2024-01-17 69 views
今晚嘅食勝,簡直就係味蕾嘅狂歡啊!太子站旁邊嘅餐廳帶嚟嘅,就係那種舌尖上嘅質感。啱啱郁落肚嘅半隻鮑汁清遠雞,肉質滑嫩得黎滋味淋漓,充滿鮮味。夾落一啖小辣嘅涼粉,爽口得嚟麻麻哋哋,簡直夠晒痛快。食嗰下飯,合埋一啖夫妻肺片,好戲味,香醋爽口,啖啖都感受到剛剛好嘅厚度。同梳打撈埋,真係消暑得嚟又提神,過癮至極。每一口食物都充滿咗住港式味道,即係咁嘅刺激同滿足。就算街面橫食,都要為呢啲美味讚賞一番。記唔得幾時試過咁過份引人入勝嘅烤魚啦🐟,炸至焦香嘅魚皮同肉質鮮美,每一啖都有驚喜。再啖涼爽嘅凉茶,一啲都唔膩口🍹。真正喺呢度試過,先知道平民都可以嘆到咁高檔嘅口福。一家大小搵食得咁又划算又滿意,下次一定再嚟!🎉

今次搵食之路帶我去到咗一間平民小店,店面雖然唔算大,但係香味撲鼻,好似有種魔力咁吸引到我入去。👀 選咗佢哋嘅招牌烤物,第一啖落肚,天啊,真係脆皮燒得啱啱好,入口隨即有種嘶嘶聲,感覺自己啲味蕾都喺度跳起舞嚟!🕺 肉質鮮嫩得嚟又保持咗肉嘅多汁,嚟緊陣陣微辣,啖啖肉中間夾帶住啲蔥香味,唔講你都唔會知原來平平無奇嘅烤物得嚟咁得意!再講下啲配菜,啲蔬菜真係新鮮,啲青翠色彩仲可以見到露水,嗰種簡單嘅調味,突出咗菜嘅天然味,一啖咬落去清甜清脆,配合烤物嘅鹹香,嘩,完美到我想即刻叫多啲!😋嗰啲甜品,話說背後一定有個心思巧手嘅師傅,甜度啱啱好,唔會過甜蓋過養料原味,個芝士蛋糕係咁滑溜溜,軟綿綿,對於一個熱愛甜品嘅我嚟講,實在係犯法嘅誘惑!😍總括嚟講,呢度嘅烤物同其他小食都做到一個可以讓人一試難忘嘅地步,無論你係街坊還是路過嘅遊客,這裏都值得一試。食嘅時候記得話聲係由我呢個唔專業嘅美食愛好者介紹嘅,唔該啦!🙏

終於來食八一蕃的烤魚✨選擇了海鱸魚以及麻辣口味,店家堅持做到最好,新鮮魚即點即烤製,想食好烤魚需要耐心等候喔🙌🏻麻辣海鱸烤魚-$318當烤魚端上桌時,一股辣椒和花椒的香氣迎面而來🤤烤魚上混合了籽然粉調味,魚的表面烤得金黃酥脆,魚肉則是鮮嫩多汁。我把魚肉放到嘴裡,立刻感受到了麻辣的衝擊,但同時也能品嚐到魚本身的鮮味✨十分過癮鮮鵝腸-$58鵝腸的特殊構造令其口感柔軟嫩滑但爽口彈性,配搭麻辣湯底很惹味,推薦👍🏻燒白鱔-$38店家將白鱔燒至金黃色,表皮微微焦香,口感鮮香、韌嫩,味道濃郁,每一口都令人回味無窮🤤這家提供了各種火鍋配菜和燒烤,選擇也挺多,值得一提的是,餐廳的服務態度也非常好,有任何需要店員都會馬上處理👍🏻總的來說,這家的烤魚絕對不會讓人失望!除了麻辣口味,還有其他口味有時間要再來試試🫰🏻

