2023-02-15 805 views
天氣咁凍,好想食d 辣野暖下個胃😋😋知道依間有上海菜,而上海菜係有辣既野食,所以就行左入去食啦🥢😆.份量:依間d 野夠晒大碗,我一個人食一定食唔晒😂.在場亦都見d 人係一班人一齊share 個麵黎食,所以真係非常抵食🤑.湯底:個湯底係偏辣既,所以如果唔食得太辣,可以叫小辣🥵. 餛飩: d 餛飩都幾鮮甜,幾好味😋😋😋
天氣咁凍,好想食d 辣野暖下個胃😋😋

菜肉餛飩麵 擔擔湯底

.份量:依間d 野夠晒大碗,我一個人食一定食唔晒😂
.湯底:個湯底係偏辣既,所以如果唔食得太辣,可以叫小辣🥵
. 餛飩: d 餛飩都幾鮮甜,幾好味😋😋😋
2023-01-25
菜肉餛飩麵 擔擔湯底
2023-02-10 667 views
今日入去有一個店員叫我入去入邊坐,唔夠1分鐘另外一個店員話我冇訂枱係唔可以坐喺度,跟住我同佢講係另一個店員叫我入嚟楚,跟住佢話我唔可以錯,結果食完一肚氣之後,我只係俾人趕走咗,其實最好嘅食物都食唔落,咁嘅服務點叫人幫襯😡😡😡
2023-02-10
Dinner
🇭🇰這天,小廚神與大吃貨來到旺角這個旺區,想在下午茶的時間日常上海菜館,在芸芸選擇之中,我們選擇了夏麵館,誰知道這是惡夢的開始。😣😋我們看到了下午茶餐牌,其實選擇不少,我們也高高興興地選擇了食物。誰知道,這樣一等便等了約半小時,仍然沒有任何食品上桌,只見當時餐廳裏只有四至五台客人,我們在想,到底發生什麼事呢?☹️🙈最後,我們唯有追單。這時,上海炒年糕便到達了,一樣下去,怎麼上海炒年糕是冰凍的?不單止不是熱騰騰的,而且是冰凍的,以且沒有咬口,而是硬身的。這樣很明顯是還沒有解凍的問題。🤨🤨🐔而上海雞扒菜飯,菜飯味道不足,只是加了很多味精,😱還未完成整碗已經感覺到非常口渴。而炸雞排亦有同樣情況,相信是餐廳放了明天一段時間才給客人。😅🌈另外,我們加點了兩樣小食,一樣是豆沙窩餅,另一樣就是生煎包。豆沙窩餅一如以往地令我們失望。🥹最好吃的竟然是生煎包,熱騰騰的,說不上非常美味,但已經是各樣食品之中最好吃的了。🥹我們相信始創中心有很多選擇,小廚神與大吃貨應該再也不會光顧這間餐廳了。🥲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️夏麵館地址:太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖電話:21

