2023-11-20 80 views
是晚路過勝利道,本來想去其他餐廳的,不過想起呢度有間開咗好耐賣拉麵嘅餐廳,就不如入去試一試。點咗牛舌拉麵,落order時老闆娘(疑似)問要唔要地獄湯底,我話唔駛了,老闆娘就話要普通豬骨湯底啦。然後等咗差不多15分鐘,其間老闆娘(疑似)繼續同佢嘅朋友在店內吹水飲酒。拉麵終於來到,一飲湯,大濟,係同出前一丁豬骨湯味係一樣。我唔敢講佢係用人地嘅湯包,但真係好奇點解可以將個湯煮到同人地一樣。豬骨湯嘅膠原、油脂、豬骨味等一一都冇,只有極為人工化嘅味精味。再試一啖麵,竟然可以比個湯更伏。黃色,麵身試油麵嘅拉麵入口竟然係漿狀,咬落去會黏牙的。我唔知咩嘢原因我要食到咁嘅質素嘅拉麵,你雖然係居酒屋,唔係主力賣麵。但你每日都將牛舌拉麵嘅宣傳牌放在門口,仲要賣到$97一碗,比番個正常少少嘅質素我唔係太過份吧?最後我只用5分鐘吃完碗上三塊正常的燒牛舌,以及那顆冰冷嘅味玉,便比錢離開這店。我都不想做甚麼投訴了。這種恐怖湯麵根本不應在勝利道存在。我唯有打開OpenRice寫下人生第一份投稿於此。是次吃飯我冇拍下照片,但也不要google了。google顯示的是牛舌醬油拉麵,湯底是透明啡色的。我吃的這碗就是出前一丁

是次吃飯我冇拍下照片,但也不要google了。google顯示的是牛舌醬油拉麵,湯底是透明啡色的。我吃的這碗就是出前一丁豬骨味也奶黃色。

2023-10-31 76 views
所有生野食都好有問題,首先前菜‘准山漬’,離哂譜,係牛蒡嚟?唔係准山同牛蒡都唔識分?有雪櫃雪味,個心已經不秒。然後叫左一條珍鰺(其實唔知咩魚既魚生)$198得10片左右,但係超薄,唔講唔知以為雞泡魚刺身,攞到嚟,魚身係乾哂,唔明點解可以咁乾,唔好講咩鮮味魚味。仲有叫左壽司盛,痴線,人生未食過咁差既壽司:-海膽壽司,腥臭味勁重-三文魚子壽司,酸臭左,食落有芝士發酵嘅味,大癲-帶子壽司,同爭X差唔多,總之去食爭X-鰻魚壽司,雪櫃味,佢可唔可以將packing 貨收好啲,樣樣都有雪味-金目鯛壽司,雪櫃味…唉,唔重覆-叫左兩件串燒,一件牛油粟米同一件玉子燒,終於可以有啲正常嘅落肚….結論:寧願食爭X都唔會再食呢間,唔該執左佢,唔好危害大家🙏🏻
-海膽壽司,腥臭味勁重
-三文魚子壽司,酸臭左,食落有芝士發酵嘅味,大癲
-帶子壽司,同爭X差唔多,總之去食爭X
-金目鯛壽司,雪櫃味…唉,唔重覆

2023-10-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-10-08 75 views
星期六陪媽媽到醫務所做身體檢查,然後在附近吃午餐。我姊的朋友推薦太平道火鳳凰火鍋料理的午市點心,說好好吃,就帶我們來試試。到門口,沒開門,貌似結業了(早上打電話,一直打不通) 繼續在附近找吃的。轉入勝利道,有很多餐廳,但沒有媽媽喜歡的中式茶樓,我們就隨便walk in千府·居酒屋。4個人點了4個定食,包括以下的:#味噌湯:太鹹,不推薦!#壽司盛:我吃這個,6件手握壽司、2件小卷、1件手卷,全部都好味!最喜歡蟹籽蟹柳手卷!#火炙三色丼:鰻魚、三文魚、魚,全部新鮮同厚切,回味無窮。#叉燒烏冬:媽媽吃這個,2塊大叉燒,火炙過,油香滿滿;烏冬質感很滑,她表示喜歡!#燒一夜乾:這個賣相和味道都是一般。服務:上菜太慢,是致命傷!
星期六陪媽媽到醫務所做身體檢查,然後在附近吃午餐。

