半島酒店有著香港最出名嘅下午茶之一當然要食下☀️ 好在今日閒日前一日都Book到位😅 大堂裏面經典嘅設計有重宮殿高貴的感覺🏵️坐側邊既位置比較自成一角 仲有Live Band柔和既音樂點綴🎺 歎個下午茶真係好舒服🌤️唔少人話呢度主要食環境食物質素麻麻 我就唔係好認同😚至少Scone 同埋甜品都好有五星酒店既水準🌟⭐️ Coronation Chicken Puff Pastry 🐔帶香料味嘅雞肉配上青蘋果🍏幾開胃酥皮可以更酥脆💥⭐️ Selection of Finger Sandwiches 🥪呢度嘅三文治口味經過細心調配 比起其他酒店有誠意🧡 吞拿魚香草包同埋煙燻牛肉牛奶麵包都充滿鹹香食得出用料新鮮🥩 青瓜三文治簡單但令我有驚喜🥒 入口Creamy 而且麵包好Moist🍞⭐️ Signature Afternoon Tea Pastries 🍰甜點口味一如酒店嘅風格都係偏經典🖌️ 賣相好Elegant 而且每樣都Execute得好好 栗子蛋糕同埋朱古力忌廉芝麻脆餅入口比較濃郁🌰 但係食得出佢地既Cream係特別細滑🧁 另外兩款蘋果肉桂焦糖撻🍎 同埋橘子啫喱雲呢拿Cheesecake🍊口味比較清新
The  Peninsula  Afternoon  Tea

帶香料味嘅雞肉配上青蘋果🍏幾開胃酥皮可以更酥脆💥

甜點口味一如酒店嘅風格都係偏經典🖌️ 賣相好Elegant 而且每樣都Execute得好好 栗子蛋糕同埋朱古力忌廉芝麻脆餅入口比較濃郁🌰 但係食得出佢地既Cream係特別細滑🧁 另外兩款蘋果肉桂焦糖撻🍎 同埋橘子啫喱雲呢拿Cheesecake🍊口味比較清新 甜味同樣有層次因為雲呢拿同肉桂都帶一種Exotic的香料味添🔮

⭐️ Scones 🥨
牛油香同鬆脆程度都表現得好好🧈整體唔會太乾太硬 草莓果醬甜度自然🍓 Clotted cream 口感同樣唔會油

⭐️ The Peninsula Tea Collection 🫖
今次試咗兩款比較特別嘅茶☕️異國香料大有丁香肉桂嘅味道🪴 比一般花茶加上神秘既色彩🎨 另一款以花香為主 帶有萬壽菊同熱情果既口味比較溫和🌼

2023-05-17 312 views
一直都好想試吓半島high Tea 。這些機會,同女仔好似適合些,我覺得佢嘅三層架算都出色,計埋環境,服務真係一流。好多人話好食嘅鬆餅,亦都係焦點指一,入口鬆軟,味道恰恰好,而且成個三層假嘅份量好多,基本上都食唔晒。其他甜點,覺得啲味道重咗啲,不過當然好精緻,真係愛不釋手另外我哋再叫咗一個雪糕甜品,呢個就好好食要食到星期六日嘅時間,當然要一早上網book一早預晒時間,網上book,可惜朋友中咗COVID,好在可以改期,改咗另一個星期六。
一直都好想試吓半島high Tea 。

