Restaurant: ULURU
Terms & Details:
今天真是令人開心的一天!我和兩位同事一起去了位於灣仔春園街一樓的ULURU餐廳。我們從中環怡和大廈附近的巴士站坐37B巴士🚌,一直到修頓球場下車,然後直行橫過街道,來到春園街。轉角處有一條樓梯,左右兩旁有一系列黑白插畫,描繪了一枝美麗的玫瑰花🌹。當我們到達櫃檯時,服務員帶我們進入了大廳(有兩個分別在兩側的廳)。我們很幸運地提前預訂了座位,因為到了中午十二點,餐廳已經差不多客滿了。我們分別點了三個午餐套餐,1)泰式香茅豬頸肉伴金不換肉碎意大利飯,2)小龍蝦肉伴牛肉潢堡包配沙律及薯條,3)比目魚扒配味噌蟹籽忌廉汁,配是日餐湯和麵包🍞兩柸熱檸茶☕️☕️一杯凍奶茶🧋。還有我後加了甜品「士多啤奶凍」。關於味道方面,這家餐廳的表現非常穩定。特別是他們的漢堡包,不僅味道出眾,賣相也非常漂亮。薯條炸得剛剛好,金黃酥脆。他們的湯品以小杯子盛裝,碟子上印有ULURU字樣,簡潔的黑白配色增添了雅致感。泰式豬頸肉配意大利飯混合了泰式辣醬和沙拉醬,帶來清新的口味。而比目魚配薯蓉加味噌則味道豐富,另外「士多啤梨🍓奶凍」士多啤梨汁酸甜適中,令人滿足。整體而言,大家都非常滿意,享受著這個輕鬆愉快的午餐🥳。順帶一提,這裡的

順帶一提,這裡的服務員態度非常好👍🏼,他們熱情地招待每一位客人。由於這裡常常有很多人來打卡,不時有許多人請服務員幫忙拍照📷留下美好的回憶!

泰式香茅豬頸肉伴金不換肉碎意大利飯🍲$128
小龍蝦🦞肉伴牛肉潢堡包🍔配沙律及薯條🍟$148
比目魚扒配味噌蟹籽忌廉汁148
1 Ice milk tea
2 Hot Lemon Tea
1 Set Dessert $18
3 Soup for Free

ULURU
Address: 1/F Chun Fat Centre Spring Gardan Lane, Wan Chai, Hong Kong
是日例湯
小龍蝦肉伴牛肉潢堡包配沙律及薯條
泰式香茅豬頸肉伴金不換肉碎意大利飯
比目魚扒配味噌蟹籽忌廉汁
士多啤梨🍓奶涑
2024-03-14
$148 (Lunch)
小龍蝦肉伴牛肉潢堡包配沙律及薯條
  • 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
  • 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
2024-03-13 30 views
好耐之後見到呢間餐廳已經覺得好特別😳成間餐廳嘅牆壁都係黑白漫畫風仲要係人手畫的🖤🤍而餐廳都好好大仲要係寵物有好的,當日見到兩隻狗狗真的太可愛了🐶🐾🔺白酒忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士 $138呢個真心有驚喜😳青口唔算十分大隻但幾肥美同好鮮甜係新鮮青口🤘🏻一碟有10幾隻青口就算自己一個人都可以食哂😆而醬汁唔係好重口味淡淡的白酒忌廉會重一點🫶🏻而汁入面還有青椒洋蔥蘑菇等等配料🫑🔺三色芝士焗香脆粗直薯條🍟 $78本身就好鐘意芝士薯條仲要係粗薯真係必叫🥰薯條都偏粗身的但未到最粗身個隻,薯仔比例也很多🍟而薯條有加粉所以就咁食都好有味🤭芝士係岩岩焗起的仲可以拉絲,份量也很多😙🔺蜜味沙嗲醬雞肉串燒(6串) $78雖然係西餐廳但沙嗲串也整得好好👍🏻雞肉冇任何的雪味同好嫩🐣而串燒本身也很夠味唔點沙嗲醬都可以,加埋當然更惹味✨🔺和風芝士玉子和牛漢堡配薯條沙律 $168和牛漢堡牛味偏重但羶味的🐄漢堡唔係全熟的大概7成左右但熟度係剛好的唔八唔過熟🔥漢堡配料有生菜,番茄,車打芝士同蛋絲,口感十分豐富🤍旁邊有胡麻醬沙律同粗身薯條🍟🔺京式烤鴨薄餅🍕$148完全就係扁皮鴨嘅pizza🤭每一塊都有大大件鴨肉加青瓜條🥒而醬汁

🔺白酒忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士 $138

🔺三色芝士焗香脆粗直薯條🍟 $78

🔺蜜味沙嗲醬雞肉串燒(6串) $78

🔺和風芝士玉子和牛漢堡配薯條沙律 $168

🔺京式烤鴨薄餅🍕$148
完全就係扁皮鴨嘅pizza🤭每一塊都有大大件鴨肉加青瓜條🥒而醬汁就係扁皮鴨的醬汁再係上層佈滿芝士🧀完全係中西合璧嘅pizza,唔會覺得好奇怪,如果你鐘意雞扁皮鴨值得一試🤓

