yakiniku Great同呀夥計落咀一場日式燒肉盛宴!揀咗店內既Omakase Kiwami極,啟動味蕾既先序曲係一啲和牛starter,直頭就係鋪墊得好正噃!跟住上菜既每款和牛部位,真係冇得輸。招牌uni briand don,將海膽嘅輕柔同和牛嘅醇厚結合得咁至宜,食落去滿嘴喺甘香嫩滑之中暢游,舌頭真係過癮到即刻話你知:「呢個味,正!」同場仲有包括緊張戲碼既chateaubriand,親眼見到係料理過程嘅每一步,慢慢期待既眼神絕對冇浪費—外層sear得啱啱好,入口處融合咗肉香同輕微嘅火候香,仲有啲啲粉紅,揭示緊一個軟滑無比嘅秘密。即使無花哨裝飾,但每一口都係樸實中嘅精緻,係你原汁原味中尋覓到嘅感動。同樣不容錯過嘅,系每次來都要嘆一嘆嘅番茄冷麵。走過嚿燒肉後,隻冷麵如沁心嘅清泉,令人清口得嚟又留住味蕾嘅滿意。抹茶紅豆冰淇淋收尾仲要講句「美味到尾」!總之,喺Yakiniku Great食一餐,真系食肉人士嘅小確幸!🥩✨🍣

2023-12-16 1146 views
今日嚟到上環「YAKINIKU GREAT」食omakase和牛,呢個套餐入面有7款肉,佢哋每一款牛都好新鮮,顏色上可以睇到會有七彩光澤係肉面上,平時既然肉好少會見到,牛肉入口即溶,醬汁有三款,每一款配唔同嘅牛都好到位,看得出廚師精心烹調,食完後濃濃既牛味依然留係口中,真係回味無窮• OMAKASE Hi (KIWAMP) 每人 $820Omakase 終極特別稀有 7 切-KIWAMP 將包括「UNI Chatenu Briand*•UNI-海膽*所有 Omakase 最低訂購量為 2 份YAKINIKU GREAT (Manhattan Avenue) (上環)上環皇后大道中255號Manhattan Avenue地下1號
• OMAKASE Hi (KIWAMP) 每人 $820
Omakase 終極特別稀有 7 切
•UNI-海膽
*所有 Omakase 最低訂購量為 2 份

2023-07-19 3608 views
幾經辛苦提前預訂咗,因為呢間餐廳真係好難定位,所以今日推晒所有嘢都要嚟食,總體嚟講打個95分一啲都唔過分但係可惜海膽和牛飯冇預期中咁好味,醬汁味有啲重其他肉類出品都係上乘,唔影響今次體驗
但係可惜海膽和牛飯冇預期中咁好味,醬汁味有啲重
其他肉類出品都係上乘,唔影響今次體驗
2023-03-25 4410 views
這家訂座太難了,OpenRice不能定,白天也不开门,只能晚上6點打電話預定,好不容易訂上又臨時通知爐子壞了要取消,太難了。已經兩次了爐子壞掉临时取消,爐子老壞就不能修修好嗎?
2022-12-05 5529 views
慶祝朋友生日,兩個人點左OMAKASE「KIWAMI」有8款和牛稀有部位,每款店員都會細心介紹,有幾款店員介紹後會幫你燒,有幾款就店員教你自己燒。款款肉都好好味!最後個海膽和牛丼更是驚喜,海膽好鮮甜,和牛肉好香,好淋,再淋上即煮既牛油醬油蒜片汁,好好食!每位店員都好熱情,好友善因為生日,所以店方會送上生日甜品,而且全間餐廳店員會一齊拍手唱生日歌,朋友好驚喜好耐無食過咁好食既燒肉,氣氛又好,係好愉快嘅體驗
慶祝朋友生日,兩個人點左OMAKASE「KIWAMI」
款款肉都好好味!

