2022-05-20 180 views
每次想同屋企人去食中菜就會諗起滿小館🤣主打精緻中菜、環境又舒適,所以今次又去左食晚飯😚🌟 小館冰鎮甜酸豬爽肉 $188黎呢度點可以唔點佢地既招牌冰鎮咕嚕肉!😍一黎到噴哂煙勁仙氣🥳豬爽肉因為有外層既冰快速急凍,所以外皮keep到脆卜卜,咬開層冰糖脆皮,裏面啲肉質都好爽口~加埋啲水果做配料,靚得黎又好味🌟 蜂蜜芥末蝦球 $168呢款原來係酥炸蝦球,舊舊都大大粒🤣上面加左甜辛既蜂蜜芥末醬、下面就放左脆卜卜既米通。米通比較淡味,所以夾埋啲蜂蜜芥末醬一齊食就岩岩好~三樣野夾埋口感好豐富吖🌟 薑葱粉絲大蝦煲 $168煲仔一上枱就已經聞到好香,一撈起粉絲有勁香既蝦鮮味🦐大約有6隻大蝦,下面啲粉絲係重點!索哂啲汁😍🌟 脆米海皇泡飯 $168超足料!兩個人分可以食到大約2~3碗!落左超多海鮮料,好似蝦肉、帶子咁,每畢一啖都食到吖~加左啲脆米落去索湯,食落有啲卜卜脆咁,口感唔會好單調。裏面仲有啲菜甫、香菇咁,令個湯底鮮甜又唔膩~

🌟 小館冰鎮甜酸豬爽肉 $188

🌟 蜂蜜芥末蝦球 $168

🌟 薑葱粉絲大蝦煲 $168

🌟 脆米海皇泡飯 $168

2022-05-15 2243 views
原本諗住同大胃之父飲早茶,唔知醒嘅大胃變咗嚟呢間飲吓晚茶只係冇點心食,變咗食中菜晚餐豐富嘅程度足以令人醒神興奮,好似呢個咕嚕肉,人同相機都食得仙氣飄飄顏值爆錶,用冰鎮住嘅黑豚肉,脆口到不得了冰鎮蕃茄作為小食嘅中菜,真係唔常見,一咬開蕃茄仔,啲汁即刻咇咗去隔離位,太厲害喇,之後即刻成口荔枝香,魔法咁神奇秘製璣煮南非鮑魚,以酒杯上饌size都算大隻,切開肉質又嫩又彈,完全入晒味炆飯同炒飯唔同,比炒飯更濕,但呢碟炆飯唔會太濕,黑松露味唔會太過,非常惹味,仲有好多粒帶子𠻹從前有孔融讓梨,呢度居然有紅酒釀梨,咁大胃都唔客氣,拿拿臨擸刀切開佢,果肉顏色好多都變晒紅色,肉質又滑又易切,食落juicy到飛起,相信呢隻梨,孔融係唔會讓出嚟呢度開菜,除咗有一般中茶選擇,仲有啲茶名好靚,其中呢款玫瑰同荔枝香都好出,而且用蠟燭仔保溫,溫度啱啱好
原本諗住同大胃之父飲早茶,唔知醒嘅大胃變咗嚟呢間飲吓晚茶

只係冇點心食,變咗食中菜

小館冰鎮咕嚕黑豚肉

仙氣飄飄顏值爆錶,用冰鎮住嘅黑豚肉,脆口到不得了

冰鎮茘枝西紅柿

璣煮南非鮮鮑

秘製璣煮南非鮑魚,以酒杯上饌

size都算大隻,切開肉質又嫩又彈,完全入晒味

黑松露海鮮炆飯

紅洒雪梨

瑰麗堂煌

2022-05-14
$397 (Dinner)
小館冰鎮咕嚕黑豚肉
冰鎮茘枝西紅柿
璣煮南非鮮鮑
黑松露海鮮炆飯
紅洒雪梨
瑰麗堂煌
  • 冰鎮荔枝西紅柿
  • 桂花紅酒雪梨
中菜一向係我嘅至愛,今日嚟到呢一間曾經食過嘅點心中菜廳食夜晚率先點左啲開胃小食,冰鎮荔枝西紅柿🍅,外型的骰,細細粒去晒皮,非常精緻。咬落好多汁,酸酸甜甜,有種荔枝嘅味道,既清新又爽口。另一款就叫咗鴛鴦小館南非鮑魚,一次試晒璣煮同清酒口味,鮑魚浸得好入味,兩種食落都超級鮮甜又夠彈牙,叫我揀都揀唔落邊種先最正🤣兩款都好味👍🏻一向知道餐廳嘅燒味相當出色,一於叫個冰鎮三層肉同小館鴛鴦叉燒試試味!三層肉皮脆肉嫩而鴛鴦叉燒就非常有創意,一邊係傳統蜜汁,另一邊用上柚子醬,雖然係半肥瘦,但食落口感冇咁油膩!而肉質好嫩,保留少許肉汁,外皮仲有少少香脆添!😋之後嗌多份頭抽乾煎虎蝦皇,店員大力推薦,果然冇介紹錯!上枱見到個尺寸都嚇親,成隻手咁大,最難得係師傅煎到外殼脆卜卜,超級香口,蝦肉爽口彈牙又新鮮,完全冇過火,唔會好鞋,好食到我舔舔脷😋😋而老公夜晚一定要食碗飯或者面,所以今晚就叫咗碟頭抽乾炒安格斯牛肉,餐廳炒得超級有鑊氣😍牛肉份量都幾足,色水好深但係一啲都唔會太鹹!呢間舖頭嘅茶水亦都好有特色,用上爐火去加熱,茶味都幾香純!慢慢一路食一路歎啖茶,滿足晒~❤️❤️

