Restaurant: ULURU
Terms & Details:
5 day(s) ago 102 views
餐廳經歷大火後重新裝修,以黑白手繪畫設計,並搵嚟一班學生artist親手一筆一筆畫上去,每個打卡位都是學生「心機之作」餐廳主打中西fusion菜,由主食、甜品以至飲品,全部都用心製作,值得支持首先介紹兩款甜品,因為實在太出色,好味之餘仲好IGable🍴夢 - 森の家蘑菇造型超像真,朱古力脆皮外殼,內層就係草莓乳酪和果茸,食落酸酸味味,不會太甜,必點之一!🍴富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu 富士山造型非常像真,山頂再放上鳥居,好有日本風情,材料就用上香濃嘅抹茶加焙茶手指餅和Mascarpone cheese,味道和口感都ichiban👍🍴京式烤鴨薄餅 薄批底夠脆口,餡料用上厚身鴨肉、烤鴨醬和芝士,味道和口感都好豐富,原來薄餅和京式烤鴨可以咁夾🍴川味雞肉炒意粉 中西fusion嘅代表作,雞肉份量豐富,入口有川辣味,但又不會過辣,值得一試🍴烤焗美國豬鞍扒豬鞍扒圓身肉厚,肉質嫩滑,除燒汁外還有蘋果蓉,可減去一下油膩感,配菜有薯仔、西蘭花、蕃茄仔和粟米芯,份量相當豐富✨Popcorn Latte爆谷混和了咖啡,啖啖香濃咖啡味夾雜爆谷嘅香甜,真正睇得又飲得✨Virgin Peach

首先介紹兩款甜品,因為實在太出色,好味之餘仲好IGable

🍴夢 - 森の家

🍴富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu

🍴京式烤鴨薄餅

🍴川味雞肉炒意粉

🍴烤焗美國豬鞍扒

✨Popcorn Latte

✨Virgin Peach Mojito
用上新鮮青檸、蜜桃和薄荷葉沖調嘅一杯mocktail,清爽又解渴
Dinner
ULURU📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓之前同大家分享過,自從我返咗新工之後,朋友就經常同我約喺放工後一齊食晚飯。如果時間好趕,我哋就會快食粥呀、米線呀、拉麵之類;如果時間許可,就會物色一啲可以坐耐啲嘅地方,例如西餐、燒烤或cafe。今晚我提早book咗位於春園街嘅ULURU,一間人氣非常嘅2D黑白打卡cafe,同朋友撐下檯腳。揀呢間cafe嘅其中一個原因,就係最近喺ig見到好幾款佢哋出品嘅甜品,每款都各有特色,而且造型特別,好打卡able。 💰$258烤焗美國豬鞍扒 🐖我同朋友一人揀咗一個main嚟share,我嘅選擇係店員推介嘅烤焗美國豬鞍扒。豬鞍扒嘅份量好足,足足佔咗餐碟嘅2/3,仲有烤焗雜菜同蘋果蓉伴碟,擺盤十分精美。烤焗過嘅薯仔外脆內軟、西蘭花夠晒多汁、類像法邊豆嘅豆類清脆爽口,即使係配菜但一啲都唔不馬虎。主角豬鞍扒外焦內嫩,因為處理得剛剛好,所以用刀叉輕輕一切,扒肉就隨隨落下,非常鮮嫩多汁,口感極佳。平時食肉,只要有脂肪,我就會整走咗先食。但食呢塊扒就唔需要咁做,儘管扒肉同脂肪相連,但因為脂肪已經過烤同焗既過程,基本上係入口即化,食每一啖都品味到豬肉嘅油香,沾燒汁嘅同時
ULURU
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

💰$258
烤焗美國豬鞍扒 🐖

主角豬鞍扒外焦內嫩,因為處理得剛剛好,所以用刀叉輕輕一切,扒肉就隨隨落下,非常鮮嫩多汁,口感極佳。平時食肉,只要有脂肪,我就會整走咗先食。但食呢塊扒就唔需要咁做,儘管扒肉同脂肪相連,但因為脂肪已經過烤同焗既過程,基本上係入口即化,食每一啖都品味到豬肉嘅油香,沾燒汁嘅同時配上少少蘋果蓉一齊食,能中和油滯感,整道菜基本上不能挑剔。

💰$288
慢煮羊膝伴野菌意大利飯 🐏
而朋友就選擇咗慢煮羊膝伴野菌意大利飯,本來我哋都以為個risotto係白汁嗰種,估唔到同肉味濃郁嘅羊膝又出奇哋夾喎。雖然risotto整體唔算好creamy,口感亦偏硬,但味道方面真係幾出色。

