同男朋友拍拖五週年我揀左Yakiniku Great 呢間被譽為香港no.1既日式燒肉慶祝(´∇`)有段小插曲令我小崩潰左本身book左soho店諗住唔洗自己燒點知有店員確診要關店 取消左我地booking過左一個鐘左右上環店打黎話咁岩有人取消見我地慶祝週年可以優先比張枱我地咁都算失而復得左張枱(*꒦ິ⌓꒦ີ)我地揀左Omakase Kiwami極會有和牛壽司starter+8款和牛既稀有部位包括左佢地招牌既uni briand don整體體驗係好好既 服務好細心大概有一半時間店員都會幫手燒欣賞佢地手勢都係體驗既一部分忍唔住剪左條reel去loop⸜ ෆ ⸝‍每款部分既肉都有唔同既配搭醬汁/食法成餐食和牛都唔會悶唔會膩亦食到每片肉既特性而我都好中意佢既醬汁調味唔太咸唔太甜 好恰當咁去昇華塊牛肉另外 大部分既部位燒既時間都唔過10秒大概3-5成熟 見到仲會有啲粉紅色剛剛好帶出和牛本身既油份又唔會破壞口感壓軸既chateaubriand真係不得了(๑ŐдŐ)佢取自牛柳既中心位置成隻牛最柔軟最矜貴既部位店長親自處理 又燒又炸再燒表面充分地sear左中間仲保持住好pink既粉紅色咁厚一件肉但唔洗牙
同男朋友拍拖五週年

有段小插曲令我小崩潰左
本身book左soho店諗住唔洗自己燒
點知有店員確診要關店 取消左我地booking
過左一個鐘左右
上環店打黎話咁岩有人取消
見我地慶祝週年可以優先比張枱我地
咁都算失而復得左張枱(*꒦ິ⌓꒦ີ)

