2017-08-01 1446 views
星期五3個女人下午茶,天氣太熱,就去UCC歎咖啡,一人叫一個意粉tea set.一上碟嚇死人,打大風一般,尤其煙肉茄粉,好似人地食剩,求其是旦就搬上碟,D汁飛開,又吾抹碟邊,冇曬食慾。味道好一般,D茄膏冇味,一嚿嚿,好似D街坊快餐,色香味都吾合格。咖啡就冇得輸,唯獨倒瀉左D落碟,一杯多D一杯少D,失去日式餐室要有的準確和細心,令杯咖啡扣分。平心而論,招牌咖啡比以往失色,欠缺應有的咖啡濃滑香純,也欠aftertaste.再來紅豆抹茶窩夫。買相OK,窩夫軟熟卻欠旦香欠鬆化,紅豆夠林夠大也不太甜,抹茶雪糕卻欠抹茶味,整體吾合格,只有賣相,卻欠味道。

tea set

再來紅豆抹茶窩夫。

紅豆抺茶窩夫

我係UCC既忠誠fans, 佢哋既班戟同熱咖啡我間唔中就突然好想食,可惜星期六夜晚無套餐又無得加錢叫飲品,所以只叫咗一杯我摰愛既咖啡,評價如下:味道:記得日式西餐只適宜食意粉,飯同甜品。重要既事要講三次,唔好係日式西餐要求有扒房質素既牛扒!牛扒!牛扒!所以我比UCC好高分,意份如常好食,甜品一樣咁正,最緊要熱咖啡都仲係夠滿夠熱!❤❤❤❤❤份量:充足,滿足又好味❤❤價錢:有套餐個陣抵食,平時夜晚都會嚟,無套餐個陣就普通,唔算貴但唔叫抵舒適:成間餐廳都多卡位,唔錯架衞生:都幾好,起碼表面睇無任何問題服務:都可以呀,無乜問題,幾好

份量:充足,滿足又好味❤❤

舒適:成間餐廳都多卡位,唔錯架

衞生:都幾好,起碼表面睇無任何問題

服務:都可以呀,無乜問題,幾好
意粉
咖喱飯
芒果班戟芒果另上
招牌咖啡
意粉
芒果班戟芒果另上
招牌咖啡
2017-06-21 883 views
前天與友人在銅鑼灣逛街後,打算在附近餐廳進食晚餐,於是就到了銅鑼灣廣場的UCC Coffee Shop吃晚餐。由於我們9點左右才到餐廳,所以輪候時間非常短。建議如果7至8點到餐廳的話,預多少少時間取飛排隊,因為這間餐廳都很受歡迎!UCC Coffee Shop 與Pizza Express、delifrance 這些餐廳差不多,不過分別之處就是UCC Coffee Shop 的食款式種類較多,有西式,有日式。另外,加$48可以享用自助沙律bar一次,不過要留意時間,因為沙律bar到9:30就沒有了。我與友人分別點了我最愛的煙肉忌廉意粉及煙肉雜菇肉醬意粉。味道調中,不會太咸或太淡。份量方面適合一人進食,不夠飽的話可以再追加小食,但由於我們太飽的關係,這次沒有點。下次再去的話,必定點小食!
!

2017-05-26 788 views
以前在UCC食午餐有儲印仔,可以換取自助沙律吧一次,但約近半年前改了會員儲分咭,積分可以在下次幫襯時當現金使用。我們一行四人都不約而同點了「香煎牛肩肉眼扒定食」,雖然牛扒薄薄的,但是十分好味,而我最欣賞的反而是該塊蒜蓉包,看到有真材實料的蒜頭粒在上面,十分好味。當然最畫龍點睛的是隨餐附送的日式咖啡,一直也很喜歡日式咖啡,感覺淡淡的,很純似的,再加上UCC專用的咖啡cream,為完美的午餐作一個美好的收結,讚!
午市肉眼扒定食
午市肉眼扒定食
2017-05-03 690 views
放假同屋企人去食ucc lunch個waitress 擺放碟時 有隻碟黑麻麻 未洗淨 勁污糟都照擺係度。ok fine 換左佢冇事我地一共叫左一個扒餐 2個茄湯海鮮意粉 上左一扒 再上一茄 等左勁耐都未黎第碟茄然後問佢 原來漏單 只落左一個。。之前食UCC都試過漏單,算。。。好,佢補單,等左陣黎個茄湯意omg 點知一拎起隻青口 發現下面有隻食指頭咁大嘅小昆蟲!個樣疑似"小強"。。。。左等右等 等咁耐 所期待嘅原來.. 眼淚水都標埋(本人極害怕任何昆蟲) 啲湯同隻野差唔多色 唉 食乜都冇晒胃口。係我被嚇到眼濕濕之際 家人已好快叫人收起碟野 未影相食肆有呢啲昆蟲在所難免啦 但係呢間啲處理手法真係麻麻經理收起左碟野 我同家人討論:廚房會唔會就咁抽起隻野拎反碟野出黎 然後佢行黎問我仲要唔要 -_- 等左咁耐又漏單又比碟咁嘅野我佢先問洗5洗換其他野食 轉完繼續收全數 其他餐廳醒水少少嘅都會自動幫你cancel order 5收你錢 轉其他野食比你啦 不過有個waiter 算唔錯 聽到我擔心餐具有掂過隻野 自動自覺幫我換左套餐具佢唉 好失望
放假同屋企人去食ucc lunch
ok fine 換左佢冇事
我地一共叫左一個扒餐 2個茄湯海鮮意粉
上左一扒 再上一茄 等左勁耐都未黎第碟茄
然後問佢 原來漏單 只落左一個。。
之前食UCC都試過漏單,算。。。
好,佢補單,等左陣黎個茄湯意
左等右等 等咁耐 所期待嘅原來..