我會咁講係因為佢嘅味道濃郁,除咗食到雜菌,紅椒黃椒嘅味道亦好出,sauce亦非常濃香,唔配羊肉就咁單獨食都已經好滋味。而至於羊膝,份量大就已經唔洗講,再加上好濃稠嘅醬汁,帶出羊肉嘅鮮味,但唔會食到羶味。羊膝肉大部份都煮得入味腍身,厚肉哋嘅位置會結實少少,但又唔會過乾過硬,我哋認為絕對值得一試。

💰$118
富士之櫻祭 🗻
終於寫到我心目中今餐嘅主角,甜品啦,真係好想將我哋食用時最真實嘅感覺同大家分享!第一道要介紹嘅係富士之櫻祭,相信造型美觀特別就唔需要我多講啦,但我哋真係好欣賞設計呢款甜品嘅人嘅用心。

小小嘅綠茶富士山丘上,座落一座神社,山腳位置有泥土同散落一地嘅花瓣,畫面唯美有詩意,亦有濃濃嘅和風,在場食客基本每檯都會叫嚟食。呢款造型咁靚嘅甜品,其實係以mascarpone cheese同丸久小山園綠茶粉,打造嘅雙色Tiramisu,內餡方面有焙茶手指餅,圍邊仲有大量用曲奇碎整成嘅crumble,好睇又好食。

Tiramisu唔似一般幼滑嘅感覺,反而有少少似奶凍嘅口感,相信係想模仿山嘅造型而整得挺身少少。用上盛嘅日本產綠茶粉整嘅,綠茶味難怪會咁濃郁啦,茶味無丁點苦澀,完美融入Tiramisu內,大家嚟到一定要叫返個呀!

💰$128
嚕嚕米-森の家
細個有鍾意過姆明嘅我,居然一直無留意佢間屋到底係點既!為咗求證,我真係有google過㗎,雖則同姆明間屋嘅外形有啲分別,但都離不開蘑菇嘅theme。朋友指明要叫呢款咁可愛嘅甜品嚟食,真係好少有,睇嚟佢嘅吸引力真係好大喎!

我想大家留意一下蘑菇莖嘅位置,見到上面啡啡哋嘅地方嗎,係咪好似真係喺泥土內生長出嚟嘅菇咁呢?連呢啲細節都咁俾心機去整,呢個價錢真心抵俾。呢間蘑菇屋主要係由草莓乳酪、草莓果茸、海綿蛋糕同白朱古力整成,草莓類嘅食材帶有酸味,用返相對較甜嘅白朱古力就可以平衡返味道,真係有深思熟慮過喎。

蘑菇底同樣有以曲奇碎整成嘅crumble,但心思位就係cafe選用咗朱古力同抹茶味嘅曲奇去整,所以驟眼望落就好似真正嘅濕泥一樣。再喺上面放上食用花同細葉,幾可亂真!

💰$52
Uluru玫瑰茶 🌹
Rose tea應該係呢度嘅siugnature drink,又係每檯都會見到佢嘅身影嘅item。中等價位但咁大杯造型咁靚,未飲就已經覺得好有好感。佢主要係由玫瑰茶、士多啤梨puree、玫瑰糖漿做base,再以鮮玫瑰同rosemary裝飾,飲落有玫瑰嘅幽香,同syrup嘅甜味,顏色鮮艷搶眼,相信好多女士都會鍾意。

💰$38
綠茶拿鐵 🍵
我自己就叫咗我至愛green tea latte,無複雜嘅拉花,但有隻好可愛嘅大眼仔,睇到即刻會心微笑。Latte奶味香醇,綠茶茶味芳香,呢個價錢有咁大杯,性價比好高!
  • 烤焗美國豬鞍扒
  • 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
  • Uluru Rose Tea
  • 嚕嚕米-森の家
  • 富士芝櫻祭
2024-02-21 1485 views
這間cafe上年發生了大火,現在已重新裝修,超多打卡位,一定要支持下!🔅川味雞肉炒意粉($1️⃣3️⃣8️⃣)雖然等的時間比較長,但真的很值得,超好吃!因為是川式做味,所以意粉微辣,超惹味!雞肉用上了雞胸肉,但一樣很嫩,這絕對是全場最佳!🔅海鮮冬陰功年糕($1️⃣4️⃣8️⃣)又是一款fushion 菜,海鮮配料頗多,年糕是韓式年糕,所以口感很煙靭,沾滿了醬汁後更好吃。🔅蜜汁焗雞中翼($8️⃣8️⃣)用蜜汁焗出來雞皮甜甜的,保留到肉汁,所以一點也不乾,蜜汁🍯就是王道!🔅粗薯配黑松露醬($6️⃣8️⃣)一共有2款黑松露醬,加在一起吃,黑松露味道超突出,喜歡黑松露的不要錯過。🔅丸久小山園抹茶Tiramisu ($1️⃣1️⃣8️⃣)我們一共點了2款tiramisu,但朋友那款比較特別,是抹茶味的,外形很可愛。抹茶味超濃,入面是蛋糕餡,足夠2個朋友一起吃。走的時候朋友一直在打卡,牆上的壁畫超好看,一定花了很多心機,如果大家來的話,不要錯過這些打卡位啊。