2022-05-09 225 views
帶咗茶精嚟食精緻點心🤩呢間餐廳我第三次回訪勒!每次都好有驚喜,今次見佢新出咗好多款創意點心,就叫咗啲嚟試試 ★·.·´¯`·.·★小館獅子頭 $68蟹鉗巨無霸 $78白胡椒豬肚雞 $58黃金鳳尾蝦多士 $78古巴雪茄春卷 $68紅燒BB鴿 $58桂花紅酒雪梨 $68 ★·.·´¯`·.·★獅子球啖啖肉,醬汁濃郁,蟹鉗內有乾坤,切開有酸甜醬流出,蟹肉肉質鮮嫩,胡椒豬肚雞份量都幾多,雞肉嫩滑帶有胡椒香,蝦多士有四件,炸得超脆超好味呀🤤春卷以雪茄造型,睇得又食得,我仲同茶精一人揸一條影咗張合照😂 鴿皮入口十分香脆,肉好嫩滑,點埋椒鹽食更惹味紅酒雪梨🍐味道清香,帶有淡淡紅酒味🍷🌟依家經Openrice App訂座有8折優惠臨走見隔離枱叫咗個冰鎮甜酸咕嚕肉,仙氣十足,勁吸引🤩下次去都要叫嚟試吓
帶咗茶精嚟食精緻點心🤩

古巴雪茄春卷 $68
紅燒BB鴿 $58
桂花紅酒雪梨 $68
★·.·´¯`·.·★

紅酒雪梨🍐味道清香,帶有淡淡紅酒味🍷

🌟依家經Openrice App訂座有8折優惠
  • 桂花紅酒雪梨
  • 蟹鉗巨無霸
  • 黃金鳳尾蝦多士
  • 古巴雪茄春卷
好耐都無去一盅兩件了, 最近終於放寛堂食於是就約埋朋友一齊飲茶食個包之後就去行街, E間滿小館之前已經幫襯過晚市覺得不錯, 今次就試下佢嘅精緻點心先! 🌟午市蠔皇鮑魚套餐E個一人set夠哂豪華, 入面有蠔皇扣5頭南非鮮鮑魚伴蛋炒飯, 兩件招牌蜜汁厚切叉燒, 蟲草花浸時蔬同埋佢地嘅老火滋味燉湯, 鮑魚爽彈入味, 炒飯色澤金黃, 幾夠鑊氣, 招牌蜜汁厚切叉燒大大件, 肉質軟腍, 滋味燉湯可以自己係餐牌揀, 佢地嘅燉湯真材實料, 好夠火喉, 都係車車覺得最正嘅, 滋潤又滋補🌟茶樹菇燉竹絲雞材料同樣十足, 所以湯汁味道濃郁無味精🌟小館獅子頭平時食獅子頭好大件, E個一人份岩岩好, 醬汁味道入哂去, 食落超juicy, 口感好豐富, 超好餸飯!🌟酒釀醉蝦醉蝦肉質爽彈, 酒香味濃好入味🌟金湯松露餃外觀已經好精緻, 金色嘅湯汁令整體更高貴, 松露餃咬落去口感爽脆, 啖啖松露味, 味道不錯🌟流心鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋燒賣食得多, 流心真係未食過, 一切開蛋汁baba聲流出嚟好驚喜, 咬落去蛋香味重幾juicy, 燒賣口感彈牙🌟韭黃鮮蝦蒸腸粉新鮮蒸出嚟嘅腸粉係特別好食嘅, 腸粉皮薄饀靚, 鮮味十足🌟運程流沙包

