2021-09-15 73 views
見到好時中心開咗間新派中式菜館,醒起家中嚟緊有長輩生日,係時候都要物色下啲新菜館,見佢裝修唔錯,座位都好闊落,所以就入咗呢間餐廳試吓!呢間中菜館我覺得最特別嘅係佢嘅茶茗並唔係只有市面上酒樓飲開嘅香片,普洱或烏龍!而且仲有牡丹,桂花烏龍,白桃烏龍或瑰麗堂皇呢類嘅花茶選擇!🍡瑰麗堂皇 (玫瑰+荔枝)一見到呢個名就已經覺得好有氣派,而且花茶下面亦都有燭火底座,可以一直都維持住茶的溫度!聞落好香玫瑰味,飲落又有少少荔枝味!🍡水煮鱸魚片好耐冇食過一個咁滑嘅水煮魚🥰🥰辣度我覺得都夠,亦都有麻辣嗰種麻嘅感覺,而且湯底都好香辣椒料!水煮魚嘅魚肉份量都幾多,好有川菜嘅風味!喺魚片嘅底下仲有好多嘅紅薯粉,而且紅薯粉都已經入晒味,嗰種辣真係太強勁,所以愈食愈辣🤣🍡魚香茄子煲唔好以為簡單嘅菜式係好易整得好食,呢度嘅魚香味完全融入左喺茄子當中,茄子炆得好淋,但係又唔會太散!如果唔係因為叫咗個泡飯,真係想不停夾黎送白飯呀!🍡龍井煙燻太爺雞煙燻雞我好似都係第一次嘗試,估唔到一試就咁有驚喜!第一啖已經覺得佢嘅煙燻味係超級濃香,而且雞肉都嫩滑,真係好耐未試過品嚐同燒雞相似嘅做法,但又可以做到咁滑嫩嘅效果!🍡脆米海皇泡飯

🍡瑰麗堂皇 (玫瑰+荔枝)

🍡水煮鱸魚片

🍡魚香茄子煲

🍡龍井煙燻太爺雞

🍡脆米海皇泡飯

湯底超級多料,包括有帶子,蝦仁同埋冬菇!湯底清得黎有海鮮嘅鮮甜味,配想脆米粒嘅口感好好!
又一間適合同屋企人做節, 朋友聚會既中菜!食物質素非常唔錯, 價錢好合理! 而且環境闊落坐得好舒服. 而且菜式相對新派, 好多特別/岩打卡既菜式~ -✅ 茶芥 ($14/位)除左一般普洱, 鐵觀音果d, 仲有花茶!揀左瑰荔堂煌, 玫瑰加埋荔枝好香. 仲有個座, 下面有蠟燭仔令d茶keep住熱, 好貼心!-✅ 燉湯|黑蒜燉竹絲雞 ($58)|姬蟲茸燉花膠 ($68)同男友一人一個燉湯😚 兩個都係雞湯底, 花膠就雞味重d, 黑蒜就重味d. 勁足料-✅ 冰鎮咕嚕肉 ($128)要襯熱食!冰鎮住令外皮脆, 但入面熱 冰火既感覺xd 加上個presentation 好靚!-✅ 水煮爐肉片 ($168)平時都係食酸菜魚多, 好耐冇食水煮魚! 唔算好啦, 但係夠麻! 魚肉嫩滑, 而且勁多配料: 金菇, 芽菜, 雲耳, 寬粉! 寬粉勁好食-✅ 鳳凰玉帶 ($58/位)就咁睇名唔知咩嚟, 原來係北海道嘅帶子再加埋墨魚滑, 再包住蛋漿煎. 墨魚滑仲mix左芫荽, 勁香!-✅ 黑松露海鮮炆飯 ($148)黑松露味超香~勁大碟, 兩個人食唔晒😂

✅ 茶芥 ($14/位)

✅ 冰鎮咕嚕肉 ($128)

✅ 水煮爐肉片 ($168)

✅ 鳳凰玉帶 ($58/位)

