2023-07-13 237 views
康城 The LOHAS入面都多餐廳。今日食左呢間 The Point Kitchen,意大利餐廳。試咗佢哋嘅幾款食物,感覺都一般般…😐🍝香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $118小小辣(我本身譚仔食中辣),意粉質感ok🍏煙三文魚凱撒沙律 $108普通到唔普通嘅食材,最common 嘅沙律醬。都係爲左食果幾塊煙三文魚,想食高質沙律可以pass🍗醬燒豬肋骨 $118啲肉散散地,味道都一般般,有啲偏甜🥘食肉獸批薩 $118size偏小,佢係配燒烤醬,有啲過甜,唔鐘意食甜嘅人就未必啱食啦總括嚟講,我覺得呢間餐廳質素一般啦,唔算太特別出色,價錢都合理嘅。如果你唔知去邊度食飯,可以試下佢,但係如果你追求高質素嘅西餐,就要揾其他選擇啦。

🍝香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $118
小小辣(我本身譚仔食中辣),意粉質感ok

🍏煙三文魚凱撒沙律 $108

🍗醬燒豬肋骨 $118
啲肉散散地,味道都一般般,有啲偏甜

🥘食肉獸批薩 $118

周打蜆湯
香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉
醬燒豬肋骨
食肉獸批薩
2023-05-17
香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉
2023-06-21 167 views
第一次光顧,第一次寫食評:依度環境好,食物佳,價錢吸引,值得更多顧客!Weekday 2人晚餐南瓜湯夠濃郁!沙律大碟好味!三文魚扒肉厚汁美!Ribs 口感好、肉汁濃!蘋果冰茶有驚喜!
第一次光顧,第一次寫食評:

依度環境好,食物佳,價錢吸引,值得更多顧客!

Weekday 2人晚餐
南瓜湯夠濃郁!
沙律大碟好味!
三文魚扒肉厚汁美!
Ribs 口感好、肉汁濃!
蘋果冰茶有驚喜!

2023-05-23 267 views
將軍澳呢條線,尤其周末總係人山人海! 今日有小朋友要食Pizza, 大朋友又想食扒,又有朋友要食低碳水化合物😹😆🤣真係好難諗食啲咩, 好彩揀咗呢間,全部齊晒🤭🤭🤭🤭👅三文魚腩抵食, 入面剛剛熟,魚皮又煎得香香脆脆,唔錯,生酮朋友表示滿意👅牛油果🥑羽衣甘藍沙律拼大蝦, 蝦🦐好新鮮,烤得好甘香, 牛油果就硬得滯,睇佢燒到起晒格, 以為會好香軟, 點知硬到 連用匙更畢出黎都好吃力,請加油😬😬👅炸薯條,正常,係好食嗰批,唔會太油膩、立口, 都幾好!👅Day Day Breakfast 係合格嘅,個大堆頭睇到都開心啦🥰🥰🤣口👅Iced Coffee唔錯,起碼飲得出係一杯啡,而唔係出面好多餐廳嗰啲飲完以為飲咗洗杯水🤪🤣😆總結: 😺😺😺😺味道 😺😺😺😺價錢合理 😺😺😺😺環境乾淨整潔#thepoint #hkresturant #cafe #salad #tkodistrict #westernfoods #foodsearching #hkfoodies # 康城 #將軍澳 #周末好去處 #香港覓食 #星期日出街食飯 #少人啲 #牛油果 #烤大
將軍澳呢條線,尤其周末總係人山人海!

真係好難諗食啲咩, 好彩揀咗呢間,全部齊晒🤭🤭🤭🤭

👅炸薯條,正常,係好食嗰批,唔會太油膩、立口, 都幾好!