麻辣海鱸烤魚-$318

鮮鵝腸-$58

燒白鱔-$38

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 海鱸魚原條
  • 燒白鱔
♡ 太子高質烤魚店|八一蕃巴蜀烤魚店 ♡-太子一向都有好多唔同嘅烤魚店,今日就去咗呢一間~出名性價比高最重要係新鮮魚現烤👍呢度有多款嘅烤魚選擇 由於我哋都唔鍾意食太多骨嘅魚所以店員就推薦左海鱸魚🐟真係好大條 ~ 兩至三個人食都夠食👍- ♡ 海鱸魚原條 ♡ $318 一嚟到就覺得好震撼~條魚好大條 ~我哋叫咗小辣 辣度都係可以接受嘅👍 因為到後期越食就會越辣。啲魚肉嚟講唔會太乾,而且烤得啱啱好,啲魚味更加鮮、更加突出。-♡ 生津李乾蘋果茶 ♡ $59真係好消暑,喝落去唔會太甜,反而有淡淡嘅果香,好清新好開胃。-♡ 寬粉皮 ♡ $28寬粉皮好滑好爽口~ -♡ 萵筍片 ♡ $46萵筍份量好足夠~ 浸完湯底食好入味!❥#⇢店鋪資料:八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)太子砵蘭街436號地舖#
♡ 太子高質烤魚店|八一蕃巴蜀烤魚店 ♡
太子一向都有好多唔同嘅烤魚店,
今日就去咗呢一間~出名性價比高

最重要係新鮮魚現烤👍
呢度有多款嘅烤魚選擇
由於我哋都唔鍾意食太多骨嘅魚
所以店員就推薦左海鱸魚🐟
真係好大條 ~ 兩至三個人食都夠食👍
♡ 海鱸魚原條 ♡ $318

一嚟到就覺得好震撼~
條魚好大條 ~我哋叫咗小辣

辣度都係可以接受嘅👍
因為到後期越食就會越辣。

♡ 生津李乾蘋果茶 ♡ $59

真係好消暑,喝落去唔會太甜,
反而有淡淡嘅果香,好清新好開胃。
♡ 寬粉皮 ♡ $28

寬粉皮好滑好爽口~
♡ 萵筍片 ♡ $46

萵筍份量好足夠~
浸完湯底食好入味!

#
⇢店鋪資料:
八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)
#
2023-07-02 61 views
太子呢頭都有唔少烤魚雞煲專門店,今次推介呢間傳統本地小店,但一到七點竟然如此旺場。雖然裝修唔係華麗但勝在真係價錢經濟實惠,又有質素保證。老闆份人都好健談,因為我哋唔鍾意食好多骨嘅魚。老闆推介我哋叫鉗魚,話呢條比較多肉冇骨,食起來更加嫩滑新鮮,佢仲介紹我哋要點香辣味烤魚,餐廳主打,果然冇介紹錯。一上碟成條魚大大條食起嚟更加啖啖肉,不用吐骨好盡興,叫咗小辣味道,剛剛好食起嚟有辣椒嘅香味。烤魚仲有唔少配菜鍾意食大豆芽芫荽嘅人啱晒。我哋仲叫咗個手拍青瓜,解一解辣,好清新酸甜開胃,餐廳仲有唔少自家製飲品,點咗雪梨蘋果茶,清熱潤喉。仲見到在場唔少人都有點雞煲,下次再食過。鍾意地道烤魚嘅人,千祈唔好錯過。
2023-06-30 39 views
呢日黎到太子! 好想食烤魚, 見到呢間食烤魚望落幾正, 於是就食食佢! 一入到黎都聞到好大陣烤魚味, 令人流哂口水, 好想快D 食, 我地食左個大邊既香辣烤魚, 辣度就叫左少辣, 食落就岩岩好唔會太辣但又唔會唔辣! 食烤魚又點可以唔飲野,我地都叫左枝津路解下渴! 條魚係大邊, 大邊真係好大條, 雖然都係半條, 但都非常夠食, 同埋好多魚肉! 個爐入面都有好多其他配料, 例如係枝竹, 我唔知佢入面有枝竹, 所以我地自己都叫左, 不過因為我地都好中意食枝竹既關係所以都食得哂! 佢個爐入面仲有D 寬粉, 元西, 我地仲叫左豬腩片! 食到咁上下加番D 湯打邊爐真係好味!