4個人點了4個定食,包括以下的:
#味噌湯:太鹹,不推薦!
#燒一夜乾:這個賣相和味道都是一般。

服務:上菜太慢,是致命傷!
壽司盛
火炙三色丼
叉燒烏冬
燒一夜乾
味噌湯
2023-10-07
$100 (Lunch)
壽司盛
火炙三色丼
叉燒烏冬
2023-03-14 548 views
入到餐廳叫油甘魚較,落完單之後,店員話無,咁唔緊要啦,要一夜干啦,店員又再落單,之後再講話原來無。哇,叫乜無乜嘅餐廳😓,點解店員會唔知有無貨嘅?賣晒咪寫明sold out 囉,要續樣問嘅咩?以為睇緊麥兜🐷嘅笑片🥲🥲🥲。咁就叫牛肉烏冬,鰹魚烏冬,同薯餅。朋友一早食完個牛肉烏冬,因為好細碗,幾啖就食完,咁佢就一齊等我嘅鰹魚烏冬。入座後要等30分鐘,鰹魚烏冬都係未嚟!我已經追問過幾次,依然無人理會,剩係話「整緊」Em….點解店員可以唔跟進就話整緊嘅?唔通佢同廚房有心靈感應?!問咗三次都無理過,今時今日,未見過咁🫠嘅服務態度㗎。當時間店係好空下,有圖為實,我朋友嘅牛肉烏冬已經食完,而我追問下我嘅鰹魚烏冬,但店員都無諗過話去跟進下個烏冬幾時有😒等咗好耐好耐,終於碗烏冬有得上枱,店員直接放落枱,一句「唔好意思,要你等咁耐」都無㗎,係無講過任何嘢就咁放底🥹。咁我就問下,點解要咁耐嘅?呢碗烏冬係需要煮40分鐘?店員話,你唔滿意可以消除訂單㗎,我哋無所謂嘅。🙃自己煮都好食過呢個無特別嘅烏冬🫣🫣🫠炸粉一堆,油膩嘅味精湯,又細碗,烏冬過軟身,一定無下次。十級中伏😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😅

咁就叫牛肉烏冬,鰹魚烏冬,同薯餅。

咁我就問下,點解要咁耐嘅?呢碗烏冬係需要煮40分鐘?

店員話,你唔滿意可以消除訂單㗎,我哋無所謂嘅。🙃

十級中伏😓😓😓😓😓😓😓😓😓😓😅

2023-03-14
2022-11-23 675 views
在勝利道搵食,每次都期望可以食到好嘢,但每次都無乜話太大滿足感。見到食評一致讚好,的確係滿心期待,見到午餐都多選擇,而且都係坐得滿,應該唔太有問題🧐———————————————————————————🍽鹽燒牛舌井🐮👅💬牛舌都相信係比較穩陣嘅一款,不過好可惜,用咗炆煮常用嘅牛舌,比較腍身,燒嘅牛舌要爽口彈牙,因此並唔係預期之中,配上麵豉湯同無醬汁嘅沙律菜🥗,雖然無加一服務費,但感覺上可以更好🧐
———————————————————————————
🍽鹽燒牛舌井🐮👅
Type of Meal
Lunch
普通居酒屋環境😌 食物質素與價錢不相符🥲入到鋪頭,環境幾舒服,lunch時間食即刻送上麵豉湯,湯夠熱略鹹。Menu 選擇幾多,有丼物、日式定食、串燒。安格斯牛肉烏冬湯底入口淡而無味,然後就會出現小小鹽既鹹味,完全無豬骨湯味。作為一個湯底,完全唔合格。安格斯牛牛味不足,只係食到小小騷味,唔算韌。烏冬係稻庭烏冬,因為湯無味,所以烏冬無咩味。牛舌醬油拉麵拉麵有全隻溏心蛋、豬腩肉叉燒、6-7 件牛舌。拉麵似油麵,唔太吸湯,味道比較淡,麵有小小實。湯底無豚骨味,有少許牛味,飲得多覺得偏鹹。叉燒正常。值得一提係燒牛舌好好食,雖然咬起身有小韌,但牛味好濃,好香口。溏心蛋正常發揮。燒物應該唔錯。🍁整體🍁🥑性價比:3/10🥑美味:4/10🥑環境:7/10🥑回頭:1/10🥑人均:$100-150
普通居酒屋環境😌 食物質素與價錢不相符🥲