其他甜點,覺得啲味道重咗啲,不過當然好精緻,真係愛不釋手

另外我哋再叫咗一個雪糕甜品,呢個就好好食

要食到星期六日嘅時間,當然要一早上網book

2023-05-13 530 views
💖半島既英式下午茶食評一直好壞參半,而我係呢幾年入面,隨住愈試愈多各星酒店、西餐廳、cafe既英式下午茶,只可以話半島帶畀我既用餐體驗係最多元化,性價比最高,亦都令我成為佢既忠實fans. 💖先講menu,半島英式下午茶會大約每季轉menu, 有d聯乘主題,甚至只係得個幾月,就好似今年復活節主題係我喜愛既Peter Rabbit, 由3月中出廣告,過兩日打去已經去到4月尾、個主題完結前所有weekends full booking, 唯有不惜平日請假黎朝聖。定期有變化既menu吸引唔少半島fans、主題fans、外籍遊客/商務旅客。💖鹹點同甜點隨住季節同主題係外形或者食材上有變化,每次食都有新鮮感,例如簡簡單單既「經典青瓜三文冶配忌廉芝士」,外形上試過傳統既長方形同蛋卷形,聖誕期間仲有聖誕樹🎄形😍;又例如迷你漢堡包,復活節呢round既餡係海蝦、蟹肉,聖誕節果round係漢堡牛肉。所以好仔細咁品評每件鹹點甜點既味道for自己記錄係ok, for其他人參考價值不大,因為大家唔同時期會食到唔同野。個人認為食半島鹹點甜點個focus可以係欣賞廚師既創新同埋精細工藝,可以係框架內利用不同食材同

💖鹹點同甜點隨住季節同主題係外形或者食材上有變化,每次食都有新鮮感,例如簡簡單單既「經典青瓜三文冶配忌廉芝士」,外形上試過傳統既長方形同蛋卷形,聖誕期間仲有聖誕樹🎄形😍;又例如迷你漢堡包,復活節呢round既餡係海蝦、蟹肉,聖誕節果round係漢堡牛肉。所以好仔細咁品評每件鹹點甜點既味道for自己記錄係ok, for其他人參考價值不大,因為大家唔同時期會食到唔同野。個人認為食半島鹹點甜點個focus可以係欣賞廚師既創新同埋精細工藝,可以係框架內利用不同食材同心思為食客帶來視覺同味覺上既新感受。

💖唯一不變既食物係scone,正如我之前其他食評提過,scone都係一樣好考廚師實力既點心,冇任何花巧外形可言,食客鍾唔鍾意,全憑口感同味道取勝。老實講3-4年前我同朋友都覺得文華東方既scone係最好食,但近1-2年再去果度食,已經冇左以前一入口就心心眼既感覺,我地都唔知係我地口味變左定佢地換左廚師,取而代之,我地都一致認為半島既scone成為我地心中榜首。半島既scone, 大小、軟硬度適中,可以得心應手、保持優雅咁查到cream/ jam,唔會好似之前食評提過有間查查下成個散左。味道方面,scone本身奶油味香、唔會太甜,加埋cream/ jam, 味道恰到好處。之前staycation試過take away D scone, 番屋企隔日叮番熱依然唔會乾粉👍🏻。

💖環境方面,個人係好鍾意歷史文化建築,半島大堂樓底高,一排排既柱樑加上巴洛克風格既裝飾,仲有拱窗,令大堂更顯氣派,身處有近百年歷史既一級歷史建築到食維多利式下午茶,更有氣氛。

💖氛圍感亦都係整個用餐體驗既加分位,聖誕節、過年呢d大節日,有大聖誕樹、半島聖誕熊、桃花,巧妙咁凝聚左在座既食客,大家會有個joint attention, 望住聖誕樹用餐、一齊出去影相。主題下午茶亦都相關小紀念品,例如Peter Rabbit填色簿、Bulgari明信片,雖然都唔係咩貴重野,但感受到酒店既心思,因為呢d野本身都係bonus.

💖現場樂隊亦都係重要元素,唔少五星酒店/西餐廳都有現場鋼琴演奏,而半島有4位樂師小型orchestra, 分別演奏鋼琴、小提琴、大提琴同埋長笛。演奏既歌曲以西方音樂為主,由巴洛克/古典音樂例如歌劇中耳熟能詳既詠嘆調,到流行音樂例如家傳戶曉既迪士尼動畫歌曲都有,試想像下,Canon in D / Colours of the Wind 由敲擊樂、弦樂、管樂合奏帶黎聽覺體驗自然更豐富、有層次。不過疫情/後疫情階段好似唔係每次去都有齊4師live band🥺希望佢地可以日日full team 💪🏻。