🌟午市蠔皇鮑魚套餐

🌟茶樹菇燉竹絲雞
材料同樣十足, 所以湯汁味道濃郁無味精

🌟小館獅子頭

🌟酒釀醉蝦
醉蝦肉質爽彈, 酒香味濃好入味

🌟金湯松露餃

🌟流心鵪鶉蛋燒賣

🌟韭黃鮮蝦蒸腸粉
新鮮蒸出嚟嘅腸粉係特別好食嘅, 腸粉皮薄饀靚, 鮮味十足

🌟運程流沙包
一上枱真係比佢地3隻個可愛樣溶化左, 流沙饀唔會太甜

🌟薑汁棗皇糕
質感軟糯煙韌, 薑汁味道濃郁有點微辣, 之後會食到紅棗香甜嘅味道

而家經Openrice App訂座仲有低至8折優惠, 有興趣嘅朋友千萬唔好錯過啦😉
2022-05-07 222 views
限聚令又再放寬要食好d,今次出去尖沙咀等朋友放工行過去附近尖東食隻鮑魚刷餐飽。 滿小館一入去,感覺地方闊落吾焗促,裝修格局舒適,差不多全店滿座,服務態度好,一坐低已經問我地飲乜茶,玻璃茶壺用小蠟燭木座加熱好細心,打開餐牌,好多野不同類菜式選擇。🖍茶樹菇燉竹絲雞,飲碗湯水先潤下夠火喉。 🖍冰鎮咕嚕豬爽肉~離遠已經見到飄來縷縷仙氣,外冷內熱用冰鎖住肉質,令到皮脆肉滑!🖍鴛鴦鮑魚~兩種味道,璣煮南非鮑 - 以特製醬汁浸泡過的鮑魚而清酒南非鮑亦有淡淡酒香,鮮味彈牙!🖍水煮鱸魚~去邊都叫😂一放上檯見到紅噹噹已流口水,食慾大增,鱸魚肉鮮嫩足料,反而麻辣度可以再多啲啲,唔食得辣可以試吓🖍甘香醬軟殻蟹/帶子~配埋嗰醬一流吾會油膩又酥軟,口感極佳。🖍朱古力糯米糍~唔會太甜,幾得意🖍環境坐得寬敞舒服,最緊要食物質素同店員服務都好,乾淨企理,價錢亦唔貴。🖍吾想入去大商場嘟完又嘟又怕嘟漏,都係去地舖嘟一次入得又近地鐵站夠方便,埋單後提醒我哋經OpenRice訂座可享單點餐牌正價8折優惠,下次可以再去試吓午市飲茶嗰鮑魚套餐同點心😊🏚滿小館📍地址 :尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖☎️電話: 26383

🖍茶樹菇燉竹絲雞,飲碗湯水先潤下夠火喉。

🖍朱古力糯米糍~唔會太甜,幾得意

🏚滿小館
📍地址 :尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
☎️電話: 26383329

2022-05-05
$400 (Dinner)
  • 甘香醬軟殼蟹
  • 水煮魚
2022-05-06 241 views
-滿小館 🥢話說都已經好耐冇係出面食中菜諗起前排睇到好多人介紹尖沙咀既新派中菜就順便過黎試下係點🤗🥢 鴛鴦小館南非鮑($108/位)鴛鴦南非鮑其實係一半清酒鮑魚 一半係磯煮鮑魚本身係好掙扎嗌邊款好 好彩店員話其實可以每樣一半咁試而家個鮑魚都好大隻 可以再切成細份share 食🤤清酒鮑魚食落酒味好香濃 浸得好入味磯煮鮑魚更食到鮮味 相對地較鹹 略帶甜味 2個鮑魚都係口感厚實彈牙 真係好好味 必嗌!🥢 頭抽乾煎虎蝦王($ 118/位)呢個係店員極度推介 叫佢形容得好正咁就嗌左haha由上枱果一刻就已經知道呢個虎蝦唔簡單因為真係好香好香 而且有成個手掌咁大隻😍食落係非常新鮮爽口 厚肉得黎唔怕硬柴柴而且個醬汁真係不得了 令我食果陣有啲唔捨得食完特登切到細粒細粒咁去蘸晒成個碟既醬汁🤣🥢 小館鴛鴦叉燒($138) 估唔到叉燒都可以鴛鴦咁食 一半係原味 另一半係柚子醬厚切半肥瘦叉燒 肉質結實 配埋柚子醬都幾夾食落比原味更為清新 會覺得冇咁油膩~🥢水煮鱸魚片($198/細)呢個真係幾唔錯 就算係細份但份量非常足料首先鱸魚片係勁多 唔似出面果啲食幾啖就完左鱸魚片肉質仍然keep 到嫰滑 水煮湯底辣得好惹
滿小館 🥢

話說都已經好耐冇係出面食中菜
諗起前排睇到好多人介紹尖沙咀既新派中菜
就順便過黎試下係點🤗

🥢 鴛鴦小館南非鮑($108/位)
鴛鴦南非鮑其實係一半清酒鮑魚 一半係磯煮鮑魚
本身係好掙扎嗌邊款好 好彩店員話其實可以每樣一半咁試
而家個鮑魚都好大隻 可以再切成細份share 食🤤
清酒鮑魚食落酒味好香濃 浸得好入味
磯煮鮑魚更食到鮮味 相對地較鹹 略帶甜味
2個鮑魚都係口感厚實彈牙 真係好好味 必嗌!

