2018-11-08 610 views
好耐之前係銅鑼灣上堂,經常都會來UCC食晚飯,計下數有成二年幾都無來,諗住同啲朋友仔一齊回味下,我地分別叫左一個意粉,一個pizza 同一個牛扒雖然只是餐湯,但可以做好啲意粉不過不失味道普通,但係啲蝦幾新鮮彈牙呢個肉眼扒因爲多筋非常難切,醬汁偏甜我覺得味道還好,但朋友不喜歡Pizza 係唯一保持之作,好味雖然餐牌多左好多新野,啲甜品睇落去好吸引,原本諗住食完個肚有位淨可以試下,但係因為跟左餐食埋沙拉吧嘅至愛已經飽了,無緣一試,不過之後應該有排都唔會再來
雖然只是餐湯,但可以做好啲

意粉不過不失味道普通,但係啲蝦幾新鮮彈牙

Pizza 係唯一保持之作,好味

2018-10-16 534 views
杯招牌咖啡越嚟越差,又苦又唔同左味;啲嘢食又唔夠味;啲侍應態度差到爆標;宜家仲要無埋個lunch set添!變相加價!以後都唔會再嚟尤其是那個戴眼鏡的女侍應(據聞以前是經理,現在是part-time那個),態度最差,不斷同人講做多幾日唔做。
2018-10-02 553 views
返工返到個人謝哂,就搵左一日weekday放半日,過下me time,同自己行下街,行到咁上下口痕就去搵下野食。一個人口痕又唔食得多,但係又想食下甜野,所以就揀左黎UCC食佢地個waffle,貪佢地點方便得黎,WAFFLE榻得好味,又有得叫半份。平時黎親UCC都要排返起碼半個鐘先得,今日TEA TIME時候黎到,一個人當然就自然輕輕鬆鬆行入去坐低,放平日真係好FREE~TEA TIME有唔少TEA SET 可以選擇,都有飽肚的飯或意粉的配搭,另外都有蛋糕SET,都幾抵食。但我一心係黎食WAFFLE,所以就無睇過其他野。最後係揀左半份雜莓WAFFLE,有WAFFLE又有雪糕。WAFFLE一如以往,外面好脆口,面有少少糖,甜甜地,配埋酸酸地嘅雜莓醬,好夾,仲有球凍冰冰的雪糕,真係多重口感。半份WAFFLE其實好快食完,不過過到口癮之餘,又可以靜靜地坐下,咁樣的ME TIME都唔錯呀~

2018-09-13
2018-09-08 663 views
其實睇到Menu食物係一般,大概$100嘅價錢坐得都幾舒服,當然午飯時間就好迫人啦!座位都好逼下,但勝在質素都叫做OK!店員嘅服務態度就有啲好好笑容。好多款式我都想食,最終都係揀咗個好經典嘅炸雞咖喱味 奄列飯 $93。個白汁就好普通,炸雞三小件,溫度係還可以,呢度調味幾好,同埋都多肉汁。至於蛋包飯,博博嘅蛋皮一邊包左飯,好淡淡嘅咖喱味,整體味道唔錯。另一樣鎮店之寶就係凍咖啡,香醇入口又夠滑,食完飯嘆番杯靚咖啡,在傾吓計下午返工更加醒神

$100 (Lunch)
2018-09-06 486 views
一直以來我也是UCC的fans, 自從銅鑼灣世貿廣場的UCC結業,只好轉去就近的ucc 。今天襯放假,就腳到銅鑼灣廣場1期UCC歎個lunch,order 左一個煙肉雜菇意粉⋯⋯非常失望⋯意粉乾爭爭⋯D茹少到可憐⋯我食左咁多年UCc,未食過咁難食的意粉。唯一咖啡未變,叫做係一柸standard嘅UCC咖啡。從少到大在UCC有不少美好的回憶,可惜餐廳食物退步到此等質素。對於食物大退步,我真的非常失望。不會再來。
對於食物大退步,我真的非常失望。
不會再來。
午餐  煙肉雜菇意粉
2018-08-24 442 views
我向來有揀位的陋習,那天我在UCC等位時,行開了,回來時剛錯過了一個冧巴,我問經理可否補番,他問我坐唔坐吧檯,我見唔多人等位,便說想等其他枱,感覺到他有些微慍地說,咁你等下先,便消失無踪。接下來入了幾張枱,都無叫我,似是無人打算理會我,感覺自己很不受歡迎。近數月來,這間店特別忙碌,服務和環境都比以前差了。知道員工也較前辛勞,作為顧客應多包容,作為職人,若失魂久了,便回魂乏術。下次再來時,希望可重見UCC一貫好客之道。
2018-07-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 咖啡
2018-08-23 371 views
近門口的兩張2-3人枱超級污糟,根本從來沒有清潔過,吃得很難過的一個午餐!Sogo的UCC很乾淨,店舖經理要放多些心機在清潔了!不要以為這些衞生問題對食客生意沒影響。
近門口的兩張2-3人枱超級污糟
,根本從來沒有清潔過,吃得很難過的一個午餐!