眼淚水都標埋(本人極害怕任何昆蟲) 啲湯同隻野差唔多色
未影相
食肆有呢啲昆蟲在所難免啦 但係呢間啲處理手法真係麻麻

唉 好失望
2017-05-03
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2017-05-03 728 views
又是一個大太陽的日子,想起我心中的招牌餐,UCC。。。我愛這裡,當然,吃了多年,和朋友聚會好地方,今天十二前到,已有數檯入座了,感覺輕鬆。今天看到有個特別推介餐牌,和友人一起看看甚麼選擇,看畢了,感覺不錯,但,仍心中記掛,“招牌餐”是我給的名。。就是海鮮湯意。。。。我至愛。因為,不論我甚麼心情,就算本來不想吃的,到了這裡,點了這個,最後都會全清了。。。,今天看到天氣好,心情也好起來,為自己加了沙律。。。。,這裡的薯仔沙律吃,因為有蛋原故吧!栗米。。。菠蘿,還有啫喱糖。。。當然,還有其他的,我會珍惜食物,要吃的就取,還要吃清啊!不要浪費食物!我的招牌餐到了,看到海鮮在蕃茄湯中游泳,十分豐富,已經很開心啊!好享受!加上友人點了雜菇煙肉意粉,看到已經色香味皆全。我們分別點了凍咖啡和橙汁。開心完結今天的午餐,充滿力量了,可以去血拼了。

好享受!加上友人點了雜菇煙肉意粉,看到已經色香味皆全。

2017-04-09 669 views
餐牌碟茄汁海鮮意大利燴飯賣相的確好靚,99元另加一服務費!可惜嚟到時淡而無味,賣相同相差好遠……可能是我祈望過高,忘記ucc出名係咖啡,不是意大利燴飯!呢碟飲完全不合格!Causeway Bay 搵地方食飯,呢間的確好,因為地點方便,裝修靚,staff都非常nice同professional,最重要係甚小要等位!要等最多等1-2張枱!!10分鐘內就有枱!但可惜食物完全不能接受!!只有杯咖啡可以一試!!

2017-04-08 637 views
點解要我地等咁耐啦😡😡係咪公司有指引,四人枱係要分兩位兩位入座..唔可以入三位... 負責叫飛個位四眼哥哥..不停叫咗6.7 張2人枱... 仲要係遲過我地攞飛..我哋就等咗半個鐘都仲企喺門口...係咪有啲過分呢?! 幾好食都係假啦😡😡咁樣做生意不如以後做搭台啦...全場每一張櫈都有人坐啦!星期五老遠走來呢度食...遇到呢啲罔顧客人感受嘅餐廳...真係好失望囉係咪以後冇雙數人就唔可以食UCC

2017-02-19 932 views
咁多年嚟都好鍾意UCC既咖啡,間唔中就會嚟食,但都係為左杯咖啡,飲緊個陣簡直覺得係下午茶既最高享受,正!由佢哋沙律吧任拎到依家淨係限拎一次,我都係佢哋既忠實fans(杯咖啡)。記得係普通個隻唔係其他款式🙈佢哋既下午茶其實唔係特別話好好,都係普通正常野,但勝在佢哋既質素非常統一,食物完全唔會中伏,間間一樣,除非你食牛扒就幫你唔到喇,哈哈!最鍾意食佢哋既墨汁意粉,其實飯都唔差,但記得唔好揀扒,除非你鍾意食poxx cafe既扒,或者日式西餐既扒。不過我自己食扒就去番扒房或法國餐廳。講番今日食既野,普通甜品,最緊要杯咖啡,除了咖啡還是咖啡~服務正常無特別,順帶一提呢間夜晚有套餐,特別抵,成個銅鑼灣只有呢間有,因為我為咗飲咖啡先去,要單叫我應該未必飲🙈