夏麵館

地址:太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖
電話:21113998
$100 (Tea)
2022-12-12 709 views
今日放假,約左家人一齊去太子站始創中心夏麵館食晚飯。我地大約6: 3 0分到的,時間尚早,好快就有位。夏麵館還有好多款特色上海菜,價錢合理,十分抵食。(1)涼拌小木耳:木耳爽脆,有咬口,有蒜蓉和辣椒,再加上酸醋,酸酸辣辣好開胃。(2)熱爆燻魚:燻魚係煎的,甜甜的,幾好味。(3)百業小棠菜:小棠菜爽口,還有金華火腿嘅鹹香味,好正。(4)烏金蟹粉拌麵:好多蟹粉,入口充滿勁濃蟹黃味,咬落有好多蟹肉,墨魚汁意粉相當好食。總體來說:環境舒適,地方寬敞,服務員有禮貌。
今日放假,約左家人一齊去太子站始創中心夏麵館食晚飯。
我地大約6: 3 0分到的,時間尚早,好快就有位。
夏麵館還有好多款特色上海菜,價錢合理,十分抵食。
(2)熱爆燻魚:燻魚係煎的,甜甜的,幾好味。
(3)百業小棠菜:小棠菜爽口,還有金華火腿嘅鹹香味,好正。
總體來說:環境舒適,地方寬敞,服務員有禮貌。
2022-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-12-03 439 views
見到評論話服務。。。今日終於明白。。應該唔會再去。坦白講食物一般。要飽的話,可達150%滿意,至於味道,尚有很多改善空間,至少小籠包實不合格。究竟是售價或是cost問題?
2022-12-03
2022-11-05 1280 views
今日假期,帶家人出來午餐食物ok, 但服務一般,未食晒野就走埋來執檯趕客,其實餐廳不滿座,都不用這麼趕客隔離檯走左又不趕執檯,擺明玩野水煮魚 好夠麻辣,魚肉大块,新鮮,夠辣,多配菜:芽菜,西芹,粉皮等等哆唻咪 #張曼玉題名 #蟹黃 #蟹粉 #蝦仁這個蟹粉適合配飯,超香蟹黃味,好滑炸饅頭食過好多餐廳炸饅頭,這間最好食,酥脆外皮內軟五色拼盤 #涼菜 #蒜香四季豆 #雞絲粉皮 #四喜烤夫 #虎皮素鵝 (10款涼菜:由客自選5款)菜肉餛飩麵 #擔擔湯底 系要另加10元超大碗,比我想像中大,簡直系湯碗3人份量,好香擔擔湯底,麵條彈牙爽口,餛飩口感滑溜豆沙鍋餅感覺不好食,上皮薄而不脆,下皮就厚而硬,紅豆好食,整體就一般,廚師在我們埋單前20分鐘整出來,唉,下次不叫這個食物上菜速度算快寬敞,好多卡位
今日假期,帶家人出來午餐
食物ok,
隔離檯走左又不趕執檯,擺明玩野

水煮魚

哆唻咪
#張曼玉題名 #蟹黃 #蟹粉 #蝦仁
這個蟹粉適合配飯,超香蟹黃味,好滑

炸饅頭
食過好多餐廳炸饅頭,這間最好食,酥脆外皮內軟

五色拼盤

菜肉餛飩麵
#擔擔湯底 系要另加10元
超大碗,比我想像中大,簡直系湯碗
3人份量,好香擔擔湯底,麵條彈牙爽口,餛飩口感滑溜

豆沙鍋餅

食物上菜速度算快

寬敞,好多卡位

2022-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2022-10-29 400 views
先唔講好唔好味,首先服務態度方面已經出哂事🙏🏻點解可以唔記得幫客人落單要客人係度嘥時間?搞到等左成半個鐘先知道原來唔記得落😅想問下係咪要客人提先識走去落單?服務態度差到🥶仲可以扮晒嘢覺得自己冇錯扮冇事發生🙏🏻想知咁樣既服務態度仲點叫人幫襯🤨?
2022-10-29
Lunch
又到了吃蟹的季節,但在去吃蟹前先去吃個蟹粉解一解饞😋剛巧有個夏日蟹粉宴套餐就試一下首先有涼菜五小碟,個人最喜歡吃鎮江水晶肉和虎皮素鵝,水晶肉的啫喱不會做得太軟有咬口,虎皮素鵝外層做得很香脆像在吃春卷一樣之後可以選酸辣湯或三鮮豆腐羹,我各選了一碗,酸辣湯很開胃而三鮮豆腐羹則比較清淡也很好喝之後到主食了,火腿津白是金華火腿配上高湯浸的小白菜,味道挺鮮的,而蟹粉小籠包也很多汁,不過蟹粉才是我最期待的主菜啊‼️哆唻咪(由名人張曼玉小姐題名,一兩濃郁蟹黃,加上二兩蟹粉,配上三兩清鮮美的河蝦,味道層次多變)這個哆唻咪絕了!一端上桌就聞到一股濃濃的蟹黃味,不過單吃會覺得很膩,所以我解鎖了新吃法,就是配上它的烏金蟹粉拌麵!因為這個拌麵它本來已有蟹粉,但攪拌後不夠多,如果配上這個哆唻咪就剛剛好了!最後會奉送甜品,高力豆沙,這個豆沙包口感不像包子,咬下去像吃棉花糖一樣很有趣還會送上一杯飲品,可以選豆漿或夏伯伯酸梅湯這個套餐優惠才$398/2位,我覺得十分划算!可以沖!夏麵館 (始創中心) (太子)太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖
又到了吃蟹的季節,但在去吃蟹前先去吃個蟹粉解一解饞😋
剛巧有個夏日蟹粉宴套餐就試一下

