2024-01-26 211 views
星期日,同閨密喺油麻地食完個輕盈午餐,佢話要帶我去食埋滋補養顏嘅甜品,先可以彌補平日返工嘅辛勞閨密帶我嚟到專賣烘焙及煮食用具的上海街,唔通去食cake?! 原來,佢帶我嚟天毅金燕窩莊。如果唔係閨密帶我嚟,我估計自己唔敢貿貿然入嚟食嘢,因為金毅係食燕窩、鮑魚、花膠嘅專門店,啲食材咁矜貴,一定好高消費啦!點知入到店內,老闆好友善咁招呼我哋,打開餐牌一睇,價錢相當大眾化,而糖水嘅價錢更加可以講係平民價。我哋叫左一碗「杏汁燉花膠」同一客「木瓜燉桃膠」。「杏汁燉花膠」嘅杏汁清香甜美,配合花膠的軟糯,非常美味;而「木瓜燉桃膠」的木瓜香甜醇厚,桃膠糖水煙韌滋潤,無得輸!以貼地的價錢食到又美味、又滋陰養顏嘅糖水,真係好驚喜

以貼地的價錢食到又美味、又滋陰養顏嘅糖水,真係好驚喜
木瓜燉桃膠
杏汁燉花膠
2024-01-21
木瓜燉桃膠
杏汁燉花膠
2023-08-13 384 views
黎到一間隱世鋪頭 入到黎坐低左眼球卻好忙咁周圍好奇探索新事物入面賣既名貴食材 鮑參翅肚一應俱存有乾貨亦有即食享用💯•鮑魚帶子撈伊麵賣相不錯 個汁亦做得好好伊麵唔會太林 配埋鮑魚加帶子食完會想再添多碗•上湯雲腿娃娃菜簡簡單單既娃娃菜 湯浸著都好甜•瑤柱雞湯裙翅呢個係我最鍾意亦係最讚既一款熱辣辣既裙翅夠爽口 加埋勁香濃既清雞湯 自己一大碗都清哂💓•油香手撕雞有麻香加芝麻手撕雞滑嫩不錯•川貝雪梨蜜呢個都係必叫滋補飲品雪梨味重 甜而滋潤
黎到一間隱世鋪頭

•川貝雪梨蜜
呢個都係必叫滋補飲品
雪梨味重 甜而滋潤

2023-01-23 671 views
真心推介食左咁多年盆菜,未試過好似今年呢個咁足料😅果然一分錢一分貨有2款鮑魚,魚肚,海參,瑤柱,冬菇,蝦唔似出面咁用豬皮連雞,鴨都好好味🤣食到個個都好開心🥰🥰
真心推介
食左咁多年盆菜,未試過好似今年呢個咁足料😅
果然一分錢一分貨
有2款鮑魚,魚肚,海參,瑤柱,冬菇,蝦
唔似出面咁用豬皮
連雞,鴨都好好味🤣
食到個個都好開心🥰🥰

盆菜
2023-01-23
Delivery
$200 (Lunch)
盆菜
2022-09-22 659 views
天毅金燕窩莊🍲📍 油麻地上海街210號地舖ɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷ話說無啦啦係社交平台睇到澳門既魚翅撈飯,突然間超想去澳門🇲🇴😮‍💨,但無奈地而家未去到住,就立即搜尋一下🔍香港邊度有得食,無意之中比我發現原來香港係有間賣魚翅燕窩既鋪頭,𥚃面好特別既, 一半係賣貨,一半係餐廳,而且性價比 比較高👏🤩,真心覺得食材用料貴,但賣既價錢算係平😍。🌟瑤柱雞湯裙翅 $138重雞湯味😆, 味道唔錯既, 不過如果對比澳門既味道,當然冇咁濃啦🤭。 但我覺得呢個味道都算係唔錯。🌟紅燒花膠海參魚翅煲 $108湯底有魚翅、花膠 同埋海參,對比雞湯翅,呢個會濃味少少🤏, 但整體味道都唔錯, 用料都算多。🌟酒糟鮑魚 $110 / 7隻呢個鮑魚要推介😋,好重酒味, 仲要成隻鮑魚都好入味👏,唔錯呀。🌟上湯雲腿娃娃菜 $30雖然呢個菜周圍都有😂,但呢度賣$30,確實係平既,同埋都幾好食😋。🌟川貝雪梨蜜🍐 $25好足料既一支野飲🤪。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。ɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷ
天毅金燕窩莊🍲