我地揀左Omakase Kiwami極

唔太咸唔太甜 好恰當咁去昇華塊牛肉
另外 大部分既部位燒既時間都唔過10秒
大概3-5成熟 見到仲會有啲粉紅色
剛剛好帶出和牛本身既油份又唔會破壞口感

壓軸既chateaubriand真係不得了(๑ŐдŐ)
佢取自牛柳既中心位置
成隻牛最柔軟最矜貴既部位
店長親自處理 又燒又炸再燒表面充分地sear左
中間仲保持住好pink既粉紅色
咁厚一件肉但唔洗牙力都咬得開.ᐟ.ᐟ.ᐟ
加埋鮮甜既海膽同飯
其實食多碗都得(´∇`)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
  • Omakase
4 day(s) ago 0 views
#YakinikuGreat.Omakase 分別有 $680 & $880有appetizer + 八款牛肉食😇兩個餐頭七款肉都一樣只係第八款唔同今次試咗$880.appetizer 係牛肉壽司.第一款主要食肥油味無牛肉味not my cup of tea.第二款係厚切 加鹽同pepper對我嚟講亦冇乜特別.第三同四款都係有醬汁醃過所以比較適合我我自己鍾意第三款 Misuji 😍牛肉味香同埋好冧.第五款係用味增醃左3日覺得味增味蓋過牛肉味.第六款 係和牛肉丸+醬汁同蛋黃一起食店員話粒丸好似食Burger等我仲期待係咪會有個包一起食🤣我就話似半熟嘅beef tar tar都係我幾鍾意嘅一款😇.第七款係近shoulder位置每邊燒兩秒 再係湯拖兩秒食完可以飲埋d湯食法好特別可惜我件肉有少少筋💔.第八款係海膽牛肉飯馬糞海膽鮮甜和牛牛肉冧身多油我個人唔覺得呢款係特別好好食.另外 +$ 點左 Chef Kimura Yaki係$680個餐嘅第八款牛係一塊薄牛肉 (最後個video) +蛋黃同醬汁雖然有啲漏, 但係正!😊絕對係signature dish.如果下次再食我會揀$680就算🙃.店員服
#YakinikuGreat
和牛牛肉冧身多油
我個人唔覺得呢款係特別好好食
另外 +$ 點左 Chef Kimura Yaki
係$680個餐嘅第八款牛
係一塊薄牛肉 (最後個video)
+蛋黃同醬汁
雖然有啲漏, 但係正!😊
絕對係signature dish
如果下次再食我會揀$680就算🙃
店員服務都好好
整體感覺都唔錯 ☺️
Overall牛肉偏生
如果燒耐少少 有微微燶邊 可能會香口啲~
————————————————————————YAKINIKU GREAT地址:Shop 1, G/F, Manhattan Avenue, 255 Queen's Road Central, Sheung Wan上環皇后大道中255號Manhattan Avenue地下1號舖(中環也有分店~)香港No.1的日式燒肉名不虛傳,order了$880的KIWAMI omakase,8款和牛稀少部位搭配不同的醬料和吃法,昇華了仙台A5和牛的質感🤤,適當的帶出和牛的油脂香味,入口即溶!員工服務很好,很熱情❤️‍🔥有點小可惜客人只可以選擇同一款omakase🟠推薦食物 Recommended OMAKASE 「KIWAMI」🔹Misuji 肩胛板腱:作為店內招牌,口感軟嫩,肉味濃郁,入口即溶,是日最佳🙌🏻🔸Yakisashi:職員示範的第一款肉,只需7秒,最佳醬汁,十分惹味😍🔹Shakushi配鰹魚湯:鮮甜的鰹魚湯加上油脂分布均勻的和牛🔸Uni Briand Don 海膽和牛丼:鮮甜的海膽加上和牛蒜片十分滿足!🔹Monaka:紅豆焙茶雪糕🍨作為完美的結束,外脆(外皮)中軟(麻糬)內冰涼(雪糕),
————————————————————————
YAKINIKU GREAT
(中環也有分店~)

🟠推薦食物 Recommended
OMAKASE 「KIWAMI」
和牛壽司
和牛漢堡

Shakushi配鰹魚湯

Monaka

🔹Monaka:紅豆焙茶雪糕🍨作為完美的結束,外脆(外皮)中軟(麻糬)內冰涼(雪糕),層次豐富,必點!

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹 無 No

🟠員工 Waitresses
服務熱情細心,有客人時會一起歡迎,大概有一半時間店員會幫忙燒👩🏻‍🍳

🟡環境 Environment

舒適闊落,很難得的一家餐廳廁所是加分位,旨在成為最乾淨廁所🚽,的確很乾淨,廁紙也是酒店般折成三角形,可見清理得很密,另外提供漱口水和牙線

🟠總評分Overall (9.5/10)

💰 $900/person

#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環 #ezukokosheungwan #ezukoko上環
#ezukokojapan #ezukoko日式 #ezukokofinedining #ezukoko燒肉
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #中環餐廳 #上環餐廳 #YAKINIKUGREAT
和牛漢堡
Shakushi配鰹魚湯
Monaka
  • Omakase
2022-11-08 237 views
天氣凍嘅時候就想食燒肉,軟綿綿嘅牛肉,燒到噼哩啪啦嘅脂肪,冬天deserve呢種邪惡🧚🏻‍♀️👼🏻Yakiniku Great 用嘅係仙台牛,亦即係A5和牛。Lunch 我地揀咗Omakase松,因為和牛油脂太豐盈,其實7道菜都夠滿足🤰🏻其實7道菜就係7個唔同部位,佢有塊牌仔標示咗有咩部位同埋建議燒幾多秒,其實都係FYI,因為店員都會幫你介紹埋燒埋,好好服務。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️呢餐好耐之前食,具體每塊肉係點已經講唔出,每塊肉都用咗唔同調味料,所以各有千秋、都好好食,燒嘅時間掌握得啱啱好就當然,和牛嘅油脂香真係無懈可擊。🫶🏻但令我最印象深刻嘅係最後個飯。用咗醬油醃製嘅蛋黃,配上薄燒嘅和牛,戳穿蛋黃嗰吓固然治癒,撈勻啲飯之後,又滑又香,完美嘅句號。💫💫