🔺富士芝櫻祭 $118
甜品的外表真係超級適合打卡影相📸係富士山外形綠茶tiramisu🗻表面係綠茶慕絲中間係蛋糕,配上旁邊的焙茶脆脆係夾的😉

🔺Ice Popcorn latte🍿$40
以身係焦糖爆谷但竟然係朱古力爆谷🍫latte 入面有爆谷的味唔會好甜又好夾👅

🔺Hot Chocolate $38
拉花嘅圖案真的超級得意🌨️朋友超級鐘意!!朱古力唔會好甜會有少少苦~

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 7/10
2024-03-13 32 views
今日去會展睇展覽, 媽媽話不如去春園街好特別嘅 ⭐️ULURU HK⭐️. 相機食先… 成間餐廳都以黑白為主, 而且仲係寵物友善, 我地當日都見到幾隻狗狗🐶呢到嘅野食款款都好似好特別, 我地樣樣都想食… 諗左好耐, 最後就叫左:-🫶🏻京式烤鴨薄餅脆身薄底嘅pizza, 材料有鴨肉+芝士+烤鴨醬, 好好味! Adrian自己食左3塊, 仲問我地有冇🙈🫶🏻韓式部隊鍋芋絲部隊鍋同年糕我地都想食, 糾結左好耐決定要創意菜式部隊鍋芋絲. 平時唔食辣嘅爸爸都話好好味, 芋絲好吸味, 而且冇平時公仔麵咁肥咁膩. 配料有午餐肉+腸仔+雞蛋, 係好足料👍🏻🫶🏻紐西蘭鮮西冷牛扒因為都想比Adrian試下, 所以我地叫左well done, 效果都唔錯呀. 牛扒肉味濃郁, 仲有薯菜, 好滿足啊!我地起初唔知Adrian食咁多pizza, 特登叫咗個飯比佢怕佢唔夠飽🙈 又係好足料啊, 大大粒帶子+大大隻蝦同青口😋黎到媽媽最期待嘅甜品, 我地叫左夢—森之家🍄小蘑菇設計超夢幻, 媽媽好心心眼. 蘑菇係朱古力脆皮+草莓乳酪果茸蛋糕, 味道酸酸甜甜好開胃, 好快就被我地KO左…下次再黎要試埋其他野食先🫰🏻

🫶🏻京式烤鴨薄餅

🫶🏻韓式部隊鍋芋絲

🫶🏻紐西蘭鮮西冷牛扒

黎到媽媽最期待嘅甜品, 我地叫左夢—森之家🍄

下次再黎要試埋其他野食先🫰🏻
2024-03-08 52 views
👩🏻‍🎨藝術感滿滿嘅餐廳,一入門口就好似去左二次元世界🖼️🖤🤍餐廳的裝潢、家具、牆壁上嘅手繪黑白牆壁畫等都充滿藝術氛圍⚫️⚪️空間感好大, 💡燈光柔和加上輕鬆嘅音樂,行嚟行去影相都無問題,度度都係打卡位~📷🍽️而且食物都好有誠意,我哋叫咗幾款食物,好滿意,尤其甜品,真係好出色👍🏼*主菜*🍕煙三文魚凱撒薄餅🍚西班牙紅花海鮮意大利飯*甜品*🍄嚕嚕米 - 森の家(草莓乳酪,草莓果茸,Crumble)🎂ULURU 2D Cake白色(草莓果醬+鮮草莓)*飲品*🌹Uluru Rose Tea💭Lavender Dream呢度仲係親子/動物友善餐廳,大家可帶埋你哋嘅小孩子,小毛孩嚟又食又玩又影啦😍🥰
👩🏻‍🎨藝術感滿滿嘅餐廳,一入門口就好似去左二次元世界🖼️

*主菜*
🍕煙三文魚凱撒薄餅
🍚西班牙紅花海鮮意大利飯

*甜品*
🍄嚕嚕米 - 森の家
(草莓乳酪,草莓果茸,Crumble)
🎂ULURU 2D Cake
白色(草莓果醬+鮮草莓)

*飲品*
🌹Uluru Rose Tea
💭Lavender Dream

🐾ULURU Bookmark己久的藝術型餐廳~超喜歡全手繪插畫環境,配上吸晴甜品,彷若走入童話世界💕♥蜜汁焗雞中翼雞翼大大隻,肉質結實飽滿,吸收蜜汁精華甜甜滋味令人回味♥柚子鮮蝦沙律以柚子為主軸加上爽口大蝦,清新口感十分開胃♥白洒忌廉牛油煮青口配芝士多士濃郁醬汁夠creamy,青口帶少許香醇洒味,同鹹鹹芝士多士好夾♥京式烤鴨薄餅以烤鴨醬為基底配上大大粒鴨肉,超有飽腹感~ 平常少見的創新pizza,味道令人驚喜♥烤焗美國豬鞍扒豬鞍扒厚度十足夠口感,煮得恰到好處唔會靭,推薦♥富士山櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu(小山園綠茶,Mascarpone芝士,焙茶手指餅)吸晴甜品,就連富士山上的小鳥居都做得很細緻~ 抹茶不會太苦,加上脆香曲奇增加味道層次♥夢- 森之家(草莓乳酪,草莓果茸,Crumble)童話感覺滿滿的甜品,賣相好少女心💕整體甜度適中,莓類味道不會太搶,整體平衡良好,推薦
🐾ULURU