📍 油麻地上海街210號地舖

ɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷ

🌟瑤柱雞湯裙翅 $138

🌟紅燒花膠海參魚翅煲 $108

🌟酒糟鮑魚 $110 / 7隻

🌟上湯雲腿娃娃菜 $30

🌟川貝雪梨蜜🍐 $25
好足料既一支野飲🤪。

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

ɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷɷ

2022-06-06 706 views
見耐冇得過澳門,朋友帶我去食翅,雖然地方細細,只有四、五張檯,但係價錢同澳門差唔多,味道都ok,又可以添飯,可釣住癮先啦,過關先去澳門食過,依度仲可以食埋甜品添澳門好似冇架瑤柱雞湯裙翅 - 夠清,不過淡左少少,翅既份量都夠紅燒極品鮑參翅肚煲 - 夠味、足料,有啲似澳門味瑞士汁牛舌 - 超淋,又入味,好食鮑汁蘿蔔(冷盤)- 清甜、凍剛好,超好食,可追加甜品 - 燕窩豆腐花 用盒裝豆腐花,不過都有加工既(切片),重點係燕窩,豆腐花係咩都唔重要
見耐冇得過澳門,朋友帶我去食翅
,雖然地方細細,只有四、五張檯,但係價錢同澳門差唔多
,味道都ok,又可以添飯
,可
釣住癮先啦
,過關先去澳門食過
,依度仲可以食埋甜品
澳門好似冇架

瑤柱雞湯裙翅 - 夠清,不過淡左少少,翅既份量都夠

紅燒極品鮑參翅肚煲 - 夠味、足料,有啲似澳門味

瑞士汁牛舌 - 超淋,又入味,好食

鮑汁蘿蔔(冷盤)- 清甜、凍剛好,超好食,可追加

甜品 - 燕窩豆腐花
用盒裝豆腐花,不過都有加工既(切片),重點係燕窩
,豆腐花係咩都唔重要

2022-06-05
  • 鮑汁蘿蔔(冷盤)
  • 瑞士汁牛舌
2022-04-30 424 views
無無聊聊地逛街,細心留意每段路及每間路邊小店,定會發現心頭所好、美味食物、隱世廚神和特色品味等。《 天毅金燕窩莊 》門口旁邊放置着載滿名貴食材的凍櫃,櫃內有鮑魚和魚翅等等。只要買回家中,不加細想的凍食,可以略為加熱即食,可以再煮十多分鐘表演廚藝,真的方便和開心 😆兩款甜點內的燕窩條索分明,口感清爽,咀嚼時有原粒實在感。原隻木瓜燉燕窩 ( 凍食 ) : 燕窩份量可觀,性價比頗為高,但木瓜稍為結實,下次要嘗試熱食。冰糖燕窩豆腐花 : 燕窩獨特的蛋白味勝過豆腐香,豆腐花入口不見了呵😝溫馨提示 : 舊版洋酒集中地,發掘自己心頭好,品嘗從前的味道,知道今日的區別。

兩款甜點內的燕窩條索分明,口感清爽,咀嚼時有原粒實在感。

木瓜燕窩凍食

2022-04-27
$65 (Tea)
2022-02-21 286 views
呢間店已經係我第N次幫襯,由以前廿蚊一支大支嘅燕窩水,到而家加到$50一支嘅細支燕窩水,飲落甜甜d 而且有好多料,清甜潤喉,好懷念之前同朋友黎食飯嘅日子,希望疫情快過可以黎堂食晚市啦

