2021-07-08 37 views
今日同男朋友出去慶祝拍拖99個月,一於決定出去食個晚餐疫情開始到而,我地都減少左好多飯局,盡量少出街食飯啦!我地難得今晚有個藉口出街食飯,結果去左屋企附近既新商場,日出康城果邊食個飯!食完順便沿住海邊行番屋企!我地煉左the point既分店。二人晚餐好抵食,前菜叫左一個沙律,另一個加錢升級去龍蝦湯!沙律賣相好似一個主菜,好親份量又多,沙律菜爽甜掛上滿滿醬汁,煙三文魚夠晒成香肥美主菜叫左一個食肉獸pizza和一個麵豉醬烤三文魚!味道夠驚喜!最欣賞pizza批底夠薄夠香脆!甜品叫左人氣tiramisu
2021-07-06 55 views
龍蝦煲大餐依個商場最近有好多新餐廳進駐,見到依間餐廳嘅set dinner好似都唔錯wor. 餐廳裝修感覺舒適,而且空間感幾大😁😁原來除咗平時嘅set dinner. 最近仲推出左一個龍蝦煲套餐,雞煲就聽得多,龍蝦煲我都係第一次見😆😆 套餐五百幾,已經有埋前菜、龍蝦湯、新鮮波士頓龍蝦煲扁意粉、兩杯青蘋果梳打,咩都有齊晒,可以慢慢嘆~前菜係一個蕃茄芒果牛油果莎莎,仲有一隻好大好爽嘅蝦,賣相幾靚👍🏼👍🏼而且口感味道都幾得意,尤其芒果味最突出。個龍蝦湯都好好飲,龍蝦味非常香濃同突出,細心一體,中發現原來湯入面有好多龍蝦肉,唔使自己剝殼,都食到啖啖肉,好開心呀😁😁講吓個主菜龍蝦煲先,其實佢係成個「煲」上,除咗原隻龍蝦之外,仲有其他海鮮,好似蜆、青口BB。龍蝦鮮甜,肉質唔錯,睇嚟真係好新鮮☺️☺️ 而且扁意粉同龍蝦汁完美配合,非常滋味! 如果細食嘅話,依個套餐分分鐘要三個人先食得晒😎😎因為係原隻龍蝦,每人可以分到半邊龍蝦,一人食半隻龍蝦身體既肉,其實已經好滿足😋😋 拆埋個蟹鉗,夠晒巨型,係鮮甜美味嘅享受!估唔到呢個晚餐咁有驚喜,餐廳仲有會員制優惠,睇嚟要認真考慮吓入會,多啲嚟食正野😆😆
龍蝦煲大餐

2021-06-30 740 views
樓下商場開咗好多新餐廳,同老朋友見面,特登揀間高質啲,開心下🥳餐廳環境幾舒適,而且侍應親切有禮,會主動介紹推薦嘅菜式,咁啱今日新出左龍蝦煲配扁意粉,仲有套餐!好似成件事抵左好多,就揀左依個😁😁套餐餐飲青蘋果梳打味道較淡,夠清新👍🏼飲到最後仲有啲甜甜地,唔會話沖淡晒冇晒味😊😊Starter 有個莎莎同一個龍蝦湯莎莎四層,首先係一隻好大嘅蝦,跟住有蕃茄,芒果,牛油果。呢啲食材嘅口感基本上全部都唔一樣,都幾得意,幾清新,係幾有誠意嘅一個starter😋😋至於龍蝦湯,非常香濃! 龍蝦味超重! 好好飲,唔會太咸,仲要有啲龍蝦肉👍🏼👍🏼重頭戲:龍蝦煲意粉新鮮波士頓龍蝦果然係唔同啲,啲肉好甜,而且肉質爽、彈牙😆😆扁意粉都係好彈牙,份量都幾多,配埋龍蝦汁,超級享受,我仲特登夾返起龍蝦汁入面啲蝦膏黎食🔥🔥🔥好正🔥🔥龍蝦事先已經壓碎咗啲殼,就咁用手或者刀叉都可以開到龍蝦鉗,大大嚿肉😋😋除咗龍蝦之外,個煲裏面仲有其他海鮮,好似青口、魷魚同埋蜆,真係好豐富。成餐飯食得好開心好滿足,因為食物質素真係唔錯,而且餐廳又坐得幾舒服,氣氛幾好,下次可以再嚟試吓佢哋嘅Pizza😋😋
樓下商場開咗好多新餐廳,
同老朋友見面,特登揀間高質啲,開心下🥳