♥蜜汁焗雞中翼
雞翼大大隻,肉質結實飽滿,吸收蜜汁精華甜甜滋味令人回味

♥柚子鮮蝦沙律
以柚子為主軸加上爽口大蝦,清新口感十分開胃

♥白洒忌廉牛油煮青口配芝士多士

♥京式烤鴨薄餅

♥烤焗美國豬鞍扒
豬鞍扒厚度十足夠口感,煮得恰到好處唔會靭,推薦

♥富士山櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu
(小山園綠茶,Mascarpone芝士,焙茶手指餅)

♥夢- 森之家
(草莓乳酪,草莓果茸,Crumble)
童話感覺滿滿的甜品,賣相好少女心💕
整體甜度適中,莓類味道不會太搶,整體平衡良好,推薦
2024-03-05 168 views
係uluru食飯,真係有種係我就係畫框入面既主角咁😂餐廳係寵物友善既餐廳,當晚用餐,都佔左7成係寵物party,餐廳個抽風做得幾好,唔會好大陣寵物味道💕餐廳以夢幻森林為主題,裝潢充滿童趣,讓人彷彿置身仙境。🔸阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士紅蝦刺身鮮甜彈牙,配上酸甜的蕃茄沙沙多士,清爽可口。🔸沙嗲醬雞肉串燒(6串)雞肉串燒外焦裡嫩,沙嗲醬香濃惹味,讓人忍不住一口接一口。🔸柚子鮮蝦沙律柚子沙律酸甜開胃,蝦肉鮮彈,是夏天必吃的消暑料理。🔸慢煮羊膝伴野菌意大利飯羊膝肉質軟嫩,入口即化,野菌意大利飯香氣四溢,兩者搭配得天衣無縫。🔸+$38餐湯及沙律及餐茶餐湯係我最愛既甘荀南瓜湯,沙律菜新鮮🔸美式芝士煙肉和牛漢堡配沙律菜薯條和牛漢堡肉汁豐盈,搭配芝士和煙肉,香濃美味。薯條炸得金黃酥脆,非常涮嘴。🔸夢 森之家蘑菇小屋嘅造型,非常適合拍照打卡。🔸green tea latte抹茶拿鐵香氣濃郁,茶味醇厚,是抹茶控的最愛。🔸Virgin Strawberry Mojito無酒精的草莓莫吉托,酸甜清涼,非常適合夏天飲用。餐廳既餐點美味可口,裝潢也十分夢幻,非常適合情侶約會或朋友聚餐。
餐廳以夢幻森林為主題,裝潢充滿童趣,讓人彷彿置身仙境。

🔸阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士
紅蝦刺身鮮甜彈牙,配上酸甜的蕃茄沙沙多士,清爽可口。

🔸沙嗲醬雞肉串燒(6串)
雞肉串燒外焦裡嫩,沙嗲醬香濃惹味,讓人忍不住一口接一口。

🔸柚子鮮蝦沙律
柚子沙律酸甜開胃,蝦肉鮮彈,是夏天必吃的消暑料理。

🔸慢煮羊膝伴野菌意大利飯

🔸+$38餐湯及沙律及餐茶
餐湯係我最愛既甘荀南瓜湯,沙律菜新鮮

🔸美式芝士煙肉和牛漢堡配沙律菜薯條

🔸夢 森之家
蘑菇小屋嘅造型,非常適合拍照打卡。

🔸green tea latte
抹茶拿鐵香氣濃郁,茶味醇厚,是抹茶控的最愛。
🔸Virgin Strawberry Mojito
無酒精的草莓莫吉托,酸甜清涼,非常適合夏天飲用。

• 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士
《ULURU - 灣仔》淨係喺餐廳嘅門口都已經見到好多手繪嘅插畫😳一直聽聞呢一間Cafe好多打卡位而且嘢食好食,今次終於有大佬 @pu.pu.purinn 帶我去食啦😋餐廳嘅裝修望落好似好簡約,但係你睇得出係用咗好多心思去畫牆上嘅插畫,連枱枱凳凳都係夾好晒成個餐廳嘅氛圍去安置的,入到去你會忍唔住一幅一幅插畫咁去欣賞,處處都係打卡位🫶🏻每次同Pu仔媽咪食飯都係例牌叫到成枱都係嘢食😂今次都唔例外,聽講收工之後特別肚餓🤭兩個女仔叫咗兩個小食、一個沙律、兩個主食、兩個甜品仲有每人一杯飲品🥃最恐怖係我哋真係食得晒所有嘢😬名副其實捧住個肚離開😅💁🏻‍♀️蜜汁焗雞中翼雞翼一客六件,焗後剛剛好唔會太乾身,個皮微微焦香帶都蜜汁既味道👅啖啖肉幾好過癮架💁🏻‍♀️柚子鮮蝦沙律唔知幾時開始我好鍾意食沙律會落柚子,之前食泰國菜嘅時候一試難忘,然後每逢餐廳有柚子嘅沙律我都會想叫黎清清味蕾同去油膩感,成個沙律用咗好多不同嘅蔬菜製作而成,有青瓜、車厘茄、沙律菜、蝦肉、粟米同埋重點嘅柚子果肉,食落味道清新,好欣賞餐廳將醬汁分開上,咁就唔會浸住啲沙律菜搞到霉晒,就咁正食沙律菜你都會感覺到佢用咗新鮮嘅食材,唔使落醬汁原汁原味配
《ULURU - 灣仔》
💁🏻‍♀️蜜汁焗雞中翼