🥢 頭抽乾煎虎蝦王($ 118/位)
呢個係店員極度推介 叫佢形容得好正咁就嗌左haha
由上枱果一刻就已經知道呢個虎蝦唔簡單
因為真係好香好香 而且有成個手掌咁大隻😍
食落係非常新鮮爽口 厚肉得黎唔怕硬柴柴
而且個醬汁真係不得了 令我食果陣有啲唔捨得食完
特登切到細粒細粒咁去蘸晒成個碟既醬汁🤣

🥢 小館鴛鴦叉燒($138)
估唔到叉燒都可以鴛鴦咁食
一半係原味 另一半係柚子醬
厚切半肥瘦叉燒 肉質結實 配埋柚子醬都幾夾
食落比原味更為清新 會覺得冇咁油膩~

🥢水煮鱸魚片($198/細)
呢個真係幾唔錯 就算係細份但份量非常足料
首先鱸魚片係勁多 唔似出面果啲食幾啖就完左
鱸魚片肉質仍然keep 到嫰滑 水煮湯底辣得好惹味
有正宗既感覺呢 而且下面有好多薯粉 食唔停口🤤

🥢梅香馬友雞粒炒飯($158)
其實姐係鹹魚雞粒炒飯 自問係呢個飯既小專家
係由細細個去到邊都會嗌呢個炒飯食
而呢度既咸魚雞粒炒飯係很 可 以!🤗
鹹魚肉質鬆軟 鹹中帶香 正~
2022-05-01
$476.5 (Dinner)
  • 頭抽煎虎蝦
  • 鴛鴦小館南非鮑
2022-05-05 918 views
上次黎過呢間食晚市粵菜,今次就趁放假黎試下佢嘅午市啦😋好鍾意呢到座位寬敞,唔似平時嘅酒樓咁逼😛見到有好多創意特色嘅手工點心😍而茶嘅選擇就揀左出面酒樓少見到有嘅桂花烏龍,好清香🫖🔸蟹鉗巨無霸(HK$78)以前晚市去酒樓好鍾意食蟹鉗,竟然呢到午市都有得食🤗個Size都真係幾巨無霸,可以2個人share一個呢🙌🏻一切開裡面嘅酸甜醬就流曬出黎,蟹肉彈牙🦀 而且係即叫即炸,食落仲係熱辣辣😎🔸Mozzarella海鮮酥(HK$58)平時食開蘿蔔酥,呢到竟然有中西合璧嘅芝士海鮮酥🤩上枱即食一咬落去外身好脆,竟然仲有芝士拉絲,好驚喜呀~建議呢個可以share黎食,因為芝士太足料啦🧀🔸古巴雪茄春卷(HK$68)呢個春卷真係第一次見呀,用玻璃兜承載住嘅雪茄🚬點都估唔到佢係春卷啦😂啡色嘅春卷外層好薄脆,入面係慢慢嘅蝦以及豬肉餡料,影得又食得👻🔸運程流沙包(HK$38)見到好多枱都有食呢個打卡流沙包,橙黃色嘅包上有各自嘅搞笑表情📷可以篤穿個口等奶黃流出黎好好玩,奶皇醬都幾多架😆🔸金湯松露餃(HK$48)食得多蝦餃想試下其他野,呢個松露餃一咬就聞到好濃郁嘅黑松露味😙水晶皮包住細細粒嘅菇,口感都好有層次,鍾意黑松
蟹鉗巨無霸

🔸蟹鉗巨無霸(HK$78)
Mozzarella海鮮酥

🔸Mozzarella海鮮酥(HK$58)
古巴雪茄春卷

🔸古巴雪茄春卷(HK$68)