每位店員都好熱情,好友善

好耐無食過咁好食既燒肉,氣氛又好,係好愉快嘅體驗

Celebration
Birthday
  • Omakase
2022-12-04 3626 views
#YakinikuGreat.Omakase 分別有 $680 & $880有appetizer + 八款牛肉食😇兩個餐頭七款肉都一樣只係第八款唔同今次試咗$880.appetizer 係牛肉壽司.第一款主要食肥油味無牛肉味not my cup of tea.第二款係厚切 加鹽同pepper對我嚟講亦冇乜特別.第三同四款都係有醬汁醃過所以比較適合我我自己鍾意第三款 Misuji 😍牛肉味香同埋好冧.第五款係用味增醃左3日覺得味增味蓋過牛肉味.第六款 係和牛肉丸+醬汁同蛋黃一起食店員話粒丸好似食Burger等我仲期待係咪會有個包一起食🤣我就話似半熟嘅beef tar tar都係我幾鍾意嘅一款😇.第七款係近shoulder位置每邊燒兩秒 再係湯拖兩秒食完可以飲埋d湯食法好特別可惜我件肉有少少筋💔.第八款係海膽牛肉飯馬糞海膽鮮甜和牛牛肉冧身多油我個人唔覺得呢款係特別好好食.另外 +$ 點左 Chef Kimura Yaki係$680個餐嘅第八款牛係一塊薄牛肉 (最後個video) +蛋黃同醬汁雖然有啲漏, 但係正!😊絕對係signature dish.如果下次再食我會揀$680就算🙃.店員服
#YakinikuGreat
和牛牛肉冧身多油
我個人唔覺得呢款係特別好好食
另外 +$ 點左 Chef Kimura Yaki
係$680個餐嘅第八款牛
係一塊薄牛肉 (最後個video)
+蛋黃同醬汁
雖然有啲漏, 但係正!😊
絕對係signature dish
如果下次再食我會揀$680就算🙃
店員服務都好好
整體感覺都唔錯 ☺️
Overall牛肉偏生
如果燒耐少少 有微微燶邊 可能會香口啲~
————————————————————————YAKINIKU GREAT地址:Shop 1, G/F, Manhattan Avenue, 255 Queen's Road Central, Sheung Wan上環皇后大道中255號Manhattan Avenue地下1號舖(中環也有分店~)香港No.1的日式燒肉名不虛傳,order了$880的KIWAMI omakase,8款和牛稀少部位搭配不同的醬料和吃法,昇華了仙台A5和牛的質感🤤,適當的帶出和牛的油脂香味,入口即溶!員工服務很好,很熱情❤️‍🔥有點小可惜客人只可以選擇同一款omakase🟠推薦食物 Recommended OMAKASE 「KIWAMI」🔹Misuji 肩胛板腱:作為店內招牌,口感軟嫩,肉味濃郁,入口即溶,是日最佳🙌🏻🔸Yakisashi:職員示範的第一款肉,只需7秒,最佳醬汁,十分惹味😍🔹Shakushi配鰹魚湯:鮮甜的鰹魚湯加上油脂分布均勻的和牛🔸Uni Briand Don 海膽和牛丼:鮮甜的海膽加上和牛蒜片十分滿足!🔹Monaka:紅豆焙茶雪糕🍨作為完美的結束,外脆(外皮)中軟(麻糬)內冰涼(雪糕),
————————————————————————
YAKINIKU GREAT
(中環也有分店~)

🟠推薦食物 Recommended
OMAKASE 「KIWAMI」
和牛壽司
和牛漢堡

Shakushi配鰹魚湯

Monaka

🔹Monaka:紅豆焙茶雪糕🍨作為完美的結束,外脆(外皮)中軟(麻糬)內冰涼(雪糕),層次豐富,必點!

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹 無 No

🟠員工 Waitresses
服務熱情細心,有客人時會一起歡迎,大概有一半時間店員會幫忙燒👩🏻‍🍳

🟡環境 Environment

舒適闊落,很難得的一家餐廳廁所是加分位,旨在成為最乾淨廁所🚽,的確很乾淨,廁紙也是酒店般折成三角形,可見清理得很密,另外提供漱口水和牙線

🟠總評分Overall (9.5/10)

💰 $900/person

#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環 #ezukokosheungwan #ezukoko上環
#ezukokojapan #ezukoko日式 #ezukokofinedining #ezukoko燒肉
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #中環餐廳 #上環餐廳 #YAKINIKUGREAT
和牛漢堡
Shakushi配鰹魚湯
Monaka
  • Omakase
2022-11-08 2590 views
天氣凍嘅時候就想食燒肉,軟綿綿嘅牛肉,燒到噼哩啪啦嘅脂肪,冬天deserve呢種邪惡🧚🏻‍♀️👼🏻Yakiniku Great 用嘅係仙台牛,亦即係A5和牛。Lunch 我地揀咗Omakase松,因為和牛油脂太豐盈,其實7道菜都夠滿足🤰🏻其實7道菜就係7個唔同部位,佢有塊牌仔標示咗有咩部位同埋建議燒幾多秒,其實都係FYI,因為店員都會幫你介紹埋燒埋,好好服務。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️呢餐好耐之前食,具體每塊肉係點已經講唔出,每塊肉都用咗唔同調味料,所以各有千秋、都好好食,燒嘅時間掌握得啱啱好就當然,和牛嘅油脂香真係無懈可擊。🫶🏻但令我最印象深刻嘅係最後個飯。用咗醬油醃製嘅蛋黃,配上薄燒嘅和牛,戳穿蛋黃嗰吓固然治癒,撈勻啲飯之後,又滑又香,完美嘅句號。💫💫