2018-08-05 685 views
這間 UCC 開了很久,我數個月都會來一次,因為地點方便,物值高,食物好,招呼好,是和朋友來傾計的好地方。晚餐 set 每人百多元,我覺得在這地點,吃這麼好味的東西,很超值。如叫 T 骨牛扒,只是加數十元,我今晚有加。海鮮意粉很鮮味,蝦也大大隻。T 骨牛扒則色香味俱全,完全滿足。咖啡是用虹級式的,整個壺端到你面前才沖下去,很新鮮。甜品也特別,雙色雪糕,雖然不會驚為天人,但最少有誠意,吃得很開心。餐湯也很濃,香滑。UCC, 不會驚為天人,但這是四平八穏的保證,一百多的價錢,吃到物值。

如叫 T 骨牛扒,只是加數十元,我今晚有加。

海鮮意粉很鮮味,蝦也大大隻。

T 骨牛扒則色香味俱全,完全滿足。

咖啡是用虹級式的,整個壺端到你面前才沖下去,很新鮮。

餐湯也很濃,香滑。

2018-07-26
2018-06-07 1001 views
電話打了兩天,不是沒人接聽,就是浪起咗,訂坐/查詢非常困難!Book唔到位所以好唔方便,就算想食,但一大班朋友聚會,為免輪候時間太長,往往會放棄,希望管理層可以改善一下服務質素

• 自助沙律吧
2018-04-17 1528 views
放左工想和同事傾下計,想揾間靜静地又有tea set的餐廳,結果揀左UCC coffee shop, 啱啱仲趕得切6:00前order tea set吞拿魚碎蛋沙律窩夫+鮮橙汁~吞拿魚和碎蛋沙律分别弄成球狀,初初睇menu個圖仲以為係雪糕球,夾埋脆脆的窩夫一齊食,不錯!Tiramisu法式多士+UCC招牌coffee~厚多士切成粒狀,幾鬆軟,伴碟還有一個雪糕球,一塊 Oreo和cream,雖然食唔出有Tiramisu味!但也算ok!其實Tea set menu還有很多選揀!以幾拾元一個set的價錢來計,算是一個不錯的選擇!

2018-04-16
2018-02-13 1712 views
今日有幸抽到時間做treatment ,唔洗湊女可以同姊妹撐枱腳,一於揀好耐無去的UCC,貪佢有自助沙律吧!由於做完treatment已經好夜,過左晚市人潮,唔洗排隊就可以直入餐廳。姊妹多數在家中食素,難得出街食,佢話要食好西,就嗌左個西冷扒,我就要煙肉火腿pizza大家share食。落左柯打,之後梗係要出去沙律吧”砌”沙律啦! 沙律吧的材料同以前一樣,有車厘茄,桃,菠蘿,薯仔沙律,紅腰豆,沙律菜,啫喱等等! 一路以來我最欣賞都係佢個薯仔沙律同啫喱,因為薯仔沙律夠晒綿無出水,薯仔,雞蛋,粟米等材料同沙律醬比例一流,簡簡單單但出色。 啫喱夠Q彈,味道又係啱啱好唔過甜,為沙律做出酸中帶甜的清新感覺!無幾耐pizza黎到,批底係簿脆的,可能係日式餐廳的關係,調味較清淡,比美式餐廳的pizza遜色。 西冷牛扒都一樣,唔似美式餐廳咁有火候,反而我欣賞隨碟附送的蕃茄意粉,因為每條意粉入口彈牙,而且擁有自然蕃茄味。其實總括黎講,唔難食但無驚喜,我諗下次我去UCC都係食返日式意粉或焗飯可能較驚喜