總結: 😺😺😺😺味道
😺😺😺😺價錢合理
😺😺😺😺環境乾淨整潔

#thepoint #hkresturant #cafe #salad #tkodistrict #westernfoods #foodsearching #hkfoodies # 康城 #將軍澳 #周末好去處 #香港覓食 #星期日出街食飯 #少人啲 #牛油果 #烤大蝦 #香煎三文魚 #foodies #foodieshk #hkig #eatplayfunclub

三文魚配薯仔沙律
三文魚配薯仔沙律
2023-04-06 283 views
▫️又黎到康城,路過幾次呢間意式餐廳,見到環境幾舒服,仲有多款手工pizza同意粉🍝 望落抵食又吸引😝🐰 Bunny Iced Chocolate $68▫️見到咁得意既復活節限定飲品即刻忍唔住要嗌😍 將奶製成超可愛兔仔冰🐇 坐係雲尼拿雪糕上🍨 再倒上熱朱古力🍫 兔仔會慢慢溶化,最後成為一杯香濃朱古力奶🤩▫️味道唔算太甜,有得玩又有得食,小朋友一定勁鐘意🥳🍄 蘑菇湯▫️5pm前有早鳥優惠🕊 凡惠顧任何主菜都會配上是日餐湯🥣 當日係蘑菇湯,幼滑香濃好鮮味🍄🥗 羽衣甘藍沙律配烤雞 $128▫️羽衣甘藍份量夠多又新鮮🥬 配上希臘乳酪,感覺健康又清新😙 牛油果夠熟,輕輕烤熱好香🥑 烤雞嫰滑juicy🐔 仲加左藜麥同南瓜子,口感層次好豐富🎃🍕 自選披薩9‘’ $88▫️見到自選pizza都幾抵食👏🏻 預先配上芝士🧀 揀左蕃茄醬🍅、西班牙辣腸🌶,同羅勒、黑醋等調味料🪴 餅底薄身煙韌,批邊都烤得香脆,芝士仲多到有拉絲效果🤩🍝 香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $118▫️啲蜆真係幾大隻😮 蜆肉飽滿又鮮甜😆扁意粉煮得岩岩好,彈牙又充滿白酒香🍾☕️ Americano +$18▫️咖啡味香濃,最impress係奶會特登整熱,令倒奶

🐰 Bunny Iced Chocolate $68
▫️味道唔算太甜,有得玩又有得食,小朋友一定勁鐘意🥳

🍄 蘑菇湯

🥗 羽衣甘藍沙律配烤雞 $128

🍕 自選披薩9‘’ $88

🍝 香蒜辣椒白酒大蜆扁意粉 $118

☕️ Americano +$18
▫️咖啡味香濃,最impress係奶會特登整熱,令倒奶後咖啡都唔會變凍🥹 非常細心💕

1K
《The point》出咗個復活節限定嘅兔仔朱古力飲品好吸引,朋友仔又想食pizza,咁就啱晒😍╰☆ 意大利風乾火腿夏威夷披薩 $128餅底煙韌脆口,大大塊嘅意大利風乾火腿加上焦糖菠蘿同松子,仲有酸酸甜甜嘅蕃茄醬,口感豐富╰☆ 自選意粉 $88包括意粉 、醬料同兩款普通配料加多$12可以轉手工意大利寬條麵配料揀咗辣烤雞、菠菜同蕃茄醬料,味道又幾夾喎!搭配埋彈牙嘅手工意大利寬條麵,好味到眨吓眼就清晒😳╰☆ 醬燒豬肋骨 $118豬肋骨肉味香濃,醬汁濃郁惹味,仲有粗身薯條同埋田園沙律🥗份量十足╰☆Bunny Iced Chocolate $68冰兔仔好可愛😍🐇冰下面仲有雲尼拿雪糕,將另一個裝住比利時朱古力杯倒入去兔仔度,睇住兔仔慢慢溶化好治癒😌味道好濃郁╰☆Apple Juice $36

╰☆ 意大利風乾火腿夏威夷披薩 $128

╰☆ 自選意粉 $88
包括意粉 、醬料同兩款普通配料
加多$12可以轉手工意大利寬條麵

╰☆ 醬燒豬肋骨 $118

╰☆Bunny Iced Chocolate $68
╰☆Apple Juice $36
2023-04-04 145 views
前菜選擇太少了四款中沒有一款合心水.我們只點了主食....水牛芝士pizza整體味道還可以, 不過皮太硬了.蕃紅花海鮮意大利飯海鮮新鮮, 不過飯同樣也很硬....如果仲有下次的話, 應該會選擇set dinner.
前菜選擇太少了
四款中沒有一款合心水.
我們只點了主食....