💁🏻‍♀️柚子鮮蝦沙律
唔知幾時開始我好鍾意食沙律會落柚子,之前食泰國菜嘅時候一試難忘,然後每逢餐廳有柚子嘅沙律我都會想叫黎清清味蕾同去油膩感,成個沙律用咗好多不同嘅蔬菜製作而成,有青瓜、車厘茄、沙律菜、蝦肉、粟米同埋重點嘅柚子果肉,食落味道清新,好欣賞餐廳將醬汁分開上,咁就唔會浸住啲沙律菜搞到霉晒,就咁正食沙律菜你都會感覺到佢用咗新鮮嘅食材,唔使落醬汁原汁原味配返少少柚子肉就已經幾好食

💁🏻‍♀️白洒忌廉牛油煮青口配芝士多士
Pu媽喜歡食青口,呢度嘅白汁忌廉牛油煮青口個醬汁偏向濃稠一啲,所以基本上會見青口都會被濃濃嘅白汁包裹住,帶有少少酒香,青口處理得幾好無沙,我個人覺得最好嘅食法係拎少少多士,喺上面放一粒滿佈白汁嘅青口然後一啖食咗佢,超級濃味,令人好滿足

💁🏻‍♀️京式烤鴨薄餅
主菜我哋叫咗平時好少見嘅京式烤鴨薄餅,佢個味道就好似食片皮鴨咁用咗海鮮醬調味,Pizza脆卜卜然後上面滿佈芝士,仲有青椒同紅椒呢啲爽口嘅食材係Pizza入面,都係濃味控會喜歡嘅東西😳你唔好睇佢好似好大份,我哋係食得晒的🤣因為熱辣辣嘅時候真係幾好食㗎

💁🏻‍♀️烤焗美國豬鞍扒
另外一份主菜我哋叫咗個肉,平時嘅我一定會叫牛扒,但係豬鞍扒有骨頭又真係幾吸引🤭如果你鍾意食豬骨,咁呢個扒就啱晒你啦☺️餐廳將個扒煮得剛剛好唔會完全熟晒搞到鞋颯颯,我哋切開嘅時候好明顯見到仲有滿滿嘅肉汁,啖啖肉好滋味😬我就最鍾意有筋嘅部份,帶少少油脂,食落甘香😋推薦👍🏻

💁🏻‍♀️富士山櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu
喺嚟呢間餐廳之前已經見過好多人拎呢個富士山打卡,如果你鍾意食抹茶,你一定會鍾意呢個Tiramisu,佢勝在唔會太甜,而且食得到抹茶嗰種甘香同回甘,試咗就會知道佢唔係用普通平平嘅抹茶粉製作,面頭嘅Mascarpone芝士都幾滑溜,而下面仲用咗焙茶手指餅做裝飾,兩者嘅味道配搭得唔錯,睇得又食得

💁🏻‍♀️夢- 森之家
當中有點可以唔提呢一個菇仔呢?😏我指定一定要叫👍🏻佢個紅色菇仔部份係草莓乳酪cream mousse,香滑得來又食到草莓嘅味道,隱約會食到草莓果蓉,唔會太甜,外層係用左白朱古力包裹住,食落有多重口感好特別💪🏻草莓愛好者必食

💁🏻‍♀️Rose Sangria
當晚我哋兩個都叫咗一杯Rose Sangria,大大杯飲成晚都未飲完🤭用咗玫瑰糖漿製作,最靚係佢面頭嗰朵玫瑰花同埋白色嘅泡沫😍啱晒鍾意酒精濃度唔高又可以打卡嘅女仔
2024-02-26
  • 豬鞍扒
  • 夢-森之家
在口袋名單已久原本訂好日子準備去瘋狂打卡一場意外·令一切化為灰燼位於灣仔的人氣店· ULURU秉持着堅持信念· 再次重新出發以手繪畫繪製出·另一個二次元空間每個位置都充滿心思· 連食物擺盤都同樣精緻.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪♡ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士($138)賣相絕對是打卡先食· 原隻紅蝦配搭酸甜蕃茄沙沙再以魚子點綴·味道層次豐富♡ 蜜汁雞中翼($88)雞翼焗至金黃· 外脆內juicy誰抵擋得了蜜汁的魔力♡ 烤焗美國豬鞍扒($258)超巨型的豬鞍扒·呢塊豬鞍很有厚度但食落仲保留到肉汁· 近骨位帶脂肪位置更是一絕!到了今晚高潮點·甜點環節⸝⸝⸝⸝⸝⸝♡極推大家一定要要留番少少個胃!!!兩款甜點賣相·造型設計都好有心思♡ 富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu ($118)富士山造型·相當IGable抹茶味意外地濃郁· 是我喜歡的濃度♡ 夢- 森之家($128)蘑菇設計很少女心裡面是草莓乳酪同草莓果蓉酸酸甜甜· 甜而不膩♡ ULURU Rose Tea ($52)♡ Peach Mojito ($78)兩杯飲品都好夢幻·而且幾有質素不過Rose Tea玫瑰配上草莓·香甜感更得我歡心
在口袋名單已久
原本訂好日子準備去瘋狂打卡
一場意外·令一切化為灰燼