還會送上一杯飲品,可以選豆漿或夏伯伯酸梅湯

這個套餐優惠才$398/2位,我覺得十分划算!可以沖!

夏麵館 (始創中心) (太子)
太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖
2022-10-06
$200 (Tea)
  • 哆唻咪
  • 烏金蟹粉拌麵
  • 蟹粉拌麵
2022-10-09 441 views
夏麵館的下午茶。有套餐,主食除了一般上海麵食,居然有蟹粉伴麵,配飲品。還可追加小食特價。飲品要了凍豆漿,另追加小籠包,其他小食還有春卷,鍋貼等,價格差不多或甚至更平。烏金蟹粉伴麵($74)蟹粉有驚喜,鮮味兼粉量不少,蟹粉金黃綿滑,比一些名店還新鮮,配墨魚汁手幹麵爽口鮮香,完全不膩。加配的小龍包特價($22)也很有水準,4大隻非常飽滿工整,咬下一小口溢出肉汁,湯汁豐盈,皮稍厚是南翔風味,肉汁鮮甜跟皮及烏醋一起吃對辦。飲品沒有點店舖特色酸梅湯,要了凍豆漿,豆味濃,甜度適中,水平以上發揮。平日下午茶減$4, 而且不會收茶位($4),更抵食。
夏麵館的下午茶。

烏金蟹粉伴麵($74)

平日下午茶減$4, 而且不會收茶位($4),更抵食。
2022-10-09
$100 (Tea)
  • 蟹粉拌麵
安排入座混亂,店員不下單,自己寫好食品單張,走出去交給店員不知道是否已下單,向店員查問,反應冷淡,不置可否。終於來了兩杯飲品,才知道沒有劉丹。已經追問食品進度四次,依然在外等。極度不滿。各位如考慮幫襯,祝你好運!剛剛發現, 2:10叫店員下單,他們在忙外賣單,拖到2:31才下單。完全不能接受!安排入座混亂,店員不下單,自己寫好食品單張,走出去交給店員不知道是否已下單,向店員查問,反應冷淡,不置可否。終於來了兩杯飲品,才知道沒有劉丹。已經追問食品進度四次,依然在外等。極度不滿。各位如考慮幫襯,祝你好運!剛剛發現, 2:10叫店員下單,他們在忙外賣單,拖到2:31才下單。完全不能接受!

2022-09-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Tea
2022-08-25 437 views
呢個撈麵千祈唔好食,完全冇蟹肉味,我淨係食到啲薑嘅味+咸味,而且最重要係太多蟹殼碎,差啲咬到牙都崩埋!以為得一兩小塊蟹殼點知啖啖都有蟹殼,整得咁求其就唔好大大張圖sell呢個食物啦!求其食菜肉雲吞麵都好過佢。反而lunch set個小食係最滿意(我揀四喜烤麩,以小食嚟講都算大碟),熱豆漿都正常因為佢係用山水(綠色嗰隻)嘅豆漿,見到佢係用熱水座熱啲豆漿都幾好(因為有啲食店嘅熱飲係用微波爐叮)。其實太子好多好嘢食,如果唔係落大雨都真係行遠少少就唔使中伏

