2021-09-11 21 views
又想食大閘蟹,但又唔想自己動手拆蟹,這個11道矝貴蟹粉宴就最適合不過!這個蟹粉宴用上100%手拆江蘇蟹粉,配合不同的材料,做出多款不同口味的蟹粉菜式,定必能夠滿足一眾「蟹粉」的慾望!十一道矝貴蟹粉宴 (HK$356/兩位)原價 HK$712/兩位,我們預先在 togetda 網上訂購,https://bit.ly/2Y5ykBu 便可享有限時優惠,以一位價錢HK$356 就可以享用兩位的11道矝貴蟹粉宴,人均$178,價錢十分優惠。五小碟這個前菜五小碟,單點都要$115,所以這個套餐真是十分之抵食。五款涼菜包括糖醋小排、雞絲粉皮、鎮江水晶肉、蒜香四季豆和虎皮素鵝。酸辣湯食完五度涼菜小吃,飲一個暖心的酸辣湯,酸酸辣辣的味道正好為以下的蟹粉菜式作一個醒胃的開始!多唻咪多唻咪(DoReMi) 即是一両蟹黃、二両蟹粉、三両河蝦。清甜的河蝦,配以濃郁的蟹黃蟹粉,令河蝦的味道從而提升,亦令整個菜式增添層次口感。烏金蟹粉拌麵用上手工的墨魚汁切麵,加入手拆江蘇大閘蟹粉,金黃的蟹粉和烏黑的麵條,顏色形成強烈的對比,拌勻後,每條麵條都沾滿蟹粉,令麵條味道更出色。蟹粉小籠包小籠包載満蟹粉鮮肉和湯汁,豬肉的鮮

十一道矝貴蟹粉宴 (HK$356/兩位)

蟹粉小籠包

小籠包載満蟹粉鮮肉和湯汁,豬肉的鮮甜和蟹粉的惹味,再加入少許醋和薑絲,滋味無窮。

生拆蟹肉蟹粉菜心

一碟簡單的菜心舖滿蟹粉,雖說簡單,但味道十分鮮甜。

薑茶湯丸

最後吃一碗薑茶湯丸,和胃之外亦可以軀走大閘蟹的寒涼。

Storefront

Interior

Menu
2021-09-10
Dinner
2021-08-31 101 views
餐牌上面其實算多嘢食嘅好想食上海野 同區呢間算最高分就try try佢啦先黎嘅小食係煙燻蛋$26/2隻溏心程度可以見到側邊有啲熟咗 不過還可以亦食到少少煙燻味鎮江水晶肴肉 $55比例唔均勻 點嘅醋亦提唔到味 冇比較冇傷害 我食過其他更好食嘅 就覺得呢個只屬一般再點左個桂花紅燒肉$88我見到桂花就點咗 點知桂花係得面果點綴嘅桂花唔係桂花煮嘅我成碟冇食好彩朋友肯食 東坡肉同南乳兩樣我都唔食嘅🥲蟹粉小籠包$38 /2蟹粉湯汁比較少 不過個皮我略嫌厚 不試不可惜鮮肉小籠包$38/4原味比較多湯汁 皮比較厚 好難穿 都係唔食唔可惜生煎包$36/3 近年來想食生煎包好食嘅比較少 但每次都會試 真心祥興記生煎包暫時係最好食 呢個生煎包個底係煎過但唔脆 入面亦保留唔到肉汁 失望🥲排骨擔擔麵勁大碗 好似$6x 蚊 算抵食不過排骨又唔算好熱好香脆咁🙃都只係普通個湯唔會好漿好糊口,朋友話好食!但我最怕花生味所以拒絕試食居然見到有貓山王榴槤高力$25/個蛋白鬆軟 不過糖粉咁樣另上就覺得差咗啲中間空心 但有一嚿榴槤餡 都算滿足除咗高力仲有鍋餅揀,我哋叫咗半份$38餡已經爆滿 餅脆唔錯👍🏻仲叫咗個炸銀絲卷$25呢
餐牌上面其實算多嘢食嘅