這家日式燒肉一直都是我在香港最愛去的雖然沒有很華麗的裝潢 但食物質素真的很讚👍🏻和牛肉質軟嫩入口即化 肉與油花的味道分布均衡這次去也是選了$680的松omakase一共有1款和牛壽司跟8款和牛每次去和牛的部位也有可能會不同的但一定有他們家的招牌Misuji跟蛋牛飯另外亦單點了番茄冷麵 非常好吃😍吃到最後點了抹茶紅豆冰淇淋 也是必須點的!《松Omakase》🥢和牛壽司🥢Shakushi🥢Fillet🥢Misuji🥢Dai Sankaku🥢西京燒(不在餐單裡)🥢迷你漢堡(不在餐單裡)🥢Kurisankaku🥢Kimura Yaki《單點》🥢Cold noodle with tomato🥢Suntory premium malts🥢Monaka ice cream
這家日式燒肉一直都是我在香港最愛去的
雖然沒有很華麗的裝潢 但食物質素真的很讚👍🏻

和牛肉質軟嫩入口即化 肉與油花的味道分布均衡
這次去也是選了$680的松omakase
一共有1款和牛壽司跟8款和牛
每次去和牛的部位也有可能會不同的
但一定有他們家的招牌Misuji跟蛋牛飯

另外亦單點了番茄冷麵 非常好吃😍

吃到最後點了抹茶紅豆冰淇淋 也是必須點的!

《松Omakase》
🥢和牛壽司
🥢Shakushi
🥢Fillet
🥢Misuji
🥢Dai Sankaku
🥢西京燒(不在餐單裡)
🥢迷你漢堡(不在餐單裡)
🥢Kurisankaku
🥢Kimura Yaki

《單點》
🥢Cold noodle with tomato
🥢Suntory premium malts
🥢Monaka ice cream
2022-09-26
  • Kimura  Yaki
呢間已經開左7年,中環都有一間分店,兩間有啲唔同,中環果間全程有專人燒曬,而呢一間,反而會有部分比返客人自己燒,可以玩下燒野。頭盤侍應講解果時,後面一直企住個經理,事後聽到經理應該同緊新人講表現🤣👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🍽Omakase “Matsu”以和牛壽司作為頭盤,中間每道侍應都會同客人鞠躬致謝光臨,然後解說牛肉屬邊個部位,應該燒幾多秒等等。最後一道,亦係主角最後登場,西冷牛肉火燒兩秒,極速上碟,加上日本新鮮蛋黃撈飯,味道一絕👍🏽(鍾意食海膽嘅可以揀omakase Kiwami )

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️

🍽Omakase “Matsu”
(鍾意食海膽嘅可以揀omakase Kiwami )
2022-09-02 1878 views
𝑶𝑴𝑨𝑲𝑨𝑺𝑬 "𝑲𝑰𝑾𝑨𝑴𝑰" 🐮 八款不同部位和牛 全部都好高質 其中有幾款係特別深刻😍𝑴𝒊𝒔𝒖𝒋𝒊 肩胛板腱即係𝒃𝒚𝒆 𝒃𝒚𝒆肉😆係佢地嘅招牌菜 口感腍滑 肉味濃郁🥰𝑼𝒏𝒊 𝑩𝒓𝒊𝒂𝒏𝒅 𝑫𝒐𝒏 海膽和牛丼和牛入口即溶 海膽非常鮮甜 配上蒜片牛油汁 食完覺得好滿足🥹💖𝑺𝒉𝒂𝒌𝒖𝒔𝒉𝒊配鰹魚湯單邊燒3秒 之後再浸落鰹魚湯 魚湯鮮味加上和牛油脂香 完美❤️‍🔥🐮💓𝑹𝒂𝒘 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑲𝒊𝒎𝒖𝒄𝒉𝒊🦪泡菜汁微辣 但唔會搶左生蠔鮮甜味😋𝑴𝑶𝑵𝑨𝑲𝑨 🤎入面係焙茶雪糕 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒊同紅豆🫘食完咁多肉再用一個最中餅作結 十分滿足☺️❤️
𝑶𝑴𝑨𝑲𝑨𝑺𝑬 "𝑲𝑰𝑾𝑨𝑴𝑰" 🐮
八款不同部位和牛 全部都好高質 其中有幾款係特別深刻😍