🔸運程流沙包(HK$38)
金湯松靈餃

🔸金湯松露餃(HK$48)
食得多蝦餃想試下其他野,呢個松露餃一咬就聞到好濃郁嘅黑松露味😙水晶皮包住細細粒嘅菇,口感都好有層次,鍾意黑松露嘅必叫~
蟹籽燒賣

🔸蟹籽燒賣(HK$48)
呢到嘅燒賣都有爽口飽滿嘅口感,表面仲有蟹籽,唔錯呢😃
蜜汁叉燒腸

🔸蜜汁叉燒腸(HK$48)
飲茶當然唔少得叉燒腸啦,呢到嘅腸粉皮略厚身,鍾意食腸粉嘅就可以滿足到你嘅口感啦😆
有錢佬炒飯

🔸有錢佬炒飯(HK$128)
一睇到Menu呢個名覺得好搞笑,原來呢個炒飯係有蝦、蔬瓜以及鹹蛋黃嘅食材,炒飯好有鑊氣,粒粒分明又好足料👍🏻

另外係餐廳見到母親節嘅特別Menu係2日前訂座有8折優惠,未諗好同媽媽邊到慶祝就可以考慮下呀😝
金湯松靈餃
有錢佬炒飯
仲有唔夠一個禮拜就母親節啦👸🏻❤️大家諗好食咩未呢?唔想下下都傳統中菜不如try try 尖沙咀呢間fusion新派中菜😋玩味十足又Igable 岩晒一家大小👍🏻👨‍👩‍👧‍👦 佢而家推出咗母親節set 要兩日前預訂,上OpenRice book位仲有八折🥳環境:7/107點左右去到,坐咗八成客人地方都好闊落🥳,同埋新裝修坐得好舒服👍🏻食物: 8/101️⃣ 冰鎮咕嚕肉 咕嚕肉呢度嘅鎮店之寶👍🏻,一上枱先帶來視覺享受😎,睇到d冰同煙已經感受到一股寒氣🤣咬落去個皮係脆係包住啲肉,冰火交融🔥再食返一粒菠蘿🍍,好refreshing🌱2️⃣蜂蜜芥末蝦球呢到嘅有幾款做法(燕麥金沙,松露等)炸蝦球淋上芥末醬再配埋米通,脆卜卜,忍唔住想食多一件🦐😍3️⃣鴛鴦叉燒 叉燒用嘅係半肥瘦豬肉,再用蜜糖燒另外一款配上柚子醬🍋🍊食起上嚟清新又可以一解油膩☺️P.S 仲有四,五款燉湯😙一人一盅好過自己煲🥰💰性價比 :7/10 ($400/人),新派嘅中菜,除咗保留傳統嘅味道仲有視覺嘅享受,啱晒大人小朋友食😋母親節可以帶媽咪嚟打卡啦😘

環境:7/10

食物: 8/10
1️⃣ 冰鎮咕嚕肉
2️⃣蜂蜜芥末蝦球
呢到嘅有幾款做法(燕麥金沙,松露等)
炸蝦球淋上芥末醬再配埋米通,脆卜卜,忍唔住想食多一件🦐😍
3️⃣鴛鴦叉燒

P.S 仲有四,五款燉湯😙一人一盅好過自己煲🥰

鴛鴦叉燒
蜂蜜芥末蝦球
2022-05-01
$400 (Dinner)
鴛鴦叉燒
蜂蜜芥末蝦球
2022-05-02 866 views
尖沙咀站📍滿小館-終於放假可以食返餐好😭做左一個星期返工狗都要鬆一鬆😎飲啖茶食個包就岩晒!先講杯茶,餐廳有普通茶葉同花茶簡,今次試左桂花烏龍,入口淡淡桂花香,解膩一流。特別欣賞個茶架底部有點小蠟燭,茶溫永遠適中。茶芥每位$14。蠔皇鮑魚套餐($98)一入門口見到呢個套餐二話不說決定試😹套餐包括蠔皇扣五頭南非鮮鮑魚伴蛋炒飯、蜜汁厚切叉燒兩件、滋味燉湯同埋蟲草花浸時蔬。先食鮑魚,扣得入味,有嚼口,足足有一個匙羹咁大!蛋炒飯粒粒分明,配埋少少鮑魚汁👍🏻燉湯足料,由烏雞、瘦肉、茶樹菇等等熬製而成,清甜滋補,女朋友飲湯食埋雞腳,用筷子夾大力少少d骨都散,睇黎都燉左好耐!厚切叉燒鬆軟可口,蟲草花浸時蔬清甜生津。運程流沙包($38)流沙包幾乎係我每次飲茶必點。呢度既流沙包唔算太流心(不過係女朋友掛著影相都影到凍左)。奶皇蛋皇綿綿,微甜。金湯松露餃($48)水晶皮包著粒粒松露同菇菌,松露味好香!三粒好快就ko😼XO醬帶子炒腸粉($58)呢個炒腸粉好有鍋氣,夠晒惹味,仲有唔少帶子粒!薑汁棗皇糕($36)呢個糕點十分煙韌,費九牛二虎之力先夾到😹薑汁味濃,仲有好香既紅棗味😻黃金鳳尾多士($78)四件脆口蝦多
尖沙咀站📍滿小館

桂花烏龍

蠔皇鮑魚套餐($98)
蠔皇鮑魚套餐

運程流沙包($38)
運程流沙包

金湯松露餃($48)
金湯松露餃

水晶皮包著粒粒松露同菇菌,松露味好香!三粒好快就ko😼

XO醬帶子炒腸粉($58)
XO醬帶子炒腸粉

呢個炒腸粉好有鍋氣,夠晒惹味,仲有唔少帶子粒!

薑汁棗皇糕($36)
薑汁棗皇糕

黃金鳳尾多士($78)
黃金鳳尾多士

四件脆口蝦多士夠晒邪惡,配埋千島醬一流😽不過女朋友就話油左少少,炸物一定有少少油嫁啦,岩晒我口味🙌🏻

水煮鱸魚片($168)
水煮鱸魚片

黎飲茶見到有水煮魚女朋友又爭著叫😹一上台都驚太辣,但食落就發覺係老少咸宜,Bb辣。魚片爽口有彈性,配料勁多,有大豆芽、薯粉同埋豆卜。好彩冇叫白飯,因為薯粉都幾多!成個湯底係香辣味為主,好香花椒同辣椒🌶️味,唔會太麻。最後一問先知可以加辣🤧早知一早加🌶🌶🔥