✅ 黑松露海鮮炆飯 ($148)
黑松露味超香~勁大碟, 兩個人食唔晒😂
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 鳳凰玉帶
就到中秋,屋企人提議出去食下中菜,上網見到呢間新派中菜最近好多人討論😆超近尖東站,出站行5分鐘就到,餐廳環境好寬敞,又唔會太過嘈吵。款式選擇多,最特別係除左傳統嘅中菜,呢到都有啲混合其他元素嘅菜式,食落更有新鮮感🤩🔸片皮鴨 (一食HK$328)本身就好鍾意食片皮鴨,店員仲係切片時比我睇左下個烤鴨,十分大隻呀😜烤鴨嘅皮為食落仲有脆卜卜口感,特別欣賞佢處理嘅餅皮,熱辣辣之餘,每層都有張蒸紙再隔住,咁就唔會痴埋一齊啦🙌🏻而其他配料例如青瓜、京蔥,都比得好足,唔驚食到最後無野包😋🔸 冰鎮咕嚕肉(HK$128)見到好多人打卡,第一次食堆係冰山嘅咕嚕肉😆一開始又熱又凍嘅口感好特別,仲有菠蘿同士多啤梨,食落好fresh好適合夏天食呀☀️就算去到最後啲冰融融地,咕嚕肉成塊變凍左都好好食呢~🔸松露帶子蝦球 (HK$148)中式炒蝦球就食得多,呢碟就加入左松露,露筍配彩椒都幾夾,蝦球大大隻好彈牙🦐🔸蟲草花泡菜苗 (HK$88)當然要返個蔬菜健康啲啦,泡菜苗帶鮮味而且唔會太鹹,可以清清味蕾呢~🔸茶葉 - 白桃烏龍另外比較中意嘅係呢到除左普洱/鐵觀音/香片,仲有特別啲嘅茶葉,今次就叫左呢個白桃烏龍,香甜得黎都好

🔸片皮鴨 (一食HK$328)
片皮鴨

🔸 冰鎮咕嚕肉(HK$128)
冰鎮咕嚕肉

🔸松露帶子蝦球 (HK$148)
松露帶子蝦球

🔸蟲草花泡菜苗 (HK$88)

🔸茶葉 - 白桃烏龍
另外比較中意嘅係呢到除左普洱/鐵觀音/香片,仲有特別啲嘅茶葉,今次就叫左呢個白桃烏龍,香甜得黎都好解膩🍵
松露帶子蝦球
2021-09-11 111 views
前身嘅嚐中菜坊經常去食,改名後就第一次去食,一如以後裝修格局無改變,夠空間感餐牌上嘅選擇都多,點了幾樣特別嘅菜式試試▶️小館鴛鴦叉燒 - 以蜜糖同柚子醬淋上叉燒,感覺新鮮,但叉燒無肉味令到整碟菜失色▶️蟲草花泡菜苗 - 正正常常,對一個粵菜廚師豪無難度,但有別於一般粵菜食肆,用蟲草花代替蒜蓉就比較新鮮▶️燕麥金沙蝦球 - 以燕麥碎塗上炸脆咗嘅蝦球,食落口感豐富,呢個值得讚▶️頭抽乾炒安格斯牛河 - 色澤同味道都夠,但牛肉炒到濃晒,廚師有少少失策總結:正如標題所寫,食物質素好壞參半,比較上比前舖差咗,或者有機會再嚟試埋其他菜式又再評論下!