🔅川味雞肉炒意粉($1️⃣3️⃣8️⃣)

🔅海鮮冬陰功年糕($1️⃣4️⃣8️⃣)

🔅蜜汁焗雞中翼($8️⃣8️⃣)

🔅粗薯配黑松露醬($6️⃣8️⃣)

🔅丸久小山園抹茶Tiramisu ($1️⃣1️⃣8️⃣)

• 川味雞肉炒意粉
2024-02-20 989 views
今次帶大家走入漫畫既世界🌍😎呢間係以二次元為主題既餐廳一走入去仿彿入左漫畫入面咁!😍周圍都只係得黑白線條創作既手繪環境超夢幻又有藝術氣氛入到去入面全部都係全白既凳同黑白既枱-🥢炸香脆粗直薯條配黑松露醬 $68第一次食到除咗都一兜黑松露醬之外仲都一兜淨黑松露既黑松露薯條🍟而且份量都好多!薯條即叫即炸 熱辣辣又脆卜卜黑松露既味道勁重😋🥢阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $148呢個比我想像中大塊!紅蝦肉好肥好鮮甜 配埋酸甜既蕃茄沙沙多士食起身脆卜卜又清甜開胃🤤一定要吸收埋蝦頭既蝦膏精華吖!🥢京式烤鴨pizza $148呢個中西合璧既組合真係第一次見🍕烤鴨肉配埋醬汁同芝士做左pizza 非常之特別一邊食到芝士既咸香 仲食到醬汁既甜味😍一份有6片 份量唔少 鴨肉都大舊可以同朋友一齊share!!🥢紐西蘭鮮西冷牛扒 $268晚餐+$18/$28/$38都可以加配湯或沙律同茶/咖啡我哋加左$28要左個湯 當日係蕃茄蕃茄湯比起平時飲到既更酸少少飲落好開胃!至於西冷就有少少過左火 大概7-8成而且筋位比較多 但肉味都算幾重同juicy🥩🥢2D蛋糕(白色:草莓果醬+鮮草莓)$138蛋糕有三款味道揀 但另外果
今次帶大家走入漫畫既世界🌍😎
入到去入面全部都係全白既凳同黑白既枱
🥢炸香脆粗直薯條配黑松露醬 $68
第一次食到除咗都一兜黑松露醬之外
仲都一兜淨黑松露既黑松露薯條🍟
而且份量都好多!
薯條即叫即炸 熱辣辣又脆卜卜
黑松露既味道勁重😋

🥢阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $148
呢個比我想像中大塊!
紅蝦肉好肥好鮮甜
配埋酸甜既蕃茄沙沙多士
食起身脆卜卜又清甜開胃🤤
一定要吸收埋蝦頭既蝦膏精華吖!

🥢京式烤鴨pizza $148
呢個中西合璧既組合真係第一次見🍕
烤鴨肉配埋醬汁同芝士做左pizza 非常之特別
一邊食到芝士既咸香 仲食到醬汁既甜味😍
一份有6片 份量唔少 鴨肉都大舊
可以同朋友一齊share!!

🥢紐西蘭鮮西冷牛扒 $268

士多啤梨好甜😋🍓
雖然cream較多 但一啲都唔漏
超推薦😍😍😍😍
  • 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士
最近和朋友到了灣仔的 uluru cafe 晚餐,這是一間以二次元為主題的餐廳,讓我有種置身於漫畫世界的感覺。餐廳的裝潢以黑白線條為主,牆身有大量的手繪畫作,加添了藝術的元素,菜單以西餐為主,而最吸引我們的,是外觀超吸引的甜品。阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士$138阿根廷紅蝦刺身原隻剝殼送上,搭配蕃茄沙沙醬和多士,造形好美還有花瓣裝飾,紅蝦刺身鮮甜軟潤,蝦頭還有不少蝦膏,多士烤得香脆,配著酸甜蕃茄沙沙一起吃好夾。京式烤鴨薄餅$148中西融合的一個創意pizza,將烤鴨肉切片,加上烤鴨特有濃郁的醬汁,再加大量芝士一起烤成薄餅,一口咬下去,鴨肉的香氣和醬料的甜鹹味道完美地融合在一起,鴨肉亦很嫩,比較濃郁的口味。dinner主菜可以加$38有沙律、湯及飲品,沙律比想像中大份,各種蔬菜也新鮮,配著黑醋醬汁,湯是粟米湯,喝到有磨碎了的粟米口感。韓式部隊鍋芋絲$148將韓式的部隊鍋和中式的芋絲結合在一起,芋絲代替公仔麵,比較健康,泡菜、香腸、溫泉蛋、年糕、午餐肉等各種材料互相融合,湯汁濃郁,辣度適中,如果用韓式的鍋上就更有風味。Uluru 二次元立體夢幻蛋糕$138一早已鎖定這蛋糕,造形特別,黑白色