水牛芝士pizza

整體味道還可以, 不過皮太硬了.

蕃紅花海鮮意大利飯
海鮮新鮮, 不過飯同樣也很硬....

如果仲有下次的話, 應該會選擇set dinner.
2023-04-02
Dinner
這間專門做薄餅和意粉的餐廳,最特別之處係可以自由配搭,簡直係意式車仔麵一樣。既然可以自選揀,做素食就無難度出了。這天吃的是自選意粉,蔬菜都幾多款揀,仲送埋餐湯和特飲添。康城這個商場平時都幾靜,平日行過間間餐廳都無咩人。大概一點半左右坐低,店內只有幾個客,可能過左食飯時間掛。大自然色系的裝修,座位闊落都坐得幾舒服既。意粉和薄餅都可以自由配搭,彈性非常高,吃素也十分方便。這天的餐湯是栗子蓉忌廉湯,又幾特別,飲落都真係有粟子香味。意大利香草醬雜菌櫛瓜長通粉 HK$88 由意粉到醬汁到配菜都可以自己揀,蔬菜選擇都幾多揀兩個都要諗一下。意粉份量適中,長通粉咬落彈牙無煮得太爛,青醬香氣十足亦唔算太油膩,倒時水感蠻重。整體來說都可以接受,埋單連加一HK$100有找,平過去咖啡店食黑松露意粉。
康城這個商場平時都幾靜,平日行過間間餐廳都無咩人。
大概一點半左右坐低,店內只有幾個客,可能過左食飯時間掛。
大自然色系的裝修,座位闊落都坐得幾舒服既。
意粉和薄餅都可以自由配搭,彈性非常高,吃素也十分方便。
這天的餐湯是栗子蓉忌廉湯,又幾特別,飲落都真係有粟子香味。
意大利香草醬雜菌櫛瓜長通粉 HK$88
2023-02-16
自疫情後再加上生完bb,都冇乜機會約朋友出去食飯。今日約咗個外國返嚟探親嘅朋友下午茶聚舊,開心到暈啦。咁啱大家都係住康城,一行人有大人有小朋友,我自己又推埋bb車出去,第一時間諗嚟The Point Kitchen, 貪佢冇乜客,地方夠大,唔會阻住人,而且都係諗住食完就走,唔會stay到人哋晚市。我推住bb車行到門口,見有個staff食緊嘢,另一個就企到盡頭角落,似乎係做緊嘢。我一如以往都係禮貌地同呢個做緊嘢嘅女staff講我哋入座人數。唔知係咪對方戴住口罩,再加上我耳仔又唔係咁靈啦。聽唔倒佢講乜?!總之佢再示意叫我坐某張枱,咁我咪行前多一步,想行埋去囉。跟住呢位女staff就用d好差嘅態度同我講:「妳等陣,我都要set好張枱俾妳㗎!」我當堂odd咗!😨然後有個男staff走埋嚟幫手set枱,態度好好多,又問要唔要兒童餐具?又問要唔要bb櫈?👍🏼佢哋俾我哋坐張3張二人枱組成嘅枱俾我哋坐。而張baby booster就放咗响3張有背餐椅嘅中間,咁我就將架bb車放咗响盡頭,我就坐响bb車旁邊嘅有背餐椅,我bb坐booster. 個女staff就叫我將架bb車擺响另一邊嘅盡頭,佢話我原本放嗰
然後有個男staff走埋嚟幫手set枱,態度好好多,又問要唔要兒童餐具?又問要唔要bb櫈?👍🏼佢哋俾我哋坐張3張二人枱組成嘅枱俾我哋坐。而張baby booster就放咗响3張有背餐椅嘅中間,咁我就將架bb車放咗响盡頭,我就坐响bb車旁邊嘅有背餐椅,我bb坐booster. 個女staff就叫我將架bb車擺响另一邊嘅盡頭,佢話我原本放嗰個位置係行人通道。我就話:「妳依家好多客咩?」佢話:「呢度係通道,我驚撞倒妳架bb車。」我就話:「我食完就會走,唔會响度瀨咕喎。」佢都仲要繼續叫我將架bb車放响另一邊嘅盡頭。我冇理佢。
1. 另一邊盡頭係隔離枱同我哋張枱嘅一個罅位。係夠放我架車,不過我坐低食嘢時,又要從架bb車度攞bb用品,都相當麻煩吓。2.我d朋友都坐低哂,唔好煩啦。 3.重點!!!當時都係5點鐘,係0個客。我死唔信我咁好腳頭,一坐低冇幾耐就幫你哋餐廳帶倒客嚟坐爆場。若然係咁,我係非常樂意將架bb車塞响呢個女staff要求嘅位置。
佢最令我發火嘅係,佢响我哋坐好哂嘅時候,响我嘅右手邊靠牆位置嘅枱度,砰砰澎澎。低能嘅都知佢發緊我脾氣啦,下話?我就真係忍唔住要評佢理。佢都仲係要同我講,話我好擺架車仔响通道,驚衝親我個bb。真心廢話囉。佢講個通道,足足可以打橫最少放倒兩架半bb車,咁都可以衝埋嚟,除非個人係飲醉酒,再唔係個人係痙攣,如果唔係,咁大架bb車係冇可能會撞得埋嚟囉。
食物質素,我今次係第二次嚟食。第一次已經覺得佢差。第二次仲要俾我遇著呢個女staff對我咁差嘅態度同語氣,我真係好唔開心同埋有感佢歧視兼唔尊重我哋呢d推車仔去嘅客人囉。 我以後唔會再去呢間The Point Kitchen格喇。我同我老公講番呢件事,我真係好唔開心,本來一個聚舊,會攪到咁唔開心。佢就打去餐廳了解件事,得悉呢個女staff原來姓楊,係經理嚟。我真係估唔到一個身為經理嘅人,仲要係女人,會咁嚟serve客。一架bb車,原來會咁阻地方,佢真係令我大開眼界。👍🏼👏🏼
2023-01-30
Tea
2022-12-22 190 views
去到日出康城搵食,見到呢間座位寬躺,格調都好有特色,決定一試。午餐好抵食:一個主菜,送是日餐湯同埋飲品。價錢由$88-$128。🥗全日早餐 All day breakfast $118蔬菜新鮮,有茄汁豆同牛油果醬調味。麵包好香口,牛油查得好平均,唔會一啖無味另一啖好油咁。煙肉脆唔會硬。🍟黑松露薯條呢個一上枱就超香黑松露味,忍唔住就即刻食一條。黑松露醬分開另外上,所以如果鍾意食可以點多啲,分量自由配搭。🍹跟餐果茶自己覺得比較細杯,味道較淡但聞落有淡淡果香。🫕跟餐餐湯當日我嘅餐湯係南瓜餐湯,餐湯一啲都唔馬虎,係好有質感嘅濃湯。餐廳嘅特色食物同嘢飲都做得好精緻,座位舒服,都幾啱聚餐。😆