位於灣仔的人氣店· ULURU
秉持着堅持信念· 再次重新出發
以手繪畫繪製出·另一個二次元空間

♡ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士($138)
賣相絕對是打卡先食· 原隻紅蝦配搭酸甜蕃茄沙沙
再以魚子點綴·味道層次豐富

♡ 蜜汁雞中翼($88)
雞翼焗至金黃· 外脆內juicy
誰抵擋得了蜜汁的魔力

♡ 烤焗美國豬鞍扒($258)
超巨型的豬鞍扒·呢塊豬鞍很有厚度
但食落仲保留到肉汁· 近骨位帶脂肪位置更是一絕!

到了今晚高潮點·甜點環節⸝⸝⸝⸝⸝⸝♡
極推大家一定要要留番少少個胃!!!
兩款甜點賣相·造型設計都好有心思
富士山造型·相當IGable
抹茶味意外地濃郁· 是我喜歡的濃度

♡ 夢- 森之家($128)
蘑菇設計很少女心
裡面是草莓乳酪同草莓果蓉
酸酸甜甜· 甜而不膩

♡ ULURU Rose Tea ($52)
♡ Peach Mojito ($78)
兩杯飲品都好夢幻·而且幾有質素
不過Rose Tea玫瑰配上草莓·香甜感更得我歡心

今日同大家嚟到灣仔,試下呢間以黑白2D主題既Cafe。店內牆身全部都係白色為底色,再配上黑線畫成圖案,成個感覺好得意,好似置身喺童話故事書之中。而呢度既食物都令人有驚喜👍🏻。「京式烤鴨薄餅🍕」係一款脆身薄底嘅Pizza,上面放左厚身既鴨肉、同芝士,口感好豐富,而且薄餅上面仲投咗烤鴨醬,食落烤鴨味香濃,仲帶點甜味!Fusion 得嚟有好味,呢款幾推薦!大胃口既朋友可以試下「烤焗美國豬鞍扒」,豬鞍烤完唔嚡口,仲有點肉汁。想濃味啲嘅朋友,可以點埋個燒汁一齊食。旁邊呢仲附上一啲蔬菜,其中薯仔🥔係幾脆口,配埋肉汁、醬汁幾惹味!旁邊仲有啲蘋果蓉,配埋豬扒一齊食無咁油膩添👍🏻!嚟到呢度,點可以唔食甜品🍮?今次呢兩款又好味又岩哂打卡📸!翠綠富士山🗻其實係抹茶Tiramisu,抹茶🍵味同芝士味都幾香,食落好軟熟,意外地同下面既曲奇味道幾夾,口感比一般Tiramisu更豐富😃。第二款甜品係紅色蘑菇🍄。喺朱古力脆皮中,入面全部都係草莓味乳酪,酸酸甜甜幾開胃🤤,唔怕越食越飽😂。小食就叫左「芝士拉絲一口豆腐」,香脆既豆腐配埋芝士醬,口感唔錯👍🏻。飲品我哋就揀咗兩款特色飲品。Lavender dream 有薰衣草

小食就叫左「芝士拉絲一口豆腐」,香脆既豆腐配埋芝士醬,口感唔錯👍🏻。飲品我哋就揀咗兩款特色飲品。Lavender dream 有薰衣草同埋荔枝香味,飲落會較清香。Uluru Rose Tea賣相好吸引🤩,用咗rosemary同玫瑰花,飲落充滿玫瑰花香。

整體而言,我覺得呢度嘢食係👍🏻。甜品賣相吸引,味道口感都出色。而主菜/Fusion菜既味道唔錯,都幾有特色。大家不妨同朋友嚟食嘢傾計💬打下卡~~
富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
夢-森の家
京式烤鴨薄餅
芝士拉絲一口豆腐
Uluru Rose Tea
評價🗣 價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌑味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑環境🏡:🌕🌕🌕🌕🌑 啲雞翼好大隻,蜜汁好惹味🤩。京式烤鴨薄餅嘅芝士好拉絲🤤🤤。每塊薄餅都有一大塊烤鴨片。薄餅上面個醬汁同平時食北京烤鴨啲醬汁好似😻。芝士焗大蝦賣相好吸引🤩。蝦肉口感爽口,意粉都好彈牙👍🏻。兩款甜品都唔會太甜。大家黎到依間真係要試下嗰tiramisu,好濃抹茶味😋😋。tiramisu口感層次分明。蘋果金寶都唔錯嘅😆。🍽富士芝櫻祭-抹茶tiramisu: HK $118🍽️熱蘋果金寶:HK $78🍽️芝士焗大蝦香草茄茸意式義大利粉:HK $138🍽️京式烤鴨薄餅:HK $148🍽️蜜汁烤雞翼:HK $88