💖至於抵唔抵食,其實都好睇果次用餐想focus係邊,如果focus 飽唔飽,半島個下午茶係飽既,但係如果要好似食buffet咁食到12成超級飽,可能要揀d可以refill/ semi-buffet既酒店/餐廳,但個人經驗,有semi buffet既下午茶,可能會因為用左d quota 食周邊野,個下午茶set即場食唔曬,如果take away就要keep到食物新鮮度。如果可以refill既下午茶set, 可能會因為太飽而滯左,要揀個啱自己食野份量同飲食模式既下午茶。如果以上幾個💖point唔係重點,咁真係有好多其他更抵既選擇。

💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖
食Peter Rabbit 主題點少得帶埋Peter Rabbit🐰黎打卡😆

侍應見我咁鍾意Peter Rabbit, 送左本Peter Rabbit x The Peninsula Bear 既填色簿😍。

換上聖誕裝、好識擺pose既半島熊🐻,可以排隊同佢影相😍

除左食物,每年聖誕樹裝飾都有唔同
2023-04-24
$478 (Tea)
2023-05-01 558 views
Book咗去半島酒店大堂慶祝生日🎂酒店裝潢高貴優雅,環境舒適,配上歐陸式嘅裝修,氣氛好正👍晚餐頭盤選擇咗帶子同油封鴨北海道帶子鮮甜,配南瓜蓉同栗子,黑松露醬油封鴨配紅甜菜,醬汁比較清淡,油封鴨好香,餐包有三款,軟硬都有!主菜選擇咗香煎鱸魚,柚子配香檳牛油汁,鱸魚都煎得很香口,魚肉味道比較淡口!生日主角選擇咗“烤澳洲牛柳及鵝肝”呢個要另外加錢(+$138)牛柳同鵝肝都好味,不過份量精緻咗少少😅烤火雞羽衣甘藍脆煙肉雞肉不鞋口,煙肉咸香又脆味道ok!甜品法式泡芙、開心果忌廉,櫻桃、雲呢拿雪糕!白咖啡慕絲醬,蜜餞柑橘,法式燉蛋,甜品好出色又靚!另外送嗰個生日蛋糕可以免費寫字,而且唔係好細件!服務不錯,值得一讚👍酒店做緊生日晚飯優惠,正日生日四位免一位,加送蛋糕優惠,生日套餐$588一位包前菜主菜甜品飲品
Book咗去半島酒店大堂
慶祝生日🎂
酒店裝潢高貴優雅,環境舒適,
配上歐陸式嘅裝修,氣氛好正👍

晚餐頭盤選擇咗帶子同油封鴨
北海道帶子鮮甜,配南瓜蓉同栗子,
黑松露醬油封鴨配紅甜菜,
醬汁比較清淡,油封鴨好香,
餐包有三款,軟硬都有!

主菜選擇咗香煎鱸魚,
柚子配香檳牛油汁,
鱸魚都煎得很香口,
魚肉味道比較淡口!

生日主角選擇咗“烤澳洲牛柳及鵝肝”
呢個要另外加錢(+$138)
牛柳同鵝肝都好味,
不過份量精緻咗少少😅

烤火雞羽衣甘藍脆煙肉
雞肉不鞋口,煙肉咸香又脆
味道ok!

甜品
法式泡芙、開心果忌廉,
櫻桃、雲呢拿雪糕!
白咖啡慕絲醬,蜜餞柑橘,
法式燉蛋,甜品好出色又靚!