🥗全日早餐 All day breakfast $118

🍟黑松露薯條

🍹跟餐果茶
自己覺得比較細杯,味道較淡但聞落有淡淡果香。

🫕跟餐餐湯

餐廳嘅特色食物同嘢飲都做得好精緻,座位舒服,都幾啱聚餐。😆
$100 (Lunch)
呢間係康城The lohas嘅The Point Kitchen係第一次食,食完覺得食物都幾高質,環境都不錯👍🏽所以推薦比大家試下😛呢間餐廳主打自家製創意手工pizza 同意粉,lunch time黎到都唔算太多人,同埋餐廳都幾大,坐得幾舒服😜佢有個All Day menu都幾抵食,個set有餐湯同特飲😋 餐湯都幾大碗,而且熱辣辣,飲完會開左個胃😙🔻🍟黑松露薯條 $48呢個小食見到必叫😂薯條炸到好脆,而家上面加左大量巴馬臣芝士碎,每一條薯條都點到😚配埋滿滿嘅黑松露蛋黃醬,中意點幾多都得😜🔻🍝波隆那肉醬配手工意大利寬條麵 $98寬條麵係手工製,所以食落真係好彈牙好有口感,而且啲肉醬平均分布係寬條麵入面,食落唔會覺得好dry👍🏽🔻🍕意大利風乾火腿夏威夷披薩(9”) $128呢個手工pizza材料有意大利風乾火腿、焦糖菠蘿、松子仁、火箭菜,個底就加左蕃茄醬,pizza 皮烤到又薄又脆,唔會覺得好硬/好乾😊🔻除左佢特定嘅手工pizza/ 意粉之外,客人仲可以自選意粉/自選pizza,中意落咩醬料/配料都得,自由度好高,唔錯!😛
🍟黑松露薯條 $48
🍝波隆那肉醬配手工意大利寬條麵 $98
🍕意大利風乾火腿夏威夷披薩(9”) $128
2022-11-07
Lunch
  • 黑松露芝士蛋黃醬薯條
最近朋友搬到康城,我都入去搵佢食飯🤪當然由朋友介紹附近搵下有咩食,佢話呢間西餐廳坐得舒服,質素唔錯,啱曬可以慢慢吹水。<Dinner set for two> $268頭盤蘑菇湯蘑菇湯味道濃厚,飲得出蘑菇嘅鮮味,上面放咗幾粒麵包粒,而且都幾大碗。原隻烤春雞 +$28除咗雞肉之外,配菜亦附上甜蕃薯同埋蔬菜沙律,咁就唔洗擔心營養不均衡喇。雞肉原汁原味,沙律主要以鹽調味,連埋啲雞肉一齊食就正好balance。炸甜蕃薯香口甜糯,反而有驚喜!!麵豉醬烤三文魚+$38主食除了三文魚之外,側邊附有牛油果醬拌薯仔,三文魚肉質細嫩,麵豉醬味道唔會太鹹,健康又美味。小食套餐叫小食要額外再加錢,今次就嗌多兩個小食😋黃金雞翼+$28雞翼炸衣唔會太厚,更食到鹹蛋黃醬沙沙既texture,雞肉滑嫩爆汁。脆炸薯條+$18薯條新鮮炸起,厚切薯條外脆內軟,不過建議點黃金雞翼,感覺更特別同抵食。DrinksDinner set揀特飲會有半價,今次就揀咗兩款cocktail,話曬喺Girls Night啊嘛。Strawberry bellini +$34用咗士多啤梨果醬做基底調制,酒味相對明顯,不過由於有水
最近朋友搬到康城,我都入去搵佢食飯🤪
<Dinner set for two> $268
頭盤
蘑菇湯
蘑菇湯
原隻烤春雞 +$28
炸甜蕃薯香口甜糯,反而有驚喜!!
原隻烤春雞
麵豉醬烤三文魚+$38
小食
套餐叫小食要額外再加錢,今次就嗌多兩個小食😋
黃金雞翼+$28
黃金雞翼
脆炸薯條+$18
脆炸薯條
Drinks
Strawberry bellini +$34
用咗士多啤梨果醬做基底調制,酒味相對明顯,不過由於有水果甜味,相信大部分女仔都會幾鍾意。
Mojito grapefruit +$34