2022-01-08 282 views
想不到這裡有出色盆菜,今年冬至家人叫了一個<富豪珍品盆菜>,有魚肚,長州大魚旦,蘿白好入味,南乳豬腩仔,但最特別係個瑤柱鮑魚汁,簡直係靈魂,仲要係一大支,我地仲加個米粉煮,一配,12個人食剛剛好。
2021-12-22
TakeAway
Celebration
Chinese New Year
  • 花膠盆菜
2021-07-09 868 views
瑞士雞翼沒有色澤, 不入味。鮑汁山瑞裙, 用辣椒醬蓋不到腥味 ,沒有鮑汁味 鮑汁山瑞裙煮得又不夠乾身。雞煲翅好稀。 前一段時間食味道都好好食, 依家可能做得耐出名咗所以食物質素下降咗,失望
2021-03-31 1270 views
今日收工約咗3個朋友一齊食飯大家去咗油麻地一間天藝燕窩莊食晚飯🍴門面睇落好似海味店 但係入面竟然係餐廳✌🏻餐牌有魚翅、花膠、鮑魚 好似好矜貴咁😍但係價錢相宜 性價比高!我嗌左瑤柱雞湯裙翅🙌🏻入面有爽口裙翅 超足料!配上農鄉雞湯🥰另外朋友嗌咗紅燒花膠海參魚翅煲入面有花膠魚翅 海參每款魚翅煲都好足料 淡淡都係花膠海參 好補呀!我哋每個人加$10嗌咗碗白飯 正宗魚翅撈飯🙉🙌🏻🙌🏻另外我哋嗌左龍蝦伊麵 估唔到燕窩店都有伊麵龍蝦大大隻 龍蝦新鮮爽口 🦞🦞老闆好好人送咗兩粒新鮮帶子 大大粒毎啖伊麵都掛汁 好滋味呀😛好咁最後我哋嗌左木瓜雪耳糖水 下次再同朋友嚟食先😁
今日收工約咗3個朋友一齊食飯
大家去咗油麻地一間天藝燕窩莊食晚飯🍴

門面睇落好似海味店 但係入面竟然係餐廳✌🏻
餐牌有魚翅、花膠、鮑魚
好似好矜貴咁😍但係價錢相宜 性價比高!

我嗌左瑤柱雞湯裙翅🙌🏻

入面有爽口裙翅 超足料!配上農鄉雞湯🥰
另外朋友嗌咗紅燒花膠海參魚翅煲
入面有花膠魚翅 海參

每款魚翅煲都好足料 淡淡都係花膠海參 好補呀!
我哋每個人加$10嗌咗碗白飯 正宗魚翅撈飯🙉🙌🏻🙌🏻

另外我哋嗌左龍蝦伊麵 估唔到燕窩店都有伊麵

龍蝦大大隻 龍蝦新鮮爽口 🦞🦞
老闆好好人送咗兩粒新鮮帶子 大大粒
毎啖伊麵都掛汁 好滋味呀😛

好咁最後我哋嗌左木瓜雪耳糖水
下次再同朋友嚟食先😁
油麻地內街老派海味小店,小店內雖然地方細細,坐位不多,但係店內有好多唔同類型既海味酒品可供選購,店內有多款之潤甜品選擇,即有海味小菜可提供!置身其中,好有老香港的懷舊感覺,好有特色!
置身其中,好有老香港的懷舊感覺,好有特色!

2021-01-06
$70 (Tea)
2020-03-29 1603 views
一般聽到話食鮑參翅肚都會起中式高級酒家,一圍圍咁坐住。但係呢度係完完全全另一種玩法,第一次跟地圖行到鋪面的人都一定會懷疑自己有冇行錯路。無錯,就係咁樣一間賣乾貨的鋪頭(感覺仲好雜添,因為又有酒又有罐頭)入到裡面就仲奇怪,間鋪細到一眼睇晒,左邊就全面牆都係舊酒,右手邊就好唔夾咁有幾張卡位,D卡位其實迷李到似香港舊冰室,真係你身材肥少少都好難坐入去。其實到呢一刻都仲係覺得呢間咁的餐廳會唔會好伏的,你覺得成個格局佢賣公仔麵都有D唔穩陣,仲要係鮑參翅肚,有D野唔係平就得的喎。本人一直都覺得如果俾100食垃圾的話,我寧願俾500食好西。但講多無謂,都黎到咪唯有跟朋友試一次啦。首先,你估唔到係份MENU,真係她膠好平民,一堆無設計的A4過膠紙,排滿晒好誇張的菜式,其寶係有D難睇難揀的,有選擇恐懼的真係要搵定目標先好入。其次,上菜速度又真係比想像中快,可能就係因為一眼睇番係做4台客的關係。好啦,直接去菜式呢個係精彩,又係估你唔到,賣翅的地方好多人行入一黎第一件事問老闆的係仲有冇蕃茄, 食果日真係就有一對客人入黎問左冇就話下次再黎,真係好有妹仔大過主人婆的感覺。當然, 我食完之後都好明白點解會咁。一來