不過我自己食扒就去番扒房或法國餐廳。

講番今日食既野,普通甜品,最緊要杯咖啡,除了咖啡還是咖啡~

UCC招牌熱咖啡
窩夫
生果窩夫
UCC招牌熱咖啡
窩夫
生果窩夫
2016-12-30 1357 views
一直都係UCC Coffee 粉絲,鐘意佢既日派西餐,佢嘅咖啡係吸引我再度幫襯嘅原因我獨愛位於銅鑼灣嘅分店,夠就腳,食物質素保持得相當好,從不令我失望。以前習慣一人叫一個晚餐,每次都飽到爆肚,從經驗學習,今次兩人叫一個晚餐跟沙律bar, 再單叫一杯我最愛嘅炭燒咖啡,超滿足。很喜歡負責攞沙律,每次都可以食很多既新鮮又開胃嘅水蜜桃,菠蘿,車厘茄,粟米,配以另上的千島沙律醬,真係好好味呀!典雅嘅咖啡杯碟載著完美嘅炭燒咖啡,就算不加奶,足以令心神為之一振,拋掉一整天的忙碌感。跟餐嘅house coffee 也很香濃,招牌啡!香滑嘅暖鮮奶另上,可以自行調校鮮奶分量。我們點了芝士焗肉醬海鮮飯,陣陣幽香既芝士未入口已經俘虜了我嘅心。海鮮份量十足,有大大的青口,彈牙的魷魚,鮮魚塊, 蜆,加上每口都熱辣辣香噴噴既日本飯,暖在心頭!餐廳環境舒適,就算坐bar枱也很寫意,望著店員悉心準備各式餐飲和美味甜品,確實另有一番風味!整餐只需每人100大元左右,我們飲飽食醉,夫復何求!

跟餐嘅house coffee 也很香濃,招牌啡!
香滑嘅暖鮮奶另上,可以自行調校鮮奶分量。
整餐只需每人100大元左右,我們飲飽食醉,夫復何求!
2016-12-06
  • 碳燒咖啡
  • 自助沙律吧
2016-11-21 3326 views
幾乎有半年沒有光顧UCC,因為友人遲來的關係,浪子又要找一家可以坐久一點的地方。Lunch set不算太多款,但還是可以在意粉,飯裡揀。加$19有一個自助沙律吧,因為浪子和友人都不算太肚餓,所以就只叫了一巡。款式不多,但勝在都很新鮮,很大量及企理。還好是剛巧沒有其他食客,所以浪子可以好開心咁一個人Solo慢慢砌。其中薯仔沙律最出色,水蜜桃也非常不錯。蕃茄仔超級酸,啫喱糖十分彈牙。選了兩個主菜分享,香煎牛肩肉眼扒和蒜蓉海鮮意粉。下單時侍應問我們要幾成熟,但來的時候其實基本上是沒有甚麼幾成熟的,薄薄一片像快餐店早餐的牛扒一樣,幾本上是全熟。其中配菜的薯角十分好吃,個汁有點太濃,但還可以接受。牛肩扒十分有彈性,牛味十足,油脂甚多。但整體來說那些配菜都有點摸不著頭腦。兩著意粉,一片蒜蓉包.....這個蒜謇海鮮意粉非常符合食客期望,即是說打穩陣波的普通海鮮意粉。雖然說是普通,但海鮮都十分入味彈牙,意粉不硬不糊,十分不錯。味道沒有鄰座叫茄汁硯肉意粉的食客大叫"很怪的味道"。所以這普通,反而是一種令人覺得合理的味道。餐飲可選他們出名的咖啡或橙汁,都是較為普通的飲品。服務不錯,可惜檯與檯之間非常之密,