環境方面,座位寬敞,而且枱面夠大,坐得好舒服,同一般酒樓個種嘈吵、逼夾感覺好唔同!上菜、收碟速度都好快。

而家餐廳有消費卷優惠全單八折!上面個價仲未折嫁😎諗諗下母親節係度食都唔錯,提早兩日訂套餐仲有八折🫶🏻

桂花烏龍
XO醬帶子炒腸粉
薑汁棗皇糕
黃金鳳尾多士
水煮鱸魚片
星期日同屋企人食中菜😚襯周末可以family time一下🫶蝦餃燒賣成日都係飲茶例排會食~但今次飲茶想揀d特別d嘅😛 -去到尖沙咀呢間餐廳~中午時間都有唔少客人 但空間感都足夠 裝修就如一般傳統酒樓 但野食創意就睇得出好有心思🤣🔻🔻🔻🔻🔻✨古巴雪茄春卷 ($68)仿真度極高嘅雪茄春卷🚬 為左做到似雪茄~ 春卷外表啡色 而且做到幼身 仲有張紙包住春卷😂 最抵死係做玻璃器皿裝住 旁邊仲有d燕麥片 扮到成個煙灰缸咁💨 至於味道 春卷外層做到幾脆口 入面就係飽滿嘅蝦肉餡🍤-✨蟹鉗巨無霸 ($78)見到佢上碟個陣連刀叉已經知道大陣象🦀 店員特登提我地醬汁已經係蟹鉗入面~ 叫得巨無霸真係冇改錯名 兩個人share黎食都好夠~ 切開裡面就有流心嘅酸甜醬✨ 欣賞佢蟹鉗個炸皮做得好薄唔厚 而蟹肉都好新鮮~推介🌟-✨意式龍蝦湯鮮竹卷 ($78)炸得金黃嘅鮮竹卷浸係意式龍蝦湯入面🦞 湯頭做到好濃郁 幾重龍蝦味 但略嫌有d鹹~🤏-✨鐵板蒜片牛仔柳 ($88)小炒類就揀左牛仔柳🥩 上碟已經離遠聽到滋滋聲🔊 黎到聞到好香蒜片味 呢個就係鐵板嘅威力! 食到熱辣辣嘅牛已經好加分!🔥 而且肉質好淋身~ 唔會話好韌 配埋

🔻🔻🔻🔻🔻
✨古巴雪茄春卷 ($68)

✨蟹鉗巨無霸 ($78)

✨意式龍蝦湯鮮竹卷 ($78)
✨鐵板蒜片牛仔柳 ($88)
小炒類就揀左牛仔柳🥩 上碟已經離遠聽到滋滋聲🔊 黎到聞到好香蒜片味 呢個就係鐵板嘅威力! 食到熱辣辣嘅牛已經好加分!🔥 而且肉質好淋身~ 唔會話好韌 配埋旁邊嘅蒜片仲惹味~

✨紅棗元肉燉雞 ($48)
食左咁多炸野叫返個湯水滋潤下🥣 呢個燉湯真材實料 除左有粒粒嘅紅棗同桂圓 仲有好多舊雞同雞腳~🍗 而雞件都滲入埋紅棗味 好欣賞~~

✨蟲草花泡菜苗 ($58)
叫返碟菜解解膩~ 菜心上面加上蟲草花🌱 健康養生好選擇 但未算係好特別嘅菜式~

✨椰汁桂花糕 ($36) & 軟心朱古力糯米糍 ($36)
最後係甜品time 椰汁桂花糕食到好香桂花味 椰汁同桂花比例各佔一半 岩岩好~ 黎到茶樓都🌼有朱古力糯米糍🤣 糯米糍幾煙韌嘅 入面仲有粒半溶朱古力🍫

而家經openrice訂位仲可以享有全單八折 襯黎緊母親節 可以帶埋媽媽黎嘆下中菜♥️ 好好咁慶祝🫶
🔺🔺🔺🔺🔺
📍滿小館 (尖沙咀)
🗺  尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
2022-04-28 861 views
開業差不多一年嘅滿小館,一直以來好評如潮喜歡食中菜嘅我,一直等晚市開返即刻黎朝聖餐館位於尖沙咀好時中心地舖,地鐵站行幾分鐘就到,非常方便👍🏻👍🏻今日黎之前已經做定晒功課,睇定左想食啲咩,主要好想食一致好評既冰鎮荔枝西紅柿同埋小館冰鎮咕嚕黑豚肉,坐低打開餐牌,選擇好多好吸引,好多野想食,但係兩個人只能精選幾樣,唯有下次叫多啲朋友一齊可以食多啲嘢🫖點菜之後飲啖茶先,叫咗香片茶,最欣賞壺茶係有個木座盛住,底下有蠟燭一邊將茶熱住,保持溫度,非好細心,香片茶香氣撲鼻好清香,入口順喉,好好飲🍅▪️冰鎮荔枝西紅柿 $ 68小蕃茄粒粒已經去皮,浸住荔枝汁,蕃茄吸晒荔枝汁嘅味道,一放入口超級多汁,充滿荔枝香好清甜,非常好食同埋開胃嘅前菜🐧▪️明爐燒鵝王 $ 138最鍾意食燒鵝嘅我,每次食中菜一定要點,這裏的燒鵝非常不錯,皮脆肉香,鵝胸位置啖啖肉,皮夾雜着少少肥膏,而且帶啖啖五香味,點埋佢哋自家特別調製嘅酸梅醬,必食推介🐷▪️小館冰鎮咕嚕黑豚肉 $188視覺效果猶如仙境一樣嘅咕嚕肉,賣相一百分上枱時噴哂煙,鋪滿冰,上層是水果,咕嚕肉被冰包圍,食嘅時候好似尋寶咁,好過癮,味道方便咕嚕肉外皮超級脆,味道酸甜剛好,肉