評價🗣
價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌑
味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑
環境🏡:🌕🌕🌕🌕🌑

啲雞翼好大隻,蜜汁好惹味🤩。

芝士焗大蝦賣相好吸引🤩。蝦肉口感爽口,意粉都好彈牙👍🏻。

🍽富士芝櫻祭-抹茶tiramisu: HK $118
🍽️熱蘋果金寶:HK $78
🍽️芝士焗大蝦香草茄茸意式義大利粉:HK $138
🍽️京式烤鴨薄餅:HK $148
🍽️蜜汁烤雞翼:HK $88

2024-03-02 197 views
💁‍♀️💁‍♂️ 22/02/2024(Thu), Dinner🍽位於灣仔春園街嘅Uluru早已因為佢嘅2D黑白壁畫而聞名,💁‍♀️為食妙妙同💁A先生之前都想去食飯打卡📸,可惜餐廳曾經歷過火警,需要重新裝修。而家餐廳已經重新開業,裝修完後仍保留住特色嘅2D黑白壁畫,客人由春園街推開門口,已經可以見到牆壁上面嘅壁畫,再沿住黑白色好似琴鍵🎹咁嘅樓梯上到去一樓嘅用餐位置。呢度基本上成層都係打卡位,包括近reception位置嘅梳妝枱,牆身上嘅壁畫等等。而今晚我地order咗🍽:🔆 南瓜🎃湯(跟餐$28連餐飲)入口甜甜的南瓜🎃味道,店方沒有打到好細滑,仍保留少少南瓜肉嘅質感。🔆 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士($138)整體配合得好靚好好食,底層係一片好香脆嘅多士,上面放咗酸酸哋好清新開胃嘅蕃茄沙沙,上面再放咗一隻紅蝦🦐刺身同少少黑松露醬,伴以食用花作裝飾。紅蝦入口彈牙有蝦嘅鮮甜味,一啖連埋酸酸哋嘅蕃茄沙沙、鬆脆嘅多士一齊入口,味道同口感都同樣豐富。🔆 烤焗美國🇺🇸豬鞍扒($258)豬鞍扒係厚切嘅,伴有焗薯角、燒汁同蘋果🍎蓉。廚師🧑‍🍳控制火候掌握得唔錯,豬鞍扒雖然厚但都唔會乾爭爭,邊位帶有筋膜嘅位置

而今晚我地order咗🍽:
🔆 南瓜🎃湯(跟餐$28連餐飲)
🔆 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士($138)

🔆 烤焗美國🇺🇸豬鞍扒($258)
豬鞍扒係厚切嘅,伴有焗薯角、燒汁同蘋果🍎蓉。廚師🧑‍🍳控制火候掌握得唔錯,豬鞍扒雖然厚但都唔會乾爭爭,邊位帶有筋膜嘅位置烤焗過後更香口好食,而近骨嘅肉則嫩滑有肉味。點上少少伴碟嘅蘋果🍎蓉,香甜嘅味道起到中和嘅作用,食多幾件都唔覺得膩。
🔆 西班牙🇪🇸紅花海鮮意大利飯($158)
海鮮有青口、蝦🦐同埋帶子,青口煮得嫩滑,蝦同埋帶子則煎香過,入口鮮味彈牙。配合煮得al dente嘅意大利飯,醬汁唔會太膩太heavy,食落都好清爽。
🔆 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu($118)
店方名物除咗2D嘅蛋糕,今晚我哋點嘅3D甜品都同樣出色。

Tiramisu用上富士山嘅造型,mascarpone芝士打得幼滑,伴上甘醇嘅小山園綠茶同埋焙茶手指餅,再喺山腳位置圍咗一圈crumble,而山頂就放咗個鳥居⛩️,單係賣相已經好吸引。味道方面香滑嘅芝士,加上甘醇綠茶味道,再配合鬆化嘅crumble,口感十足而且味道又唔會太甜,食多啲都唔怕。
🔆 夢-森の家($128)
同富士山一樣都係3D造型嘅甜品,呢個夢-森の家就係3D嘅菇🍄。🍄嘅外殼係白朱古力,入面就係草莓乳酪同草莓果蓉,仲有扮泥土嘅crumble同埋樹根嘅朱古力條,夾埋又係一個靚到唔捨得食嘅甜品。味道方面可以話係睇得又食得,入口帶微酸嘅草莓🍓味道,夾埋鬆化crumble,唔覺唔覺又好快清碟😋。
🔆 Popcorn Latte(跟餐+$23)
咖啡入口溫度適中,奶泡綿密幼滑,味道醇和。上面畫有星球🌍拉花,同埋一粒爆谷🍿。星球🌍型嘅拉花真係第二見唔到,好特別、好驚喜!