2023-06-29 25 views
其實平時比較少食烤魚,但發現呢間烤魚有兩間分店,好似都唔錯!今日就決定嚟太子分店試吓🤭/正宗巴蜀烤魚 香辣味🐟 $298條魚好大條,上面鋪滿左豆豉同辣椒。叫左小辣,雖然好多辣椒,但唔食得辣嘅人都食到,一開始食嘅時候唔會好辣。魚肉好鮮甜,好厚肉,係食到尾先開始覺得辣🌶️ 配菜仲有腐竹、寬粉同芽菜,寬粉好入味!配菜方面仲加咗肥牛、萵筍片同娃娃菜,全部都係我鍾意嘅配搭😆 最後值得一讚嘅係,店員都非常親切,服務態度好好!
正宗巴蜀烤魚 香辣味🐟 $298

配菜方面仲加咗肥牛、萵筍片同娃娃菜,全部都係我鍾意嘅配搭😆

最後值得一讚嘅係,店員都非常親切,服務態度好好!
2023-06-27 12 views
近期吃過最好吃的酸菜魚,店員告訴我們酸菜是老闆自己製作的,並不是另外買,果然味道比坊間的更加好吃.烤魚十分足料,有寬粉和大量酸菜❤️海鱸魚鮮嫩入味,而且是即叫即烤,所以即使轉了一段時間,皮還是十分脆!串燒也十分出色!沒想到在食酸菜魚的地方可以食到這麼高質素的串燒!叫了一串羊肉一串牛肉和雞肉!調味剛剛好,而且肉質多汁!味道甚至好過貴價居酒屋!$20一串,超級滿足!

• 羊肉串燒
  • 酸菜烤魚
2023-06-26 407 views
太子惹味即烤鮮魚🥕海鱸魚原條$318⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️叫左酸菜味烤魚小辣,重點係用新鮮魚去即叫即烤,所以一黎到想食烤魚就要叫左先,製作需時。一上枱好大條魚,不吝嗇甘佈滿不同配料,尤其好多酸菜,睇見勁開胃。烤魚用左孜然粉去烤好惹味又香口,條魚好多肉,魚肉嫩滑新鮮不會鞋口,食得好滿足!🥕麻辣東北涼粉$38⭐️⭐️⭐️⭐️☆麻辣好香不會太油,涼粉係🐰中意既口感,偏向淋身個隻。🥕大漢羊肉串$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️落左孜然粉去燒真係好香,羊肉燒到剛好肉質夠嫩肥美。🥕豬頸肉串$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🐰揀左沙嗲汁非常惹味又杰身,豬頸肉有3大塊,肥瘦適中,肉質燒得剛好,入口爆油香好正!🥕生津李乾蘋果茶$59/壺⭐️⭐️⭐️⭐️☆係店家自己煲的,飲落夠晒清涼又解油膩感,又不會太甜,加上消暑真係一流呀~======詳情======八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)@roastandfish太子砵蘭街436號地舖👣太子站D出口右轉步行約2分鐘================
太子惹味即烤鮮魚

🥕海鱸魚原條$318⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🥕麻辣東北涼粉$38⭐️⭐️⭐️⭐️☆
麻辣好香不會太油,涼粉係🐰中意既口感,偏向淋身個隻。

麻辣東北涼粉

🥕大漢羊肉串$20⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
落左孜然粉去燒真係好香,羊肉燒到剛好肉質夠嫩肥美。