好啦,直接去菜式
華梅蕃茄

當然, 我食完之後都好明白點解會咁。一來真係好食,微酸帶甜,蕃茄都咁有層次, 真係唔講得笑。二來,呢個小食簡直係一個人打晒全場,點解?因為一開波唔洗講佢梗係用黎開胃啦,,到中段佢又起到中和重口味的效果, 到尾作為甜唔飯後果又係一流,所以真係唔好一開波就食晒碟野。
鮑魚

主角鮑參翅肚,水準之作,你期望食到應該有的味道同唔質佢都有,唯一值得提的係份量,呢點你睇相都明,唔需要點講。性價比超高。
龍蝦伊麵
反而呢個龍蝦伊麵真係要講下,圖中係全隻龍蝦份量,168餐牌的係半隻,真係好抵食而且重要係呢D菜最緊要熱食, 一煮完就起, 真係唔可以唔試。伊麵 一凍左就硬,龍蝦汁一凍左味道又變成太濃, 但呢道上菜時仲係滾緊,呢種狀態的伊麵真係未試過,試左好難返轉頭。
Other Info. : 地方真係好細,多過3個人真係要提早BOOK。
2020-03-12
華梅蕃茄
鮑魚
龍蝦伊麵
  • 龍蝦伊麵,話梅蕃茄
2019-12-30 1195 views
在油麻地買完生果校經過一間燕窩店,叫了一個鮑魚伊面,龍蝦伊面,一碗翅,和一個甜品,龍蝦伊面和鮑魚伊面做得非常好吃龍蝦和新鮮,遲方面值得一讚做得比澳門好食很多,值得一試

2019-11-28
2018-07-03 2096 views
紅燒花膠海參魚翅煲🙈手撕雞🐥由未搬鋪食到搬大左鋪也是我致愛!😍😍今次我食左兩樣野!手撕雞:味道👍🏻👍🏻👍🏻啱啱好紅燒花膠海參魚翅煲:唔使過澳門👍👍正^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^生銅飲食朋友可以多多加我!我會不斷上載唔同地方生銅好去處✌🏻✌🏻😗😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎^_^ 茲味紅燒花膠煲 $58^_^ 瑤柱雞湯裙翅 $138^_^ 紅燒極品鮑參翅肚煲 $$198^_^ 富豪鮑魚帶子濃湯群翅 $388^_^ 油香手撕雞 $58😍香港煲翅😍
紅燒花膠海參魚翅煲🙈
手撕雞🐥

由未搬鋪食到搬大左鋪也是我致愛!😍😍
今次我食左兩樣野!

手撕雞:味道👍🏻👍🏻👍🏻啱啱好
紅燒花膠海參魚翅煲:唔使過澳門👍👍正
生銅飲食朋友可以多多加我!
我會不斷上載唔同地方生銅好去處✌🏻✌🏻😗

^_^ 富豪鮑魚帶子濃湯群翅 $388
^_^ 油香手撕雞 $58

😍香港煲翅😍
2018-07-03
$80 (Tea)
2017-07-31 1834 views
食鮑魚……行過上海街北海街經過【天毅金燕窩莊】以為祇是賣海味,細心睇原來有嘢食,仲要鮑參翅肚樣樣齊;試了他們的10頭南非鮑魚,炆煮夠冧……有溏心好食。我加了碗白飯撈鮑魚汁……好滿足。食完鮑魚還試了個燉湯,有瑤柱乾螺燉白花膠,湯味濃郁夠火喉冇味精,燉白花膠正!喝這個湯會上癮的。飯後當然要食個甜品才算完滿,來到燕窩店當然要食下燕窩,點了個凍特濃冰糖燕窩,燕窩好大碗抵食。臨走再買兩盒鮑汁炆花膠返屋企再食。
食鮑魚……

臨走再買兩盒鮑汁炆花膠返屋企再食。

2017-07-28
Type of Meal