🔆 Rose Sangria($78)
加入咗玫瑰🌹嘅sangria,上面有一層泡泡再放一朵玫瑰花🌹,飲落有陣陣香甜嘅玫瑰🌹香味,為食妙妙十分喜歡👍🏻。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 2D嘅黑白壁畫絕對係打卡位,餐廳嘅3D甜品亦都好高質素

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐廳附近嘅合和中心🅿️、利東街🅿️都有大量停車位,附近嘅橫街都有少量錶位🅿️,泊唔泊到就睇運氣。
👉🏻 灣仔地鐵站過嚟都唔使5分鐘路程,地鐵、巴士、電車、甚至小巴都有唔少選擇
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-02-22
靚靚精緻打卡Cafe❤️‍🔥 餐廳主打cafe多國菜 更有一啲自創嘅fushion菜式~ 餐廳環境以黑白色為主調 更是竉物友善 可以帶埋狗狗嚟打卡😆===᪥ 丸久小山園抹茶Tiramisu $118以富士山外型呈現嘅抹茶Tiramisu💚 好靚!用上小山園抹茶、Mascarpone芝士及焙茶手指餅製作~ Tiramisu口感香滑 抹茶香濃甘香 ᪥ 嚕嚕米-森の家 $128 以白朱古力製成好可愛嘅蘑菇外殼🥰 打碎後 裏面就係由草莓乳酪、草莓果茸同Crumble製成嘅士多啤梨蛋糕😋 好睇又好食====᪥ 海鮮冬陰功年糕 $148推薦大家食呢個配合得好好嘅年糕😝 冬陰功嘅味道同年糕好夾好開胃 加上青口、大蝦、帶子等豐富海鮮🦞 ====᪥ Rose Tea (Cold)
===

᪥ 丸久小山園抹茶Tiramisu $118

᪥ 嚕嚕米-森の家 $128
====

᪥ 海鮮冬陰功年糕 $148
====

᪥ Rose Tea (Cold)
2024-02-29 49 views
一直bookmark左好耐嘅餐廳🥹🥹 今日終於去到!!!!🖤🤍 餐廳位置非常方便,灣仔地鐵站一出,行幾分鐘就到~~~一入門口就俾餐廳牆身嘅手繪畫吸引住眼球👀 原來係由一班讀藝術既學生一筆一筆咁畫上去嘅👩🏻‍🎨,畫功精美之餘仲有種俾黑白手繪畫風包圍既感覺,好似入左漫畫世界咁,體驗感良好🫶🏻 餐廳裝潢主打黑白2d風格😎 而食物更大玩豐富色系,非常有特色🙈,一邊欣賞牆壁手繪🎨,一邊食野打卡🤩🤩 氣氛好好👍🏻柚子鮮蝦沙律 $88一碟非常清爽嘅沙律😝,新鮮嘅蝦肉同柚子簡直係完美配搭,蝦肉鮮嫩多汁,搭配上清爽嘅柚子果肉,口感非常清新爽口。另外,仲有生菜蕃茄仔,增添唔少口感同營養價值。蜜汁焗雞中翼(6隻) $88蜜汁焗雞中翼相信都係唔少人既家常菜,簡單易做,又好食😝😝 上菜時已經聞到陣陣香濃蜜汁味,食落肉質更加鮮嫩。烤焗出黎嘅雞肉食落富有層次感,令雞肉更加入味。呢道菜都非常適合鍾意中式口味嘅人,搭配埋沙律令人食欲大開。阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138呢道菜擺盤好精緻吸引~~ 刺身紅蝦好新鮮😋😋 口感柔軟、好鮮美,蕃茄沙沙係味道上進一步增加了口感層次同豐富度。多士酥脆爽口,非常香口,啖啖滋味🙈

柚子鮮蝦沙律 $88

蜜汁焗雞中翼(6隻) $88

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138
呢道菜擺盤好精緻吸引~~ 刺身紅蝦好新鮮😋😋 口感柔軟、好鮮美,蕃茄沙沙係味道上進一步增加了口感層次同豐富度。多士酥脆爽口,非常香口,啖啖滋味🙈🙈

京式烤鴨薄餅 $148
第一次試京式烤鴨mix薄餅呢個組合👀👀 好似食緊北京片皮鴨咁😗 好有特色🥹 薄餅批底薄而酥脆,烤鴨肉都幾軟嫩多汁,咁樣食落又唔太油膩🤔 面層仲配上京蔥、芝士,讓味道更昇華。

紐西蘭鮮西冷牛扒 $268
呢到既牛扒質地同口感非常出色😎 切開都見保持嫩嫩嘅粉紅色,肉質鎖住汁液,同時保持了其嫩滑口感,亦富有嚼勁~~

ULURU 2D Cake $138
甜品精緻到不得了🤩🤩 將餐廳手繪畫元素融入蛋糕設計當中😝😝 真係一啲都唔馬虎😳誠意度100分!!!岩晒鍾意打卡既朋友仔🤪 非常ig-able👻👻 蛋糕味道出乎意料好味🤤 用草莓果醬同新鮮草莓整成🍓 食落唔會過甜 岩岩好🥹