另外送嗰個生日蛋糕可以免費寫字,而且唔係好細件!
服務不錯,值得一讚👍

酒店做緊生日晚飯優惠,
正日生日四位免一位,
加送蛋糕優惠,
生日套餐$588一位
包前菜主菜甜品飲品

2023-04-27
$680 (Dinner)
Celebration
Birthday
今次為左食Peter Rabbit個主題,所以成個月前就book定今次個scone既水準返返黎,無奶粉味,黎到食既時候仲係暖暖地,鹹甜點都有用心整,好欣賞個「蟹盒」(黃色橢圓形的空心盒),啖啖蟹肉,個青瓜麥包卷就真係如服務員建議,要第一個食左先,都真係無咩特別,當清一清口開始食tea既感覺咁😆最無特別既甜點就要數紫色嗰個sponge cake,反而carrot cake做得好好,夠濕潤又唔乾,又唔太濕
Welcome  snacks
Welcome  snacks
2023-04-22 523 views
大堂茶座位於酒店大堂中央,有好高樓底。二樓有弦樂演奏著古典樂曲,非常有氣氛!喺生日正日惠顧大堂茶座晚餐,兩位可以獲得生日蛋糕一個。四位或以上, 可享一位免費兼獲贈生日蛋糕一個。BIRTHDAY SET DINNER 生日餐牌每位$558,有麵包、頭盤、主菜、甜品、飲品、生日蛋糕。五星級酒店 3 courses + 生日蛋糕,性價比算高!BREADS每人有三個麵包,法包、餐包同埋黑麥麵包。餐包鬆軟,黑麥麵包黑麥味重。STARTER煙燻三文魚配幼嫩羅文生菜、三文魚籽、油封馬鈆薯煙燻三文魚雖然無太重煙熏味,但厚切肥美。三文魚籽魚油味香濃。羅文生菜鹹香味適中!時令蔬菜湯配薄脆麥多士蔬菜湯足料,蔬菜味濃!MAIN COURSES香煎星鱸配燴雅枝竹、香草塔布勒沙律星鱸外皮煎得好香,魚肉嫰滑!米形意大利粉配野蘑菇、青簾筍、蠶豆米形型意大利粉,爽口彈牙!加配炭燒珍寶大蝦兩隻珍寶大蝦炭燒好惹味!DESSERT 檸檬蛋白撻好大件,檸檬味唔會太酸,蛋白好香滑!DRINKS我地叫咗兩杯熱嘅Cappuccino,好大杯,泡沫綿滑,咖啡唔苦。BIRTHDAY CAKE士多啤梨慕絲蛋糕,酸甜味適中,因為用慕絲唔係忌

BIRTHDAY SET DINNER

BREADS

STARTER

煙燻三文魚配幼嫩羅文生菜、三文魚籽、油封馬鈆薯
煙燻三文魚

時令蔬菜湯配薄脆麥多士
蔬菜湯足料,蔬菜味濃!

MAIN COURSES

香煎星鱸配燴雅枝竹、香草塔布勒沙律
星鱸外皮煎得好香,魚肉嫰滑!
香煎星鱸

米形意大利粉配野蘑菇、青簾筍、蠶豆
米形型意大利粉,爽口彈牙!
米形意大利粉

加配炭燒珍寶大蝦兩隻
珍寶大蝦炭燒好惹味!
珍寶大蝦

DESSERT

檸檬蛋白撻
好大件,檸檬味唔會太酸,蛋白好香滑!

DRINKS

BIRTHDAY CAKE
士多啤梨慕絲蛋糕,酸甜味適中,因為用慕絲唔係忌廉,唔會膩。
士多啤梨慕絲生日蛋糕
煙燻三文魚
香煎星鱸
米形意大利粉
珍寶大蝦
士多啤梨慕絲生日蛋糕
2023-04-02 586 views
第一次半島酒店大堂食午餐。真係要分享一下…我哋被安排坐響window side, 感覺開陽舒服。再加上live Band嘅溫柔音樂好有鐵達尼feel😉。頭盤揀咗紅桑子汁鴨胸沙律。蔬菜嗓子汁好fresh, 鴨胸美味。感覺好清新。麵包OK😉主菜order煎鱸魚配沙律及牛仔胸酥皮湯泡沫。鱸魚煎得好香冇腥味。但牛仔胸好似中式嗰啲清湯牛腩,感覺有啲古怪,唔識欣賞有保留⋯⋯😛甜品order歌劇院咖啡蛋糕(Coffee Opera cake) and Lemon Meringue Tartlet, 呢個配搭冇揀錯。檸檬Tart口感清新。Opera朱古力味濃郁互相配搭,保持到半島酒店一貫水準。完全掩蓋左我Main course嘅失望😀。最後餐茶order咗熱咖啡,可惜佢係配凍啡奶。我哋坐咗喺度足足兩個鐘頭。好寫意,唔會覺得有壓力感。好舒服,所以值得一試, 整體感覺滿意。
第一次半島酒店大堂食午餐。真係要分享一下…