生煎包$36/3
呢個生煎包個底係煎過但唔脆 入面亦保留唔到肉汁 失望🥲

排骨擔擔麵勁大碗 好似$6x 蚊 算抵食
不過排骨又唔算好熱好香脆咁🙃都只係普通
個湯唔會好漿好糊口,朋友話好食!但我最怕花生味所以拒絕試食

居然見到有貓山王榴槤高力$25/個
蛋白鬆軟 不過糖粉咁樣另上就覺得差咗啲
中間空心 但有一嚿榴槤餡 都算滿足

除咗高力仲有鍋餅揀,我哋叫咗半份$38
餡已經爆滿 餅脆唔錯👍🏻

仲叫咗個炸銀絲卷$25
呢個係新鮮炸好嘅 仲熱嘅 銀絲一絲絲 唔錯👍🏻

總括嚟講 水準真係一般 甜品比較好食😋可能我唔食豆沙嘅關係又咁難得我食榴槤 真係好難得呀!蟹粉宴好似做緊買一送一 不過朋友唔食 今次試住呢啲先😂
下次可以試吓佢酸辣麵先 聞說佢啲麵係唔錯嘅
  • 高力貓山王榴槤
  • 貓山王榴槤鍋餅
2021-03-29 1979 views
星期三晚去咗呢度食飯,特別鍾意食佢個滷蛋、蟹粉豆腐煲、蟹粉小籠包、同埋高力豆沙。佢呢度都幾近旺角東地鐵站,由地鐵站行過去,都只係需要5分鐘。一坐低嘅時候,我哋第一時間叫咗個前菜,呢味滷蛋,係凍食,除咗有非常之香嘅滷水味之外,更加重要嘅係佢嘅蛋黃流露出非常香嘅醉雞汁,令到個蛋黃同時間都有醬汁嘅感覺。非常晶瑩剔透。之後我哋特別叫咗呢度嘅蟹粉豆腐煲,$98,豆腐煲用熱辣辣嘅砂鍋送上。熱辣辣嘅砂煲,煮住勁濃郁嘅蟹粉湯🦀🍲豆腐好滑嫩,我一啖蟹粉豆腐,一啖雞湯菜飯,非常鮮甜。蟹粉完全溶晒喺個湯度,食完之後口腔內仲保留住一份鮮味👍再之後就食呢度嘅蟹粉小籠包,小籠包嘅肉收藏住粒粒蟹黃,外面一層係包住,略嫌少少厚,但整體嘅味道都唔錯,小籠包亦都多汁。甜品嘅話,就揀咗高力豆沙,豆沙係用油炸過嘅,熱辣辣,裏面包住甜甜嘅紅豆沙餡。完結前,特別想提一提,呢度嘅服務非常之好,店員好親切,加水加茶亦都好頻密。

非常晶瑩剔透。

2021-03-24
2021-03-28 1204 views
前排係網上以72折買左夏麵館$100現金卷, 今日放工就同家人去左夏麵館太子分店食返餐。主打上海菜, 正價都唔太貴, 宜家再有72折, 真係抵上加抵!! 【鮮肉小籠包】HK$38小籠包厚薄適中, 含豐富鮮甜湯汁, 饀料鮮味多汁。【紅油抄手】HK$38個汁好夠辣, 饀料有肉香, 但嫌皮過厚, 薄返D會好得多。【酸辣湯麵】HK$52湯底酸辣味平均, 夠杰, 拉麵索左個湯汁令麵質更林, 材料豐富, 整體很有層次.【上海擔擔麵】HK$46湯底夠辣, 有淡淡花生醬味, 食落唔膩, 同樣拉麵索湯令麵質林得黎又入味。【豆沙鍋餅】HK$36嫌煎得未夠香口, 外層很粉, 未夠脆口, 但豆沙饀料很足, 甜甜地。【貓山王榴槤高力】HK$25口感軟熟, 一咬開已經散發陣陣榴槤飄香, 榴槤味甘甘地~【擂沙湯丸】HK$32黃豆粉平均包住湯丸, 咬開芝麻蓉湧出, 甜甜的, 芝麻味香濃。