反而lunch set個小食係最滿意(我揀四喜烤麩

其實太子好多好嘢食,如果唔係落大雨都真係行遠少少就唔使中伏
2022-08-15 1193 views
勁耐無去旺角行街😆~咁岩行街經過見👀 有蟹粉宴~賣相幾吸引咁🤔~就入去試下嘞🚶‍♀️🚶‍♂️~夏日蟹粉宴(2位) $398- 酸辣湯 / 三鮮豆腐羹🍲 (每位一碗)湯方面我地要咗每款各一碗,酸辣湯方面酸同辣都夠🌶,又唔會話偏向其中一邊,味道平衡得唔錯,而湯料方面亦都好足。三鮮豆腐羹🍲,配料有雞肉🐓、蝦仁🦐同火腿🥓,味道清清地都唔錯。- 涼菜五小碟 (香蒜四季豆/雞絲粉皮/鎮江水晶肉/ 糖醋小排/虎皮素鵝)香蒜四季豆清清地又爽爽地👍;雞絲🐓粉皮正正常常咁,無乜特別;鎮江水晶肉爽口又充滿骨膠原😋;糖醋小排係質乾咗少少,不過酸酸甜甜都幾開胃;虎皮素鵝即係腐皮包住一啲菇類🍄去炸,炸得香脆好食。- 哆唻咪根據餐牌既介紹,係由著名影星張曼玉題名,一両濃郁蟹黃,加上二両蟹粉,再配三両清甜鮮既蝦仁而成,建議用饅頭食用口感更加豐盛😍。不過,哆唻咪上枱時,我地叫既炸饅頭一早已經清晒,於是我地加入烏金蟹粉拌麵度食,令到個麵本身都好足夠既蟹再錦上添花🥳🥳🥳。- 火腿津白火腿🥓咸香再配清新既津白,津白吸收咗火腿味,清清味蕾同補充纖維素既唔錯選擇。- 烏金蟹粉拌麵🍝墨汁麵再配上蟹粉,再加上來自哆唻咪既蟹粉,啖啖滿足
勁耐無去旺角行街😆~
咁岩行街經過見👀 有蟹粉宴~
賣相幾吸引咁🤔~就入去試下嘞🚶‍♀️🚶‍♂️~

夏日蟹粉宴(2位) $398
- 酸辣湯 / 三鮮豆腐羹🍲 (每位一碗)

- 哆唻咪

- 火腿津白

- 烏金蟹粉拌麵🍝
墨汁麵再配上蟹粉,再加上來自哆唻咪既蟹粉,啖啖滿足。

- 蟹粉🦀小籠包 (兩隻)
熱焫焫上枱既蟹粉🦀小籠包,每個都充滿湯汁,亦帶有蟹粉既鮮味,皮亦夠薄。

- 高力豆沙(兩個)
唔會太甜,就算凍咗食都係輕盈鬆軟👍。

- 豆漿🥛(兩杯)
正正常常食上海嘢配返杯豆漿,無乜特別。

- 虎皮素鵝 $55
本身無為意套餐入面既五小碟已經有,所以再叫多咗碟🤪。
- 花雕醉雞 $66
呢個有啲失望🥲🥲,雞肉無雞味之餘✖,酒味亦都滲唔到入雞肉入面✖,變相雞肉同花雕汁同床異夢咁。

- 水煮魚🐟(加辣) $108
對一般人嚟講,辣味🌶足夠而又唔會死辣,入口會越食越辣,但又越想食落去。魚肉嫩滑,但碟底既大豆芽先係最精彩,本身爽脆又吸收晒湯汁既味道,多多都唔夠食呀😋😋😋!

- 炸饅頭(跟煉奶)(6個) $28
炸得外脆內軟,趁熱點煉奶食,又豈有唔好食之處😌?