餐牌上嘅選擇都多,點了幾樣特別嘅菜式試試

Type of Meal
Dinner
2021-09-11 894 views
大概3個月前和朋友午飯時來過這家餐廳,當天的美味點心驅使我跟朋友決定二訪來試試餐廳的晚餐菜式‼️🙊 果然沒令我們失望‼️❤️ 中秋佳節將至,想和家人聚餐的話,這裡是一個不錯的選擇‼️😉▫️❥$𝟭𝟲𝟴 水煮鱸魚片🌶️ 鱸魚片很滑很鮮,沒有腥味‼️👏🏻 除了主角鱸魚外,裡面有大量的芽菜、豆卜和紅薯粉‼️😻 紅薯粉QQ的口感再吸收了湯底的辣,很滋味‼️🤤▫️❥$𝟭𝟮𝟴 冰鎮咕嚕肉🧊 差不多每枱必叫的菜式當然要試試‼️😬 剛剛炸好的咕嚕肉放在冰塊中,外層形成冰涼爽脆的口感、咬開後裡層的肉質很嫩肉汁飽滿‼️雙重口感很美味‼️👅 伴碟有清新的菠蘿和士多啤梨,加上咕嚕肉本身酸酸甜甜的醬汁,很解膩也很開胃‼️✨▫️❥$𝟭𝟮𝟴 滿館小炒皇🔥 翠綠色的韭菜花爽嫩,和蝦乾、炸魷魚快炒後香氣撲鼻、鑊氣十足‼️😋 最適合當下酒菜了‼️👅▫️❥$𝟭𝟰𝟴 蜂蜜芥末蝦球🍤 底部的米通炸得香脆發出咔嚓咔嚓聲響‼️😚 爽脆炸粉內藏著Q爽彈牙的大蝦‼️🦐 蜂蜜芥末甜甜的味道不會太嗆,不錯喔‼️😋▫️ ❥$𝟭𝟰𝟴 頭抽乾炒安格斯牛河🥢 店員一端來我跟朋友便雙眼發光,太香了‼️😍 河粉條條分明炒得乾爽,安格斯牛肉嫩滑得很,不用費勁咀嚼‼️😚😚 雖然很飽但仍然吸引我吃下一大碗

▫️
❥$𝟭𝟰𝟴 頭抽乾炒安格斯牛河🥢 店員一端來我跟朋友便雙眼發光,太香了‼️😍 河粉條條分明炒得乾爽,安格斯牛肉嫩滑得很,不用費勁咀嚼‼️😚😚 雖然很飽但仍然吸引我吃下一大碗‼️🐖🐖

• 頭抽乾炒安格斯牛河
2021-09-11 152 views
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 滿 小 館 •🦦🐿-☕️白桃烏龍茶 💰$14/一位有別於一般茶樓 呢度有白桃烏龍、桂花烏龍揀 我哋揀咗白桃烏龍 聞落去好香桃味(⑉°з°)個茶仲有小蠟燭喺下面熱住 令茶嘅温度長期都暖暖地~-🧈八味金磚 💰$68其實即係椒鹽豆腐 平時係細細粒 呢個係長條型一舊 唔會淨係食到炸皮豆腐好滑 但調味就普通~-🦐黑松露海鮮炆飯 💰$148好少可中菜會有黑松露食😗黑松露味幾重😋每一啖都食到濃濃松露味有蝦、好多細細粒嘅帶子同翠玉瓜-🦀甘香醬軟殼蟹 💰$68/一人份一人份兩個人食都夠(๑ơ ₃ ơ)一份有兩舊軟殻蟹好大舊 炸皮厚薄適中 都幾多肉!而且咬落有蟹膏味 再酥脆啲口感會較好甘香醬味道同炸軟殼蟹都幾搭😙-🦆京式片皮鴨 一食 💰$328侍應係切片皮鴨之前會拎隻鴨比我哋睇睇但切完出嚟 片皮鴨比想像中嘅份量少 可能係因為切得比較大舊 亦都難啲一口食曬味道正正常常~未去到話超級juicy同脆皮配料洋蔥同青瓜有一大碟 唔洗慳住食😹-嚟緊中秋佳節慶團圓 唔想煮飯的話 去食中菜就啱哂!!-📍尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖-#caloriefoodie#
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 滿 小 館 •
🦦🐿
☕️白桃烏龍茶 💰$14/一位
有別於一般茶樓 呢度有白桃烏龍、桂花烏龍揀
我哋揀咗白桃烏龍 聞落去好香桃味(⑉°з°)
個茶仲有小蠟燭喺下面熱住 令茶嘅温度長期都暖暖地~
白桃烏龍茶