ULURU Rose tea $52
餐廳:ULURU (灣仔)地址:灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓艾爾斯岩位於澳洲嘅中心,當地原住民叫佢做「ULURU」,亦喺暢銷日本小說電影之一——《在世界中心呼喚愛》入面所認定嘅「世界中心」🌎 灣仔春園街呢間全黑白畫風打卡Cafe——ULURU ,正正希望可以好似ULURU巨石咁,能夠喺香港豎立起嚟,成為香港人心中嘅中心餐廳🍴,所以就用咗呢個名嚟命名CafeCafe開咗5年,不幸喺上年10月遇上大火🔥,經過幾個月嘅裝修,搵嚟一班連同五年前有份幫餐廳手繪黑白歐陸風牆身設計嘅視覺藝術創作愛好者,以「舞台」為主題,重新將黑白畫風呈現喺食客眼前,寓意每個人都可以有屬於自己嘅舞台,店主喺,設計者喺,你同我都喺,總有一個舞台可以比我哋發光發亮🌟,仲令餐廳每個角落都成為獨一無二嘅打卡位添📸✝️ULURU沙律 $98都幾豐富嘅沙律🥗,有充滿油脂香嘅煙鴨胸、一啲都唔嚡嘅雞胸肉同埋雞蛋🥚,配上新鮮青瓜🥒、車厘茄、沙律菜,仲有自家製嘅意式香草油醋汁,酸香開胃,份量仲一啲都唔少✝️日式西京燒比目魚扒 $188比我想像中大份好多嘅比目魚扒🐟,有成4件,煎香至金黃色逼出魚油,加上嫩滑魚身同秘製濃郁甜香嘅日式西京燒醬
餐廳:ULURU (灣仔)
地址:灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

✝️ULURU沙律 $98

✝️日式西京燒比目魚扒 $188
加上嫩滑魚身同秘製濃郁甜香嘅日式西京燒醬汁,再灑上白芝麻,好食到停唔到口,識食一定喺連皮一齊食😍,另外仲有雜菜同薯蓉伴碟

✝️烤焗美國豬鞍扒 $258
豬鞍扒好厚身,雖然切開唔算多肉汁,但肉質有咬口得嚟仲好有豚肉濃香🐷,
加上少少脂肪層豚脂香更加突出,連埋碟邊嘅蘋果蓉一齊食,中和油膩感亦帶嚟陣陣果香風味😋

叫咗兩個打卡一流嘅甜品📸——富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu($118)同夢-森の家($128)。
富士山造型嘅Tiramisu都喺第一次見🗻,底層喺小山園綠茶芝士蛋糕包住焙茶手指餅,而上層就喺Mascarpone芝士,Mixed埋外圍嘅朱古力牛油曲奇碎同食用櫻花🌸,帶嚟脆脆口感之餘亦散發出陣陣櫻花香;
菇菇形狀嘅草莓乳酪配草莓果茸🍄,整開薄脆嘅外層食到酸甜滑膩嘅夾心軟層,加埋好似泥土咁嘅Crumble碎碎同水果裝飾,靚到不得了🤩

叫咗兩杯有超靚畫花嘅咖啡☕️——Tiramisu Coffee($52)同Cappuccino($38),
前者
喺一隻趴喺度嘅熊貓仔🐼,用咗Espresso、Tiramisu 糖漿、朱古力🍫、牛奶同朱古力醬整成,飲落除咗有咖啡香,仲有Tiramisu同朱古力甜香,味道層次更豐富;
後者喺一個開心笑臉樣😄,唔知你又睇唔睇得出似咩動物呢?
2024-02-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-02-27 71 views
🍕 京式烤鴨薄餅 💰$148中西合璧嘅Pizza,pizza脆身,用京式烤鴨作為主要食材,配埋烤鴨濃郁醬汁,依款新派fusion菜式可以🐟 日式西京燒比目魚 💰$188比目魚有三件,燒得夠嫩滑,醬汁濃郁🦐 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 💰$138紅蝦肉質鮮甜,配上酸酸甜甜蕃茄醬,以及脆身多士,口感同味道好夾🧀 芝士拉絲一口豆腐 💰$58濃郁嘅芝士配上嫩身豆腐,食落重芝士味+豆腐豆香味🍰 Uluru二次元立體蛋糕 💰$138白色二次元立體蛋糕係以草莓果醬+鮮草莓作餡料,奶油味重,蛋糕酸甜厚實🍄 嚕嚕米 - 森之家 💰$128打卡甜品📸外層係朱古力,入邊係士多啤梨乳酪+果茸蛋糕,味道酸甜🌹 Uluru Rose Tea (Cold) 💰$52飲品賣相唔錯,淡淡玫瑰香味,味道清甜
🍕 京式烤鴨薄餅 💰$148

🐟 日式西京燒比目魚 💰$188
比目魚有三件,燒得夠嫩滑,醬汁濃郁

🦐 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 💰$138

🧀 芝士拉絲一口豆腐 💰$58
濃郁嘅芝士配上嫩身豆腐,食落重芝士味+豆腐豆香味

🍰 Uluru二次元立體蛋糕 💰$138

🍄 嚕嚕米 - 森之家 💰$128

🌹 Uluru Rose Tea (Cold) 💰$52
飲品賣相唔錯,淡淡玫瑰香味,味道清甜