【鮮肉小籠包】HK$38
小籠包厚薄適中, 含豐富鮮甜湯汁, 饀料鮮味多汁。

【紅油抄手】HK$38
個汁好夠辣, 饀料有肉香, 但嫌皮過厚, 薄返D會好得多。
紅油抄手
紅油抄手

【酸辣湯麵】HK$52
酸辣湯麵

【上海擔擔麵】HK$46
上海擔擔麵

【豆沙鍋餅】HK$36

【貓山王榴槤高力】HK$25
口感軟熟, 一咬開已經散發陣陣榴槤飄香, 榴槤味甘甘地~
貓山王榴槤高力
貓山王榴槤高力

【擂沙湯丸】HK$32
擂沙湯丸
酸辣湯麵
擂沙湯丸
2021-09-13 0 views
話咁快就已經開咗學半個月啦!趁功課、測驗既壓力未黎既時候,約咗朋友食個遲來既開SEM飯。今次約咗係始創中心一樓既夏麵館,粉藍色既外面望落增添唔少青春既感覺。入座之後,望見裏面既裝潢都係粉藍色,而且好多人已經開餐啦!我地都唔執輸,點菜開餐啦!上海醬鴨︰涼菜方面,我地叫咗碟上海醬鴨。從色澤方面,顏色頗深,每一件鴨肉都被醃得剛剛好,保存著肉汁,唔會鞋。雖然望落顏色頗深,但味道唔會太咸太濃。味道唔錯,果然係店內推介!鮮肉小籠包︰食上海野又點少得小籠包。雖然有其他口味既小籠包,但係最簡單、最基本既原味,就已經好好味,而且先最食得出廚師既真功夫。點一點醋,放入口一咬開,D肉汁立即溢出,皮薄餡靚!排骨擔擔麵︰食咗涼菜同埋點心之後,就叫咗個通常係上海菜館都有既擔擔麵。撈勻後夾起,每條麵條都沾上豬肉碎同埋醬汁。上海口味唔同四川口味,食落唔辣,滿有花生香味。配料揀咗排骨,酥炸過後仍然保存住肉汁,唔會好乾,外層更添香脆。XO醬炒年糕︰上海年糕好出名,鍾意食年糕既我都必點年糕,今次就點咗XO醬炒年糕。上海年糕炒完之後仍然好煙韌,唔會變得好硬。用XO醬炒完之後,更香口惹味,連配菜都變得好好味!高力豆沙︰食完主菜

上海醬鴨︰

鮮肉小籠包︰

鮮肉小籠包(4隻)

點一點醋,放入口一咬開,D肉汁立即溢出,皮薄餡靚!

排骨擔擔麵︰

XO醬炒年糕

XO醬炒年糕︰

高力豆沙︰
食完主菜之後就要留肚食甜品 。高力豆沙就係打起蛋白同埋麵粉,入面加入豆沙餡,再落油中炸起。材料十分簡單,製作過程卻唔容易。

高力豆沙

食落好似軟綿綿既綿花糖咁,入面既豆沙餡甜甜地,係我其中一樣食完會想再食既甜品之一。

豆沙鍋餅︰
除咗高力豆沙之外,豆沙鍋餅都係出名既上海甜品之一。外表炸得香脆,色澤金黃,內裏係軟綿既豆沙餡,味道甜而不膩。

豆沙鍋餅

茶芥每位$4,價錢唔係好貴,食物既份量都唔少,呢一餐真係食得好滿足!

MENU︰

2019-09-16
XO醬炒年糕
2021-09-12 0 views
好少會寫食評,咁耐以黎第二次,從來都係唔好食先寫,真係請都唔會再黎,完全唔明個二百幾個好食係點黎,一係買返黎,一係成班人味覺有問題門口叫我入去,但裡面枱都未執好,入面嗰個待應又叫企係度等佢執好先座,佢係好快手執好丫,不過啲汁彈晒落啲櫈度,佢又完全唔知到野食個part個醬鴨根本就係滷水鴨完全唔係醬,仲要成張上菜飛浸左2/3落去,個待應係我面前抽返起直頭啲鴨係度郁我都算,個小籠包啲皮仲厚過我啲面皮叫個排骨麵由落單計等左半個鐘都未黎,催左三次,三次都係答你整緊,完全無行過去廚房/埋機幫你睇睇張單,大佬人地隔離枱同我差唔多時間黎食完碗麵走埋我都未黎,仲好意思叫我等多陣,好啦,碗麵黎到個待應盤都懶得拎,就咁將碟排骨疊上碗麵就咁上,ok,我明白做飲食係咁,你拎過係咁我都算,但你上到枱係咁依都同我分返開佢拎返落黎下嘛?就咁掉低就行左去?我見你個場又唔係真係爆晒,我完全唔明點解啲服務可以差到咁,嬲得滯相都無影

2021-09-09 0 views
上星期工作忙碌,時間過得特別快,轉眼又到星期五,Happy Friday當然要食得豐富d,相約友人去夏麵館食蟹粉宴。當中包括:🌾前菜五小碟🌾酸辣湯🌾多唻咪(名人張曼玉提名,生拆蟹肉蟹粉蝦仁)🌾烏金蟹粉拌麵🌾蟹粉小籠包(2粒)🌾生拆蟹肉蟹粉菜心🌾薑茶湯丸前菜五小碟有我愛食的雞絲粉皮和腐皮卷,幾開胃。酸辣湯生拆蟹肉蟹粉蝦仁蟹粉份量吾少,再加上爽口蝦仁,雙重口感。蟹粉小籠包一上枱即食,饀料肉料算幾多,吾會太乾身。烏金蟹粉拌麵麵質軟硬適中,與蟹粉幾夾。生拆蟹肉蟹粉菜心最後食番杯薑茶湯丸,暖一暖胃,感覺舒服。整個套餐份量吾少,足夠兩個人食。最重要係蟹粉份量比我想像中,啱曬愛食蟹粉的朋友。