成分有冧酒、西柚汁、薄荷葉&梳打水,因為西柚汁飲落去帶有柑橘類嘅酸味,再加上薄荷葉更加清新。
餐廳上菜速度都幾快,侍應都好留意客人需要,無論喺環境定服務態度都幾推介。
Dinner
黃金雞翼
2022-11-14 171 views
今日喺康城個商場行完一轉就肚餓想食野,咁啱行到呢度就索性試下呢間啦,入去坐低職員好有禮貌,叫咗個義大利風乾火腿夏威夷pizza同埋自選意粉,個pizza好有驚喜同平時食開唔同。
2022-10-26 659 views
《康城手工薄餅🥰》———————————————#thepoint 🍕-作為將軍澳友,一路都知道康城其實係個美食沙漠,餐廳選擇唔多,但當中就有呢間高質西餐廳係我嘅最愛,主打手工 Pizza☺️ 尤其裝潢走木系簡約風,環境坐落好舒服,地方寬敞,野食亦份量十足,性價比高✌🏻-🌟 Dinner Set for Two我同男朋友兩個人就叫咗個套餐,包咗頭盤、主菜同埋餐飲🍹前菜有餐湯或者迷你凱撒沙律可以選擇,雖然話係mini,但其實size都份量好足🥗 而當日嘅是日餐湯係椰菜花忌廉湯,質地濃郁,上面仲有啲麵包粒,層次豐富😛-主食就揀咗麵豉醬烤三文魚,十分特別,肉質嫩滑,外皮烤至焦香,配搭麵豉醬好有驚喜👍🏻 而鹹蛋黃忌廉雞肉意大利麵嘅醬勁濃郁,意粉軟硬度適中,都幾掛汁😝-另外我哋仲加咗兩款小食,包括黃金雞翼同黑松露薯條🖤兩款都炸得好香脆,勁有咬口, 十分邪惡😈-套餐升級特飲有半價,我哋就揀咗Strawberry Ice Cream Float 🍓以梳打做基底,士多啤梨味道突出,酸酸甜甜咁好開,加埋雪糕入口即化, 清甜解渴,消暑一流! 另一杯Mojito Lychee 帶點荔枝嘅微甜,容易入口,啱晒女
《康城手工薄餅🥰》
———————————————
#thepoint 🍕
🌟 Dinner Set for Two
套餐升級特飲有半價,我哋就揀咗Strawberry Ice Cream Float 🍓以梳打做基底,士多啤梨味道突出,酸酸甜甜咁好開,加埋雪糕入口即化, 清甜解渴,消暑一流! 另一杯Mojito Lychee 帶點荔枝嘅微甜,容易入口,啱晒女仔飲👯‍♀️
⭐價錢參考:(另收加一)
Dinner Set for Two: $268
Golden Chicken Wings:+$28
Mojito Lychee: +$34
Strawberry Ice Cream Float: +$24
Truffle Fries: $48
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$250
2022-10-24
康城西餐選擇唔算多🫢入開呢頭或者居民值得試下呢間主打手工Pizza嘅連鎖店~環境坐落幾舒服,野食大大份性價比不錯,啱哂一大班朋友聚會😋🍽:✧ 香蒜辣椒白酒煮大蜆🌟推介之選!佢用嘅蜆大大隻有鮮味,貝殼類海鮮狂熱表示approved!🥰🤣鍾意佢個香蒜辣椒白酒sauce,甜甜白葡萄酒味好出又帶啲惹味👍🏻點牛油toast食都好夾~✧ 牛肉芝士漢堡🌟佢嘅手打牛肉幾有咬口,mix左啲herb,配上黑松露蛋黃醬,burger仲係塗滿牛油同埋烘脆左👍🏻 ✧ 水牛芝士Pizza手工pizza底不錯😋餅邊厚脆中間帶點煙韌🍕有好多款topping選擇~✧ 煙三文魚凱撒沙律🥗✧ 黃金鹹蛋黃炸雞翼(配墨西哥辣椒蛋黃醬)