最後餐茶order咗熱咖啡,可惜佢係配凍啡奶。

2023-03-25
Type of Meal
Lunch
Afternoon tea 每人有4件甜點、4件鹹點、2個scone 及1杯半島精選名茶(可以免費轉熱咖啡☕️)✨甜點✨▫️ 橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕▫️蘋果肉桂焦糖撻▫️法式粟子蛋糕▫️朱古力忌廉、芝麻脆餅\ 橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕🍰 /餅底係花形🌼 襯托圓形既芝士蛋糕 賣相特別  上層橘子🍊啫喱 下層芝士蛋糕 內有檸檬餡 檸檬既清新可以中和返芝士蛋糕既甜味 同行友人唔好甜食都話好味\ 蘋果肉桂焦糖撻🍎 / 上層蘋果啫喱 內有果肉及肉桂粉呢個經典配搭永遠唔會出錯 食落味道清新 \ 法式粟子蛋糕🌰 /個人喜好關係 唔太中意栗子蛋糕 所以覺得味道一般 不過呢件賣相唔錯\ 朱古力忌廉、芝麻脆餅🍫/朱古力mousse 加芝麻夾心朱古力味香濃 但食唔出有芝麻味 略嫌偏甜 ****✨鹹點✨▫️ 鮪魚尼哥斯意式香草包▫️ 青蔗蘆筍、車打芝士法式鹹批▫️ 煙燻牛肉、醃小黄瓜、芥末、牛奶麵包▫️傳統青瓜三文治印象最深刻係 \ 鮪魚尼哥斯意式香草包🌿/Topping有煙燻吞拿魚 醃魚仔 橄欖 豆角一開始覺得貌相唔太討好但估唔到食落有少少驚喜而其餘三款鹹點味道及賣相都好普通 鹹點質素大不如前 有少少失望 ***✨鬆餅✨
✨甜點✨
▫️ 橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕
▫️蘋果肉桂焦糖撻
▫️法式粟子蛋糕
▫️朱古力忌廉、芝麻脆餅
橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕
\ 橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕🍰 /
餅底係花形🌼 襯托圓形既芝士蛋糕 賣相特別
\ 法式粟子蛋糕🌰 /
個人喜好關係 唔太中意栗子蛋糕
所以覺得味道一般 不過呢件賣相唔錯
蘋果肉桂焦糖撻
\ 朱古力忌廉、芝麻脆餅🍫/
朱古力mousse 加芝麻夾心
朱古力味香濃 但食唔出有芝麻味 略嫌偏甜

****
✨鹹點✨
▫️ 鮪魚尼哥斯意式香草包
▫️ 青蔗蘆筍、車打芝士法式鹹批
▫️ 煙燻牛肉、醃小黄瓜、芥末、牛奶麵包
▫️傳統青瓜三文治
鮪魚尼哥斯意式香草包
印象最深刻係 \ 鮪魚尼哥斯意式香草包🌿/
Topping有煙燻吞拿魚 醃魚仔 橄欖 豆角
一開始覺得貌相唔太討好
但估唔到食落有少少驚喜
青蔗蘆筍、車打芝士法式鹹批
煙燻牛肉、醃小黄瓜、芥末、牛奶麵包
傳統青瓜三文治

份量適中 男士食都夠飽肚
不過以呢個價錢黎講 性價比較低
2023-03-04
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$480 (Tea)
橘子啫喱、雲呢拿芝士蛋糕
蘋果肉桂焦糖撻
202301平日--半島酒店大堂茶座地址: 尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店大堂2023的生日,選擇了到半島酒店大堂茶座慶祝生日,惠顧大堂茶座晚餐兩位即可獲贈生日蛋糕一個,四位或以上, 即可享一位免費及獲贈生日蛋糕一個,必須提前預訂正日生日一月份的平常日子,提前三星期致電預約成功大堂茶座裝潢高貴優雅、氣派非凡舒適的二人座位現場的弦樂演奏,感覺放鬆又温韾晩餐餐牌點餐:三道菜的晩餐正式開始最先送上的是三款餐包軟軟的麵包温度暖和,配上牛油,好吃自選前菜北海道帶子配日本青瓜、萵苣,青蘋果汁煎香的帶子,嫩滑又鮮味,配上青蘋果汁,口感非常清新西班牙白毛豬火腿沙律配芝麻菜,曼徹格羊奶芝士,煙紅甜椒脆包粒材料豐富的沙律,咸咸香香的白毛豬火腿配上清淡的沙律,味道搭配一個喚醒味覺的好開始自選主菜烤澳洲牛柳(+$132)擺盤頗精緻牛柳六成熟,肉質嫩滑有牛味比目魚配燴殼豆、蝦、辣肉腸、蕃茄,馬鈴薯皮煎得香脆魚肉非常嫩滑,是我吃過最緊緻的比目魚,非常有驚喜甜品蜜糖檸檬、32%牛奶朱古力蜜糖慕絲、檸檬忌廉,欖欖油蛋糕慕絲酸中又帶有蜜糖甜,蛋糕軟滑紅桑子荔枝慕絲、杏仁脆脆,乳酪雪糕上層有薄薄紅桑子鏡面,紅桑子慕絲
202301平日--半島酒店大堂茶座