🥑環境:7/10
🥑回頭:1/10
🥑人均:$100-150

2022-11-01 423 views
以前係勝利道有食開+支持開,不過宜家轉咗menu唔抵食之餘,仲轉埋人手,d野食嘅質素只可以用果腹嚟形容 (叫咗個溫泉蛋牛筋飯,個牛勁重黑胡椒 溫泉蛋太熟 仲要個飯係無汁 無味 食到成口都係黑椒 我唔好去食pepperlunch?)。以前餐廳氣氛好好 會播吓日文歌 宜家係度播廣東歌唔知做乜。 野食質素唔得 日式氣氛又無 今次當自己買個教訓 以後都應該唔會再去。
2022-10-15 340 views
前個月去咗勝利道睇吓有咩食,之前睇食評呢間壽司幾好味就過咗去試!果然比預期好!我哋嗌咗個套餐,炙燒套餐真係幾好味!海鮮夠新鮮,呢樣嘢係最值得讚!可惜有一段時間想再幫襯但發現冇開好耐!希望可以捱過!推!
TakeAway
2022-10-09 202 views
我們終於都衝到去何文田午餐,黎到日式餐廳食。我和同事都點了串燒加角切魚生丼。我就點了牛舌,雞腎串燒。都意想不到是午市定食串燒質素都十分不錯!牛舌燒得很香口,不會太乾,都肉汁和肉質都很好吃。雞腎灑上醃料很好吃!而魚生丼就一般無特別。我覺得整個定食有湯,串燒,丼飯和飲品,性價比都不錯!
2022-07-14 177 views
在店外望到午市餐牌非常豐富決定試試店內是日式居酒屋的格局上面放着不同的日本酒午市套餐包括兩件三文魚刺身、兩件帶子刺身、沙律、日式生薑和醃黃瓜雞軟骨肉餅迷你丼($85)用雞軟骨及雞肉製成的肉餅加上生蛋有咬口而且很入味還有飯後生果蜜桃一片除了雞軟骨肉餅亦選擇鰻魚迷你丼($108)也可選擇牛肉迷你丼($118)牛肉份量十足A款壽司全都是魚生類B款壽司是火炙類包括甜蛋、三文魚、海老等午午定食由$85-$118包括前菜,刺身,迷你丼和五件壽司,還有飲品/麵豉湯和生果,十分抵食
在店外望到午市餐牌非常豐富決定試試

店內是日式居酒屋的格局
上面放着不同的日本酒

雞軟骨肉餅迷你丼($85)
用雞軟骨及雞肉製成的肉餅加上生蛋
有咬口而且很入味

還有飯後生果蜜桃一片

除了雞軟骨肉餅亦選擇鰻魚迷你丼($108)

也可選擇牛肉迷你丼($118)
牛肉份量十足

A款壽司全都是魚生類

B款壽司是火炙類包括甜蛋、三文魚、海老等
2022-07-04 145 views
之前有朋友介紹過呢間千府既便當,所以早排路過就諗住試下。一開始見到佢迷你丼呢個價錢,我係嚇親的,但睇真啲原來仲有刺身、沙律、果物、漬物同飲品,咁又唔算貴。我同朋友揀左迷你安格斯燒牛肉飯同蒲燒鰻魚飯。壽司拼盤~AB各一安格斯牛肉飯蒲燒鰻魚飯老實講性價比都幾高,只係$100左右就食到咁多野。雖然話係迷你飯餐,但份量迷你既只係舊飯XD,肉既量都唔算太少。刺身、壽司都是厚切的,完全冇因為係前菜而偷工減料既感覺。
之前有朋友介紹過呢間千府既便當,所以早排路過就諗住試下。

我同朋友揀左迷你安格斯燒牛肉飯同蒲燒鰻魚飯。

壽司拼盤~AB各一

安格斯牛肉飯

蒲燒鰻魚飯
迷你蒲燒鰻魚飯

老實講性價比都幾高,只係$100左右就食到咁多野。
刺身壽司都是厚切的,完全冇因為係前菜而偷工減料既感覺。
2022-07-01 97 views
無黎過哩頭原來哩條街都幾多野食見哩間日本野好似幾唔錯就入左去試下鋪頭唔大 都係得五六張枱兩個人嗌左兩個迷你飯餐——————————————-迷你吞魚魚蓉丼($118)魚蓉份量都幾多迷你三色丼($128)三色係指吞拿魚 池魚同埋甜蝦用料新鮮 食到魚生既鮮甜刺身有三文魚同帶子各兩件幾新鮮無雪味沙律菜幾新鮮 加埋蟹籽零舍有口感果物係密桃飯餐有兩款既五件壽司可以揀我地各揀左火炙同埋普通版火炙壽司既脂香感特別重我個人鐘意火炙多啲配紙包飲品或者麵豉湯我地揀左道地烏龍茶———————————-雖然話係迷你丼飯餐但其實加加埋埋食落都幾飽肚種類豐富岩哂我哩啲心多既人而且魚生質素唔錯想平平地過下口癮都不失為一個好選擇
無黎過哩頭
原來哩條街都幾多野食
見哩間日本野好似幾唔錯
就入左去試下
鋪頭唔大 都係得五六張枱
兩個人嗌左兩個迷你飯餐
——————————————-
迷你吞魚魚蓉丼($118)
魚蓉份量都幾多