大漢羊肉串

大漢羊肉串
豬頸肉串
生津李乾蘋果茶
2023-06-24 21 views
太子砵蘭街一向不乏美食,之前已經聽朋友講過八一蕃巴蜀烤魚店,烤魚店呢家喺香港逐漸流行,大概系疫情前港人好中意北上食烤魚開始。魚類主要分為草鯇魚同埋骨少肉嫩之選,骨少肉嫩之選有魽魚、海鱸魚、多寶魚,另外可以選擇辣度,或者吾辣都得。餐廳有使用共廚家作嘅養生飲品,上網睇番先知共廚家作系一間推廣培育計劃嘅社會企業,皆在為熱愛廚藝嘅社會創業家提供平台加資源加培訓,令佢地可以製作精品同特色飲食產品開創個人事業。叫啲串燒食住先,燒牛舌同燒白鱔,燒牛舌好大件夠煙韌,燒白鱔超正!冇骨之餘沾上燒汁好有日式風味。豬牛雞可以配燒汁/ 沙爹汁,我揀咗沙爹汁,雞肉燒得好香,夠嫩滑,沾上沙爹汁滿滿港式風味。烤魚揀咗香辣味,黎到戈陣已經聞到勁香👃🏼上面佈滿豆豉同辣椒🌶️魚肉啖啖新鮮,肉質結實,香辣味甚濃,兩個人好快就Ko曬😂生津李乾蘋果茶好解渴,飲得出系自家製好足料,吾會系死甜,兩個人平均每人飲到兩杯幾划算。
2023-06-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
無辣不歡既我 今日黎左太子既八一蕃巴蜀烤魚店試下佢地既招牌烤魚 🌶️🐟🌕原條海鱸魚 香辣味💲318一上菜既時候 香辣味已經撲鼻 真係令人食指大動 烤魚原條份量都幾足 好大盆 上菜後會有個爐一路保溫 而料都幾足 有少量嘅寬粉皮、腐竹,豆芽、西芹做配菜 因為我地叫既係中辣 所以烤魚表面有大量嘅辣椒+調味豆豉油🌶️食落如果怕辣餐廳每枱都預備左一壺鮮魚湯加落去 好細心👍🏻魚肉非常厚 但鮮甜肉嫰 最重要係冇咩骨 岩哂咁懶既我 寬粉皮好有咬感 我地仲另外仲叫左萵筍 ($46) 同炸響鈴($48) 配落烤魚度食又係一流 辣得好過癮 😋🌕山津梨乾蘋果💲59[壺]食辣嘢,一定要飲大量品 我地就叫左餐廳自家制涼茶 清潤解渴 味道清甜 依家夏天飲就啱晒啦🍎 總括黎講餐廳食物質素非常高 店員服務都非常好,仲好有耐性介紹烤魚👍🏻價格黎講唔貴,最重要係新鮮魚 仲要即叫即烤 正啊 ✨🍴八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)📍太子砵蘭街436號地舖

🌕原條海鱸魚 香辣味💲318

🌕山津梨乾蘋果💲59[壺]

🍴八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街)
📍太子砵蘭街436號地舖
2023-06-21
  • 香辣烤魚
2023-06-23 21 views
因為KK投訢話她好久沒吃過烤魚,所以這次就滿足她願望,帶她去吃了好久沒吃的烤魚。本來想點豆豉味,但老闆推薦話香辣味很正,所以我們決定聽老闆的,再加點了個午餐肉和豆皮。雖然我們點的是微辣,但我覺得還是挺辣的,還好有點到喝的東西。因為我們點的是海鱸魚,骨少,吃起來很方便。魚有煎過,皮挺香脆,魚肉也很嫩,愈吃愈入味!烤魚本身有配一點點配料,有腐皮、豆芽和寬粉,個人認為點2個配料也挺足夠了。尤其是午餐肉,愈煮愈入味,份量又多,超棒!這一餐還是吃得挺飽的,KK說下次要來吃不辣的。呵呵,烤魚當然是辣得才過癮啊!