地址: 尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店大堂

正日生日一月份的平常日子,提前三星期致電預約成功

大堂茶座裝潢高貴優雅、氣派非凡
舒適的二人座位
現場的弦樂演奏,感覺放鬆又温韾
晩餐餐牌
點餐:
三道菜的晩餐正式開始

最先送上的是三款餐包
軟軟的麵包温度暖和,配上牛油,好吃

自選前菜

北海道帶子配日本青瓜、萵苣,青蘋果汁
煎香的帶子,嫩滑又鮮味,配上青蘋果汁,口感非常清新

一個喚醒味覺的好開始
自選主菜

烤澳洲牛柳(+$132)
擺盤頗精緻

牛柳六成熟,肉質嫩滑有牛味
比目魚配燴殼豆、蝦、辣肉腸、蕃茄,馬鈴薯
皮煎得香脆魚肉非常嫩滑,是我吃過最緊緻的比目魚,非常有驚喜

甜品

蜜糖檸檬、32%牛奶朱古力蜜糖慕絲、檸檬忌廉,欖欖油蛋糕
慕絲酸中又帶有蜜糖甜,蛋糕軟滑

紅桑子荔枝慕絲、杏仁脆脆,乳酪雪糕
上層有薄薄紅桑子鏡面,紅桑子慕絲也是酸酸甜甜

二人送上的生日蛋糕
貼心地在生日牌寫上名字
蛋糕加上金萡,倍添貴氣
洋甘菊花茶、泡沫咖啡
濃縮咖啡、鮮奶與奶泡比例均稱,回甘不錯
洋甘菊花茶
在半島大堂茶座,渡過了一個既愉快又難忘的晩上

埋單: $1372.8
半島酒店是香港現存歷史最悠久的酒店,大堂茶座的下午茶餐十分受歡迎

服務貼心,環境寧靜,食物用料上乘、廚師製作認真

酒店被評為一級歷史建築,能在此極具珍貴的歷史及建築價值的酒店內慶祝生日,留下美好回憶,絶對是一個慶生好選擇
2023-01-05
$686 (Dinner)
2023-02-28 607 views
一直超鍾意半島酒店嘅建築風格,今次行入大堂嘆下午茶,感覺好似喺歐洲咁。高樓底嘅古典設計,配上輕柔嘅大堂音樂,加埋杯碟碰撞聲,好像醉了食物反而變咗其次。我覺得食物中最出色係scones, 牛油味香加上鬆鬆嘅餅令人回味無窮。最驚喜係朋友最後打包起啲scones 時俾咗個好大體嘅packing box, 果然係高級酒店鹹點中點讚嘅係青瓜卷住嘅三文治,入口清爽但內涵又豐富,好正呀!甜點就鍾意菠蘿配椰子酒mousse, 又係好清新。個set 仲附送朱古力不過冇乜特別。感覺上服務同食物尚可,茶就一般,但真係贏環境,冇得彈呀