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士$138

京式烤鴨薄餅$148

韓式部隊鍋芋絲$148

Uluru 二次元立體夢幻蛋糕$138
一早已鎖定這蛋糕,造形特別,黑白色線條漫畫風和餐廳環境很合襯,忍不住要自拍一下,切開裡面是海綿蛋禕加cream,口感綿密,甜而不膩。

夢 森之家$128
另一道甜品選了蘑菇造形的,底下有泥(朱古力餅碎)、雜莓、花、樹枝造形的餅條,全部都可以吃,將隨身的小熊拿出來合照,更加有森林感,意外地合襯,超愛!蘑菇外層是薄薄的朱古力片,蘑菇頭內裡是海綿蛋糕,蘑菇身裡面是布甸狀蛋糕中間夾有莓醬,味道方面我們更喜愛這個,因為口感味道更多變。

Uluru Rose Tea+$28
推介這裡的Uluru signature飲品,大大杯又好飲,這杯玫瑰茶將茶、草莓果漿、玫瑰糖漿調製而成,再加入玫瑰花和迷迭香作裝飾,顏色是草莓紅,味道很香甜而茶香突出,還有一股淡淡的花香,很適合女孩子喝。

Lavender Dream+$28
另外一杯茶飲也推介,以茶、薰衣草糖漿、薰衣草、荔枝果漿調製而成,本來對薰衣草味飲品有疑慮,但它調配得好,主味是荔枝味,再散發淡淡的薰衣草香,配合茶底感覺清爽。

臨走前有幸鄰座顧客邀請分享試吃巨型的斧頭扒,肉香甚濃,不用蘸醬汁也很夠味,肉質爽嫩。

總括來說,uluru cafe 是一間很有特色的餐廳,不僅能讓人享受美味的食物,還能讓人感受到二次元的魅力,像進入了另一時空,瞬間忘掉煩惱。
  • Uluru Rose Tea
  • Lavender Dream
  • 嚕嚕米-森の家
1 day(s) ago 0 views
餐廳新裝修之後終於有機會再訪食lunch😆牆上面的黑白色繪畫依然勁有特色😍比目魚扒配味噌蟹籽忌廉汁 $148比目魚扒有兩大塊,都幾厚身。魚肉非常鮮嫩滑溜,魚皮都煎得好脆,中間的魚骨都好易去。薯蓉份量超多,食落非常creamy,配埋忌廉汁好好食,仲有脆卜卜的蟹籽🤩蕃茄仔好甜,西蘭花正常發揮。跟餐 餐湯 & 麵包椰菜花湯非常creamy,裡面有好多蔬菜,幾乎每一羹都有,感覺好足料。麵包邊烘得好香脆,麵包本身都有香草,食落好香。Lavender Dream (走冰) +$28飲到好濃郁的荔枝味同茶味,薰衣草味偏淡,成杯特飲似荔枝冰茶,好好飲,好啱我口味👍🏻ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓*上述文章只供參考及以當時價格為準

比目魚扒配味噌蟹籽忌廉汁 $148
蕃茄仔好甜,西蘭花正常發揮。

跟餐 餐湯 & 麵包

Lavender Dream (走冰) +$28

ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2 day(s) ago 0 views
又有得打卡,又有美食仲要歡迎毛孩同小朋友嘅Cafe💖@uluru.hk 真係好正,仲有呢度啲員工全部都勁有愛心🥰鍾意食🦆片皮鴨 #虎牙天天 試咗依度特色嘅片皮鴨Pizza🍕讚不絕口媽媽👩🏻自己就偏愛佢嘅🔥冬陰功海鮮年糕🍲,估唔到韓國🇰🇷年糕Crossover泰國🇹🇭冬陰功係咁正😋,仲要超足料勁多海鮮,食到舔舔脷👍爸爸👨🏼就最欣賞佢嘅泰式豬手🍖皮脆肉嫩食到最尾一刻啲皮仲係脆卜卜🤩,睇片就聽到#虎牙天天 都食到爍爍聲🤣媽媽最愛嘅姆明卡通入邊嘅蘑菇🍄屋,就係呢度最特色嘅造型甜品由草莓🍓乳酪及果蓉😍配上白朱古力組合而成,無論打卡還是味道都一絕🤤
又有得打卡,又有美食
仲要歡迎毛孩同小朋友嘅Cafe💖