2018-02-08 1247 views
「UCC Coffee Shop 」,好多人都會好鍾意佢杯熱咖啡,對於我來講,呢度最吸引呢就係佢嘅🥗自助salad bar ,因為香港其實好少餐廳會有一個咁樣嘅corner ,尤其最近大家都講要食得健康,食得均衡,salad bar 嘅水果蔬菜種類都算多,仲可以自己切出個沙律山,同朋友一齊切一個,好玩又開心!如果朋友各自切,鬥切得高,都幾有趣。令到大家嘅用膳氣氛都會大大提升。不過真係要提一提salad bar 嘅衛生同整潔度,因為有時見到啲食物滴到周圍係, 令到食客大打折扣就唔好啦。

2017-11-08 1674 views
早在窩夫和鬆餅🥞狂熱捲起之前,UCC的西日甜品已有窩夫作為其主打甜品之一。UCC的甜品配咖啡是一個不錯的選擇。不過今次去UCC的時候已經是黃昏,為免再次陷入失眠危機,都是放棄咖啡,吃一份鬆餅滿足下甜品癮。今次點的是香蕉朱古力夾餅。夾餅的賣相不俗,有一球朱古力雪糕🍦,還有些杏仁碎,增加雪糕的口感。朱古力醬的份量剛好,令鬆餅吃起來不會太甜。還有兩枝朱古力百利枝插在夾餅中間,㚒餅上還灑了糖霜,可見店家在食物擺盤很花心思。但鬆餅的温度不夠熱,吃起來温温吞吞,原本精緻的鬆餅因爲其軟糯的質地而失分!

2017-10-14 1599 views
三個女仔Friday night食返個happy dinner先~XD銅鑼灣真係超多餐廳,大家揀黎揀去最後決定食日本野or西餐。黎到銅鑼灣廣場一期,見UCC都唔算好多人,就呢間啦!拎左飛都等左20分鐘先有位。好肚餓啊!!一坐底就叫野食。要左一個本菇墨魚繪飯,一個菠菜三文魚意粉,加左45蚊多個沙律,南瓜湯同飲品。本菇墨魚繪飯:都幾多本菇同墨魚,但味道淡左少少菠菜三文魚意粉:一般,意粉煮得岩岩好,Al dente。但裏面有條細頭髮。。。沙律:佢地會俾一個碗你去沙律吧任你裝幾多都得,但只有一次機會,我地裝左好多jelly~南瓜湯:成餐最好味,有濃厚南瓜味,唔錯!Service 還可以,餐廳環境ok, 食物唔好太高期望。

本菇墨魚繪飯:都幾多本菇同墨魚,但味道淡左少少
南瓜湯:成餐最好味,有濃厚南瓜味,唔錯!

Service 還可以,餐廳環境ok, 食物唔好太高期望。

2017-10-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-10-11 1052 views
今天晚上和朋友到銅鑼灣飯聚。 由於我們提早到了銅鑼灣吃晚餐,因此飯後時間還是很早。 我們想坐下來多聊一下才回家, 一邊行一邊找吃甜品的地方。 可是銅鑼灣附近有名的甜品店都大排長龍, 我們便來到位於銅鑼灣廣場一期的UCC吃甜品。朋友點了日式咖啡雪糕紅豆。這杯甜品的底部墊了一層咖啡啫喱, 上層則有雲呢拿雪糕和紅豆泥。咖啡啫喱味道很苦澀,而雪糕和紅豆泥卻很甜,所以吃上去是一口苦一口甜。這杯甜品感覺是一些互不相關的食材胡亂地搭配在一起,怪怪的。 我點了綠茶紅豆夾餅(中)。這份甜品下層是兩塊夾餅,上層是綠茶雪糕和紅豆泥。 不知道夾餅是不是預先做好, 上桌時已變成腍身和涼涼的。味道方面也算不上出色。

日式咖啡雪糕紅豆

日式咖啡雪糕紅豆

綠茶紅豆夾餅

綠茶紅豆夾餅

2017-10-06
$66 (Last Night Supper)