套餐餐飲青蘋果梳打
味道較淡,夠清新👍🏼
飲到最後仲有啲甜甜地,
唔會話沖淡晒冇晒味😊😊

Starter 有個莎莎同一個龍蝦湯

重頭戲:龍蝦煲意粉
新鮮波士頓龍蝦果然係唔同啲,啲肉好甜,而且肉質爽、彈牙😆😆
扁意粉都係好彈牙,份量都幾多,

2021-06-29
2021-06-29 58 views
今日同男朋友去康城個新商場睇吓,好多嘢行,餐廳都好多,我哋就揀咗The Point Kitchen嚟開餐!我哋叫咗個二人套餐,頭盤主菜各揀兩款,仲有兩杯類似fruit punch嘅特色飲品,價錢$348~先嚟「自家醃製三文魚配茴香頭沙律」,仲諗住套餐沙律個size會細好多,點知佢係大size,抵食!另一個頭盤我哋就揀「龍蝦湯」:主菜我哋揀咗「蕃茄醬燴烏賊墨魚汁意大利蛋麵」,我係為咗個意大利蛋麵而叫嘅,果然好彈牙!另一個主菜我哋就叫咗「香煎虎蝦檸檬意大利飯」,虎蝦夠大隻,個source酸酸地好特別!因為真係好想食pizza,我哋仲另外叫咗個軟殼蟹pizza:跟套餐嘅特飲係咁嘅樣嘅:

另一個頭盤我哋就揀「龍蝦湯」:

跟套餐嘅特飲係咁嘅樣嘅:

2021-06-28 34 views
今日同老公入左去日出康城既新商場The Lohas 既西餐 The Point餐廳除左日常餐牌外 仲有二人餐可以選擇 跟餐既龍蝦湯既份量唔算小 二人餐可一人揀湯 一人揀沙律 龍蝦湯非常濃味 入面亦有龍蝦肉 非常推薦 煙三文魚沙律 青菜新鮮 唔乾 配個沙律醬 洋蔥 少量pomegranate 籽 非常有咬口 沙律不錯鋪面開揚 坐位寬闊 唔算迫夾二人餐外我地仲叫左大硯 side dish有印度燒餅 熱辣辣非常好味 口感煙韌 大硯唔會熟到好熟 個醬汁幾有驚喜 大蝦意大利飯 酸酸的 非常開胃 蝦身彈牙 大隻 risotto 軟度適中 墨魚汁蛋麵 經理話墨魚汁預先同意粉拌勻 食既過程唔會整污糟個咀 餐廳非常細心

餐廳除左日常餐牌外 仲有二人餐可以選擇

鋪面開揚 坐位寬闊 唔算迫夾

2021-06-27 25 views
The point康城商場終於開了,去探家姐時,終於唔係叫外賣,有可落樓有餐廳選擇喇!今次去左The Point Kitchen,點左個mocktail Mango Tango 味道不錯:)算係開左個靚頭❤️飯就點左泰式紅咖喱意大利飯,加左$80要半隻波士頓龍蝦,上碟好有氣勢!紅咖喱味道非常濃郁,其實都幾辣嘅,但又好惹味,令人可以津津有味咁食哂。第一次食到咖喱味嘅意大利飯,又估唔到,原來可以幾夾!龍蝦嘅肉質就稍為一般般。食完唔夠喉,就點左個tiramisu affocato。賣相靚,味道好!呢餐叫做OK,難得康城有個舒適環境可以坐低慢慢傾計,OK既!
The point

食完唔夠喉,就點左個tiramisu affocato。
賣相靚,味道好!

• Tiramisu  Affogato
2021-06-27 51 views
放假無聊就入康城周圍逛下隨意就入左呢個餐廳 The Point環境幾唔錯的 樓底算高不侷促座位亦都好闊落 坐得舒服啱哂同朋友傾計我點左個set lunch首先係有餐湯-甘筍南瓜湯賣相不錯,湯的口感很豐厚,每口都食得到南瓜蓉,而甘筍清清的甜味亦為湯加了分主菜-麵豉醬烤三文魚是日並不太想食澱粉質三文魚就是的最好的選擇!魚 烤的剛剛好 魚肉的肉汁依然滿滿 令魚肉很滑麵豉醬跟三文魚竟然非常合拍令我飛快地吃清光了另外加點左個黑松露芝士焗薯條只係加$24 估唔到咁大份說實話 松露味並不太突出但芝士味則很濃厚 而薯條亦很脆卜卜總括而言 這餐是滿意的
放假無聊就入康城周圍逛下
隨意就入左呢個餐廳 The Point
環境幾唔錯的 樓底算高不侷促
座位亦都好闊落 坐得舒服啱哂同朋友傾計