當中包括:
🌾前菜五小碟
🌾酸辣湯
🌾多唻咪(名人張曼玉提名,生拆蟹肉蟹粉蝦仁)
🌾烏金蟹粉拌麵
🌾蟹粉小籠包(2粒)
🌾生拆蟹肉蟹粉菜心
🌾薑茶湯丸

前菜五小碟
有我愛食的雞絲粉皮和腐皮卷,幾開胃。

生拆蟹肉蟹粉蝦仁
蟹粉份量吾少,再加上爽口蝦仁,雙重口感。

蟹粉小籠包
一上枱即食,饀料肉料算幾多,吾會太乾身。

烏金蟹粉拌麵
麵質軟硬適中,與蟹粉幾夾。

生拆蟹肉蟹粉菜心

最後食番杯薑茶湯丸,暖一暖胃,感覺舒服。

整個套餐份量吾少,足夠兩個人食。

最重要係蟹粉份量比我想像中,啱曬愛食蟹粉的朋友。
2021-09-08 19 views
準備入秋喇🍁又到食蟹🦀嘅季節~~同老公去咗食11道菜矜貴蟹粉宴😋 中意食蟹又唔想拆蟹嘅話呢個蟹粉宴就岩哂~11道菜包括前菜五小碟﹑酸辣湯🌶️﹑多唻咪 (名人張曼玉提名,生拆蟹肉蟹粉蝦仁🦐)﹑烏金蟹粉拌麵﹑蟹粉小籠包(2粒)﹑生拆蟹肉蟹粉菜心及薑茶湯丸🥣所有蟹粉均採用江蘇蟹粉製作~每啖都充滿著又香又濃的蟹膏味😋 當中我比較喜歡蟹粉小籠包同生拆蟹肉蟹粉菜心~真係食到好多蟹肉好足料😋👍 而喜愛濃味嘅老公就好中意食多唻咪,最愛食埋薑茶湯丸份量岩岩好~

2021-07-13 374 views
今天餓壞了,和友人來吃這個,也不是第一次,不過就是很久沒有吃。蔬菜先上,因為太肚餓就先吃,比較鹹,但整體味道不錯。小籠包也是很好吃,有水準。排骨擔擔麵,排骨就是比較多麵粉,炸得很香口。擔擔面的湯比較辣,很容易嗆到咳,但如果喜歡吃辣的朋友是覺得很香,不錯。最後也忘記了要的是什麼骨,但就是好吃😋

上湯浸菜苗
小籠包
上湯浸菜苗
小籠包
  • 鮮肉小籠包
2021-06-15 454 views
今日中午和家人來吃午餐,本身對<夏麵館>的感覺不錯,因為環境尚算坐得舒適,而且之前來吃飯的食物質素一直都不錯,不過今天再來,覺得冇以前甘好味了,水準不再呵~四喜烤麩個味道甜甜地都ok嘅,而且啲冬菇都炆得好入味。呢個蛋都算好食,醬油味道夠濃郁,而且好滑。來到芹菜豬肉餃,個餃子皮厚到爆,入口感覺就是啖啖的麵粉皮,還有一大嚿豬肉餡,沒有芹菜的味道,雖然大大隻,但是感覺做工非常粗糙,實在有點失望。小籠包質素又係好差,小籠包的粉皮又係好厚,入面完全沒有肉汁,但只有一嚿大大的豬肉餡,小籠包本身賣嘅價錢不平,但做出來的感覺就是廉價的小籠包質素,水準不再。蔥油餅薄薄脆脆的,味道還可以吧~津白菜雞絲炒年糕個味道有點兒過鹹,沒有上湯的鮮甜味道,整碟炒年糕只有鹹鹹的味道感覺,失分不少。整體來講,餐廳除了有不錯的環境和坐得舒服之外,食物質素實在比以前下降了不少,不過價錢是依舊沒有比以前便宜到的,實在有點點失望,希望下次再來會有所改善吧!~
四喜烤麩個味道甜甜地都ok嘅,而且啲冬菇都炆得好入味。