🫖點菜之後飲啖茶先,叫咗香片茶,最欣賞壺茶

🍅▪️冰鎮荔枝西紅柿 $ 68

🐧▪️明爐燒鵝王 $ 138

🐷▪️小館冰鎮咕嚕黑豚肉 $188
視覺效果猶如仙境一樣嘅咕嚕肉,賣相一百分
上枱時噴哂煙,鋪滿冰,上層是水果,咕嚕肉被冰包圍,食嘅時候好似尋寶咁,好過癮,味道方便咕嚕肉外皮超級脆,味道酸甜剛好,肉質爽口,半肥瘦啖啖肉,仍然保持暖暖,放得耐凍咗原來一樣咁好食,果然冇令我失望

🦐▪️燕麥金沙蝦球 $ 168
蝦球超級大隻,爽口彈牙,炸槳厚薄啱啱好,被鹹蛋黃醬包實晒,調味剛好,非常惹味,加埋麥皮一齊食,口感豐富,最鍾意佢係一啲都唔油
食多幾隻都唔會漏🫢

🐟▪️沙巴仔 $ 198
好耐冇食過蒸魚,最鍾意食面珠燈,見到小沙巴仔幾抵食,沙巴仔蒸得啱啱好,魚肉滑到一個點
加埋蒸魚豉油蔥絲一齊食,好正,鍾意食魚嘅朋友一定唔可以錯過

🫕▪️龍鳯果龍脷葉 $ 58
我有兩聲咳,就比我見到呢個燉湯,燉湯清甜無比,只係用咗蘋果雪梨加龍脷葉,飲完喉嚨好舒服 唔係講笑夜晚真係冇咳🫢🫢

✨順帶一提剛推出母親節套餐✨
由4月29號至5月8號供應
分別有 $ 1388 和 $ 2388 兩種套餐
提早兩日之前預訂仲可以享有八折優惠
大家趁早訂位喇
🌸先預祝大家母親節快樂🌸

• 燕麥金沙蝦球
  • 冰鎮荔枝西紅柿
🥟 滿小館新派創意點心 矜貴美味快到母親節,很想找一間有水準的中餐廳和母親一起晚市慶祝,看到尖東一間中餐點新潮富創意,午市先來一試,果真充滿驚喜,想必在母親節來這裡慶祝,母親大人也會非常喜歡。餐廳提供的茗茶也相當特別,店員會把茶葉放在玻璃壺,以小蠟燭木座加熱。這次挑選了白桃烏龍,呷一口茶會有淡雅的芳香感,順滑易入口,感覺相當解膩。🍅 冰鎮荔枝西紅柿 $68鮮紅的車厘茄經去皮後冰鎮,粒粒圓渾多汁,再以初夏時令水果,甜美多汁的荔枝入饌,兩者互相輝映,散發出清新的果香味,清新怡人。🐔 紅棗元肉燉雞 $48雞湯充滿紅棗和桂圓的甘甜味,燉湯真材實料,喝起來非常順口。是非常適合上班一族補心安神的養生湯品。🦀 蟹鉗巨無霸 $78這還是筆者第一次以刀叉吃蟹鉗,當看到蟹鉗中的巨無霸時,而感到霸氣非凡。店員會細心提示蟹鉗內有湯汁,小心燙熱。蟹鉗內金湯鮮味無窮,啖啖蟹肉,讓筆者吃得非常滿足。🦐 Mozzarella海鮮酥 $58/三件外觀有點像蘿蔔絲酥餅的是芝士海鮮酥,外表炸得金黃。謹記襯熱吃,會有意想不到的拉絲效果,內餡的芝士蝦肉配搭得宜,酥而不膩。🫔 古巴雪茄春卷 $68/兩件最讓人期待,極富創意的一道
🥟 滿小館新派創意點心 矜貴美味

冰鎮荔枝西紅柿

🍅 冰鎮荔枝西紅柿 $68
紅棗元肉燉雞

🐔 紅棗元肉燉雞 $48

🦀 蟹鉗巨無霸 $78

🦐 Mozzarella海鮮酥 $58/三件

🫔 古巴雪茄春卷 $68/兩件
最讓人期待,極富創意的一道點心。以古巴雪茄作外觀,兩枝「大雪茄」放在透明方形大「煙灰缸」中(透明方形碟),再以麥片作為煙灰碎,外觀十足十像雪茄擺陣。鮮蝦春卷以啡色的春卷皮包裹着蝦肉餡料,炸得香脆可口。蘸一點喼汁吃,寧舍開胃。大家不妨點一客來打卡扮演大亨吧!