🧈八味金磚 💰$68
其實即係椒鹽豆腐 平時係細細粒
呢個係長條型一舊 唔會淨係食到炸皮
豆腐好滑 但調味就普通~
八味金磚

🦐黑松露海鮮炆飯 💰$148
好少可中菜會有黑松露食😗
黑松露味幾重😋每一啖都食到濃濃松露味
有蝦、好多細細粒嘅帶子同翠玉瓜
黑松露海鮮炆飯

🦀甘香醬軟殼蟹 💰$68/一人份
一人份兩個人食都夠(๑ơ ₃ ơ)一份有兩舊
軟殻蟹好大舊 炸皮厚薄適中 都幾多肉!
而且咬落有蟹膏味 再酥脆啲口感會較好

可能係因為切得比較大舊 亦都難啲一口食曬
味道正正常常~未去到話超級juicy同脆皮
配料洋蔥同青瓜有一大碟 唔洗慳住食😹
京式片皮鴨

嚟緊中秋佳節慶團圓 唔想煮飯的話 去食中菜就啱哂!!
📍尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
#caloriefoodie
#caloriefoodie中菜
白桃烏龍茶
八味金磚
黑松露海鮮炆飯
甘香醬軟殼蟹
食西餐日本嘢食到厭厭地老公公司附近新開咗間滿小館~一於接佢放工,再一齊撐枱腳茶嗌咗白桃烏龍,有個火喺下面㷫住👍🏻茶味好清香😋好欣賞見到枱枱都食冰鎮咕嚕肉 $128真係好好食😋冰鎮咗,面頭層酸甜醬,好似食冰糖葫蘆咁,肉質亦好鮮嫩,好Juicy! 茶香煙燻雞 $298上菜嗰一刻,一揭開蓋,超級香嘅茶香煙熏味,即刻擁晒出嚟,每一啖雞都食到茶味同埋煙熏味,好入味,而雞嘅肉都好鮮嫩,即是雞胸都唔鞋口脆米海皇泡飯 $138加埋脆米,好好味嘅湯飯😋好足料,好多小柱同埋蝦仁🍤 湯嘅味道亦比我想像中冇咁濃八味金磚 $68炸到皮脆內軟嘅椒鹽豆腐😋自己試過好多次,都失敗!呢道餸真係唔易煮~食到好食嘅,特別欣賞亦都叫咗燉湯 杏汁白肺要預早訂,花膠又一早賣晒,嗌咗黑蒜竹絲雞~好好飲最後仲有腐竹薏米糖水送😋😋偶然食下中菜真係唔錯~呢間真係好有誠意,好多功夫菜整得好好味😋中秋都要再encore ❗️臨走仲見到有個新張午市套餐$98 有燉湯 花膠扒 瑤柱蛋白炒飯 同菜都相當抵食~包埋加一茶芥附近番工可以一試

食西餐日本嘢食到厭厭地
老公公司附近新開咗間滿小館~
一於接佢放工,再一齊撐枱腳

茶嗌咗白桃烏龍,有個火喺下面㷫住👍🏻茶味好清香😋好欣賞

見到枱枱都食冰鎮咕嚕肉 $128

茶香煙燻雞 $298
上菜嗰一刻,一揭開蓋,超級香嘅茶香煙熏味,即刻擁晒出嚟,
茶香煙燻雞

脆米海皇泡飯 $138
加埋脆米,好好味嘅湯飯😋
好足料,好多小柱同埋蝦仁🍤
湯嘅味道亦比我想像中冇咁濃
海龍王泡飯

八味金磚 $68
黃金磚

亦都叫咗燉湯
杏汁白肺要預早訂,花膠又一早賣晒,嗌咗黑蒜竹絲雞~好好飲
黑蒜竹絲雞燉湯

最後仲有腐竹薏米糖水送😋😋
偶然食下中菜真係唔錯~
呢間真係好有誠意,好多功夫菜
整得好好味😋

黑蒜竹絲雞燉湯
腐竹薏米糖水
  • 八味金磚
2021-09-10 60 views
位於尖東, 近車站, 行幾步就到,的士站都好近,又係幾步🤣。 這裡空間感十足, 非常適合聚會,唔驚逼逼狹狹. 如果未諗好中秋去邊食飯, 也是個不錯選擇. 小館鴛鴦叉燒 , 蜜汁叉燒拼柚子叉燒,一碟品嘗兩種口味,傳統蜜汁,清香柚子味,各有特色。明爐燒鴨,例牌,但份量都不少,配甜酸食用,味道不錯。燕麥金沙蝦球,蝦球再佔上鹹蛋黃及燕麥,燕麥減低左鹹蛋的油膩感,做法很好。蟲草花泡菜苗,上湯底煮蟲草花白菜,簡單清甜。頭抽乾炒安格斯牛河,牛河不油膩,配上抽抽,味道不錯,安格斯牛粒份量頗多。點了一壺瑰荔堂煌,茶中帶有花香,再夾雜了荔枝香味,非常不錯👍🏻