呢個蛋都算好食,醬油味道夠濃郁,而且好滑。

蔥油餅薄薄脆脆的,味道還可以吧~

$100 (Lunch)
2021-05-08 639 views
突然好想食水煮魚,經過見到呢間餐廳有水煮魚就入咗去食, 見到佢套餐抵食好多就叫個套餐試下,冇記錯三百零蚊有兩個湯,一個主菜,兩個頭盤,一個飯麵,一個甜品。個餐有得揀兩款湯,咁我哋就揀咗一人一款湯 ,一個酸辣湯一個豆腐羹,細細碗兩款都好好飲海蜇雞絲粉皮水煮魚無問我地食幾辣,我諗係統一辣度?佢嘅辣度有出面食開嘅大辣程度如果唔係好食得辣嘅人要留意~~入邊嘅魚係桂花魚冇一舊都好大舊同好厚,雖然唔係原條桂花魚,但入面嘅魚都足夠兩個人食瑤柱蛋白炒飯 炒得好好食絕對冇揸流灘,粒粒分明高力豆沙係稍為甜咗少少同油又得滯同埋有樣嘢唔係咁好嘅就係,呢個甜品佢係第一樣上菜

海蜇

雞絲粉皮

水煮魚
無問我地食幾辣,我諗係統一辣度?
佢嘅辣度有出面食開嘅大辣程度
如果唔係好食得辣嘅人要留意~~

瑤柱蛋白炒飯
炒得好好食絕對冇揸流灘,粒粒分明

係稍為甜咗少少同油又得滯
同埋有樣嘢唔係咁好嘅就係,呢個甜品佢係第一樣上菜

2021-04-06 493 views
已經有一段時間冇食上海嘢又掛住個味道,今次就去咗太子的【夏麵館】。入面嘅上海菜式超多,最後我哋揀咗夏味燻蛋、賽螃蟹、老上海炒飯、鮮肉小籠包、家常煎餅、高力豆沙。燻蛋入面嘅蛋黃超醇厚,做前菜一流。賽螃蟹個味道炒得啱啱好,我連埋個老上海炒飯食感覺新穎,老上海炒飯入面有蝦同埋一d上海配菜,而且鍋氣十足好好味。 鮮肉小籠包點醋及薑絲食提升咗個味道,一咬落去入面d肉汁漏曬出嚟。 家常煎餅就好有上海風味,入面嘅葱絕對提升咗餅嘅味道。高力豆沙就係一個傳統上海甜品,入面嘅豆沙加上熱烘烘嘅表層真係回味無窮。

燻蛋入面嘅蛋黃超醇厚,做前菜一流。

家常煎餅就好有上海風味,入面嘅葱絕對提升咗餅嘅味道。

2021-04-05 310 views
好耐無去始創中心,原來入面有間夏麵館,呢間裝修幾清新,用晒啲藍色吊燈都幾靚。其他分店我都試過,今次試吓太子分店:。🍜自選涼菜(五小碟) $115佢有8款冷盤,俾你任揀五款嘅,最啱我呢啲想試多啲款式,但係每樣食少少嘅人。。🍜蟹粉炒年糕$98食上海野我鍾意食炒年糕,佢原來有蟹粉配年糕,一定要試啦,呢個用來點銀絲卷同曼頭最正。我最後追加左個銀絲卷配去嗰啲蟹粉。。。🍜夏味燻蛋$13(1隻)。去食上海菜,必點,因為唔係間間有得食,呢個好味。。🍜蟹粉小籠包$38/2隻.皮夠薄,肉汁鮮嫩,好香蟹膏未味,包內有小小湯,做得唔錯。.

🍜自選涼菜(五小碟) $115

🍜蟹粉炒年糕$98

🍜夏味燻蛋$13(1隻)
。去食上海菜,必點,因為唔係間間有得食,呢個好味。

🍜蟹粉小籠包$38/2隻
.皮夠薄,肉汁鮮嫩,好香蟹膏未味,包內有小小湯,做得唔錯。

雖然我唔係上海人,但我都幾鍾意食上海菜的!呢日再訪有好多分店嘅《夏麵館》,貪佢嘅嘢食價錢夠大眾化,食物水準又有返咁上下!絕對係一個可以長期嚟開飯嘅好地方!👍🏻先點份泡椒鳳爪食住等,呢碟鳳爪肉質超爽口的!而我就最鍾意佢嘅蟹粉系列,所以點左蟹粉小籠包同蟹粉素雞!真係食過都返唔到轉頭咁好味的,蟹粉滿滿又鮮甜,CP值超高!見好耐都冇食過蒸魚,所以點咗姜蒜蒸小黃花魚,小黃花魚出名肉質超滑,只係幼骨比較多,所以食嘅時候要小心啲!雖然食物嘅賣相係平平無奇,但實質係非常之好食!非常之有驚喜的!而且埋單都只係$301,人均百幾蚊可以食到呢個質素真係唔錯!☺️❤️