食物反而變咗其次。

感覺上服務同食物尚可,茶就一般,但真係贏環境,冇得彈呀

2022-09-27
$460 (Tea)
  • 英式鬆餅
2023-02-24 510 views
相信都好多人食過半島嘅tea set 😋😋其實又真係幾好食加,唔係剩係用黎打卡,同埋因為係set, 所以唔大食嘅就岩岩好啦😋😋但反而佢個咸點唔算太有特色,普通野~但甜點就做得幾好啦真係同埋又坐得舒服,岩生日聚會打卡,但都係食一次就算啦
  • Afternoon  Tea
  • 甜品
對英國人而言,作為英式下午茶最重要的代表甜點,英式鬆餅絕對有其經典不可侵犯的地位最好味嘅係鬆餅,外酥內軟,顏值高,口味豐富,真的好美味。備受讚賞的半島經典下午茶已成為香港的標誌。 被譽為香港最優雅的茶聚地點之一,大堂茶座保留經典傳統,每天安排現場弦樂演奏。 自選餐單上提供地道的英式及東南亞點心,全日供應。perfect!!
最好味嘅係鬆餅,外酥內軟,顏值高,口味豐富,真的好美味。

備受讚賞的半島經典下午茶已成為香港的標誌。

perfect!!
teaset
2023-01-31
teaset
聖誕節嘅時候去咗半島酒店食下午茶。🎄酒店給人的感覺就是優雅高貴,每日都有人演奏,氣氛好好。🎶🎺餐廳位於大堂,樓底高,空間開陽。每逢節日佢地嘅佈置都好靚,我地去嘅時候適逢聖誕節,有好大嘅聖誕樹! 聖誕下午茶有以下嘅食物:鹹點三文魚醬、三文魚籽油封鴨及馬鈴薯撻、西班牙曼徹格芝士鴨肝及煙燻鰻魚、紅菜頭片藍龍蝦、白蘑菇、牛奶麵包經典青瓜三文治•紫菜麵包甜點 黑森林蛋糕節日朱古力熱情果蛋糕半島名茶聖誕球薑味蜜糖蠟燭蛋糕聖誕曲奇節日朱古力Scones 每人兩個提子味 scones 配clotted cream同士多啤梨果醬食物味道:味道方面,比較欣賞鹹點。👍🏻用咗好多好新鮮嘅食材,例如龍蝦、鴨肝、三文魚籽,味道好香濃。甜點賣相好靚,但係唔知係咪聖誕節嘅關係,大部份甜點都係朱古力,略嫌比較單一 。整體嚟講,都滿意佢地嘅下午茶。雖然價錢偏貴,但酒店環境超靚! ❤️ 甜點雖然無太大驚喜,但感點做得唔錯!
聖誕節嘅時候去咗半島酒店食下午茶。🎄

聖誕下午茶有以下嘅食物:

鹹點
三文魚醬、三文魚籽
油封鴨及馬鈴薯撻、西班牙曼徹格芝士
鴨肝及煙燻鰻魚、紅菜頭片
藍龍蝦、白蘑菇、牛奶麵包
經典青瓜三文治•紫菜麵包

Scones

食物味道:

• 半島傳統下午茶
2023-02-19 3114 views
有中式同西式揀我就揀咗Traditional Peninsula Breakfast Apple Juice 好好飲😂好濃郁同好清甜嘅蘋果味 第一啖已經驚嘆咗Breakfast Cereal - Cornflakes 正正常常啦 無乜特別Scramble EggServed with bacon, chicken sausage and beef sausage 炒蛋好嫩滑好fluffy 蛋味都好香不過味道就有少少淡🤏🏻煙肉肥到一個點🥓😂至於雞肉腸同牛肉腸都唔錯Selection of Pastries (Croissant, Pain Au Chocolat, muffin, Raisin Bun) 牛角包好脆好香 但相對地偏油至於其他就一般般 牛油同果jam都好普通鐘意食麵包嘅我 表示有啲失望Tea - Earl Grey食完咁多嘢 嘆返啖茶 慢活下 唔錯唔錯主要都係嘆個環境同服務 食物方面除咗杯蘋果汁好surprised之外 其他都係正常質素啦
有中式同西式揀

2023-02-11
Type of Meal
Breakfast
2023-02-14 397 views
Book 咗呢度食Afternoon Tea, 有啲時間周圍行吓,酒店建築物真係好靚。大堂lobby有現場演奏音樂,超有氣氛。當然嘢食服務都係一流,果然係五星級酒店。真心,真係值得一試。