🍽:
✧ 香蒜辣椒白酒煮大蜆🌟

✧ 牛肉芝士漢堡🌟

✧ 水牛芝士Pizza

✧ 煙三文魚凱撒沙律🥗

✧ 黃金鹹蛋黃炸雞翼(配墨西哥辣椒蛋黃醬)

2022-08-26 291 views
星期六唔想係樓下等甘耐所以揀咗外賣送餐💙我地叫左一個4人餐.大概45分鐘左右送到上黎.比我預期中快.四人餐有2個主食1個薄餅2個小食同埋4罐飲品💙1)番紅花海鮮意粉🍝用番紅花黎整意粉幾特別.好食既.單點都會揀佢2)肉醬手工意大利寬條麵味道岩岩好.唔會好濃3)羽衣甘藍沙律配大蝦好大份.好多羽衣甘藍同埋藜麥.佢提供既係乳酪唔係沙律醬.即刻健康曬4)黃金雞翼食到就黎無曬先發現比漏左雞翼我呀😱好傷心.好想試5)夏威夷薄餅比起其他薄餅佢都算足料.條邊脆脆地.就算送到上黎都冇凍曬6)烤三文魚好特別.佢用左麵豉醬去整.將日本野黎左個fusion~唔錯唔錯下次會試下堂食💙
星期六唔想係樓下等甘耐所以揀咗外賣送餐💙
四人餐有2個主食1個薄餅2個小食同埋4罐飲品💙