我點左個set lunch

首先係有餐湯-甘筍南瓜湯

主菜-麵豉醬烤三文魚
是日並不太想食澱粉質
三文魚就是的最好的選擇!
魚 烤的剛剛好 魚肉的肉汁依然滿滿 令魚肉很滑

說實話 松露味並不太突出
但芝士味則很濃厚 而薯條亦很脆卜卜

總括而言 這餐是滿意的
2021-06-27 39 views
今日同朋友一起來這間西餐廳試吃,是因為之前有同事介紹左,來的時候見到有這個配套從348起,如果加點其他菜就要加少少錢。前菜我們選左餐湯同自家醃制三文魚配茴香頭沙拉。南瓜蔬菜湯的表現得不錯,因為可以吃到濃濃南瓜味。湯本裡面的麵包有驚喜,千萬不好放太久,因為在麵包還硬的時候吃,口感加湯真是不錯。沙拉本身就表現一般,唯一驚喜到我的是這間餐廳用茴香頭來當沙拉,茴香頭最怕會帶少少苦味,但是我沒吃到苦味,在味道上就是加分,加上酸甜汁十分醒胃,至於三文魚不會太死咸。 主食我們叫左M5澳洲和牛西冷同番茄汁燴烏魚汁意大利蛋面。雖然M5和牛是要加128蚊,我可以肯定一定值這個價錢。因為牛肉吃起來完全不會老,肉汁都算多。可以先吃一口的原味,然後再沾醬汁。因為第一口的肉你是可以吃的出肉本身少少的甜味。烏魚汁意大利蛋面就是用烏魚汁本身的黑色素在揉面的時候加上,所以看起來就會黑溜溜。沒吃過的朋友們不好怕,不會有任何奇怪的味道,除左吃的時候可能會整黑你的嘴唇,但是用紙巾就可以整走。蛋面本身的味道上是帶少少的香味,並不會同番茄汁有衝突,所以都是一道不錯的主食。飲品我們叫左5000 years同mirror mirro

飲品我們叫左5000 years同mirror mirror。兩只都是本地釀的,味道上是有少少偏酸苦,,喝到最後是會有回甘。跟餐叫仲有半價,可以加點,配牛肉真是不錯。
2021-06-23 60 views
自家醃制三文魚配茴香頭沙拉自家醃制的三文魚是好考餐廳廚師的水平的,這間的三文魚看上去就好有食慾,顏色上不輸給其他的醃制三文魚。沙拉整體上是屬於酸甜夠晒開胃,洋蔥同番石榴果肉為增加左些少的甜味。茴香頭的搭配意外的不錯,吃起來口感清新開胃又爽口。番茄醬燴烏魚汁意大利蛋面番茄醬吃的出是煮左好長時間,番茄的甜同酸都有帶出來。這道菜的本體是個烏魚汁意大利麵,偏長同厚的口感真是為左這道菜加分。麵本身都好爽口,同番茄的酸甜味搭在一起真是不錯。M5澳洲和牛西冷M5級的澳洲和牛在味道上是絕對不錯,不輸給其他牛肉的,肉質上的油不會太油膩,吃起來還有牛肉味。這道菜的烹飪手法是封煎牛排然後讓牛排自己的溫度慢慢煮熟,我們叫了半熟,所以牛肉吃起來不會太老。醬汁上不會搶走左牛肉本身的味道,更多的是為牛肉提左少少咸味。
自家醃制三文魚配茴香頭沙拉

番茄醬燴烏魚汁意大利蛋面

M5澳洲和牛西冷
2021-06-23 30 views
和老婆拍拖來了康城,這間餐廳座位寬闊開揚,非常舒服,很適合朋友情侶聚會談天。沙律和龍蝦湯和老婆叫了兩個set dinner,包湯或者沙律,有飲品。首先叫了一個沙律,沙律菜非常新鮮,加上它的醬汁很開胃,配上三文魚真是一流,口感豐富好味。最特別的是它的龍蝦湯,湯超濃超好味,又熱,飲完滿口龍蝦香。墨汁意粉它的意粉有咬口,聽說是人手做的,最特別之處,它的墨汁是做意粉時添加的,有墨汁香味,但吃落又不會被墨汁整污糟口,非常有創意的煮法,最後,加上它開胃的grapefruit juice,非常滿足。