迷你三色丼($128)
三色係指吞拿魚 池魚同埋甜蝦

種類豐富岩哂我哩啲心多既人
而且魚生質素唔錯
想平平地過下口癮都不失為一個好選擇
2022-06-26 68 views
今日去何文田睇下寵物用品,係勝利道行下行下,見到有間門口非常日本風既日本餐廳,激發起我地食日本野既慾望,刺身丼飯我地黎喇!-自選迷你飯餐,非常豐富,有刺身,沙律,果物,漬物,十選一迷你丼,二選一壽司拼盤,紙包飲品或麵豉湯。迷你三色丼👍🏻,有呑拿魚,深海池魚,甜蝦,好豐富,魚生好新鮮,好厚切,個人特別喜歡深海池魚既魚香味。火炙壽司拼盤👍🏻,三文魚同左口魚火炙之後好有油香,正。-迷你安格斯燒牛肉飯👍🏻,牛肉燒得好香,份量又多,配上蔥同蒜粒一齊食好滿足。壽司拼盤👍🏻入面既赤蝦好大隻,好鮮甜。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 7.5/10簡評 : 自選迷你飯餐非常豐富,咩都有得食又新鮮好食
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 7.5/10
簡評 : 自選迷你飯餐非常豐富,咩都有得食又新鮮好食
2022-06-25 65 views
阿媽成日話想食日本野,今晚就帶咗佢去何文田勝利道食下刺身壽司set😄一過滿足晒兩個願望~呢間餐廳主打丼飯,每款都配沙律、前菜、、刺身、壽司同生果,仲可以揀味增湯或飲品~😌沙律好新鮮、菜夠爽脆、仲有蕃茄仔、粟米仲有蟹籽,前菜就係黄蘿蔔同薑片、食落夠晒開胃~刺身有三文魚同帶子,厚切食落好有口感同好新鮮,媽媽食得好滿足😂😂至於壽司有AB兩款,一款主要係魚生、一款就火炙~我哋各人揀一款~款式每件都不同~A有三文魚、深海池魚、赤身、墨魚同赤蝦,B就有火炙三文魚、熟蝦、玉子、鰻魚同左口魚,以呢個價錢食到咁豐富,性價比好高!🤩🤩🤩|迷你蒲燒鰻魚丼|$118日本米果然係好食啲~軟滑又有黏度有咬口,鰻魚份量都多又夠厚,鰻魚汁撈飯正呀~🥰🥰🥰|迷你蟹肉丼|$108上面舖滿蟹肉、蟹絲一梳梳,有青瓜絲、蟹籽、賣相唔錯同味道都一流~~

阿媽成日話想食日本野,今晚就帶咗佢去何文田勝利道食下刺身壽司set😄一過滿足晒兩個願望~呢間餐廳主打丼飯,每款都配沙律、前菜、、刺身壽司同生果,仲可以揀味增湯或飲品~😌

|迷你蒲燒鰻魚丼|$118

|迷你蟹肉丼|$108

2022-06-24 56 views
最近聽朋友講公司附近有間叫千府居食屋既日式便當外賣好抵食又好食,所以今日放咗工就去買個餐返去同老婆慢慢食第一個餐揀咗迷你燒鯖魚飯,鯖魚好大塊,燒得好香。第二個餐揀咗迷你三色丼,包括吞拿魚,深海池魚,甘蝦,刺身好鮮甜,蝦好大隻,雖然係迷你丼,但係一D都唔迷你,飯都唔少,仲要每個餐都有沙律菜。介紹完迷你丼,仲有兩款壽司拼盤第一款係壽司拼盤 (三文魚,赤身,深海池魚,墨魚,赤蝦)第二款係火炙壽司拼盤 (三文魚,熟蝦,玉子,鰻魚,左口魚)仲要有野飲真係好豐富

第一個餐揀咗迷你燒鯖魚飯,鯖魚好大塊,燒得好香。

介紹完迷你丼,仲有兩款壽司拼盤

第一款係壽司拼盤 (三文魚,赤身,深海池魚,墨魚,赤蝦)

第二款係火炙壽司拼盤 (三文魚,熟蝦,玉子,鰻魚,左口魚)

仲要有野飲

真係好豐富