媽媽最愛嘅姆明卡通入邊嘅蘑菇🍄屋,就係呢度最特色嘅造型甜品
一早已Bookmark左既二次元打卡餐廳,以2D黑白色全手繪牆畫風格為主題,充滿藝術感,好似走入童話世界一樣,每個角落都可以係打卡位📸 除左環境影相打卡靚之餘,食物擺盤造型都超好打卡,味道亦好好食🤤簡直係色香味俱全👍芝士拉絲一口豆腐 $58鬆脆既豆腐配上拉絲芝士,口感好正,啱哂鐘意食芝士又鐘意食豆腐既我😝蜜汁焗雞中翼(6隻)$88雞翼表皮香脆,每隻雞翼都沾滿甜甜嘅蜜汁,惹味又唔會過甜京式烤鴨薄餅 $148好特別既一款pizza ,第一次見,即刻叫黎試下🤭薄餅薄身脆口,面頭鋪上一片片厚厚的鴨肉,配上烤鴨醬同芝士,口感豐富,感覺好似食緊中式嘅片皮鴨,味道好驚喜芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉 $138用香草同蕃茄整既意粉令人超開胃,爽口彈牙既大蝦放在意粉上夠搶鏡🤭富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu $118呢個超靚既富士山原來係小山園抹茶Tiramisu,山上面仲有個用朱古力整既烏居⛩️用上 香濃既抹茶但又唔會太苦、口感香滑既Mascarpone 芝士及焙茶手指餅製成,造型細緻又吸晴,靚到唔捨得食!夢-森の家 $128超童話既蘑菇造型,可愛嘅蘑菇外殼係脆脆嘅白朱古力,蘑菇頭裡面係香軟嘅

芝士拉絲一口豆腐 $58

蜜汁焗雞中翼(6隻)$88
雞翼表皮香脆,每隻雞翼都沾滿甜甜嘅蜜汁,惹味又唔會過甜

京式烤鴨薄餅 $148
好特別既一款pizza ,第一次見,即刻叫黎試下🤭

芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉 $138

富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu $118

夢-森の家 $128
超童話既蘑菇造型,可愛嘅蘑菇外殼係脆脆嘅白朱古力,蘑菇頭裡面係香軟嘅草莓乳酪包住海棉蛋糕,菇柄有滿滿草莓果茸同果醬,磨菇旁邊用左一堆朱古力Crumble鋪成嘅 「泥土」,加埋紅莓藍莓同食用花既點綴,打卡一流📸食落酸酸甜甜好開胃又唔覺得膩

ULURU ROSE TEA (HOT) (set + $28)
(TEA, STRAWBERRY PUREE, ROSE SYRUP, ROSE, ROSEMARY)好清香既玫瑰花,甜甜地幾好飲