這家日式燒肉一直都是我在香港最愛去的雖然沒有很華麗的裝潢 但食物質素真的很讚👍🏻和牛肉質軟嫩入口即化 肉與油花的味道分布均衡這次去也是選了$680的松omakase一共有1款和牛壽司跟8款和牛每次去和牛的部位也有可能會不同的但一定有他們家的招牌Misuji跟蛋牛飯另外亦單點了番茄冷麵 非常好吃😍吃到最後點了抹茶紅豆冰淇淋 也是必須點的!《松Omakase》🥢和牛壽司🥢Shakushi🥢Fillet🥢Misuji🥢Dai Sankaku🥢西京燒(不在餐單裡)🥢迷你漢堡(不在餐單裡)🥢Kurisankaku🥢Kimura Yaki《單點》🥢Cold noodle with tomato🥢Suntory premium malts🥢Monaka ice cream
這家日式燒肉一直都是我在香港最愛去的
雖然沒有很華麗的裝潢 但食物質素真的很讚👍🏻

和牛肉質軟嫩入口即化 肉與油花的味道分布均衡
這次去也是選了$680的松omakase
一共有1款和牛壽司跟8款和牛
每次去和牛的部位也有可能會不同的
但一定有他們家的招牌Misuji跟蛋牛飯

另外亦單點了番茄冷麵 非常好吃😍

吃到最後點了抹茶紅豆冰淇淋 也是必須點的!

《松Omakase》
🥢和牛壽司
🥢Shakushi
🥢Fillet
🥢Misuji
🥢Dai Sankaku
🥢西京燒(不在餐單裡)
🥢迷你漢堡(不在餐單裡)
🥢Kurisankaku
🥢Kimura Yaki

《單點》
🥢Cold noodle with tomato
🥢Suntory premium malts
🥢Monaka ice cream
2022-09-26
  • Kimura  Yaki
呢間已經開左7年,中環都有一間分店,兩間有啲唔同,中環果間全程有專人燒曬,而呢一間,反而會有部分比返客人自己燒,可以玩下燒野。頭盤侍應講解果時,後面一直企住個經理,事後聽到經理應該同緊新人講表現🤣👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🍽Omakase “Matsu”以和牛壽司作為頭盤,中間每道侍應都會同客人鞠躬致謝光臨,然後解說牛肉屬邊個部位,應該燒幾多秒等等。最後一道,亦係主角最後登場,西冷牛肉火燒兩秒,極速上碟,加上日本新鮮蛋黃撈飯,味道一絕👍🏽(鍾意食海膽嘅可以揀omakase Kiwami )

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️

🍽Omakase “Matsu”
(鍾意食海膽嘅可以揀omakase Kiwami )
2022-09-02 1232 views
𝑶𝑴𝑨𝑲𝑨𝑺𝑬 "𝑲𝑰𝑾𝑨𝑴𝑰" 🐮 八款不同部位和牛 全部都好高質 其中有幾款係特別深刻😍𝑴𝒊𝒔𝒖𝒋𝒊 肩胛板腱即係𝒃𝒚𝒆 𝒃𝒚𝒆肉😆係佢地嘅招牌菜 口感腍滑 肉味濃郁🥰𝑼𝒏𝒊 𝑩𝒓𝒊𝒂𝒏𝒅 𝑫𝒐𝒏 海膽和牛丼和牛入口即溶 海膽非常鮮甜 配上蒜片牛油汁 食完覺得好滿足🥹💖𝑺𝒉𝒂𝒌𝒖𝒔𝒉𝒊配鰹魚湯單邊燒3秒 之後再浸落鰹魚湯 魚湯鮮味加上和牛油脂香 完美❤️‍🔥🐮💓𝑹𝒂𝒘 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑲𝒊𝒎𝒖𝒄𝒉𝒊🦪泡菜汁微辣 但唔會搶左生蠔鮮甜味😋𝑴𝑶𝑵𝑨𝑲𝑨 🤎入面係焙茶雪糕 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒊同紅豆🫘食完咁多肉再用一個最中餅作結 十分滿足☺️❤️
𝑶𝑴𝑨𝑲𝑨𝑺𝑬 "𝑲𝑰𝑾𝑨𝑴𝑰" 🐮