沙律和龍蝦湯

墨汁意粉

2021-06-18 51 views
今日約左很久沒見既朋友去LOHAS 食lunch, The Point Kitchen 環境乾淨企理、皮梳化座位闊落舒適、唔怕同人迫、可以慢慢傾。午餐選擇蠻多的、包餐湯、性價比高。餐湯是椰菜花湯~美國牛肩胛配蜜糖甜薯田園沙律七成熟的牛肩胛沙律呈玫紅色、燒過後肉質算嫩、味道不錯、旁邊有不少伴菜沙律和甜蕃薯。加$24有黑松露芝士焗薯條、份量幾大、夠兩個人share啱啱好、趁熱食芝士仲溶溶地。套餐可加$14 配鮮橙汁

午餐選擇蠻多的、包餐湯、性價比高。

餐湯是椰菜花湯~

美國牛肩胛配蜜糖甜薯田園沙律

套餐可加$14 配鮮橙汁
2021-06-18 38 views
趁今日放假來到全新康城新商場The LOHAS逛逛、食肆林立、挑了間比較舒服的西餐廳The Point 試試。可能平日關係、人不算多、環境靜靜地幾舒服。午餐可選湯或另加錢要蜜糖刁草三文魚他他配牛油果醬。三文魚他他以牛油果醬作底、鋪上蕃茄同三文魚粒、口感豐富、如果再多些檸檬汁味道會更清新。牛肝菌磨菇意大利飯 有一貫奶滑的感覺、與牛肝菌的香氣好夾、忌廉汁濃度剛好。Strawberry Icecream Float 賣相好靚、酸甜的士多啤梨smoothie 伴上雲呢嗱雪糕、望落去已經透心涼~

2021-05-27 86 views
上星期去左康城行商場,行到肚餓就入左 the point kitchen食dinner,地方夠大,可以更加安心慢慢食。意大利香腸肉醬小丸子 $128:依找小丸子煙煙韌韌,食落吾會太過頂胃。而且加入左香腸肉醬汁,令人有開胃既感覺啊!香煎虎蝦意大利飯 $148:除左意粉吸引之外,意大利飯也不錯既選擇!虎蝦啖啖肉,意大利多多汁,又吾會太硬太軟既飯粒,味道帶咸。Brownie in a pan $68:甜品中我最愛之一,香蕉上有燒焦感既焦糖,令簡簡單單既香蕉也變成甜品。Brownie充滿濃郁朱古力既香味同甜味,放系熱辣辣既pan上,再加一舊雪糕,冷熱共融系吾錯既感覺!

2021-05-23 56 views
難得The Point 進駐康城,去康城探朋友當然要一試它的水準。餐廳的環境闊落,佈置用心。Menu 的設計很用心,甜品望落相當吸引。先來一杯西柚汁開開胃,味道天然。香蒜辣椒白酒煮大蜆,白酒汁惹味,提升了大蜆的鮮味,伴食的薄餅烤得香脆可口。迷迭香烤原隻春雞外脆內嫩,還保留了肉汁,旁邊的沙律菜新鮮爽甜。朱古力布朗尼配烤香蕉、合桃、雲呢拿雪糕這個甜品一試難忘。布朗尼用鐵板上,熱度夠,也有香濃的朱古力味。下次要再同朋友來試試其他菜式。

餐廳的環境闊落,佈置用心。

Menu 的設計很用心,甜品望落相當吸引。

先來一杯西柚汁開開胃,味道天然。

下次要再同朋友來試試其他菜式。
2021-05-22 36 views
今日同女朋友去左食晚餐,慶祝拍拖99個月疫情下等地都少左好多時間出街食飯,難得出街食一餐飯,我地揀左去日出康城果邊既新商場!地理位置方便因為太近屋企,食完又可以行下海邊,好舒服我地叫左晚市二人餐,好抵食前菜我地叫左沙律,餐湯仲升級左去龍蝦湯龍蝦湯濃郁,仲有幾件龍蝦肉。沙律份量大,有4大片煙三文魚,沙律菜爽甜新鮮,加左檸檬蒜味沙律醬,感覺好fresh,賣相仲好靚主菜叫左一個pizza和烤三文魚,味道好驚喜!pizza批底夠薄,而且入口鬆軟!
今日同女朋友去左食晚餐,慶祝拍拖99個月
我地叫左晚市二人餐,好抵食
前菜我地叫左沙律,餐湯仲升級左去龍蝦湯