明爐燒鴨,例牌,但份量都不少,配甜酸食用,味道不錯。

蟲草花泡菜苗,上湯底煮蟲草花白菜,簡單清甜。

2021-09-09 176 views
見到佢地係openrice 訂位有9折,所以同朋友收工過黎試下!呢到平日人流唔算太多,可能都比較新,但位置都好近地鐵站,而且座位都有好多,好大間。佢地仲有中秋套餐,岩晒一家人黎食!首先,講下個湯,咁我分別叫左兩個,姬蟲茸燉花膠同蟲草花豬展燉雞湯,飲落都好鮮甜,感覺好足料。姬蟲茸燉花膠可以養顏蟲草花豬展燉雞可以潤肺見到好多人都有叫冰鎮咕嚕肉,咁我當然都要試,好多水果係面,咕嚕肉仲好脆,酸酸甜甜咁,好開胃前菜方面,叫左個口水雞,份量都好多,但個人覺得唔夠辣,岩晒唔食得辣既朋友,又想食少少辣!個水煮魚都係唔夠辣,有少少麻,個份量都幾足夠,兩個人嗌啱啱好,而且入邊都有薯粉同埋芽菜!另外,都叫咗一個鳳凰玉帶,$58一粒,本身有少少期待,但嚟到覺得份量好細份,其實係帶子加章魚餅,其實都幾好食但係價錢有少少貴。最後叫咗碟蟲草花泡菜苗,個湯好鮮甜,而且啲菜都好入味!

佢地仲有中秋套餐,岩晒一家人黎食!

姬蟲茸燉花膠可以養顏
蟲草花豬展燉雞可以潤肺
蟲草花豬展燉雞
姬蟲茸燉花膠

口水雞

水煮魚

鳳凰玉帶

最後叫咗碟蟲草花泡菜苗,個湯好鮮甜,而且啲菜都好入味!
蟲草花泡菜苗

$400 (Dinner)
蟲草花豬展燉雞
姬蟲茸燉花膠
口水雞
水煮魚
鳳凰玉帶
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 蟲草花泡菜苗
2021-09-08 52 views
中秋仲煩惱緊食咩餐廳好,就比我發現尖東新嘅咗一間新派精緻中菜館,佔地面績大,座位寬闊坐得舒服!菜式非常新穎有冰鎮咕嚕肉、清酒煮南非鮑魚等,絕對唔係普通中菜咁簡單!打卡一流~✨水煮鱸魚片除中菜,仲有川菜選擇~一上檯已經聞到好濃麻辣味,食落辣中帶麻而鱸魚大片軟滑,水煮魚內仲有芽菜同薯粉,掛汁力強,食落好夠味!不過唔食得辣嘅朋友要三思~😂✨ 冰燒三層肉傳說中嘅冰燒三層肉,呢間餐廳都食到,份唔唔係好多,但夠2 個人食,單睇個樣好邪惡但又好銷魂咬下,脆卜卜外層,內裏肥瘦分明嘅口感,三層享受~✨ 黑松露帶子炒蝦球黑松露嘅香氣滲入每啖蘆筍,口感爽口,主角帶子肉質極鮮嫩而蝦球彈牙而肉厚!✨ 夠薑蟹肉炒飯個名真係冇改錯!薑味十足每一啖都食到濃濃薑味,蟹肉份量適中,薑味太濃,反而唔太食到蟹嘅鮮甜,炒飯乾身,口感軟硬適中✨ 姬蟲草花燉膠湯中菜館又點少得燉湯, 原盅燉湯-湯料都非常足!真係有大大塊嘅花膠,火喉好足😆好想飲多幾碗😆食完飯,仲送上木瓜雪耳糖水,甜度適中,木瓜鮮甜滋補養顏😆