POPCORN LATTE (HOT) (set + $23)
造型可愛,雖然佢兩個唔飲得latte 🤭但一見到面頭堆popcorn🍿已經要搶住食😂

呢度仲係寵物友善餐廳, 各位如果有養竉物既可以帶埋一齊嚟打卡架🤗

ULURU(灣仔)
📍灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
5 day(s) ago 0 views
灣仔|ULURU .喜歡黑白調調的朋友絕對不能錯過,餐廳重新裝修後更見型格,白色牆身繪上以黑白線條手繪,增添了不少藝術元素,主調以白色為本,配搭上黑色線條,每個細節位都可以觀賞同打卡💞.食物擺盤也非常有心思,是眼睛跟味覺的雙重享受💞.▪️小食 🔺蜜汁焗雞中翼 $88外皮佈滿芝士,配上焗至金黃香脆的蜜汁雞翼,味道更加香脆可口💞.🔺阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士$138紅蝦刺身大隻鮮味,再配上蕃茄莎莎,顏色非常吸晴,入口酸甜鮮味💞.▪️Dinner Menu 🔺白酒芝士忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士 $138很喜歡這個白酒芝士忌廉汁,夠香滑,每口青口都掛有醬汁,入口有陣陣酒香,青口鮮甜嫩滑💞.🔺韓式部隊鍋芋絲 $148以湯碟上的部隊鍋,賣相更見精緻,材料很豐富,有餐肉、溫泉蛋、芝士、泡菜、紫菜絲、韓國年糕等,湯底微辣,非常滋味💞.跟Dinner menu + $28/位 可以配飲品同餐湯,幸好店員提醒,這價錢絕對性價比👍🏻.🍹Uluru Rose Tea這杯很推介,顏值高之餘味道很不錯,啖啖玫瑰茶香,入口清新💞🍹Lemon tea -不會過甜,解膩之選💞.🍲蕃茄濃湯 x 2 - 是日餐湯,蕃茄味香濃
灣仔|ULURU
食物擺盤也非常有心思,是眼睛跟味覺的雙重享受💞
▪️小食
🔺蜜汁焗雞中翼 $88
🔺阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士$138
▪️Dinner Menu
🔺白酒芝士忌廉牛油煮鮮青口配芝士多士 $138
🔺韓式部隊鍋芋絲 $148
🍹Uluru Rose Tea
不會過甜,解膩之選💞
🍲蕃茄濃湯 x 2 -
是日餐湯,蕃茄味香濃💞
▪️甜品
🗻富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶 Tiramisu $118
以抹茶色富士山🗻造型的Tiramisu, 顏色醒目,芝士奶蓋的山頂,入口香滑,抹茶味道回甘💞
2024-04-10
5 day(s) ago 0 views
4歲生日一連串既節目一定要包埋搵間靚靚餐廳慶祝一番😍 媽咪一早就已經有心水啦😘 位於灣仔既ULURU以二次元黑白為題🖤🤍 由入門口果一刻就可以瘋狂咁幫呀囡影相😆 每個位都影出既獨特又可愛既pose🙌🏻🙌🏻睇完相都即刻大愛🤭🤭 要好好推介下比大家🤍影完靚相當然唔少得坐定定食野🖤餐廳好大好有空間🫶🏻 座位好舒服我地就order左以下野食同兩個靚靚蛋糕仲係碟上寫上 Happy Birthday Bella🤍流心溫泉蛋卡邦尼意粉 🖤蜜汁焗雞中翼 🤍西班牙紅花海鮮意大利飯 🖤紐西蘭鮮西冷牛扒 🤍🎂ULURU二次元立體夢幻蛋糕 🖤🎂夢-森之家 其中要大推蜜汁焗雞中翼同ULURU二次元立體夢幻蛋糕 🎂🤍🖤好靚又好食😋 不過記得早d book定同到時早d提早要上蛋糕, 我地平日去都好full 呀
睇完相都即刻大愛🤭🤭 要好好推介下比大家🤍

🖤紐西蘭鮮西冷牛扒

🤍🎂ULURU二次元立體夢幻蛋糕

🖤🎂夢-森之家

6 day(s) ago 0 views
最近去左位於 #灣仔 一間超高人氣餐廳,鄰近灣仔地鐵站既嘅ULURU 2D特色餐廳,全間餐廳都以黑白色做主題,加上2D風格手繪畫作牆壁,比人感覺新穎舒適,餐廳每個角落都係打卡位📸。當日去食正正係假期前,真係超級多人,食物都相當有水準,大大份,性價比超高😍😍😍。ULDRU 沙律🥗 $98招牌沙律配上煙鴨胸,雞胸肉,雞蛋同埋意式香草油醋汁,層次分明,口感一流,酸酸甜甜好開胃👍🏻👍🏻炸香脆粗直薯條配黑松露醬🍟 $68香脆嘅炸薯條,兩款黑松露醬選擇,隨意配搭,黑松露味勁濃郁👍🏻酥皮焗田螺🐚 $108香脆嘅酥皮包住熱辣辣嘅田螺,田螺肉質彈牙,酥皮鎖住肉汁,食落口,口感豐富,真係必食👍🏻👍🏻😋流心溫泉蛋卡邦尼意粉🍝 $128意粉好爽脆彈牙,入口好Creamy,絕對係大人同小朋友最愛❤️紐西蘭西冷牛扒 🥩 $268牛扒肉質鮮嫩,叫咗七成熟,味道恰到好處,又唔會太韌,好好味😋😋美式芝士煙肉和牛漢堡🍔 $168(配沙律及薯條🍟)和牛漢堡肉質嫩滑,牛味香濃,配米芝士同煙肉,口感超豐富🥰好好味👍🏻法式焦糖燉蛋🍮 $68超濃郁蛋味,配上外層香脆嘅焦糖,食口唔會太甜😋

ULDRU 沙律🥗 $98

炸香脆粗直薯條配黑松露醬🍟 $68

酥皮焗田螺🐚 $108

流心溫泉蛋卡邦尼意粉🍝 $128

紐西蘭西冷牛扒 🥩 $268

美式芝士煙肉和牛漢堡🍔 $168
(配沙律及薯條🍟)