🐮💓

𝑹𝒂𝒘 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑲𝒊𝒎𝒖𝒄𝒉𝒊🦪
泡菜汁微辣 但唔會搶左生蠔鮮甜味😋

𝑴𝑶𝑵𝑨𝑲𝑨 🤎

套餐分680 或880, 880 多兩件海膽,有7款7件不同部位的和牛,入口不覺油淋淋,高級和牛,值得一試,服務員態度好,每款牛會先介紹燒的方法,如果怕套餐不夠飽,建議加碗白飯。環境比較細,分兩段時間,不適合大班朋友及聊天,約一小時巳完成晚歺。和牛每片都有不同口感,非常美味以上係5位的份量
2022-08-18 778 views
燒牛店近年開得成行成市,不過我比較怕單調和油膩,也不會經常吃,偶爾一吃牛角也很滿足。今天的主角也是其中一間頗有名氣的Yakiniku店,我們沒有叫到最貴的Omakase Set,所以沒有海膽了。不過不要緊,今天的主角是牛,但老實說,我是分不到不同位置的,所以只能靠記憶起它們各自的煮法。而我在這七道菜中最愛的配搭便是加了蛋漿的西冷,通常這吃法要麼就是收尾,要麼你便在吃壽喜燒,因為這吃法實在是太邪惡和太濃厚了。而餐廳也很貼心,在這道菜前加了道湯浸的燒牛給我們清一清味蕾和油膩感。服務來說也算是不錯,但比起Nikushou的全懶人服務始終遜色了點,畢竟我來燒的話,手勢不好很容易浪費靚牛呢。•牛肩三角肉•牛柳 (Chateaubriand)✨•腰脊•肩胛骨內側肉✨•大腿肉•湯浸三角肉•蛋漿薄切西冷🌟

•牛肩三角肉
•牛柳 (Chateaubriand)✨
•腰脊
•肩胛骨內側肉✨
•大腿肉
•湯浸三角肉
•蛋漿薄切西冷🌟

2021-01-01
$700 (Lunch)
🔸 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 "𝗞𝗜𝗪𝗔𝗠𝗜" $880 pp食8款稀有部位和牛燒肉🥩大約有3款係自己燒,其餘係店員幫手燒🤤服務好好,又唔怕自己燒衰左😂和牛真係好高質😍最深刻個幾款係Kurisannkaku,燒完之後浸落鰹魚湯到食,再飲埋啲湯🥰仲有和牛漢堡好軟腍,唔少得既係最後個款海膽和牛丼🥰大滿足🥰📍#YAKINIKUGREAT (#上環美食)上環皇后大道中255號Manhattan Avenue地下1號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_上環
🔸 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 "𝗞𝗜𝗪𝗔𝗠𝗜" [極] $880 pp

📍#YAKINIKUGREAT (#上環美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_上環
2022-06-23 1083 views
隨意找的烤肉店,卻有很多驚喜。牛肉質量一流,服務生服務非常周到。每一道牛肉,都有不同的體驗。雖然價錢不菲,但物有所值。我們非常享受全過程。一定會帶家人和朋友再次幫襯。very enjoyable experience of high- quality food and service!!!