2023-06-23 18 views
到周末約左一班好友,朋友介紹左依間位於太子嘅烤魚小店《八一蕃巴蜀烤魚店 》。小店冇華麗嘅裝潢,但係嚟到嘅都係熟客,見到店員記得哂顧客嘅喜好,有一種莫名嘅親切感。店鋪主打巴蜀烤魚,首先從三款魚類選取其一款:草鯇魚、魽魚、海鱸魚。我就揀左海鱸魚。第二步驟就係選擇辣度,唔係好食得辣嘅我就揀左少辣。店員話我知佢地嘅烤魚係即燒,叫我耐心等候。好快店員就送上烤魚,烤魚面頭有滿滿嘅辣椒和辣椒油,遠遠地已經聞到辣香。可以見到魚皮都燒到香脆,煮一陣已經吸收晒辣汁。魚皮底下係雪白嘅魚肉,魚刺亦都唔多,非常嫩滑。另外亦都可以加配配料,如蔬菜、粉麵都一應俱全,質素同埋性價比都好高。八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)太子砵蘭街436號地舖

八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)
2023-06-20 11 views
今日黎到太子呢一間好多人食活火烤魚既火鍋店試下佢既鮮活魚!餐廳整體座位足夠,門口有中式裝修文化,都係其中一個影相打卡!今次我同朋友會試下食一個都幾多人叫既套餐,就係佢地活烤魚最多人叫既鮮鯇魚!鯇魚原來半邊己經好好食,同埋十分多火鍋汁滲透哂落去👍鯇魚質感滑嫩!皮香肉厚!仲滲透住香濃豆歧味道!加上裡面仲有粉皮同腐竹條好香好入味!之後小食方面我叫左2條鱔!鱔既肉汁香味滲透哂!鱔質感亦都相當幼滑!加上串烤時間拿得岩岩好!有一種入口溶化感覺!仲有牛肉粒串同牛舌亦好香口!之後再叫左涼拌萵荀!好滑好香加上爽口開胃!飲品我地都係叫左多加寶!中和火鍋熱氣既感覺!

加上裡面仲有粉皮同腐竹條好香好入味!

#fatxprinceedward #fatxtsuenwan ‼️ 串燒很好吃的烤魚店‼️•① [ 草 鯇 魚 ( 細 邊 ) ]|叫了 泡椒味湯底,bb辣~除咗不同類型的辣湯底,仲有酸菜味同蕃茄味湯底。本身入面都有少量嘅寛粉。另外叫了豆腐和烏冬。魚不會太多細骨。|𓋪7/10·② [ 串 燒 : 燒 白 鱔 // 豬 頸 肉 串 // 燒 雞 中 翼 ]|大讚佢地嘅串燒(ㆆᴗㆆ)♡白鱔係用鹽焗,超級入味。豬頸肉選擇了沙嗲醬,又係好好食!大家嚟到一定要試佢哋嘅串燒!|𓋪8.5/10•③ [ Drinks : 鴻 福 堂 ]·Yaichi Ban Bashu Grill Shop (Portland Street) (Prince Edward)G/F, 436 Portland Street, Prince Edward
‼️ 串燒很好吃的烤魚店‼️

① [ 草 鯇 魚 ( 細 邊 ) ]

|叫了 泡椒味湯底,bb辣~
除咗不同類型的辣湯底,仲有酸菜味同蕃茄味湯底。
本身入面都有少量嘅寛粉。
另外叫了豆腐和烏冬。
魚不會太多細骨。|
𓋪7/10

|大讚佢地嘅串燒(ㆆᴗㆆ)♡
白鱔係用鹽焗,超級入味。
豬頸肉選擇了沙嗲醬,又係好好食!
大家嚟到一定要試佢哋嘅串燒!|
𓋪8.5/10