法式焦糖燉蛋🍮 $68
超濃郁蛋味,配上外層香脆嘅焦糖,食口唔會太甜😋
2024-04-10 0 views
入到餐廳,已經覺得好似進入咗另一個世界咁,因為餐廳以黑白色做主題。無論牆壁手繪畫、餐枱梳化、餐牌以及餐盤同佈置通通都係黑同白,好有特色!京式烤鴨PIZZA好FUSION嘅一個PIZZA!西式嘅芝士PIZZA卻保留返中式烤鴨嘅肉香皮香,PIZZA仲搽滿烤鴨必備嘅醬同青瓜,味道好讚烤焗美國豬鞍扒豬鞍肉厚夠嫩而且肉汁豐富,配上薯菜。仲配埋蘋果蓉做嘅醬,真係好夾呀流心溫泉蛋卡邦尼意粉好濃郁嘅忌廉汁加埋滿滿嘅煙肉同蘑菇,同埋意粉係用咗我最愛嘅天使麵。食落唔會好漏好HEAVY,好推介大家要試試佢!酥皮焗田螺小食叫咗比較少食嘅田螺,餐廳利用酥皮將每粒田螺包住再烤焗,外層酥香裡面肉厚味濃,好特別之作

京式烤鴨PIZZA

流心溫泉蛋卡邦尼意粉

酥皮焗田螺
  • 京式烤鴨薄餅
早幾日我哋約埋朋友仔一齊食好西慶祝兒童節🥳🥳碌social media成日都會見到呢間位於灣仔嘅IG-able黑白色二次元主題中西fusion餐廳!俾佢咁特別嘅裝修吸引咗😂😂所以就決定要book嚟試試佢喇~本身都係抱住多數呢啲都係得個樣嘅姐,好睇未必好食嘅😎😎點知我哋一行4個大人2個小朋友都一致認同啲食物相當高質!!!係真好睇又好食呢🤤🤤🤤因為第一次試呢間…冇預到啲嘢食原來全部都大大份😅落單嘅時候落得太盡興,搞到其中2份Burger食唔晒要take away𠻹😆😆以下就係我哋今次order嘅份量以作參考~~ Soup:黑松露野菌忌廉湯 $88Fish & Steak:日式西京燒比目魚扒 $188烤焗美國豬鞍扒 $258 Pasta & Risotto:芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉 $138Pizza & Burger:煙三文魚凱撒薄餅$158和風芝士玉子和牛漢堡 $168美式芝士煙肉和牛漢堡 $168 Snack:(B) 炸香脆粗直薯條配黑松露醬 $68(D)蜜味沙嗲醬雞肉串燒(6串) $78 (E) 自家製墨西哥焗脆薄片 $88(F) 蜜汁焗雞中翼(6隻) $88Dessert:富士芝

早幾日我哋約埋朋友仔一齊食好西慶祝兒童節🥳🥳

本身都係抱住多數呢啲都係得個樣嘅姐,好睇未必好食嘅😎😎

Soup:

ULURU
📍 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
黑松露野菌忌廉湯+ 炸香脆粗直薯條配黑松露醬
自家製墨西哥焗脆薄片
蜜味沙嗲醬雞肉串燒(6串)
煙三文魚凱撒薄餅
芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉
Blue  Lemonade
ULURU Rose Tea
蜜汁焗雞中翼(6隻)
日式西京燒比目魚扒
美式芝士煙肉和牛漢堡
熱朱古力
2024-04-04
Dining Offer
Tasting Event
黑松露野菌忌廉湯+ 炸香脆粗直薯條配黑松露醬
自家製墨西哥焗脆薄片
蜜味沙嗲醬雞肉串燒(6串)
煙三文魚凱撒薄餅
芝士焗大蝦意式香草茄茸意粉
Blue  Lemonade
ULURU Rose Tea
蜜汁焗雞中翼(6隻)
日式西京燒比目魚扒
美式芝士煙肉和牛漢堡
熱朱古力
2024-04-09 0 views
見咁多朋友推介,同爸爸book 左呢間餐廳打卡成間餐廳好有動漫感覺,只有黑白手繪裝橫.🦐柚子鮮蝦沙律蝦肉嫩滑,配上柚子果肉食落好清新既感覺🌱佢地配上既醬汁,好令人開胃❤️作為前菜,非常出色🐔蜜汁雞中翼每隻雞翼沾上滿滿既蜜糖🍯外皮酥脆香口,甜甜地入口,果然係小朋友之選🤣🍕京式烤鴨薄餅出面好少見呢個組合pizza 係薄底,食落好香脆👍🏻加埋中式烤鴨,配上佢哋嘅醬料,有少少甜甜既口感,仲有濃濃嘅芝士🧀值得一試🐽烤焗美國豬鞍扒豬鞍扒肉質鮮嫩,肉入面仲保持到佢地既肉汁, 豬鞍肉唔會好韌,配菜都非常之入味😍🐟 日式西京燒比目魚扒西京燒真係帶小朋友必點之選❤️份量多之餘,醬汁都多,每啖肉沾上醬汁都係香甜入口🍰2D蛋榚 (草莓果醬+鮮草莓🍓)黑白畫風蛋榚,小朋友見到都興奮入面配上草莓果醬🍓淡淡地入口唔會好甜,好岩小朋友食用👍🏻🌹 Uluru Rose Tea第一啖飲落口,勁香口既玫瑰味🌹大推👍🏻👍🏻仲要飲品中放上玫瑰花擺設,超靚呀😍☕️ Rose Sangria黎到既擺碟又係好靚😍味道淡香,如果鐘意花茶,可以試下🌹🔔同埋值得讚嘅係,呢度既員工真係好鍾意氹小朋友玩👍🏻👍🏻帶寵物都可以入去打卡👍🏻
見咁多朋友推介,同爸爸book 左呢間餐廳打卡