✨水煮鱸魚片

✨ 冰燒三層肉
咬下,脆卜卜外層,內裏肥瘦分明嘅口感,三層享受~

✨ 黑松露帶子炒蝦球

✨ 夠薑蟹肉炒飯

✨ 姬蟲草花燉膠湯

食完飯,仲送上木瓜雪耳糖水,甜度適中,木瓜鮮甜滋補養顏😆
2021-09-07 290 views
我對中菜有一種情意結,而中菜又通常係去連鎖式酒樓,成日都片皮鴨餐,極唔鍾意~於是就去咗尖東一間口碑唔錯嘅中式菜館,先上菜嘅係兩個湯,睇見松茸就必定會點,因為松茸陣清香真係無可取代,同行友人擇左雞湯,飲落非常濃郁,差少少金華火腿陣味就變翅湯~冰鎮荔枝西紅柿🍅車厘茄粒粒飽滿,浸沒喺荔枝汁入面,食落微酸但又有荔枝汁嘅清甜中和返,而且賣相討好,絕對要叫!!🥬啫啫芥蘭煲上菜時一貫啫啫煲必有嘅咋咋聲,聽落食指大動,打香撲鼻嘅蒜茸香氣,入面嘅芥蘭好有鑊氣,條條咬落都卜卜聲,火侯掌握得很好👍🏻🧜🏻‍♂️脆米海皇泡飯魚湯鮮甜,完全無泥味無腥,好醇厚嘅魚湯,最特別係可以自己加脆米,有少少粟米片嘅感覺🤣泡飯湯料最多嘅係柱貝粒,粒粒飽滿🈵🍤燕麥金沙蝦球個黃金皮好挺身,做到外脆內軟,粒粒海蝦肉超大件~嫌平時黃金蝦有蝦殼嘅朋友一定要試,咬落啖啖肉好正🌟🐖 冰鎮咕嚕肉上菜係禾稈冚珍珠嘅架勢,翻開上層冰塊就見到咕嚕肉,每嚿細細粒,係一口就食到嘅大小,外凍內熱,好開胃😌同屋企人食中菜多數都會去連鎖酒樓,食物質素真係非常普通,滿小館就行一種小品精緻中菜路線,每道菜都充滿靈魂,店員服務有禮,成餐飯都食得好舒服,中秋一定要帶屋
我對中菜有一種情意結,
而中菜又通常係去連鎖式酒樓
成日都片皮鴨餐,極唔鍾意~
於是就去咗尖東一間口碑唔錯嘅中式菜館,

先上菜嘅係兩個湯,睇見松茸就必定會點,
因為松茸陣清香真係無可取代,
同行友人擇左雞湯,飲落非常濃郁,
差少少金華火腿陣味就變翅湯~

冰鎮荔枝西紅柿🍅
車厘茄粒粒飽滿,浸沒喺荔枝汁入面,
食落微酸但又有荔枝汁嘅清甜中和返,
而且賣相討好,絕對要叫!!

🥬啫啫芥蘭煲
上菜時一貫啫啫煲必有嘅咋咋聲,
聽落食指大動,打香撲鼻嘅蒜茸香氣,
入面嘅芥蘭好有鑊氣,條條咬落都卜卜聲,
火侯掌握得很好👍🏻

🧜🏻‍♂️脆米海皇泡飯
魚湯鮮甜,完全無泥味無腥,
好醇厚嘅魚湯,最特別係可以自己加脆米,
有少少粟米片嘅感覺🤣
泡飯湯料最多嘅係柱貝粒,粒粒飽滿🈵

🍤燕麥金沙蝦球個黃金皮好挺身,
做到外脆內軟,粒粒海蝦肉超大件~
嫌平時黃金蝦有蝦殼嘅朋友一定要試,
咬落啖啖肉好正🌟

🐖 冰鎮咕嚕肉上菜係禾稈冚珍珠嘅架勢,
翻開上層冰塊就見到咕嚕肉,
每嚿細細粒,係一口就食到嘅大小,
外凍內熱,好開胃😌

同屋企人食中菜多數都會去連鎖酒樓
食物質素真係非常普通,
滿小館就行一種小品精緻中菜路線,
每道菜都充滿靈魂,店員服務有禮,
成餐飯都食得好舒服,中秋一定要帶屋企去食吖🥮