Lunch set不算太多款,但還是可以在意粉,飯裡揀。

其中配菜的薯角十分好吃,個汁有點太濃,但還可以接受。

餐飲可選他們出名的咖啡或橙汁,都是較為普通的飲品。

服務不錯,可惜檯與檯之間非常之密,環境變得十分嘈吵。

埋單兩人合共$209,不能說差,但以同價來說,浪子較建議Outback會好一點。除非你對那個$19的自助沙律吧情有獨鐘。
2016-11-21
2016-10-21 1440 views
係銅鑼灣shopping完,當然要食間好野醫下肚!途經去到UCC門口,見到都幾多人排隊,心諗咁多人啲野食應該都幾好味,於是就等啦!係門口排隊,等左30-35分鐘到終於有位!等都等到肚餓,我同朋友坐底左之後諗住拎個餐牌睇睇,但叫左幾次服務員都唔理,心諗應該多人忙,就等左5分鐘,終於有人肯同我地落單啦,我地叫左個飯同焗螺絲粉。重點黎啦,可能繁忙時間關係,等左二十分鐘,朋友個飯終於有啦,咖哩漢堡蛋包飯,賣相都幾吸引,咖哩味道好香濃,個汁應該加左少少紅酒,令味道變得更特別漢堡既肉都幾juicy,食落唔會好乾鍾意食漢堡既你,一定要試試!推介度係朋友食緊之際,我都十分期待我個三文魚焗螺絲粉幾時有,五分鐘、十分鐘、十五分鐘都過去,我諗緊催唔催單好呢,如果催佢又好似唔係咁好,於是等了又等,同朋友傾下計,時間又過去,總共等左三十分鐘!!我再等唔到啦,於是就追單!點知....原來....佢地漏...左...單!當時既心情十萬個不爽,肚餓既時候仲要比人漏單,你能想像果種無奈同失望嗎推介度 終於等到個焗粉,賣相同平時既焗粉差不多,但食落個焗粉又唔會太乾,仲幾creamy,係有啲驚喜既,但一諗到漏單,再好都會有
心諗咁多人啲野食應該都幾好味,於是就等啦!

係門口排隊,等左30-35分鐘到終於有位!

漢堡既肉都幾juicy,食落唔會好乾

鍾意食漢堡既你,一定要試試!
推介度

肚餓既時候仲要比人漏單,
你能想像果種無奈同失望嗎
推介度

係有啲驚喜既,但一諗到漏單,
再好都會有唔好印象!唉!

但無辦法,鬼叫我繁忙時間食飯:(
只係諗唔到偏偏漏單既人係我,好彩友人都安慰我,幫服務員講好說話,於是我地就叫多個甜品,希望可以平伏一下我既怒火

甜品方面,ucc的確有佢既特色!
入面除了平時既雪糕甜品,仲有熱既甜品
於是試左以下呢個!

有熱辣辣多士,加上碎朱古力,真係食到停唔到口,果然甜品係可以戰勝一切!
味道非常不錯!😍😳

推介度
總括而言,食物質素係幾好,但同時一間餐廳,人手分配落單果啲都好重要,呢方面真係要改善下,希望下次再食既時候有開心既驚喜啦

2016-10-19 1046 views
白汁三文魚菠菜螺絲粉唯一可取的菜式,味道清淡,白汁又夠香,三文魚份量夠多又厚肉,肉質又不會太老!芝士雞肉焗飯同剛才的意粉完全相反,芝士味很濃很creamy,雞肉又醃得太多,令到整個飯很咸,要不停飲水⋯⋯自助沙律吧本身都很期待可以大吃一盤,擺一盤靚靚沙律,但沙律款式不多之餘,感覺亦不太乾淨衛生,所以草草吃幾口便了事⋯⋯😓😓😓
白汁三文魚菠菜螺絲粉
芝士雞肉焗飯
自助沙律吧
2016-10-01 1014 views
國慶日,約了好友見面,隨便選擇到了UCC咖啡下午茶。我們分享了一客魷魚墨汁意粉。魷魚一點也不會靭,烹煮很很腍。意粉亦夠煙靭,因為落了墨魚汁,需要邊吃邊抹嘴;反而最失敗的是味道,啖得好像完全沒有調味似的,我們需狂下芝士粉才覺得有些味道。栗子雪糕班戟是餐廳正在推介的項目。雪糕很軟滑,班戟包著的是咖啡啫喱,還有栗子茸及兩顆原粒栗子,甜度適中,吃完也不漏。這裡的炭燒咖啡真的很香,甘醇順滑。服務則比較慢,即使要侍應加水也要等很久才有,如果服務速度提高,食客應該更加滿意。
國慶日,約了好友見面,隨便選擇到了UCC咖啡下午茶。

魷魚墨汁意粉
栗子雪糕班戟
這裡的炭燒咖啡真的很香,甘醇順滑。
炭燒咖啡
Type of Meal
Tea
栗子雪糕班戟
炭燒咖啡
2016-09-18 830 views
今天,我來了UCC吃晚餐, 就是「卡邦尼煙肉麵」,當然我叫了來UCC 必飲的咖啡。UCC 的麵條是軟硬適中, 有少許厚度, 咬起來有質感, 有些少煙靭度, 不會粉粉的感覺, 也真不錯呢。卡邦尼的汁料也做得很好, 有忌廉牛奶的香味, 質感不會太濃稠, 所以沒那麼膩。配料有煙肉、香菇等, 也可以平衡卡邦尼的濃味, 為它加添清新感。我雖然不是咖啡人,但一向都是UCC之友。吃過晚餐後,一定要喝一杯UCC咖啡才安樂的我。不過在炎熱的下午喝一杯冰咖啡又真好,就是簡單的特濃咖啡加上糖漿和鮮奶,特濃咖啡加入了牛奶囗感更滑,味道更濃郁,感覺是爽的。

2016-09-18
Type of Meal