2020-03-29 1603 views
一般聽到話食鮑參翅肚都會起中式高級酒家,一圍圍咁坐住。但係呢度係完完全全另一種玩法,第一次跟地圖行到鋪面的人都一定會懷疑自己有冇行錯路。無錯,就係咁樣一間賣乾貨的鋪頭(感覺仲好雜添,因為又有酒又有罐頭)入到裡面就仲奇怪,間鋪細到一眼睇晒,左邊就全面牆都係舊酒,右手邊就好唔夾咁有幾張卡位,D卡位其實迷李到似香港舊冰室,真係你身材肥少少都好難坐入去。其實到呢一刻都仲係覺得呢間咁的餐廳會唔會好伏的,你覺得成個格局佢賣公仔麵都有D唔穩陣,仲要係鮑參翅肚,有D野唔係平就得的喎。本人一直都覺得如果俾100食垃圾的話,我寧願俾500食好西。但講多無謂,都黎到咪唯有跟朋友試一次啦。首先,你估唔到係份MENU,真係她膠好平民,一堆無設計的A4過膠紙,排滿晒好誇張的菜式,其寶係有D難睇難揀的,有選擇恐懼的真係要搵定目標先好入。其次,上菜速度又真係比想像中快,可能就係因為一眼睇番係做4台客的關係。好啦,直接去菜式呢個係精彩,又係估你唔到,賣翅的地方好多人行入一黎第一件事問老闆的係仲有冇蕃茄, 食果日真係就有一對客人入黎問左冇就話下次再黎,真係好有妹仔大過主人婆的感覺。當然, 我食完之後都好明白點解會咁。一來

好啦,直接去菜式
華梅蕃茄

當然, 我食完之後都好明白點解會咁。一來真係好食,微酸帶甜,蕃茄都咁有層次, 真係唔講得笑。二來,呢個小食簡直係一個人打晒全場,點解?因為一開波唔洗講佢梗係用黎開胃啦,,到中段佢又起到中和重口味的效果, 到尾作為甜唔飯後果又係一流,所以真係唔好一開波就食晒碟野。
鮑魚

主角鮑參翅肚,水準之作,你期望食到應該有的味道同唔質佢都有,唯一值得提的係份量,呢點你睇相都明,唔需要點講。性價比超高。
龍蝦伊麵
反而呢個龍蝦伊麵真係要講下,圖中係全隻龍蝦份量,168餐牌的係半隻,真係好抵食而且重要係呢D菜最緊要熱食, 一煮完就起, 真係唔可以唔試。伊麵 一凍左就硬,龍蝦汁一凍左味道又變成太濃, 但呢道上菜時仲係滾緊,呢種狀態的伊麵真係未試過,試左好難返轉頭。
Other Info. : 地方真係好細,多過3個人真係要提早BOOK。
2020-03-12
華梅蕃茄
鮑魚
龍蝦伊麵
  • 龍蝦伊麵,話梅蕃茄