冰鎮荔枝西紅柿
燕麥金沙蝦球
脆米海皇泡飯
啫啫芥蘭煲
冰鎮荔枝西紅柿
燕麥金沙蝦球
脆米海皇泡飯
冰鎮咕嚕肉
今天朋友安排,中午到尖東飲茶,位於好時中心地下的滿小館。🈵️相比酒樓,這裡面積不算大,相對枱數少,不會引至人頭湧湧。🫖🥢🥢座位算濶落,朋友暢聚,家庭聚會也是不錯選擇!👭🧑‍🤝‍🧑👨‍👩‍👧‍👦這裡的花茶不錯:我們點了一壼烏龍桂花,一壼玫瑰荔枝,茶味夾雜花香,各有特色!🌹🌱🫖🫖還有小火在木架下把茶熱著,非常用心!👍🥰食物中規中矩,尚算水準之作,價錢亦算合理。雖然未至回味無窮,但都未有失望!👌👌👌😋要特別一讚,有位侍應小姐,服務周到又有禮貌。👍👍👍👍😊雖然中午樓面都有點忙,但一眼關七,有甚麼要求都馬上做到,非常細心!加分!加分!👍👍👍🥰要留住客人,隨了食物美味之外,店員態度都很重要!🥰客人結賬離座,店員微笑道謝,看似微不足道,但其實是一份值得欣賞的心意!🈵️🈵️🈵️

還有小火在木架下把茶熱著,非常用心!👍🥰

要特別一讚,有位侍應小姐,服務周到又有禮貌。👍👍👍👍😊

要留住客人,隨了食物美味之外,店員態度都很重要!🥰

$160 (Lunch)
  • 運程流沙包
  • 芝心海鮮酥
  • 脆米海皇泡飯
🐄 紅酒牛肋骨十分推薦每一台都叫呢一味菜🤤🤤肉身嫩滑,入口即溶,紅酒順口,醬汁剛剛掛在肉身上,唔會太杰,有機會再嚟嘅都會再翻牌🐖 冰鎮咕嚕肉說真的沒有想像中咁特別,都係加了冰多了gimmick,加冰冇發揮到降溫同令到咕嚕肉變脆嘅效果,如果分開就咁上反而我覺得會更加好。🍚 脆米海皇泡飯這個推薦喔! 因為成個飯都好足料,有齊晒蝦乾、帶子、冬菇、有菜譜嘅鹹香,加埋脆米撒喺碗飯上面,提升了口感層次🐟 水煮鱸魚家母很想吃水煮魚所以點了這個,平常我一定不點,因為愛食辣嘅關係,我對水煮要求有點高。魚身都算順滑,但其實鱸魚不太搭,配料多的關係份量有點少。🌸 如意百合炒雙蚌還好,因為用頭抽炒容易帶出海鮮嘅鮮味,雙蚌鮮甜🦐 松露帶子蝦球 有少少食唔到松露嘅味道,同上一味餸味道有啲似。三樣食材都是各自表演,沒有互相融合,下次可以省略🍅 冰鎮荔枝西紅柿Very refreshing. 作為前菜來講佢可以喺度正常功用,好開胃🐖 三味叉燒 (原味/柚子)作為埋尾嘅餸佢係有啲差,首先應該係有埋和風但係今次剩返原味同柚子。原味肉身非常榎,厚而且乾。同其他食評一樣,連叉燒冇做好本份,別談其他。環境環境都算寬躺,唯一個人
🐄 紅酒牛肋骨
十分推薦每一台都叫呢一味菜🤤🤤

🐖 冰鎮咕嚕肉

🍚 脆米海皇泡飯

🐟 水煮鱸魚

🌸 如意百合炒雙蚌
還好,因為用頭抽炒容易帶出海鮮嘅鮮味,雙蚌鮮甜

🦐 松露帶子蝦球

🍅 冰鎮荔枝西紅柿

🐖 三味叉燒 (原味/柚子)