- 鮮肉小籠包(4隻) $38
呢個小籠包湯汁都算多,但皮就比蟹粉小籠包厚🤨,不過不失咁。

- 夏伯伯酸梅湯 $15
酸度夠而又夠味,唔會好淡咁。

- 青島啤酒🍺 $26
2022-07-30
2022-06-25 852 views
一直鐘意食上海餐既我,夏麵管係符合到我口味既基本要求,最重要有我鐘意食既煨麵,今次我叫左醉香豬手🐷🖐🏼,嫩雞煨麵🐣🍜,鱔糊面🐟🍜轉擔擔麵,全部都冇令我失望👏,特別推介鱔糊面,另外醉豬手非常香,仲可以拎d汁去撈d麵黎食,佢每一款食飯份量都多都大碗,非常適合一家大細去享用👪,甜品都有很多款可以選擇,下一次再黎過食,可以再推介多d唔同款式既食物比大家參考🤗🤗🤗一家唔好等啦,快d黎食返餐飽啦
2022-06-14 690 views
好耐無食榴蓮,今日行過始創中心睇到呢間有榴槤鍋餅食貓山王榴槤。。諗住金井,佢本身半份四件$38 , 一份八件$78 ,賣貓山王賣得咁平?心諗可能呢啲窩餅細細塊呢。。。結果抱住一試心態就入咗去啦,我先點左鮮蟹粉黃魚片麵,跟住加一份榴槤窩餅(半份)加$28,午市半份仲平多$10。。Siri姐姐提點戀愛成5分嘅係一個套餐嚟嘅,涼菜/點心可以任揀一款,我就揀咗個涼拌粉皮。首先出場嘅係涼拌粉皮,真係幾好食,中肯,亦都唔會太硬身,配搭青瓜絲和胡麻醬冇得彈,呢個好食然後來鮮蟹粉黃魚片麵魚肉好新鮮,睇得出係新鮮魚嚟嘅。麵都好好食,不過下次叫伴麵比較好,蟹粉散在湯麵。。好快在湯水中消失左😅😅😅最後來榴槤窩餅我即刻夾件來食。。。點知。。。。係好普通的榴蓮。。。。第一,貓山王的榴蓮香味係濃郁的,肉質轉實,ok,我當你煎成窩餅淋左。。。但榴蓮香不足,只聞到少少。。我食開貓山王的。。但呢隻連D24都講不上。。。。對佢的招牌好失望。。下次唔會叫總體來講,佢的鮮蟹粉黃魚片麵係好食的,涼皮好食,但招牌貓山王窩餅和高力以後都唔會叫。另外,侍應態度幾好,尤其是果個兼職。

然後來鮮蟹粉黃魚片麵

最後來榴槤窩餅

雞絲粉皮
2022-06-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
雞絲粉皮
唔掂喎大佬…我今日下午4點半到左你地太子鋪頭 你哋個經理親手幫我哋收2張紙,一張下午茶一張單點。我哋滿心期待有得食,因為我知道你哋整啲嘢都唔錯。點知等多成半個鐘都未嚟,期間我哋仲見到個經理喺度唱歌。我哋唔問都冇人理我哋,最後搞到17:06:31先正式幫我哋落單。但系佢又落漏左單點紙淨係落咗下午茶。咁啲姐姐叫我地拎張紙再填過啦。好我填,點知張紙仔本身有人響背面take左我哋唔知,結果嚟多咗碟餸。個經理講到好似我哋錯冇睇清楚咁樣,話見到張單有啲咩就出啲咩。我哋都理解,但係當初你冇漏左我張單點紙就唔會發生呢個問題下話?最尾仲離譜,我哋叫咗碟餸裏面嘅雞絲粉皮送曱甴一隻。真係好野我地不滿嘅係個經理嘅態度,唔係退左錢就大哂。自己做野有甩漏變左我地唔岩咁。更加不滿你地嘅衛生問題,點解有隻曱甴喺裏面 你哋個廚房都仲可以拎出嚟嘅呢?
唔掂喎大佬…

最尾仲離譜,我哋叫咗碟餸裏面嘅雞絲粉皮送曱甴一隻。真係好野

2022-05-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)