🔸 八味金磚 $68
八味金磚是炸得金黃香脆的豆腐磚,炸粉簿,豆腐嫩滑,是人人都喜愛的一道單品。

🦐 水晶蝦餃皇 $52
皮薄餡靚,有原隻蝦仁在內,是高質的蝦餃皇。

🫕 金湯松露餃 $48
松露餃會浸在金湯中,水晶皮的質感相當Q彈。內餡是黑松露味菇菌餡,香味出眾。吃後黑松露餘韻會在口腔徘徊,是松露控必試之選。

🥯 運程流沙包 $38
當流沙包上桌時,建議先把熱乎乎的包子用筷子在公仔頭的口部戳一個小洞,這樣流沙奶黃就可從口中吐出來。可愛的造型,打卡一流,奶黃味道香甜美味,是大人和小朋友都最愛的點心喔!

🔸小總結:
店員殷勤有禮,餐廳食物無論在擺盤上或味道掌控上都相當到位。上菜速度快,味道一流,真材實料,是極富創意的中餐廳。餐廳現正進行母親節推廣優惠,凡預早訂座母親節晚市套餐,可享八折優惠,機會難逢,推薦大家一試。

👅味道:5/5
💰CP值:4.9/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:5/5
🍽 餐廳:滿小館
🌐地址:尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖

🐮 #cowing吃在尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #滿小館

2022-04-27
冰鎮荔枝西紅柿
紅棗元肉燉雞
2022-02-02 282 views
幫同事慶祝生日又適逢團年所以揀咗中餐自從改為滿小館後第一次試特地一見到水煮魚就忍唔住不過失望 啲魚既口感滑到唔似魚啲配料越食越咸啲粉皮好似河粉咁 淋到爛晒真心唔推薦麻辣小耳朵就幾好食味道啱啱好又爽口口水雞味道都可以不過唔係特別有驚喜咖喱魷魚都幾好味😋點心紙上面寫蟲草花浸菜苗冇諗過你都係菜心涼拌萵筍用咗麻醬爽口又惹味鮮蝦腐皮卷熱辣辣仲好脆啲蝦非常爽口棉花雞嘅魚肚唔會爛到一pat pat好味😋蝦餃同燒賣可以一粒一粒咁叫(最少兩粒起)包汁鳳爪炆得好淋
幫同事慶祝生日

棉花雞

棉花雞嘅魚肚唔會爛到一pat pat
好味😋
蝦餃燒賣

蝦餃同燒賣可以一粒一粒咁叫(最少兩粒起)
鮑汁鳳爪

包汁鳳爪炆得好淋
2022-01-31
$241 (Lunch)
Celebration
棉花雞
蝦餃燒賣
鮑汁鳳爪
2022-01-31 479 views
成日係ig見d food bloggers都有介紹呢間新派既中菜館,見d食物都好IGable,加上OpenRice 訂枱都有做優惠,約埋朋友一齊試下先餐廳地方都幾大,枱與枱之間唔會放得密密麻麻,可能新派中菜,裝修格調都較簡潔新潮冰鎮咕嚕肉用上乾冰營造煙霧既效果,熱既糖漿包圍住咕嚕肉,再用上冰極速將佢冷卻,形成脆口既口感,咕嚕肉啖啖肉,肥瘦適中,除左平時成日見既菠蘿,仲有士多啤梨、藍莓,又好睇又好食蝦多士成隻蝦係多士上面,撒滿芝麻再炸致香脆,蘸沙律醬後仲減低左個油膩感,幾夾八味金磚炸至金黃色既金磚實則豆腐,個漿粉厚度岩岩好,豆腐好滑,加埋調味粉,香脆惹味燕麥金沙蝦球金沙蝦球咸蛋黃味道濃郁,但係個漿粉太厚了,唔知燕麥係咪特別索油,食一舊已經覺得好膩龍井煙燻太爺雞上枱既時候一開透明蓋,煙熏味隨即湧出,隻雞又肥又滑,仲有陣陣既龍井煙燻香味,好食滿館小炒王有酥炸魷魚鬚、韭菜花、芽菜、蘿蔔絲 & 腰果,一款好經典既大排檔美食海味雜菜煲食左咁多濃味既小菜,食返個清清地既雜菜煲就最岩不過滿小館唔單止IGabe, 味道亦都相當不錯,果然係色香味俱全,一眾food bloggers真係無介紹錯

蝦多士

燕麥金沙蝦球

滿館小炒王

海味雜菜煲
食左咁多濃味既小菜,食返個清清地既雜菜煲就最岩不過