成間餐廳好有動漫感覺,只有黑白手繪裝橫.

🦐柚子鮮蝦沙律

🐔蜜汁雞中翼

🍕京式烤鴨薄餅
出面好少見呢個組合
pizza 係薄底,食落好香脆👍🏻

🐽烤焗美國豬鞍扒

🐟 日式西京燒比目魚扒
西京燒真係帶小朋友必點之選❤️
份量多之餘,醬汁都多,每啖肉沾上醬汁都係香甜入口

🍰2D蛋榚 (草莓果醬+鮮草莓🍓)
黑白畫風蛋榚,小朋友見到都興奮
入面配上草莓果醬🍓淡淡地入口唔會好甜,好岩小朋友食用👍🏻

🌹 Uluru Rose Tea
第一啖飲落口,勁香口既玫瑰味🌹大推👍🏻👍🏻
仲要飲品中放上玫瑰花擺設,超靚呀😍

☕️ Rose Sangria
黎到既擺碟又係好靚😍味道淡香,如果鐘意花茶,可以試下🌹

• 烤焗美國豬鞍扒
  • 京式烤鴨薄餅
2024-04-09 0 views
前排爸爸生日 我地一家提早幫爸爸慶祝生日🥳 去左呢排好hit嘅黑白餐廳 ULURU💕 除咗打卡一流 仲出名食物質素好🤤 所以我都期待咗好耐!因為呢間餐廳嘅甜品都好出名😍 呢日食完 爸爸勁開心 仲讚我有taste揀咗架甘正嘅餐廳 🐔蜜汁焗雞中翼雞翼焗到外脆內嫩 香甜蜜汁勁入口 食落惹味又嫩滑🤤 上面灑咗芝麻 令到口感更加香口惹味😍🦤京式烤鴨薄餅京式烤鴨個醬汁 味道勁香甜 配埋京蔥 青瓜同肥美嘅鴨肉😍 食落超香口!勁似食緊北京填鴨😆 薄批烤到脆卜卜 再鋪上煙煙韌韌芝士 食落仲好有咸香味🥰🍖慢煮羊鞍伴野菌意大利飯羊鞍肉質超軟嫩 入口即化😍 野菌意大利飯香氣四溢 飯煮到軟硬適中💕兩者簡直完美配合 成個意大利飯真係超高水準!🍔美式芝士煙肉和牛漢堡牛肉漢堡扒食落肉質勁新鮮 咬落去勁多肉汁 牛油脂仲好充足😍 配埋燒到半熔嘅芝士🧀 簡直好味到非筆墨形容🤤 加香味濃郁嘅煙肉 呢個組合簡直係天衣無縫🍟三色芝士焗香脆粗直薯條薯條炸到外脆內軟😍 再配埋3色芝士 真係好邪惡🤣 但呢種拉絲薯條真係食唔停口🤤 Noah仲一路食一路話 my favourite 😆🎂夢 — 森の家紅色蘑菇🍄嘅朱古力脆皮 一切開係士多啤

🐔蜜汁焗雞中翼

🦤京式烤鴨薄餅

🍖慢煮羊鞍伴野菌意大利飯

🍔美式芝士煙肉和牛漢堡

🍟三色芝士焗香脆粗直薯條

🎂夢 — 森の家
紅色蘑菇🍄嘅朱古力脆皮 一切開係士多啤梨乳酪🍓 味道酸酸甜甜 好味得黎又幾消滯😳 份量細細地 爸爸勁中意呢個生日甜品🥰