環境都算寬躺,唯一個人唔太鍾意枱布係長到成隻腳會掂到,夏天嘅時候會有點熱同埋有唔衛生嘅情況。而且廚餘會放喺去廁所嘅地方,去廁所時候會見到🙈
2021-08-31
$230 (Dinner)
  • 紅酒牛肋骨
2021-09-01 87 views
好耐冇同男朋友食中菜 去開尖沙咀行街就去呢間試吓😛三味叉燒($128)去到好想食叉燒 仲見到有3隻味(蜜糖、柚子、和風) 咁特別一定要試😍不過可惜服務員話冇左和風試唔到😢 雖然得返2隻味但同樣出色 叉燒係大部份係我最愛嘅半肥瘦🥰 唔會肥到漏又唔會瘦到乾柴咁😛而寬蜜糖同柚子味都毫無違和 香濃又帶一點甜 而柚子味更開胃😋😋頭抽雙蔥爆雙蚌($128)雙蚌分別係珊瑚蚌同桂花蚌😋珊瑚蚌爽口彈牙 桂花蚌香滑😍 而且唔會太多油又爆得好香🤗清酒南非鮮鮑($98/隻)璣煮南非鮮鮑($108/隻)我地諗住一人一隻鮑魚 好細心嘅店員提議我地叫哂2款仲幫我地切左一半 將2隻味拼做一隻😍 清酒鮑魚有淡淡清酒香 唔會太過香濃🤤 而璣煮鮑魚味道比清酒濃同埋鹹 但好入味👍🏼😋 2款鮑魚同樣有咬口 但又唔X 😍姬蟲茸燉花膠湯($68)好足料嘅湯 仲有大大舊花膠🤩 唔會有藥材味 飲落感覺健康同靚左😂😂啫啫通菜煲($108)呢個價錢有點偏貴 畢竟只係得菜🤔 不過都炒得好香 我個人鍾意食菜葉 如果多啲就好啦😋白飯量($15)茶水($14/位)佢嘅茶幾特別 有白桃烏龍etc. 不過我地太遲見到冇試到🥲🥲但係佢嘅茶會有蠟燭熱住
好耐冇同男朋友食中菜 去開尖沙咀行街就去呢間試吓😛

三味叉燒($128)

頭抽雙蔥爆雙蚌($128)

清酒南非鮮鮑($98/隻)
璣煮南非鮮鮑($108/隻)

姬蟲茸燉花膠湯($68)

啫啫通菜煲($108)

白飯量($15)
茶水($14/位)
佢嘅茶幾特別 有白桃烏龍etc. 不過我地太遲見到冇試到🥲🥲但係佢嘅茶會有蠟燭熱住 好貼心🥰
2021-08-30
Type of Meal
Dinner
2021-08-28 152 views
這天中午 我和媽 2人在 尖沙咀東部 飲茶 過往在年青的時候 曾在這裡一帶 留下很多回憶 當時最新最潮的 酒吧食肆 Disco 大都集中在這裡一帶 每晚更是 夜夜笙歌 現已今非昔比 只留下一些食肆酒家等 🏮🏮在OpenRice 發現了這間 點心比較特別 於是便來試試 中午時間人流不算很多 點了幾款較喜歡的 😋😋流心鵪鶉蛋燒賣 🥚🥚賣相普通 却很特別 鵪鶉蛋包在中間 外面包了少許像是魚滑 咬開蛋是流心的 不易做到 味道不錯蜜汁叉燒腸粉 🐖🐖皮薄 餡料均勻 好吃 👍👍避風塘茄子 🍆🍆表面脆漿包裹平均 炸的酥脆 配合炸蒜 及少許香芹 香口美味 讚!芝心海鮮酥 🦀🦀外表像 蘿蔔絲酥餅 內餡却不一樣 有滑溜芝士 及海鮮粒 只是粒粒份量較少 可作改善 風味不俗 🧀🧀香濃咖哩魷魚 🦑🦑咖哩味香濃 惹味 不錯吃 🤤🤤川味麻辣大腸 🐷🐷用了麻辣口味 只是淡淡的 不太過濃 可能怕人客受不了太辣 大腸無豬臭味 亦夠軟嫩 😋😋茶用透明壼沖泡 燭台熱力保溫 不錯 OpenRice 訂位有九折 以手工點心來說 相當抵食 該多支持 👍👍

流心鵪鶉蛋燒賣 🥚🥚

香濃咖哩魷魚 🦑🦑
咖哩味香濃 惹味 不錯吃 🤤🤤

川味麻辣大腸 🐷🐷

2021-08-26
$130 (Lunch)
  • 避風塘茄子
  • 芝心海鮮酥